Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama Wiśniowski nie dolega od góry

Recommended Posts

19 minut temu, finlandia napisał:

Bardzo interesujące tezy, aż muszę popatrzeć na bramy z tej perspektywy. 

Czasem warto popatrzeć pod innym kątem nie wpadając w rutynę.

Dostawca zaleca........... fizyki i działających sił nie oszuka. Może tylko zminimalizować zły efekt.

26 minut temu, finlandia napisał:

Wydawać by się mogło, że ponowne ustawienie docisku automatu powinno dopchnąć bramę do nadproża.. ale może się mylę. 

To jest jakiś sposób....... najpierw przy otwieraniu spowodować wygięcie górnego panelu a następnie przywrócić go do stanu początkowego poprzez docisk :)

Problem tylko że docisk jest ograniczany przez górną uszczelkę i nadproże więc panel nie do końca powraca do kształtu pierwotnego.

W dniu 21.11.2024 o 09:47, Mareks77 napisał:

problem tylko że docisk jest ograniczany przez górną uszczelkę i nadproże więc panel nie do końca powraca do kształtu pierwotnego.

Ja próbowałem wyregulować docisk automatem, ale niestety jest on za słaby. Mam automat somfy jakiś tam, kupiony razem z bramą. Wtedy Wiśniewski dawał te automaty do bram. Czyli pozostaje jakoś to uszczelnić, coś podkleić, żeby nie wiało za bardzo??? 

Panel naprostować w miarę możliwości ręcznie gdy brama jest otwarta. 

Odnośnie nawiewania to od góry na panelu powinna być uszczelka z płetwą:

https://allegro.pl/oferta/uszczelka-do-segmentowej-bramy-garazowej-gorna-ub3-9684090127?reco_id=98e33d21-a8b9-11ef-922b-0e8df7456a18&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

która niweluje ten efekt.

Wrzuć fotkę tego krzywego panelu np. gdy brama jest otwarta a panel jest poziomo..... ugięcie, pałąk powinien być ładnie widoczny

6 godzin temu, Ifarrg napisał:

Ja próbowałem wyregulować docisk automatem, ale niestety jest on za słaby. Mam automat somfy jakiś tam, kupiony razem z bramą. Wtedy Wiśniewski dawał te automaty do bram. Czyli pozostaje jakoś to uszczelnić, coś podkleić, żeby nie wiało za bardzo??? 

Na pewno? A może masz ustawiony hamulec na szynie, który blokuje możliwość przesunięcia dalej. 

A jeśli Somfy (parę lat już nie montowałem) nie pozwala na ręczne ustawienie pozycji zamknięcia to może wydłużyć mu cięgno .. 

Tak gdybam. Dobrze by tą bramę zobaczył jakiś fachowiec. Nie często polecam grupy na fb, ale jest taka "Bamy i Automatyka..." na której wiedza niektórych osób jest imponująca..