dembin 13.11.2017 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Z zaworem mieszającym - trójdrożnym. Gorgiel też ma takie: http://gorgiel.com.pl/sites/default/files/katalog/pliki/rst_ptme.pdf Ale spokojnie - to, co masz też Ci domek ogrzeje, może tylko trochę drożej z uwagi na wyższe temperatury. No właśnie, mi się wydaje, że od samego początku system mocno długo się nagrzewa. No i może to jest właśnie przyczyną tego. Na wyjściu z pieca mam max 45-50st.C. Czyli wg karty technologicznej za mało. Musiałby być zastosowany inny system. Ten co podesłałeś musiałbym mocno pozmieniać w kotłowni a chciałbym raczej tego uniknąć. W swoim zasilanie mam od góry po lewej stronie, powrót po lewej na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.11.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 No właśnie, mi się wydaje, że od samego początku system mocno długo się nagrzewa. No i może to jest właśnie przyczyną tego. Na wyjściu z pieca mam max 45-50st.C. Czyli wg karty technologicznej za mało. Musiałby być zastosowany inny system. Ten co podesłałeś musiałbym mocno pozmieniać w kotłowni a chciałbym raczej tego uniknąć. W swoim zasilanie mam od góry po lewej stronie, powrót po lewej na dole Sprawdź - ustaw na kilka dni Tz 55st i obserwuj jak będzie - czy będziesz mógł zwiększyć przepływ na pompie i wyregulować stopień nagrzewania rotametrami (ograniczyć przepływ w pętlach szybciej nagrzewających się, co podniesie temp w tych niedogrzanych). Jednocześnie obserwuj/zapisuj dzienne zużycie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 13.11.2017 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Ja nigdzie nie napisałem że piec chodzi cały czas. Napisałem że piec jest włączony cały czas a gaz się zapala tylko wtedy gdy piec potrzebuje grzać podłogę lub CWU. Jak jest osiągnięta dana temperatura to mój sterownik rozłącza piec czyli nie grzeją palniki na ogrzewanie podłogi i grzejników. Wtedy załącza się tylko na CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.11.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Jak jest osiągnięta dana temperatura to mój sterownik rozłącza piec czyli nie grzeją palniki na ogrzewanie podłogi i grzejników. Wtedy załącza się tylko na CWU Czyli myślicie o tym samym, tylko inaczej piszecie Masz kocioł włączony, on czuwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 13.11.2017 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Sprawdź - ustaw na kilka dni Tz 55st i obserwuj jak będzie - czy będziesz mógł zwiększyć przepływ na pompie i wyregulować stopień nagrzewania rotametrami (ograniczyć przepływ w pętlach szybciej nagrzewających się, co podniesie temp w tych niedogrzanych). Jednocześnie obserwuj/zapisuj dzienne zużycie gazu. Jak ustawię 55 na piecu to i tak na podłogę pójdzie max 50 (zawór na wejściu podłogówki max 50st.) Mam piec kondensacyjny czyli stworzony do tego, żeby chodził na niskich parametrach. Czyli mój Pan hydraulik i tak dał du..y bo zastosował nie taki układ pod mój piec. Cały czas musiałby iść na wyższych parametrach czyli potrzebowałby więcej gazu. Czyli cała filozofia z piecem kondensacyjnym i jego główną zaletą upadła. Zgadzasz się ze mną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 13.11.2017 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 A do jakiej temperatury grzejesz CWU? Chyba około 50st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.11.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (edytowane) Jak ustawię 55 na piecu to i tak na podłogę pójdzie max 50 (zawór na wejściu podłogówki max 50st.) Mam piec kondensacyjny czyli stworzony do tego, żeby chodził na niskich parametrach. Czyli mój Pan hydraulik i tak dał du..y bo zastosował nie taki układ pod mój piec. Cały czas musiałby iść na wyższych parametrach czyli potrzebowałby więcej gazu. Czyli cała filozofia z piecem kondensacyjnym i jego główną zaletą upadła. Zgadzasz się ze mną? Jaką masz teraz temp na zasilaniu OP (termometr przy rozdzielaczu)? Jeśli producent mieszacza zaleca min 55, to z uwagi na duże obniżenie po zmieszaniu - wtedy w podłogę idzie ok 35st. Jeśli teraz zasilasz powiedzmy 45 st, to w podłogę idzie ok 25st i stąd Twoje kłopoty. Ograniczenie max temp 50st zasilania pętli OP (po zmieszaniu) powinien być/jest w każdym mieszaczu (także z zaworem 3-drożnym) - to ze względów bezpieczeństwa. Oczywiście nie jest to układ optymalny, ale nie przesadzajmy - dla kondensacji kotła ważniejsza jest temp powrotu, więc zasilenie układu 55 st nie jest jeszcze jednoznaczne z utratą kondensacji. Sprawdzenie tego wiele Cię nie będzie kosztować - trochę gazu i czasu na obserwację. Edytowane 13 Listopada 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 13.11.2017 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Jeśli chciałeś system grzewczy szybko nagrzewający to wybór ogrzewania podłogowego był poważnym błędem. OP nigdy nie spełni Twoich wymagań. Jak będziesz grzał podłogę do temperatury takiej że będziesz czuł że jest ciepła możesz doprowadzić do choroby domowników. Trzeba było zastosować ogrzewanie ciepłym powietrzem. No po roku użytkowania też tak mi się wydaje. Tylko hydraulik powinien doradzić co powinno być lepsze w danym przypadku. Ja wcale nie musiałem się na tym znać. Prawda jest taka, że mam co mam i chcę to teraz w miarę możliwości ustawić odpowiednio pod siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.11.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Jak ustawię 55 na piecu to i tak na podłogę pójdzie max 50 (zawór na wejściu podłogówki max 50st.) Mam piec kondensacyjny czyli stworzony do tego, żeby chodził na niskich parametrach. Czyli mój Pan hydraulik i tak dał du..y bo zastosował nie taki układ pod mój piec. Cały czas musiałby iść na wyższych parametrach czyli potrzebowałby więcej gazu. Czyli cała filozofia z piecem kondensacyjnym i jego główną zaletą upadła. Zgadzasz się ze mną? Ty nawet nie próbujesz zrozumieć działania swojego systemu grzewczego... Mas grzejniki to o jakich niskich temperaturach piszesz... Podłogówka jest układem niskotemperaturowym a ty próbujesz załadować w nią ile wlezie aby szybciej się rozgrzała...?? Z jednej strony nie odpowiada ci że ogrzewanie nie chce z tobą współpracować a z drugiej strony twierdzisz że jest ok bo zużywa mało gazu... Każdy sposób jaki zostanie tutaj zaproponowany spowoduje zwiększenie zużycia gazu a zmniejszy chęci do palenia w kominku... Jak dla mnie to taki układ dość łatwo idzie uspokoić i zapewnić sobie odpowiedni komfort ale tobie to nie będzie odpowiadało bo wzrośnie zużycie gazu... To tak trochę jak "chcę zjeść ciastko i dalej mieć ciastko"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 13.11.2017 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Jaką masz teraz temp na zasilaniu OP (termometr przy rozdzielaczu)? Jeśli producent mieszacza zaleca min 55, to z uwagi na duże obniżenie po zmieszaniu - wtedy w podłogę idzie ok 35st. Jeśli teraz zasilasz powiedzmy 45 st, to w podłogę idzie ok 25st i stąd Twoje kłopoty. Ograniczenie max temp 50st zasilania pętli OP (po zmieszaniu) powinien być/jest w każdym mieszaczu (także z zaworem 3-drożnym) - to ze względów bezpieczeństwa. Oczywiście nie jest to układ optymalny, ale nie przesadzajmy - dla kondensacji kotła ważniejsza jest temp powrotu, więc zasilenie układu 55 st nie jest jeszcze jednoznaczne z utratą kondensacji. Sprawdzenie tego wiele Cię nie będzie kosztować - trochę gazu i czasu na obserwację. Czyli na piecu ustawić 55st.C. A na zaworze na wejściu na podłogówke max czyli 50st. ? Jedynie obawiam się czy nie pójdzie za wysoka temperatura na podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.11.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (edytowane) Czyli na piecu ustawić 55st.C. A na zaworze na wejściu na podłogówke max czyli 50st. ? Jedynie obawiam się czy nie pójdzie za wysoka temperatura na podłogówkę? To do testów ustaw na głowicy termostatycznej w rozdzielaczu 40st (tak, jak napisałem, taki mieszacz ma w miarę stałą deltę obniżania, pewnie ok 20st. - więc i tak przy 55 na kotle wypuści na pętle ok 35st ), więcej nie będziesz potrzebował a i to raczej w największe mrozy. I sprawdź, czy zawór powrotny do kotła (na dolnej belce) jest otwarty na max (jeśli nie, to otwórz, tylko policz obroty, żebyś mógł w razie potrzeby powrócić do punktu wyjścia) Edytowane 13 Listopada 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 13.11.2017 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Ty nawet nie próbujesz zrozumieć działania swojego systemu grzewczego... Mas grzejniki to o jakich niskich temperaturach piszesz... Podłogówka jest układem niskotemperaturowym a ty próbujesz załadować w nią ile wlezie aby szybciej się rozgrzała...?? Z jednej strony nie odpowiada ci że ogrzewanie nie chce z tobą współpracować a z drugiej strony twierdzisz że jest ok bo zużywa mało gazu... Każdy sposób jaki zostanie tutaj zaproponowany spowoduje zwiększenie zużycia gazu a zmniejszy chęci do palenia w kominku... Jak dla mnie to taki układ dość łatwo idzie uspokoić i zapewnić sobie odpowiedni komfort ale tobie to nie będzie odpowiadało bo wzrośnie zużycie gazu... To tak trochę jak "chcę zjeść ciastko i dalej mieć ciastko"... W tej chwili ustawione na piecu 45st.C Temperatura na zewnątrz około 5st.C. Grzejniki odpalone na maxa to są gorące. Chodzi o to jak najlepiej zgrać podłogówkę z kominkiem. Przy moim systemie, żeby mieć temperaturę w domu około 23st chodzi mi podłogówka. Załóżmy, że chodzi na niskich parametrach cały czas. Odpalam kominek , temperatura wzrasta do 25st. Piec się rozłącza. Zanim ponownie mi się będzie miał załączyć minie ponad 24 godziny. Czyli temperatura wody w rurkach spadnie. Żeby ponownie temperatura wzrosła na parterze minie sporo czasu. Chodzi mi tylko gdzie znaleźć kompromis pomiędzy tym wszystkim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 13.11.2017 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 No 50C będzie za dużo ale 40C też będzie za dużo. Jak chcesz się przekonać to puść te 40C albo jeszcze lepiej 50Cw podłogę a potem licz pęknięcia podłogi. Kolego tylko ten zawór jest ustawiony na wejściu ale jak widzisz na załączonej fotce jest pomiar z dolnej belki. Nawet jak podałem 40st. to max na dolnej belce było 30-32st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 13.11.2017 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 To do testów ustaw na głowicy termostatycznej w rozdzielaczu 40st (tak, jak napisałem, taki mieszacz ma w miarę stałą deltę obniżania, pewnie ok 20st. - więc i tak przy 55 na kotle wypuści na pętle ok 35st ), więcej nie będziesz potrzebował a i to raczej w największe mrozy. I sprawdź, czy zawór powrotny do kotła (na dolnej belce) jest otwarty na max (jeśli nie, to otwórz, tylko policz obroty, żebyś mógł w razie potrzeby powrócić do punktu wyjścia) A wg Ciebie jak powinien być ustawiony ten zawór? Przedstawiciel z Gorgiela mówił, że nie może być otwarty na maxa. Niepotrzebnie niby idzie za dużo wody z powrotem do pieca zamiast na podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 13.11.2017 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 To jaki był sens pisania? Liczyłem, że Wy wiecie lepiej i coś konkretnego podpowiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.11.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 A wg Ciebie jak powinien być ustawiony ten zawór? Przedstawiciel z Gorgiela mówił, że nie może być otwarty na maxa. Niepotrzebnie niby idzie za dużo wody z powrotem do pieca zamiast na podłogę Do mieszacza wejdzie tyle wody z zasilania, ile wypuścisz powrotem Co z tego, ze woda krąży dłużej w pętlach OP, kiedy ma niższą temp. Ograniczając wypływ tym zaworem, moim zdaniem zmniejszasz ilość dopływającej wody czyli obniżasz temp zasilania mieszacza (jak go zamkniesz na max, to woda będzie krążyć tylko w pętlach OP i temperatura spadnie, bez względu na temp zasilania - prawda?). Mogę się mylić - ale wystarczy sprawdzić (pamiętaj, że OP ma dużą bezwładność - stabilne efekty działań zaobserwujesz po czasie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 13.11.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (edytowane) Do mieszacza wejdzie tyle wody z zasilania, ile wypuścisz powrotem Co z tego, ze woda krąży dłużej w pętlach OP, kiedy ma niższą temp. Ograniczając wypływ tym zaworem, moim zdaniem zmniejszasz ilość dopływającej wody czyli obniżasz temp zasilania mieszacza (jak go zamkniesz na max, to woda będzie krążyć tylko w pętlach OP i temperatura spadnie, bez względu na temp zasilania - prawda?). Mogę się mylić - ale wystarczy sprawdzić (pamiętaj, że OP ma dużą bezwładność - stabilne efekty działań zaobserwujesz po czasie). Dokładnie tak działa ten zawór - zamykasz powrót do kotła to spada temperatura zasilania OP, otwierasz powrót do kotła to wzrasta temperatura zasilania OP. Jeśli z kotła chcemy dać niski parametr i zależy nam aby układ mieszający jak najmniej obniżał temp. wody zasilającej OP to musimy zadbać aby układ mieszający otrzymywał więcej wody z kotła - czyli otwieramy zawór powrotny do kotła w układzie mieszającym. Nie wiem jak rozwiązanie Gorgiela ale nasz układ mieszający o takiej konstrukcji obniża temp. wody minimum o jakieś 12st. C. (mniejszego schłodzenia raczej nie uzyskamy). Edytowane 13 Listopada 2017 przez KAN-therm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 13.11.2017 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Czyli wg Was musi on być otwarty maksymalnie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 13.11.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembin 13.11.2017 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Ok sprawdze tak i dam znać. A by-pass w moim przypadku zamknięty czy otwarty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts