Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na dach?  

59 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co na dach?

Recommended Posts

ja mam Onduline (falistą) i następnym razem też bym położył Onduline (tylko tą w kształcie dachówek tym razem)

P.S. proponuję rozszerzenie opcji ankiety w stylu np. http://www.e-dach.pl/pokrycia_dach.php, bo paru istotnych opcji brakuje :wink:

Celowo dałem te 3 bo tylko one mnie interesuja..:))

Bardzo ułomna jest ta ankieta.

Dlaczego tylko 3 opcje?

Czemu ma służyć ta ankieta? Czy zastanawiasz się nad wyborem pokrycia na swój dom? Jeśli tak to napisz o swoim budynku coś więcej. Ile spadów dachu, kąt nachylenia, ilość kontygnacji, czy są lukarny itd, itd....

Co jest prorytetem, estetyka, finanse, łatwość wykonania?

Do jednej bryły budynku pasuje takie pokrycie a do innej jeszcze inne.

Czy należy brać pod uwagę aspekt finansowy? Także tego nie napisałeś.

Dlaczego brak tak populatnej dachówki ceramicznej a jest z niewiadomych powodów dachówka cementowa.

Dlaczego brak innych rodzajów pokryć?

Jako, że nie wiem o co Tobie w tej "niby ankiecie" chodzi - nie głosowłem.

Bardzo ułomna jest ta ankieta.

Dlaczego tylko 3 opcje?

Czemu ma służyć ta ankieta? Czy zastanawiasz się nad wyborem pokrycia na swój dom? Jeśli tak to napisz o swoim budynku coś więcej. Ile spadów dachu, kąt nachylenia, ilość kontygnacji, czy są lukarny itd, itd....

Co jest prorytetem, estetyka, finanse, łatwość wykonania?

Do jednej bryły budynku pasuje takie pokrycie a do innej jeszcze inne.

Czy należy brać pod uwagę aspekt finansowy? Także tego nie napisałeś.

Dlaczego brak tak populatnej dachówki ceramicznej a jest z niewiadomych powodów dachówka cementowa.

Dlaczego brak innych rodzajów pokryć?

Jako, że nie wiem o co Tobie w tej "niby ankiecie" chodzi - nie głosowłem.

Dach dwuspadowy, bez lukarn, jaskółek itp.. Kąt nachylenia 45st. Prorytet to musi się podzielić pomiędzy finanse a estetyke i trwałość. Drak dachówki ceramicznej ze względów finansowych - cementowa tańsza a ceramicznej duzo nie ustępuje. Są te 3 pokrycia bo te sa najbardziej popularne i nat tymi się zastanawiam. A w mojej ankiecie chodzi mi o poznanie preferencji Użytkowników tego forum..

Ja wybrałem gont bitumiczny z wielu powodów: cena, ławość układania, pasuje do mojego domku no i .... wiele innych aspektów.

Układasz sam? A jak jest z konstrukcja dachu pod gont? W projekcie jest przewidziana dachówka i w zwiazku z tym krokwie sa np 6x20. Czy pod gont tez takie musz być czy można by je odchudziec??

Jeśli już miałbym wybierać z tych trzech rodzajów pokrycia to wybrałbym blachodachówkę z posypką. Łączy w sobie zalety wszystkich pokryć.

- Wygląd dachówki

- Lekka konstrukcja wieźby

- Nie bębni na deszczu

- Bardzo duża trwałość

- Niepalność

I jeszcze jedna niedoceniana sprawa a w praktyce dosyć istotna z takiej blachodachówki z posypką nie zsuwa się z dachu lód ze sniegiem przy okazji obrywajac rynny i sasypujac chodniki. Przy dachówce i zwykłej blachodachówce tak sie dzieje należy wtedy stosować płotki przeciwsniegowe. Płotki są dosyć drogie i zatrzymują sie na nich liście zasmiecając dach. Pod gąt bitumiczny (papowy) trzeba bardzo równo odeskować albo drogimi płytami OSB albo deskami P+W. Do tego zwykłe gonty maja dosyć niska trwałośc ok. 7...10 l i wymagaja później stosowania gontów renowacyjnych. Tak więc przyzwoite gonty + deskowanie strasznie drogo wychodzi. Blachodachówka z posypka ma jeszcze sporą przewagę nad dachówką bo wystarczy lekka konstrukcja więźby.

Może to być np. Ondu steel

http://www.onduline.com.pl/ondusteel.htm

Pozdrawiam

Mój głos poszedł na rzecz dachówki cementowej (bo opcji "dachówka ceramiczna" nie było :( )

Polecam - pięknie wygląda, dostojnie się starzeje - po prostu ma klasę! Wiem, że często jest to wybór podyktowany $, ale jak się tę kaskę już uzbiera i wyda na taki śliczny dach, to na zawsze pozostanie świadomość i pewność, że warto było!

Ja mam blachodachówkę Rautaruukki, ciemna zieleń RAL6020. Wygląda ładnie. za 200 m dachu zapłaciłem 1750 zł (wszystko łącznie z rynnami) ZA dachówkę zapłaciłbym chyba znacznie więcej, dlatego taka a nie inna decyzja.

1750 ???? chyba coś Ci się pomyliło..podaj faktyczną cnę i rodzaj dachu bo powierzchnię mam podobną..[/b]