Ronson76 13.11.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Witam, słuchajcie mam taki problem z wykonawcą dachu i proszę o pomoc kto ma rację: Mój projekt domu to Baden, w czerwcu praktycznie był zakończony etap dachu i od tamtej pory prowadzę batalię z wykonawcą dachu. Dach jest dwuspadowy pokryty blachą, podczas stawiania więźby, chciałem aby krokwie były zacięte i przymocowane do murłaty, ale wykonawca stwierdził że zrobi tak że będzie dobrze i zrobił tak że krokwie są postawione na murłacie i trzymają się na blachach o wymiarach 10,5x10,5 cm a jest sporo o wymiarze 8,5x8,5 cm i to jest w zasadzie całe mocowanie, a i po końcach czyli na ostatnich krokwiach na zewnątrz dane są długie wkręty przez krokiew do murłaty. Jak wygłada mocowanie przedstawiam poniżej [ATTACH=CONFIG]400854[/ATTACH Wykonawca upiera się że tak robi wszystkie dachy i nie widzi z tym problemu, moim zdaniem jest to przymocowane dosyć marnie,czy mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.11.2017 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Ciekawe jakie te wkręty? Jak są mocowane murłaty? Odnoszę wrażenie, że moje regały w spiżarni są solidniej mocowane do ścian. Lepiej abym sie mylił. Sezon na testowanie dachów nadejdzie za pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.11.2017 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 o kur... to wygląda dramatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.11.2017 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 No dobrze, magiczne, kluczowe pytanie - co na to kierownik budowy ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.11.2017 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Przecież to jest źle wykonane i KB tego nie powinien odebrać ...Wystarczy sobie poszukać jak ma być wykonane łączenie. Brakuje wcięcia i punktu podparcia na murłacie , bo to co masz nie ma żadnego punktu podparcia a cała siła działa na ... mocowania .. Jak jeszcze drewno mokre i będzie pracowac i się skręcać to te blaszki powyrywa ... Jak tak "robią" dach cały czas to strach się bać i widać że KB tylko zatrudniony tylko dla papierka , bo normalny by takiego dachu nigdy nie odebrał ... Jak dla mnie dach i cała konstrukcja do rozbiórki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 14.11.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Te wkręty wyglądają marnie, blaszki też lipne. Na pewno nie są to atestowane złacza ciesielskie. Wiesz ile kosztuje dobry atestowany katownik tłoczony? 1,2zł/sztuka. Paczka dobrych wkrętów ciesielskich kilkadziesiat złotych. Zaoszczedzili na materiale maks 200-300zł a zrobili fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.11.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Że to jakieś absurdalne wykonanie mocowań ciesielskich, niezgodnie ze sztuką i że to kwestia czasu kiedy dach się rozejdzie - to jest oczywiste i z tym się wszyscy tutaj na forum zgadzamy, stąd kluczowe pytanie czy widział to kierownik budowy i co powiedział na ten widok ?! Krokiew zetnie to liche mocowanie i się zsunie. Kto odbierał dachy na poprzednich budowach tej ekipy? Nie sądziłem, że obecnie w Polsce można spotkać takie wykonanie mocować dachu. To moja drewutnia ma wykonane zaciosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronson76 14.11.2017 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 No dobrze, magiczne, kluczowe pytanie - co na to kierownik budowy ?! A kierownik stwierdził że do poprawy, najpierw miał być łącznik krokwiowy zastosowany i spax, potem po konsultacjach z wykonawcą zmienili na to że przykręcą blachę pod krokwią i połączą ją z murłatą, która na szczęście przykręcona jest dosyć solidnie, ale jak mi to powiedział to usłyszał że jak pokaże się bez dobrego łącznika krokwiowego to zbiera graty i wyp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.11.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Nie rozumiem, to co dokładnie powiedział kierownik?I jeszcze jedno - zapłaciłeś im już za to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronson76 14.11.2017 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Heh właśnie się dowiedziałem że długoletnie doświadczenie tej ekipy to chyba u mnie piąty dach:D:D, a główny majster to murarz z zawodu:(:(: ,ja pindole i on twierdzi że to wszystko jest OK, nawet żadna książka takiego połączenia nie opisuje,. masakra i co z tymi łosiami teraz z robić, a raczej z dachem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronson76 14.11.2017 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Oczywiście że nie zapłaciłem, mają poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronson76 14.11.2017 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Tak się zastanawiam czy mnie ściągnąć im na głowę jakiejś kontroli z nadzoru budowlanego albo co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.11.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Zacząłbym od rozmowy z kierbudem niech podpowie jakie kroki (w tym prawne) można wyciągnąć w takim przypadku. I najlepiej sprawdzić poprzednie budowy, tylko czekać aż dojdzie do wypadku i ktoś zginie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_kaminski 14.11.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Nadzór nic ci nie zrobi. Za budowę odpowiada KB i póki nie jest zakończona to nadzór ma w dupie. Jeśli tego nie poprawią to Ty możesz pozwać wykonawce o odszkodowanie z racji błędnie wykonanych prac. Tutaj to nie jest błąd w sztuce ale sprowadzenie zagrożenia życia i mienia, takie blaszki to się do niedużej altanki daje. Dobre łączniki ciesielskie możesz sobie obejrzeć na stronie np. Simpson Strong Tie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.11.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Heh właśnie się dowiedziałem że długoletnie doświadczenie tej ekipy to chyba u mnie piąty dach:D:D, a główny majster to murarz z zawodu:(:(: ,ja pindole i on twierdzi że to wszystko jest OK, nawet żadna książka takiego połączenia nie opisuje,. masakra i co z tymi łosiami teraz z robić, a raczej z dachem??? Kilka sekund i można znaleźć na internecie jak ma to być poprawnie wykonane , ale widać murarzowi się nie chciało , bo przecież przykreci się kątownik , wbije gwoździe i będzie Pan zadowolony , a to że 90% inwestorów nie ma pojęcia nic o budowie i to ci "fachowcy" wykorzystują , ale po to jest KB aby sprawdzać czy jest zgodnie ze sztuka i projektem ... Dla mniie KB "zaspał" . Ten dach nie powinien powstać , bo to są ewidentne błędy i nie ma jak tego poprawić aby było dobrze. Poprawić to można by było jakby nie dali kątowników albo dali za mało wkretów czy gwoździ a nie takie coś ... Jak dla mnie dach do demontażu i ponownego wykonania ... Jak dla mniie albo robią tak jak powinno być wykonane pod okiem KB albo szukać innej brygada która wykona prawidłowo dach ... A KB też się nie wykazał , bo nie powinien dopuścić do powstania takiej "więźby" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_kaminski 14.11.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Jak dla mnie dach do demontażu i ponownego wykonania ... Nie demonizujmy Wywalić te pseudo łączniki i zabudować obustronnie odpowiednie i będzie dobrze. Ale te odpowiednie to nie będą po 1zł/szt Zalezy też, jak inne połączenia w więźbie wyglądają. Bo tu widzimy tylko kawałek radosnej twórczości cieślo-murarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronson76 14.11.2017 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Nie demonizujmy Wywalić te pseudo łączniki i zabudować obustronnie odpowiednie i będzie dobrze. Ale te odpowiednie to nie będą po 1zł/szt Zalezy też, jak inne połączenia w więźbie wyglądają. Bo tu widzimy tylko kawałek radosnej twórczości cieślo-murarza. Reszta do przyjęcia, chociaż krokwie na szczycie nie są zacinane ale dość solidnie połączone bo zastosowane wkręty WCKP i cała masa desek także tam się nie boję, natomiast ten dół mnie przeraża, ale mam spooory zapas gotówki do wypłaty, także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 14.11.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Pomijając mocowanie, nie widze izolacji pod murlatą a brak jej w mojej opinie to bardzo powazna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.11.2017 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Ja fachowcem nie jestem, ale od kilku miesięcy doszkalam się w temacie bo czeka mnie na wiosnę dach, a po ostatnich bataliach z murarzami mam dość. Serio masz poważny problem, trzeba zrywać cały dach i robić na nowo, tego się poprawić nie da. Koszty wiadomo jakie 2 razy to ile kosztowała robocizna plus koszty materiałów które trzeba będzie wymienić na nowe bo się ich nie zdemontuje bez uszkodzenia ... zapewne ucierpi membrana, obicia i obróbki, porysują się płaty blachy. Nie żebym Cię straszył ale gdyby ktoś z PINB to zobaczył to byłby problem. Masz jakąś umowę z wykonawcą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.11.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 A tak swoją drogą to fakt, nie masz izolacji pod murłatą, no i co to za klocek pod nią ? KB do zwolnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts