Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blok lata 70-te - z czego mogą być ściany?

Recommended Posts

Pytanie głównie z ciekawości, ale nie mam pojęcia, gdzie można to znaleźć, jeśli nie na forum...

Mieszkam w bloku na oko z lat 70-tych. Niski, murowany blok. Raz na jakiś czas mam problemy ze ścianami. Nie da się w tym wiercić - zwierciny przypominają normalną cegłę...

Ostatnio wymienialiśmy kaloryfery i ku naszemu zdziwieniu ze ścian zewnętrznych zaczęła się sypać jakaś dziwna, czarna materia. Czy ktoś orientuje się, z czego się wtedy budowało takie bloki? Jaki może być przekrój ściany? Oprócz remontów, wilgoci, OZC to tak średnio raz na rok drapię się po głowie i próbuję dojść z tym do ładu i składu.

Grubość ścian pod 50cm.

Z góry pozdrawiam,

4 kondygnacje. Dach płaski. Najbardziej mnie nurtuje, co to było to czarne dziadostwo. Przy okazji problemów z wilgocią chcieliśmy wojować o ocieplenie ścian. Potem gdzieś a propos czytania o ociepleniach ścian doczytałem, że kiedyś się to robiło żużlem. W jakiś tam sposób miałoby to sens. I wtedy muszę się zastanawiać, czy warto wojować o ocieplenie bloku...

Osobiście mnie do furii doprowadza, że płacę ponad 100 PLN remontowego miesięcznie i nic z tego nie mam. Za to wysokie bloki ocieplają bo UE rozkazała.

Unia nic nie kazała, bo nie może kazać. Są zalecenia i wytyczne oraz zachęty finansowe, spółdzielnia /administrator /właściciel sie załapał to ociepla. Naciskajcie na administratora (może to wspólnota?), są rózne programy to może przystapicie? Choć ostatnio coś cienko z funduszami, większe pijawki przyssały się. Zorganizuj mieszkańców, zorientujcie się w gminie za jakie programy jeszcze mozecie sie załapać. Były takie technologie ze szlaką w ścianach, na pewno było cieplejsze niż pełna cegła, aczkolwiek zawilgocona szlaka to marny izolator. Gmina, referat ochrony środowiska, budownictwo - koniec języka za przewodnika, może cos w necie na podobnych stronkach.

• 2 months później...

Odgrzeje trochę temat.

Jeśli ściany są różne, w jedne wiercisz jak w maśle, w drugim ciężko obraz powiesić to wielka płyta i wszystko tam może być... U nas w kuchni możesz wkretarką za 20 zł na wylot scianę przebić, a w pokoju żeby TV powiesić to młotowiertarką z dobrym wiertłem podejść.

Blok z początku lat 60tych.

Z cegłami z reguły nie ma takiego problemu.

Co do ocieplenia to dużo zależy od zarządcy - u nas póki była "spółdzielnia" to odwlekali jak mogli, że brak kasy, że się nie da, że ew. czynsz wzrośnie o określoną kwotę, a za 5 lat będzie ocieplenie... patrząc na średnią wieku w klatce, połowa mogła nie dożyć...

Ludzie się zebrali, założyli wspólnotę, po roku blok ocieplony, pomalowany, zagospodarowany teren wokół, a teraz remont klatek - oświetlenie led na czujkach, malowanie, nowy grzejnik, drzwi itp.

A i czynsz niższy :)