Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka wolno się nagrzewa

dembin

Recommended Posts

Witam.

Mam mały problem z moim ogrzewaniem podłogowym. Bardzo wolno się nagrzewa.

Posiadam nowo wybudowany dom, w którym zamieszkaliśmy w listopadzie 2016r. Dom piętrowy razem około 140m2. Ogrzewanie gazowe. Kocioł gazowy Termet EcoCondens 25 Gold z zasobnikiem 100L. Na parterze podłogówka na całości około 65m2, na piętrze podłogówka tylko w łazience a w pokojach grzejniki. Problem polega na tym, że bardzo wolno nagrzewa się podłogówka. Z tym tematem męczę się od zeszłego roku. W tym temacie dużo pomógł mi przedstawiciel firmy Gorgiel. (na załączonym foto widać rozdzielacze pod podłogówki). Zastosowałem się do zaleceń i tak:

-zwiększyłem temperaturę wejścia na piec (w tej chwili pomiędzy 40-45st.C)

- zakręciłem bajpas pomiędzy rozdzielaczami

-skręciłem zawór na dole przy wyjściu na piec na 4/6 obrotu (przez to podobno woda krążyła głównie między piecem a nie szła na podłogę)

-pompa Wilo skręcona na 2/6

W tej chwili jest duża różnica na plus. Po około 4 godzinach jest odczuwalna ciepła podłoga. Tylko, że nie wszędzie. Przepływ na rotametrach około 1,5 - 2 l/min. Pytanie brzmi, czy coś jeszcze mogę zrobić żeby usprawnić ogrzewanie podłogowe?

Zaznaczę, że przed zrobieniem tych wszystkich rzeczy podłoga była ciepła po upływie 8-10 godzin.

podlogowka1.jpg

Edytowane przez dembin

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest rozdzielacz do kotła stalopalnego. Poza tym to kiepski rozdzielacz. Wymaga conajmniej 20'C roznicy pomiędzy temp. wejscia a temperatura zasilania OP. Czyli Twoj kociol, powinien byc ustawiony na 50 - 60'C. Po drugie cztery godziny rozgrzewania OP to normalny czas - podejrzewam, ze stosujesz obniżanie temperatur w ciągu doby? To błąd przy OP.

To jest rozdzielacz do kotła stalopalnego. Poza tym to kiepski rozdzielacz. Wymaga conajmniej 20'C roznicy pomiędzy temp. wejscia a temperatura zasilania OP. Czyli Twoj kociol, powinien byc ustawiony na 50 - 60'C. Po drugie cztery godziny rozgrzewania OP to normalny czas - podejrzewam, ze stosujesz obniżanie temperatur w ciągu doby? To błąd przy OP.

Dec 2008

11

Domyślnie

Przedstawiciel firmy Gorgiel nic na ten temat nie mówił. Wspomniał jedynie, żeby zastosować się do tych jego wytycznych

Przy ogrzewaniu podłogowym podłoga nie powinna być wyczuwalnie ciepła.

Ja mam w domu 23C a podłoga jest chłodna w dotyku bo ma tylko 25C.

Mam zaprogramowany piec żeby się załączał codziennie o godzinie 12.00. Rozłącza się około 19-20godz. Jak przychodzę z pracy do uruchamiam kominek z nawiewem ciepłego powietrza na piętrze. Inaczej tych dwóch systemów nie mogę połączyć. Chodzi mi o to żeby parter w miarę szybko się nagrzał i później tylko kominek. I powiem szczerze po rozmowie z Gorgielem jest dużo lepiej. Tylko nie wszędzie równo się nagrzewa. Chodzi mi o to jak to jeszcze bardziej ustawić

Edytowane przez dembin

Mam zaprogramowany piec żeby się załączał codziennie o godzinie 12.00. Rozłącza się około 19-20godz. Jak przychodzę z pracy do uruchamiam kominek z nawiewem ciepłego powietrza na piętrze. Inaczej tych dwóch systemów nie mogę połączyć. Chodzi mi o to żeby parter w miarę szybko się nagrzał i później tylko kominek. I powiem szczerze po rozmowie z Gorgielem jest dużo lepiej. Tylko nie wszędzie równo się nagrzewa. Chodzi mi o to jak to jeszcze bardziej ustawić

A czemu ma służyć to włączanie i wyłączanie kotła...?

Jaki sens ma usilne udowadnianie że da się bujać temperaturą w domu a potem próbować go równomiernie rozgrzać mając do dyspozycji dwa zupełnie odmiennie działające systemy grzewcze...?

Od takich rzeczy jest pogodynka w kotle i głowice termostatyczne na grzejnikach...

A czemu ma służyć to włączanie i wyłączanie kotła...?

Jaki sens ma usilne udowadnianie że da się bujać temperaturą w domu a potem próbować go równomiernie rozgrzać mając do dyspozycji dwa zupełnie odmiennie działające systemy grzewcze...?

Od takich rzeczy jest pogodynka w kotle i głowice termostatyczne na grzejnikach...

Jak czemu ma służyć? Jak dogrzeje wieczorem kominkiem to uwierz temperatura w pomieszczeniach jest wtedy około 25st.C . Jakbym zostawił włączone ogrzewanie gazowe to bym nie wytrzymał. Byłoby po prostu za gorąco...

Nie wiem jak inaczej mogę sterować piecem żeby było optymalnie. Macie pomysły to chętnie posłucham...

Ogrzewanie podłogowe to nie kaloryfer czy ogrzewanie powietrzne.

Podłoga ma bardzo dużą bezwładność cieplną i nie można tego systemu sterować z godziny na godzinę.

Często zmiana ustawienia o 0.5C jest odczuwalna dopiero po 2 dniach.

Ustaw OP na stałą temperaturę i nie dotykaj.

Jeszcze raz, przy OP podłoga nie powinna być wyczuwalnie ciepła.

Jeżeli czujesz od niej ciepło to znaczy że jest za gorąca. Nierównomierność temperatury wynika z tego że za szybko i za wysoko się nagrzewa i ciepło nie zdąża się rozejść po całej podłodze.

Jeśli chcesz szybko podnieść temperaturę rób to tym kominkiem.

No OK. Ustawiam temperaturę stała na 22,5st.C. Przychodzę do domu i odpalam kominek. Temperatura rośnie do 25st..C. Posiadam bezprzewodowy sterownik temperatury SALUS 091FLRF. Czujnik wykrywa, że temperatura rośnie i rozłącza piec. Temperatura przez noc do rana spada do około 23,5st.C. Czyli piec gazowy jeszcze się nie odpala. Wg tego programu to powinien się uruchomić po 24 godz, jak zejdzie temperatura. To powiedz mi czemu niby piec ma chodzić cały czas? Nie wiem jak to zrobić więc proszę o podpowiedzi...

Termostatu żadnego w tym systemie nie masz???!!!

Czujnik temperatury zewnętrznej (tzw pogodynka) powinien być w każdym systemie grzewczym.

Czasami instaluje się czujnik temperatury wewnętrznej. W Twoim przypadku powinien być bo obok kotła masz jeszcze kominek.

W pokojach na górze temperaturę powinny regulować zawory termostatyczne na kaloryferach.

Masz coś z tych urządzeń w swoim domu?

"Pogodynki" nie mam. Czujnik temperatury wewnętrznej - sterownik bezprzewodowy SALUS 091FLRF. Do ustawienia różne programy grzania itp. Na górze zawory na kaloryferach. To tyle. Z grzejnikami nie mam problemu. Tylko tej podłogówki nie mogę wyregulować żeby było optymalnie.

Piec się włącza tylko wtedy gdy jest potrzebny i powinien robić to automatycznie.

Użytkownik nie powinien w to ingerować. Jego rola kończy się na ustawieniu wymaganej temperatury w domu.

Ustawiasz temperaturę na te wymagane w domu 23C i piec powinien tą temperaturę utrzymywać. Aby tego dokonać sterownik ma zapisane dwie temperatury wody na wyjściu z podłogi:

1. temp włączenia pieca np 24C

2. temp wyłączenia pieca np 29C

Te dwie temperatury służą do utrzymywania temperatury podłogi np. 26C aby w pomieszczeniu było zadane 23C

Wraz ze zmianą temperatury na zewnątrz zmieniają się te 2 temperatury. Aby piec wiedział jaka jest temperatura na zewnątrz potrzebny jest czujnik temp zewnętrznej (pogodynka).

W sterowniku pieca powinna być jeszcze możliwość ustawienia tzw krzywej grzania.

W idealnie izolowanym domu ta krzywa jest linią poziomą.

Im gorzej dom ocieplony tym bardziej stroma jest ta linia. Im niższa temperatura na zewnątrz tym wyższa temperatura podłogi aby móc utrzymać zadaną temperaturę w domu.

Włączanie kominka zakłóca trochę ten układ dlatego potrzebny jest wtedy czujnik temperatury pokojowej który wyłączy piec gdy włączysz kominek.

Piec się włączy dopiero po osiągnięciu temperatury włączenia.

No właśnie wydaje mi się, że właśnie kominek mocno zakłóca ten system. W tej opcji co ja teraz mam bez "pogodówki" jak odpale kominek to temperatura wzrośnie o około 2st.C. Czyli teoretycznie piec mi się wyłączy na dobre 24 godziny bo zanim temperatura zjedzie do 23 st.C. A jakbym miał "pogodówkę" to byłoby inaczej? Przykładowo znowu ten sam przykład. Kominek podwyższa do 25st.C. Piec mi się rozłączy czy nie, czy będzie może modulował na jak najniższej mocy? Jak to wtedy działa?

Dec 2008

11

Domyślnie

Przedstawiciel firmy Gorgiel nic na ten temat nie mówił. Wspomniał jedynie, żeby zastosować się do tych jego wytycznych

To jego zaniedbanie w takim razie - w karcie produktu Twojego mieszacza jest napisane:

"... Minimalna temperatura zasilania z kotła to 55 st C...".

http://gorgiel.com.pl/sites/default/files/katalog/pliki/rs_ptme.pdf

Jeśli gdzieś Ci nie dogrzewa, to może tam nie ma odpowiedniego przepływu i trzeba to wyregulować?! Skoro reszta jest dla Ciebie w porządku.

Właśnie jak to wyregulować? Jak mam ustawioną pompę Wilo na 2/6 to na rotametrach jest od 1,5 - 2L/min. Właśnie na najdłuższych odcinkach jest najmniejszy przepływ około 1,5. Musiałbym zwiększyć przepływ na pompie, żeby wzrosło na rotametrach. Ale jak zwiększę przepływ na pompie to znowu jest za duży przepływ i bardzo długo nagrzewa się podłoga. Tak miałem właśnie w zeszłym roku. Teraz z zaleceniem Gorgiela zmniejszyłem moc na pompie i szybciej się nagrzewa tylko, że nie wszędzie równo. I pytanie brzmi, jak to wyregulować?

To jego zaniedbanie w takim razie - w karcie produktu Twojego mieszacza jest napisane:

"... Minimalna temperatura zasilania z kotła to 55 st C...".

http://gorgiel.com.pl/sites/default/files/katalog/pliki/rs_ptme.pdf

Ok wielkie dzięki kolego. To jaki system wg Ciebie odpowiedni do pieca kondensacyjnego?

Ok wielkie dzięki kolego. To jaki system wg Ciebie odpowiedni do pieca kondensacyjnego?

Z zaworem mieszającym - trójdrożnym. Gorgiel też ma takie:

http://gorgiel.com.pl/sites/default/files/katalog/pliki/rst_ptme.pdf

Ale spokojnie - to, co masz też Ci domek ogrzeje, może tylko trochę drożej z uwagi na wyższe temperatury.

Edytowane przez przemo1

Czyli jeśli kominek grzeje tylko górę to aby na czujniku na dole pojawiła się temperatura 25C to na górze jest ze 30C.

Ciepło z kominka rozchodzi się też na parterze. Temperatura po grzaniu kominkiem jest mniej wiecej taka sama na parterze i piętrze. Może 1 st. C wiecej do góry. Na górze mam głowice na grzejnikach i nie ma z tym problemu. Chodzi tylko o tą podłogówkę na dole

Jeżeli tym kominkiem grzejesz codziennie to ustaw OP na 18C i grzej dom kominkiem.

OP będzie tylko po to by dom się nie wyziębił kiedy przestaniesz przez kilka dni grzać kominkiem.

To nie wiem czy nie jest lepiej tak jak ja opisałem. Czyli piec gazowy chodzi w dzień od 12-18. Zużywa bardzo mało gazu. Max. rachunki w tej opcji z podgrzaniem wody to 300zł. Przychodzę do domu i rozpalam kominek. Temperatura bardzo komfortowa - uczucie ciepła. Tylko, że wtedy nie chodzi cały czas piec tak jak Ty mówiłeś. I teraz pytanie, które rozwiązanie lepsze a które gorsze?