Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie od wewnątrz

Recommended Posts

Pytanie dotyczy mieszkania w starej kamienicy. Mieszkanie jest ogrzewane własnym piecem na gaz Nie ma szans w przewidywalnej przyszłości na termoizolację od zewnątrz. Czy można takie mieszkanie ocieplić od wewnątrz? Na początku myślałem o wełnie mineralnej i płytach karton-gips. Ale jak wtedy z wilgocią? ktoś powiedział mi, że są do tego jakieś specjalne płyty? Nie wiem kompletnie jak się do tego zabrać i czy to w ogóle ma sens.

Jeżeli temat w złym dziale to przepraszam.

Nie jest to żaden problem ale takie ocieplenie wymaga dobrze działającej wentylacji , czyli wentylacji mechanicznej ..

A jak ot powinno wyglądać ?

Robisz stelaże odsuwając je o np. 5cm od sciany ,. Tam dajesz wełne a pozostałe 5cm dalej w stelaż. Później folia i płtyty KG.

I cieszysz się duuuuuuużo niższymi rachunkami , ale MUSI być WM , więc od razu rozprowadzić rury do WM na suficie i od sufitu tez ocieplić wełną :)

Ocieplenie od wewnątrz TAK , ale po warunkiem sprawnie działającej wentylacji a taką jest tylko WM ...

Gość Konto usunięte_1*
Nie rób żadnych stelaży i żadnej wełny bo zapier...sz mieszkanie grzybem to pewne jak w banku . kup sobie kubik PERLITU i kilka worków cementu poszukaj proporcji na tynk perlitobetonowy przyklej listwy prowadzące i wal na ścianę co najmniej 5 cm lepiej jeszcze wiecej i masz tynk jak ta lala i gwarancę że żaden grzyb nie ma szans i ciepełko w domu

No faktycznie jak nawali tony cementu na ściany to wilgoci nie będzie miał ....

To o czym piszę to najlepsze rozwiązanie ale wymaga jak pisałem sprawnie działającej wentylcji. Bez wentylacji te rozwiązanie odpada , bo tak jak piszesz pojawi się grzyb ...

Jak dla mnie albo zrobić coś do razu porządnie albo nic nie robić ...

kaszpir007

Bajki opowiadasz.

Wentylacja jest bardzo ważna. Prawda.

Zawsze tak jest.

Jednak rozwiązanie jakie proponujesz (Elfir też) to prosta droga do zagrzybienia chałupy.

Są systemy skutecznej termoizolacji od wewnątrz, ale wściekle wymagające i drogie.

Najprościej, najtaniej i solidnie to dać grubo tynk perlitowy.

Bo?

Jest lity... BEZSPOINOWY, co jest tu kluczem.

Adam M.

Na początku myślałem o wełnie mineralnej i płytach karton-gips. Ale jak wtedy z wilgocią
było kiedyś tu na forum.. sąsiad sąsiada wodą z kondensacji zalewał.. tego byś chciał? Tylko piana PIR w osłonie i porządna wyprawa malarska na wierzchu i to trzeba wyjechać na sufit, ściany boczne..

to jest wyjątkowy przypadek.. kiedy zapala się u mnie zielone światło na izolację wewnątrz. Oczywiście higrometr elektorniczny i stale pilnowanie wilgotntości między 30-40% maks.. i to nie zależy od wentylacji.. bo reku pomaga tylko odzyskać ciepło, a wentylatory wymusić.. ruch powietrza..oczywiście jest to opcja bardzo dobra. Ale na oknach + wywietrznik też się da.. ale będzie brum brum.. hałas z ulicy np..

na zachodzie jakoś ociepla sie zabytki (zwykłe domy również) od wewnątrz i nie ma z tym problemów.

Przy okazji - aktualny numer (listopadowy) Muratora jest właśnie poświęcony izolacji od wewnątrz.

Edytowane przez Elfir

Chyba raczej chodziło o płyty PIR n/p z okładziną aluminium, gdzie miejsca styku płyt można skleić (dla paroizolacji) taśmą aluminiową. Jak też przebijające płytę PIR kołki montażu do ściany.

Akurat w okresie zimowym, czyli czasie i możliwości zawilgocenia ścian kondensującą parą wodną, wentylacja grawitacyjna działa najlepiej. Trzeba jej tylko zapewnić dopływ powietrza.

Pozdrawiam

Cezary