toomas 19.09.2004 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 Witam. Zapraszam do Ankiety. Założenie jest takie że drewno na konstrukcje dachu jest niezależnie co będzie pokryciem i nie powoduje ono dodatkowych kosztów. Czyli jednym słowem trzeba zapłaćić jedynie za pokrycie i obróbki. I co byście wybrali w takim przypadku? Proszę głosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 19.09.2004 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 ja mam Onduline (falistą) i następnym razem też bym położył Onduline (tylko tą w kształcie dachówek tym razem) P.S. proponuję rozszerzenie opcji ankiety w stylu np. http://www.e-dach.pl/pokrycia_dach.php, bo paru istotnych opcji brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 19.09.2004 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2004 ja mam Onduline (falistą) i następnym razem też bym położył Onduline (tylko tą w kształcie dachówek tym razem) P.S. proponuję rozszerzenie opcji ankiety w stylu np. http://www.e-dach.pl/pokrycia_dach.php, bo paru istotnych opcji brakuje Celowo dałem te 3 bo tylko one mnie interesuja..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 20.09.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Chyba dachówka, bo dach wygląda jak dach. Uważam, że pozostałe (twoje) opcje sprawiają wrażenie produktu dachopodobnego. Ale to tylko moje subiektywne odczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 20.09.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Z tych trzech propozycji zdecydowanie wybrałabym dachówkę cementową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 20.09.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 zaznaczyłem dachówkę cementową, bo sam ja będę miał na dachu, już za tydzień przychodzi ekipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 20.09.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 U mnie gont bitumiczny. Na domu z bala dachówka wygląda bardzo przytłaczająco . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaj 20.09.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Zaznaczam blachodachówkę gdyż to mam na dachu. Nie zgadzam się z jednym, że wywiązka drewniana taka sama pod każde pokrycie ponieważ pod dachówkę musi być mocniejsza ( ciężar pokrycia!!!! ) więc i koszty dachu większe!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.09.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Bardzo ułomna jest ta ankieta.Dlaczego tylko 3 opcje?Czemu ma służyć ta ankieta? Czy zastanawiasz się nad wyborem pokrycia na swój dom? Jeśli tak to napisz o swoim budynku coś więcej. Ile spadów dachu, kąt nachylenia, ilość kontygnacji, czy są lukarny itd, itd....Co jest prorytetem, estetyka, finanse, łatwość wykonania? Do jednej bryły budynku pasuje takie pokrycie a do innej jeszcze inne.Czy należy brać pod uwagę aspekt finansowy? Także tego nie napisałeś.Dlaczego brak tak populatnej dachówki ceramicznej a jest z niewiadomych powodów dachówka cementowa.Dlaczego brak innych rodzajów pokryć? Jako, że nie wiem o co Tobie w tej "niby ankiecie" chodzi - nie głosowłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 20.09.2004 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 Bardzo ułomna jest ta ankieta. Dlaczego tylko 3 opcje? Czemu ma służyć ta ankieta? Czy zastanawiasz się nad wyborem pokrycia na swój dom? Jeśli tak to napisz o swoim budynku coś więcej. Ile spadów dachu, kąt nachylenia, ilość kontygnacji, czy są lukarny itd, itd.... Co jest prorytetem, estetyka, finanse, łatwość wykonania? Do jednej bryły budynku pasuje takie pokrycie a do innej jeszcze inne. Czy należy brać pod uwagę aspekt finansowy? Także tego nie napisałeś. Dlaczego brak tak populatnej dachówki ceramicznej a jest z niewiadomych powodów dachówka cementowa. Dlaczego brak innych rodzajów pokryć? Jako, że nie wiem o co Tobie w tej "niby ankiecie" chodzi - nie głosowłem. Dach dwuspadowy, bez lukarn, jaskółek itp.. Kąt nachylenia 45st. Prorytet to musi się podzielić pomiędzy finanse a estetyke i trwałość. Drak dachówki ceramicznej ze względów finansowych - cementowa tańsza a ceramicznej duzo nie ustępuje. Są te 3 pokrycia bo te sa najbardziej popularne i nat tymi się zastanawiam. A w mojej ankiecie chodzi mi o poznanie preferencji Użytkowników tego forum.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.09.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Ja wybrałem gont bitumiczny z wielu powodów: cena, ławość układania, pasuje do mojego domku no i .... wiele innych aspektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 23.09.2004 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Ja wybrałem gont bitumiczny z wielu powodów: cena, ławość układania, pasuje do mojego domku no i .... wiele innych aspektów. Układasz sam? A jak jest z konstrukcja dachu pod gont? W projekcie jest przewidziana dachówka i w zwiazku z tym krokwie sa np 6x20. Czy pod gont tez takie musz być czy można by je odchudziec?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 23.09.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 W projekcie mam 7 X 16 ale zmienię je chyba na 5X20 na to OSB3 15. Układać będę z kumplem - specjalistą od gontów i konstrukcji szkieletowych oraz 1 osoba do pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 23.09.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Ja mam blachodachówkę Rautaruukki, ciemna zieleń RAL6020. Wygląda ładnie. za 200 m dachu zapłaciłem 1750 zł (wszystko łącznie z rynnami) ZA dachówkę zapłaciłbym chyba znacznie więcej, dlatego taka a nie inna decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vardo 24.09.2004 02:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 24.09.2004 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Jeśli już miałbym wybierać z tych trzech rodzajów pokrycia to wybrałbym blachodachówkę z posypką. Łączy w sobie zalety wszystkich pokryć. - Wygląd dachówki - Lekka konstrukcja wieźby- Nie bębni na deszczu - Bardzo duża trwałość - Niepalność I jeszcze jedna niedoceniana sprawa a w praktyce dosyć istotna z takiej blachodachówki z posypką nie zsuwa się z dachu lód ze sniegiem przy okazji obrywajac rynny i sasypujac chodniki. Przy dachówce i zwykłej blachodachówce tak sie dzieje należy wtedy stosować płotki przeciwsniegowe. Płotki są dosyć drogie i zatrzymują sie na nich liście zasmiecając dach. Pod gąt bitumiczny (papowy) trzeba bardzo równo odeskować albo drogimi płytami OSB albo deskami P+W. Do tego zwykłe gonty maja dosyć niska trwałośc ok. 7...10 l i wymagaja później stosowania gontów renowacyjnych. Tak więc przyzwoite gonty + deskowanie strasznie drogo wychodzi. Blachodachówka z posypka ma jeszcze sporą przewagę nad dachówką bo wystarczy lekka konstrukcja więźby. Może to być np. Ondu steel http://www.onduline.com.pl/ondusteel.htmPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalapan 24.09.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Mimo tego, że "głośna" też ze względu na wagę wybieram blachodachówkę - a efekt ...jak już położę to sie okaże w "praniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasinek 24.09.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Mój głos poszedł na rzecz dachówki cementowej (bo opcji "dachówka ceramiczna" nie było ) Polecam - pięknie wygląda, dostojnie się starzeje - po prostu ma klasę! Wiem, że często jest to wybór podyktowany $, ale jak się tę kaskę już uzbiera i wyda na taki śliczny dach, to na zawsze pozostanie świadomość i pewność, że warto było! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 26.09.2004 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 Ja mam blachodachówkę Rautaruukki, ciemna zieleń RAL6020. Wygląda ładnie. za 200 m dachu zapłaciłem 1750 zł (wszystko łącznie z rynnami) ZA dachówkę zapłaciłbym chyba znacznie więcej, dlatego taka a nie inna decyzja. 1750 ???? chyba coś Ci się pomyliło..podaj faktyczną cnę i rodzaj dachu bo powierzchnię mam podobną..[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bozena maciek 26.09.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2004 U mnie na dachu będzie dachówka ceramiczna Mullera holenderka,w kolorze ciemnego orzecha - nowy kolor w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts