qwertykokos 13.11.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (edytowane) Dzień dobry. Nad ogrzewanym pomieszczeniem mam taras w całości zadaszony. Płyta tarasu jest na tym samym poziomie co płyta w pokoju. Między płytą pokoju i płytą balkonu, w miejscu okna balkonowego, wystaje 14cm belka. Okno zostało osadzone na listwie podokiennej na tej właśnie betonowej belce. Teraz jak tak na to patrzę to trochę jest mało miejsca na wykończenie tarasu. Zostało ok 15cm. Woda na szczęście się na ten taras nie dostaje gdyż jest od wschodu i jest w pełni zadaszony. Martwi mnie jednak sprawa ocieplenia. Miałem dać 10cm styropianu ale może być mało miejsca. Czy można dać cieńszy styropian ale o lepszej lambdzie lub grafitowy? Myślałem jeszcze by w miejscu tarasu dodatkowo ocieplić sufit w salonie oprócz cieńszego ocieplenia od zewnątrz? Co o tym sądzicie? Edytowane 13 Listopada 2017 przez qwertykokos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.11.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Na podłogę to raczej styrodur XPS. Można spokojnie dać od zewnątrz 8 - 9 cm. reszta to 6 cm wylewki oraz papa termozgrzewalna do płyty tarasu pod styropianem.Ocieplenie od wewnątrz to złe rozwiązanie ze względu na wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertykokos 13.11.2017 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Tylko czy te 8cm styropianu będzie wystarczające? Widziałem u jednego sprzedawcy styropian grafitowy twardy dach podłoga. Myślałem by zastosować coś takiego. Powinien być cieplejszy niż zwykły xps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.11.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 parametry izolacyjne grafitowego i XPS są raczej porównywalne na korzyść tego drugiego.Styropian EPS – λ = 0,030–0,042 W/(m•K);Styropian XPS – λ = 0,029–0,034 W/(m•K) Taras jest nad pomieszczeniem więc ociepleniu będą podlegać także ściany.Wspominam to ze względu na usytuowanie obróbki blacharskiej czyli okapnika a tu im twardszy tym lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.11.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 To jeszcze lepsze parametry ma poliuretan np płyty Thermano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts