Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama Wiśniowski nie dolega od góry

Recommended Posts

Witam,

Mam problem. Została u mnie zamontowana brama garażowa z Wiśniowskiego i generalnie wszystko fajnie dziala ale przy pelnym zamknieciu widze ze brama nie dolega do górnej uszczelki we wszystkich miejscach.

Dokladnie to wyglada tak jakby brama w srodku byla wygieta ponieważ na rogach ladnie dochodzi ale im blizej srodka to szpara jest wieksza. Brama ma 5 metrów długości.

Czy ktoś mial taki problem i mógłby się podzielić jak można to naprawić.

Listwa z uszczelka wydaje mi sie ze jest prosto zamocowana bo sciana jest równa.

Witam,

Mam problem. Została u mnie zamontowana brama garażowa z Wiśniowskiego i generalnie wszystko fajnie dziala ale przy pelnym zamknieciu widze ze brama nie dolega do górnej uszczelki we wszystkich miejscach.

Dokladnie to wyglada tak jakby brama w srodku byla wygieta ponieważ na rogach ladnie dochodzi ale im blizej srodka to szpara jest wieksza. Brama ma 5 metrów długości.

Czy ktoś mial taki problem i mógłby się podzielić jak można to naprawić.

Listwa z uszczelka wydaje mi sie ze jest prosto zamocowana bo sciana jest równa.

Jeśli nie ma tej metalowej listwy usztywniającej na ostatnim panelu bramy - dwuteownika to problem jest i trzeba reklamować . Jeśli natomiast jest to po zamontowaniu napędu podnoszenia będzie przylegało na całości ...też tak miałem i jak zamontowałem napęd który jest przymocowany na środku dociska bramę w tym miejscu. Boki da się wyregulować, ale z tym u Ciebie jest dobrze.

Dzięki za odpowiedzi. No wlasnie mam ta listwe na ostatnim panelu. Gosc ktory montowal mowil ze ona tez moze powodowac wyginanie sie panelu do srodka a dopiero to sie wyrowna pod wplywem temp ale jakos mi sie nie chce wierzyc. I ze ta listwe mozna sciagnac zeby sprawdzic.

Musze wziasc poziomice i poprzykladac i sprawdzic gdzie jest problem.

Cos tez wspominal ze mozna zamiast paska uzyc lancucha. wtedy naped bardziej dociagnie brame przy zamknieciu.

Ja mam wlasnie pasek zeby uklad byl bardziej cichy. Ale czy to ma znaczenie to nie wiem.

Pozdrawiam,

Piotr

Sprawdź czy nadproże nad bramą nie jest "wklęsłe", Najprościej zrobić to przy pomocy napiętego cienkiego sznurka.

Tak w ogóle to przydałyby się jakieś dobrej jakości zdjęcia.
Nie mam w tym momencie jak zrobić zdjęć, bo będę na budowie dopiero w weekend. Ale jest tak jak napisałem, te elementy trzymające pierwsze rolki po lewej i prawej stronie po prostu się tak jakby rozwinęły przez co rolki są krzywo. Czy tam czasem nie powinny być wzmacniane uchwyty dwoma spawami, które by zapobiegaly tego typu sytuacjom? Gdzieś na Youtube znaliazem, że pierwsze i ostatnie rolki mają takie wzmocnienia w innych bramach.

Wyszedł dodatkowy problem. Blokuje się zapadka w zabezpieczeniu w przypadku pęknięcia sprężyny. Ale co ciekawe sprężyny wyglądają na całe i naprężone. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?

Kolego, Ty naprawdę musisz zrobić zdjęcia w czym problem.......pisanie bez foto w dzisiejszych czasach mija się z celem i mało kto jest w stanie Ci odpowiedzieć.

Pierwsza rolka bramy liczy się od dołu to co pokazujesz to jakiś element na pewno nie pierwszej rolki!

To na fot. to pierwsza rolka prawa i lewa

IMAG3543.jpg

IMAG3544.jpg

Kolego, Ty naprawdę musisz zrobić zdjęcia w czym problem.......pisanie bez foto w dzisiejszych czasach mija się z celem i mało kto jest w stanie Ci odpowiedzieć.

Pierwsza rolka bramy liczy się od dołu to co pokazujesz to jakiś element na pewno nie pierwszej rolki!

To na fot. to pierwsza rolka prawa i lewa

To co pokazałem na zdjeciu to uchwyt pierwszej rolki w mojej bramie. I z tą przesadną pewnością to nie porzesadzajmy.

Poniżej fotka znaleziona w sieci jak to wyglada:

bra5.jpg

I ten alement uległ rozgięciu, w taki sposób, że o śrolki była krzywo.

Dodatkowo tak jak pisałem jakimś sposobem blokuje się prawa zapadka od zabezpieczenia w przypadku pęknięcia sprężyny.

Poniżej zdjecie jak to aktualnie wygląda z włożonym gwoździem, żeby dało się ouścić bramę. (niestety nie ją robiłem, więc nie widać całosci). Ale jak dla mnie sprężyna jest napięta, wiec czemu ta blokada działa?

image0000012.jpg

To co pokazałem na zdjeciu to uchwyt pierwszej rolki w mojej bramie. I z tą przesadną pewnością to nie porzesadzajmy.

Poniżej fotka znaleziona w sieci jak to wyglada:

[ATTACH=CONFIG]401556[/ATTACH]

I ten alement uległ rozgięciu, w taki sposób, że o śrolki była krzywo.

Dodatkowo tak jak pisałem jakimś sposobem blokuje się prawa zapadka od zabezpieczenia w przypadku pęknięcia sprężyny.

Poniżej zdjecie jak to aktualnie wygląda z włożonym gwoździem, żeby dało się ouścić bramę. (niestety nie ją robiłem, więc nie widać całosci). Ale jak dla mnie sprężyna jest napięta, wiec czemu ta blokada działa?

[ATTACH=CONFIG]401557[/ATTACH]

..Jeśli to faktycznie brama firmy Wiśniowski to chyba masz ją 'troszkę' źle poskładaną - sprężyna przy bębnie nawojowym ?? Nigdy takiego czegoś nie widziałem przy bramach Unipro czy Unitherm SSp Wiśnowskiego...

• 6 years później...
6 godzin temu, Tikavi napisał:

Mam ten sam problem co autor tematu. Górny panel odstaje około centymetr od pionu. Ustawienie większej siły docisku nic nie daje bo pasek już się rozciąga a brama dalej nie dolega. Brama 5m Wiśniowski, napęd metro 1000.

Regulacja na górnych rolkach nie pomaga?