Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kinetic 250

Recommended Posts

Bez sensu wyłączanie rekuperatora.

Nawiew 5° jest znacznie lepszy od nawiewu -7° jaki byś miał przy wentylacji grawitacyjnej.

Być może stosujesz za duży nawiew? Ustaw centralę na minimalną wydajność. Np. 20-40m3/h i zobacz co się wtedy będzie działo.

Używałem ten rekuperator przez ponad 5 lat , najpierw w starym domu teraz w nowym.

Ten co dostałem na czas napraawy działa gorzej od tego co dałem do naprawy.

Działa na 30% czyli niecałe 100m3.

Przy 21-22 stopniach na wywiew powinno być duuuużo więcej niż +5 stopni na nawiewie ...

Wolę aby podziałał rekueperaotr przez 2-3 godziny i lekko oczyścił powietrze niż aby przez 24 godziny działał z nędzną sprawnością.

Niezbyt się przyjemnie siedzi jak czuć że wieje zimne powietrze ..

W poniedziałek będę dzwonił do fabryki. Poproszę aby zaktualizowali do najnowszej wersji i sprawdzili czy czujniki pokazują prawidłową temperaturę i przetestowali system antyzamrożeniowy ...

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 633
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj tak po 16.00 zdemontowałem czerpnię/wyrzutnię wraz z redukcją z fi200/fi125 aby mieć pewnośc że nie jest to spowodowane właśnie tymi elementami. Ponownie rozebrałem rekuepraotr. Wylałem sporo wody z wymiennika. Podłączyłem.

I okazało sie że nawiew mam 13 stopni wiec to już spory postep bo normalnie było min 5 stopni max 10stopni. Zauważyłem że lekko powoli temp wzrastać. Zwiększyłem lekko wywiew (30%/40%) i temp rosła. Doszło do 15/16 stopni i tak sie ustabilizowało.

Na zewnatrz -4 stopnie , oczywiście układ antymrożeniowy sie nie uruchomił bo elektronika widziała +2 stopnie a tyle nie było bo mialem włożony też termometr.

Ucieszylem się że moze jednak czerpnia/wyrzutnia fi200 z redukcją na fi125 coś mieszała , choć fabryka i fachowcy stwierdzili że na pewno to nie to.

Późną nocą spadło do 14 stopni to i tak przy poprzednicy +5 stopni nawiewu było temperaturą wręcz gorącą ..

Rano wstaje , coś zimno w domu. Idę do kotłowni i widzę +10 stopni ...

Z tego co widzę w rekuperaotrze wyjścia czerpnia i wyrzutnia jest mokro.

Jeden fachowiec powiedział mi że winny może być bypass który "miesza" powietrze z czerpni i te na wyrzutnię i powstaje woda ktora zalega w miejscu gdziue nie powinna być i którą normalnie się nie usunie ..

I może mieć rację , bo jakby nie patrzeć wyrzucena jest temperatura dodatnia na zewnatrz a wdmuchiwana ujemna z czerpni ..

Próbowałem uszczelnić jak sie da bypass (taśmami) ale widzę że nic do nie dało ale sama obudowa też zbyt szczelna nie jest i podciśnienie przez te różne szparki się przeciśnie jak będzie chciało.

Na razie wyłączyłem rekuepraotr i daje sobie spokój.

W poniedziałek dzwonię do fabryki co z moim rekuperatorem. Jak nie wiedzą co to niech dzwonią do producenta i się pytają a jak nie to niech oddają kasę i kupię coś innego , lepiej wykonanego ...

Oglądałem sobie ten rekuperator zastępczy i jak dla mnie jest jeszcze gorzej "spasowany" jak poprzedni ...

Na czujniku czerpni u mnie jest przekłamanie ok 4st z tego co widzę. Na zew +0,5 czujnik mojego nawiewu pojazuje +1 a czujnik reku+5. Czujnik na wyciągu z domu pokazuje praktycznie tyle co umieszczony w reku.

Chyba raczej nie możliwe że całą centralę ogrzewa powietrze z kotłowni i wprowadza czujnik w błąd?

:) Jak Ci się Hektor sprawuje ten mały reku na 140m2? Na jakich obrotach pracuje zwykle?

jeszcze nie mieszkam wiec na razie reku chodzi na min. czyli 30%. ogrzewanie utrzymuje na poziomie 18 stopni. wilgotność na poziomie 30% wiec chyba wentylacja działa. ale wydaje mi sie ze jak sie wprowadzę to bede musiał zwiększyć nawiew do 50% bo na razie to ledwo go czuję. Mam w sumie 9 nawiewów i te 30% to ledwo 80m3/h ...

jeszcze nie mieszkam wiec na razie reku chodzi na min. czyli 30%. ogrzewanie utrzymuje na poziomie 18 stopni. wilgotność na poziomie 30% wiec chyba wentylacja działa. ale wydaje mi sie ze jak sie wprowadzę to bede musiał zwiększyć nawiew do 50% bo na razie to ledwo go czuję. Mam w sumie 9 nawiewów i te 30% to ledwo 80m3/h ...

No właśnie. Na moją powierzchnie 160m2 będzie za mały. Nie wiem czy 50% dla niego to już są wysokie obroty i czy nie bedzie słyszalny, no i jaką ma sprawność w tym zakresie obrotów.

Jestem maksymalnie wkurzony na firmę Lindab (czyli jedynego dystrybutora rekuperatorów Kinetic w PL).

Tydzień temu przywieźli mi "nowy" rekuperator (myślałem że na czas naprawy mojego). Ten "nowy" rekuperator ma minimum 2 lata , ma starszą wersję oprogramowania , ma przepracowane ponad 14 tys godzin. Niby całkowicie sprawny a jednak nie działa w nim system antymrożeniowy , bo jak moze działać jak w menu diagnostycznym pokazuje mi -2 stopnie (czerpnia) mimo że na zewnątrz było -14 stopni .

tak samo odczyty z czujnika zamontowanego w wywiewu z pomieszczeń są obarczone sporym błędem ..

Firma przyznała że wysłany do reklamacji rekuperator był nieszczelny i został naprawiony ale przecież dostałem "nowy" w pełni sprawny więc o co mi chodzi ?

przez tydzień próbowałem połączyć się z serwisem ale nikt nie odbierał ode mnie telefonu.

Zażądałem zwrotu mojego rekuperatora ale naprawionego i aby sprawdzili czy czujniki prawidłowo działają , bo widać że chyba serwis ma małe pojęcie o tym rekuperatorach , jak przysłali mi niby 100% sprawny a jednak niesprawny rekuperatur ..

A jak nie potrafią go naprawić i usunąc jego wad to chce skorzystać z prawa rękojmi , niezgodności produktu z umową i danymi technicznymi i żądam zwortu pieniędzy ...

Mam nadzieję że firma pokaże klasę i profesjonalizm i albo dokładnie naprawi rekuperator i przyczynę złego u mnie działania albo jak nie to będę żadał zwrotu gotówki i kupię jakiś inny rekueperator który będzie działał jak powinien ...

Jak odeślą powiedz gdzie uszczelnili , ja po rozmowie z nimi mam ich gdzieś sam poprawie fabrykę. Oni udają głupków twierdząc że ten reku sprawność może mieć 50% ,.a 92 procent to przy konkretnych warunkach. Nie chce mi się z nimi przepychać. Wymiennik dzisiaj sprawdzał technik innej firmy bo.podjechalem u siebie i w innym reku który stosuje rc160 hula jak ta lala. Uszczelnie to wszędzie tak jak powinno być i zobaczymy co i jak ;)

Jak odeślą powiedz gdzie uszczelnili , ja po rozmowie z nimi mam ich gdzieś sam poprawie fabrykę. Oni udają głupków twierdząc że ten reku sprawność może mieć 50% ,.a 92 procent to przy konkretnych warunkach. Nie chce mi się z nimi przepychać. Wymiennik dzisiaj sprawdzał technik innej firmy bo.podjechalem u siebie i w innym reku który stosuje rc160 hula jak ta lala. Uszczelnie to wszędzie tak jak powinno być i zobaczymy co i jak ;)

A jak tam jest u Ciebie ? Sprawnośc wzrosła ?

W innym wątku kolega Stermaj wspomniał o czymś, co może być przyczyną zalewania wymiennika. Chodzi o mały przepływ powietrza.

Bo to nie działa tak, jak pisze Kaszpir:

Działa na 30% czyli niecałe 100m3.

Przepływ zależy od oporów. A kto ma policzone opory? Tego nie ma zazwyczaj nawet w profesjonalnych projektach (więc nie wiem, na jakiej zasadzie dobierają rekuperator). Kto sprawdził wybierając rekuperator, na jaką moc będzie musiał ustawić wentylatory, żeby uzyskać założony przepływ powietrza?

Tutaj dyskusja o tym

Opory na pewno są, pewnie szybciej >150Pa niż 50Pa. Zależy oczywiście od instalacji, powierzchni przekrojów rur, ich rodzaju, długości i zakrętów.

Jak ktoś ma opory instalacji 50Pa, to gratulacje (bo tyle to czerpnia, wyrzutnia i czyste filtry dają - bez uwzględnienia jakichkolwiek przewodów) - ustawiając na 30% wentylatorów uzyska przepływ w okolicach 65m3/h.

http://ventaxia.lindab.com.pl/katalog/produkty/_obrazki/803/02_pl.png

Jak ktoś ma 100Pa i to musiałby ustawić jakieś 45% mocy wentylatorów, żeby uzyskać 100m3. Przynajmniej sądząc po wykresie.

Więc warto chociaż orientacyjnie oszacować opory a jeszcze lepiej zmierzyć przepływ (najprościej na czerpni i/lub wyrzutni). To, że nawet w mrozy powietrze nie jest w domach przesuszone też potwierdzałoby tezę o bardzo małym przepływie powietrza.

Recepta prosta - znacznie zwiększyć moc wentylatorów.

Edyta:

Uzupełnienie. Wg tabeli tutaj sam czysty filtr G4 daje opór 100Pa. Producenci zazwyczaj zalecają wymianę filtra przy spadku 250Pa. Na samym filtrze - a dochodzą spadki na reszcie instalacji. Więc żeby nie trzeba było co chwilę wymieniać ledwo przybrudzonych filtrów to trzeba dobrać reku, żeby był w stanie pracować przy >250Pa oporów z wymaganą wydajnością. Dla mnie w tym momencie nabierają sensu zalecenia co do liczenia wydajności instalacji - i tak nikt nie liczy oporów, wielu wydaje się, że jak reku ma maks 350m3/h to tyle wyciągnie u niego w domu a jak mu się ustawi 30% to wyciągnie 100m3. I tu też kłania się marketing producentów. Jak sam przybrudzony filtr da z 200Pa oporu, instalacja jeszcze ze 100 - to przy 300Pa dostaniemy odpalając Kinetica na 100% marne 160m3/h a żeby wyciągnąć 100m3/h trzeba ustawić 80%, a nie 30%.

Edytowane przez Kaizen

O ile wiem, to czerpni i wyrzutni nie sumujemy, bo liczymy osobno opory nawiewu i wywiewu.

Ja przed zakupem reku liczylem opory najdłuższej nitki nawiewu, wg metody podanej w linku, to wyszlo mi okolo 80-90Pa (dla max przeplywow w kanalach 55mm). Ale max przeplywów nie mam.

W parterowce, gdzie kanaly lecą po stropie prosto, bez zakretow, opory nie sa duze.

Edytowane przez fotohobby

W innym wątku kolega Stermaj wspomniał o czymś, co może być przyczyną zalewania wymiennika. Chodzi o mały przepływ powietrza.

Przepływ zależy od oporów. A kto ma policzone opory? .

Jakie opory ?

Rura do czerpni długość z 1m , rura do wyrzutni z 3m . Próbowałem nawet i wywaliłem czerpnię/wyrzutnie i redukcję z fi200/fi125 aby mieć pewnośc że nie jest to wina jakiś oporów powietrza , brudnej siateczki i czego tam jeszcze , ale z drugiej strony czerpmia/wyrzutnia jest na fi125 więc nawet jakby się lekko zabrudziła siatka na czerpni i wyrzutni to jest ona większa niż rura więc te opory nie będą miały wielkiego znaczenia ..

Jak dam 100% moc , czyli prawie 300m3/h przepływ to wtedy sprawnośc rośnie , tyle że po co mi przepływ 300m3/h i a przy mrozach po co mi przepływ który co 1-2 godzinę wymieni całe powietrze w domu ???

Jakoś inni co mają ten rekuperator działają na 30% i problemu nie mają. Wątpie aby tutaj był to problem oprów. Przy 50% wydajnosci też dalej jest ten problem ..

Nie 300 m3/h bo tyle ten reku nie ma. Ma 270, bez podpiecia JAKIEJKOLWIEK rury.

A wentylator reku "obsluguje" jeszcze czerpnie, lub wyrzutnię, ze 15-20m kanalu najdluzszej nitki i anemostat.

W realnie 220-240m3/h

Nie liczac brudnego filtra, albo filtra lepszej klasy np F7, bo wtedy wydajnosc leci.

Natomiast prawda jest, ze nawet przy 35% reku powinien dzialec bezproblemowo

Edytowane przez fotohobby

Mi się nie chciało liczyć oporów, bo niestety producenci nie podają oporów swoich produktów. Jaki opór ma Sonodec? Przy jakim naciągu?

Zrobiłem fi 200, minimalną ilość zakrętów, naciągnięte Sonodec i jakoś to wszystko hula. Jedyne wąskie gardło to wyrzutnia, ale to łatwo zmienić.