Shmelke 14.11.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Pytanie głównie z ciekawości, ale nie mam pojęcia, gdzie można to znaleźć, jeśli nie na forum... Mieszkam w bloku na oko z lat 70-tych. Niski, murowany blok. Raz na jakiś czas mam problemy ze ścianami. Nie da się w tym wiercić - zwierciny przypominają normalną cegłę... Ostatnio wymienialiśmy kaloryfery i ku naszemu zdziwieniu ze ścian zewnętrznych zaczęła się sypać jakaś dziwna, czarna materia. Czy ktoś orientuje się, z czego się wtedy budowało takie bloki? Jaki może być przekrój ściany? Oprócz remontów, wilgoci, OZC to tak średnio raz na rok drapię się po głowie i próbuję dojść z tym do ładu i składu. Grubość ścian pod 50cm. Z góry pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 14.11.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Generalnie - lata 50 i 60 to cegła, często dramatycznej jakości, lata 70 i 80 to wielka płyta. Ile kondygnacji ma budynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shmelke 14.11.2017 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 4 kondygnacje. Dach płaski. Najbardziej mnie nurtuje, co to było to czarne dziadostwo. Przy okazji problemów z wilgocią chcieliśmy wojować o ocieplenie ścian. Potem gdzieś a propos czytania o ociepleniach ścian doczytałem, że kiedyś się to robiło żużlem. W jakiś tam sposób miałoby to sens. I wtedy muszę się zastanawiać, czy warto wojować o ocieplenie bloku... Osobiście mnie do furii doprowadza, że płacę ponad 100 PLN remontowego miesięcznie i nic z tego nie mam. Za to wysokie bloki ocieplają bo UE rozkazała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.11.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Unia nic nie kazała, bo nie może kazać. Są zalecenia i wytyczne oraz zachęty finansowe, spółdzielnia /administrator /właściciel sie załapał to ociepla. Naciskajcie na administratora (może to wspólnota?), są rózne programy to może przystapicie? Choć ostatnio coś cienko z funduszami, większe pijawki przyssały się. Zorganizuj mieszkańców, zorientujcie się w gminie za jakie programy jeszcze mozecie sie załapać. Były takie technologie ze szlaką w ścianach, na pewno było cieplejsze niż pełna cegła, aczkolwiek zawilgocona szlaka to marny izolator. Gmina, referat ochrony środowiska, budownictwo - koniec języka za przewodnika, może cos w necie na podobnych stronkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.11.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 czarne dziadostwo. To jak głęboko się wwierciłeś? A te dziadostwo to proszek, skrawki, elastyczne, papierowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.11.2017 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Szlaka miała być według dokumentacji, a w ścianie jest to co zgarnęli z placu. Na placu akurat były resztki szlaki i to co wiatr przywiał i spłynęło z deszczówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajprzeznet 09.02.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Odgrzeje trochę temat. Jeśli ściany są różne, w jedne wiercisz jak w maśle, w drugim ciężko obraz powiesić to wielka płyta i wszystko tam może być... U nas w kuchni możesz wkretarką za 20 zł na wylot scianę przebić, a w pokoju żeby TV powiesić to młotowiertarką z dobrym wiertłem podejść. Blok z początku lat 60tych. Z cegłami z reguły nie ma takiego problemu. Co do ocieplenia to dużo zależy od zarządcy - u nas póki była "spółdzielnia" to odwlekali jak mogli, że brak kasy, że się nie da, że ew. czynsz wzrośnie o określoną kwotę, a za 5 lat będzie ocieplenie... patrząc na średnią wieku w klatce, połowa mogła nie dożyć... Ludzie się zebrali, założyli wspólnotę, po roku blok ocieplony, pomalowany, zagospodarowany teren wokół, a teraz remont klatek - oświetlenie led na czujkach, malowanie, nowy grzejnik, drzwi itp. A i czynsz niższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts