JanWerbinski 23.02.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Gdzie Ty widzisz, ze pisze "krzyżowy " ??? Pokaż mi jakikolwiek matetial reklamowy reku, ktory ma faktycznie krzyzowy wymiennik, a producent podaje 92% Czy Airpack dzialal poprawnie U WSZYSTKICH jego uzytkownikow ? Podałem link oraz cytat powyżej. Nie wiem czy AirPack działa poprawnie u wszystkich. Myślę że generalizacja jest wybiegiem erystycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.02.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Thessla kosztuje dokładnie 1700 zł drożej. Warto było oszczędzać? Wymiennik krzyżowy... Thessla ma DOKŁADNIE takie sam wymiennik RecAir RS160 ... Obecnie ten wymiennik to niemalże "standard" wsród rekuperatorów .. Alnor 450 za 5000zł ma także recAir RS160 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.02.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Czyli jednak Thessla nie jest warta 1700 zł więcej? Za co oni biorą te pieniądze? Te same silniki, ten sam wymiennik. Kasują 1700 zł i ich sprzęt waży 65 kg zamiast 15 kg jak modele V i B. Skąd się bierze dodatkowe 50kg za 1700 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.02.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) Podałem link oraz cytat powyżej. Nie wiem czy AirPack działa poprawnie u wszystkich. Myślę że generalizacja jest wybiegiem erystycznym. Ja tam widze "wymiennik krzyzowo-przeciwpradowy". Jesli czegos takiego nie ma, a sprawnosc wynosi 92% to chyba nietrudno sie domyslic, ze jednak przeciwprądowy. Jeszcze raz, podaj te materiały, w ktorych rekuperatorom z wymiennikami krzyzowymi przypisuje sie sprawnosc 92% Czyli - nie mozna powiedziec, ze wystarczy 1700zl wiecej i wszystko dziala ? A thessla ma wymiennik RS160, ale szerszy (drozszy), drozszy sterownik i nagrzewnice. Waga mnie srednio interesuje, bo to nie waga odpowiada za sprawnosc. W Edytowane 23 Lutego 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 23.02.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Czyli jednak Thessla nie jest warta 1700 zł więcej? Za co oni biorą te pieniądze? Te same silniki, ten sam wymiennik. Kasują 1700 zł i ich sprzęt waży 65 kg zamiast 15 kg jak modele V i B. Skąd się bierze dodatkowe 50kg za 1700 zł? Tessla mają nagrzewnice w komplecie a Alnor i Brink pewnie nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Thessla ma DOKŁADNIE takie sam wymiennik RecAir RS160 ... W thessli nie jest ze 30% dłuższy? W Itho mam 40cm - w Kinetika by się nie zmieścił. A mniejszy wymiennik to większe opory. A jak sprawuje się Twój reku na pełnej mocy? Uszczelnia się, czy dalej ma nędzną sprawność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.02.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Ja tam widze "wymiennik krzyzowo-przeciwpradowy". Jesli czegos takiego nie ma, a sprawnosc wynosi 92% to chyba nietrudno sie domyslic, ze jednak przeciwprądowy. Jeszcze raz, podaj te materiały, w ktorych rekuperatorom z wymiennikami krzyzowymi przypisuje sie sprawnosc 92% Czyli - nie mozna powiedziec, ze wystarczy 1700zl wiecej i wszystko dziala ? A thessla ma wymiennik RS160, ale szerszy (drozszy), drozszy sterownik i nagrzewnice. Waga mnie srednio interesuje, bo to nie waga odpowiada za sprawnosc. W Producenci i sprzedawcy rekuperatorów z wymiennikiem krzyżowym też piszą wydajność do 95% albo niektórzy skromniejsi tylko do 85% co jest w obu przypadkach nieprawdą. Wymiennik krzyżowy i przeciwprądowy to dwie różne konstrukcje. Link do aukcji i cytat podałem wyżej. Nie uważasz że to może być interesujące skąd się bierze tak drastyczna różnica w masie urządzeń? Sam wymiennik to plastik. Dodajmy 2 kg. Na pewno nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.02.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Tessla mają nagrzewnice w komplecie a Alnor i Brink pewnie nie? Ile warto dołożyć żeby mieć nagrzewnicę wraz z automatyką? 1700 czy mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.02.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Producenci i sprzedawcy rekuperatorów z wymiennikiem krzyżowym też piszą wydajność do 95% albo niektórzy skromniejsi tylko do 85% co jest w obu przypadkach nieprawdą. Wymiennik krzyżowy i przeciwprądowy to dwie różne konstrukcje. Link do aukcji i cytat podałem wyżej. j. Nie podeles ŻADNEGO linka do urzadzenia z wymiennikiem KRZYZOWYM, w ktorym podana bylaby sprawnosc 95% To co podales, tyczy Kinetica 250, urzadzenia z wymiennikiem PRZECIWPRADOWYM RS160 błędnie opisanym, jako krzyzowo-przeciwpradowy. Jeszcze raz proszę o linki do urzadzen z wymiennikami krzyzowymi, dla ktorych podajr sie sprawnosc rzedu 95% Inaczej beda musial stwierdzic, ze konfabulujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.02.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Nie podeles ŻADNEGO linka do urzadzenia z wymiennikiem KRZYZOWYM, w ktorym podana bylaby sprawnosc 95% To co podales, tyczy Kinetica 250, urzadzenia z wymiennikiem PRZECIWPRADOWYM RS160 błędnie opisanym, jako krzyzowo-przeciwpradowy. Jeszcze raz proszę o linki do urzadzen z wymiennikami krzyzowymi, dla ktorych podajr sie sprawnosc rzedu 95% Inaczej beda musial stwierdzic, ze konfabulujesz. Oparłem się na, jak sam stwierdziłeś błędnym opisie. Tutaj masz krzyżowy 75%. Tymczasem nawet z modelu teoretycznego wynika że one nie mogą przekroczyć 60%. https://www.ecofanet.com.pl/pr-150-p-plytowy-wymiennik-ciepla-z-krzyzowym-przeplywem-powietrza-p-2911.html?gclid=CjwKCAiAlL_UBRBoEiwAXKgW523UHrGBZpEEvM3XHhrKlR1mHkCgG91gDXy9AzpT_dywMMzPzh7BqRoC26cQAvD_BwE Tu masz sprawność powyżej 67%. Czyli zupełnie jak przeciwprądowy, który też ma powyżej tej wartości. Powyżej 67% czyli ile? 99%? http://allegro.pl/oxy-rekuperator-barbor-amber-500-kp-krzyzowy-i6823536439.html Krzyżowy o sprawności do 80%. http://allegro.pl/centrala-wentylacyjna-rekuperator-480m3-h-jonizato-i6998670080.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.02.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) Widze, ze nie pamietasz tego, co pisaleś 3h temu: Rzekome 92% sprawności wymienników krzyżowych to standard w materiałach reklamowych producentów przestarzałych urządzeń. AvTy mi wyjeżdzasz z 67%... Jeszcze raz przypomiam ci moją prośbę sprzed 2h: Pokaż mi jakikolwiek matetial reklamowy reku, ktory ma faktycznie krzyzowy wymiennik, a producent podaje 92% Na temat maks wydajnosci wymiennika krzyzowego mozesz sobie porozmawiac z jego producentem: https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.alnor.com.pl/assets/images/PR/PL/baza_wiedzy/2012-10-17-Wymienniki-ciepla.pdf&ved=2ahUKEwi3nPWrjbzZAhVGIlAKHcdICecQFjAIegQIBBAB&usg=AOvVaw0NZuOSjdcsTFgL6jkFHjSb Edytowane 23 Lutego 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.02.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Jeżeli już jesteś taki skrupulatny to ja też będę.Logicznie rzecz biorąc 92% zawiera się w deklaracji obiecującej powyżej 67%. 92 to więcej niż 67. Oto link do rekuperatora spełniającego Twoje wymagania:http://allegro.pl/oxy-rekuperator-barbor-amber-500-kp-krzyzowy-i6823536439.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.02.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Żalosnie sie wykrecasz.Nie dyskutowalbym, gdybyś napisal, ze zawyzają, podajac sprawnosci pow. 67%Ale napisales wyraźnie, ze podaja w materialach 92% Rada dla Ciebie - nie wierz opisom aukcji, sprawdzaj w necie (nawet na tym forum bylo o RS w Kineticu kilka razy), a przede wszystkim nie rzucaj danymi bez pokrycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.02.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Żalosnie sie wykrecasz. Nie dyskutowalbym, gdybyś napisal, ze zawyzają, podajac sprawnosci pow. 67% Ale napisales wyraźnie, ze podaja w materialach 92% Rada dla Ciebie - nie wierz opisom aukcji, sprawdzaj w necie (nawet na tym forum bylo o RS w Kineticu kilka razy), a przede wszystkim nie rzucaj danymi bez pokrycia Pisząc o 92% miałem na myśli opis w aukcji. Pisząc o tym że zawyżają miałem na myśli to że zawyżają i na dowód podałem linki do rekuperatorów z wymiennikiem krzyżowym gdzie przekraczają teoretycznie możliwe do uzyskania 60%. A Ty się czepiasz zupełnie jak byś nie rozumiał istoty mojej wypowiedzi. Łopatologicznie odpowiadam Ci podając link gdzie rekuperator ma sprawność od 67 do 100%. A może nawet powyżej 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 23.02.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Alnor też Brink jakby nie patrzeć. OK. Skoro Alnor i Brink to to samo, to skąd takie różnice cenowe ? Nie wiem, może sprzedający celowo ściemniają ludzi - np. na górze w opisie, że reku ma nagrzewnicę wstępną a niżej, że JEST OPCJA podłączenia nagrzewnicy wstępnej. Ale pomijając takie myki co mamy w opisach tej samej części - • "Odzysk ciepła do 85,8% zgodnie z normą EN 308 - TÜV SÜD • Wymiennik przeciwprądowy z tworzywa sztucznego" - ALNOR "W rekuperatorze zastosowano unikalny, wykonany z tworzywa sztucznego, wymiennik ciepła o sprawności do 95% " - BRINK To samo ale jednak nie to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.02.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 W thessli nie jest ze 30% dłuższy? W Itho mam 40cm - w Kinetika by się nie zmieścił. A mniejszy wymiennik to większe opory. A jak sprawuje się Twój reku na pełnej mocy? Uszczelnia się, czy dalej ma nędzną sprawność? Wymiennik RS160 przecież jest chyba w kilku wymiarach. Myślę że większy wymiennik to wtedy szansa na "zapychanie" mniejsza. Na 100% jest najlepiej ale jest tak hałas że nie jest komfortowe takie używanie. Ale też nie działa zupełnie system antyzamrożeniowy , wiec i tak do nieczego sie nie nadaje ... "Wydajność" podawałem. rano za oknem miałem -14 stopni , nawiew -2 stopnie ... Zastanawia mnie jedno ... W starym Kineticu tym co miałem w starym domu wymiennik miał logo i nadruk RecAir. W obecnym wymiennik jest tego samego koloru ale loga ani napisu już nie ma . Czyżby jakieś podróbki albo gorszej jakości gdzie RecAir się już do nich nie przyznaje ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 23.02.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Jeżeli już jesteś taki skrupulatny to ja też będę. Logicznie rzecz biorąc 92% zawiera się w deklaracji obiecującej powyżej 67%. 92 to więcej niż 67. Oto link do rekuperatora spełniającego Twoje wymagania: http://allegro.pl/oxy-rekuperator-barbor-amber-500-kp-krzyzowy-i6823536439.html Faktycznie, żenujące te wytłumaczenia.... Dużo bardziej szanuję ludzi, który potrafią się przyznać do głupiej gafy, która każdemu się częściej lub rzadziej zdarza, niż na siłę udowadnianie że się jest nieomylnym i najmądrzejszym na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.02.2018 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Ile warto dołożyć żeby mieć nagrzewnicę wraz z automatyką? 1700 czy mniej? Skąd ty bierzesz tą różnicę w cenie? Między Airpack 300 z AIR+ a KINETIC 250 jest 2600 PLN różnicy. Nagrzewnica kanałowa z automatyką PWM kosztuje w TERMEX w Krakowie 750 PLN. Czyli dopłacić trzeba 1800 PLN, za? ... to, że prawdopodobnie Thessli nie trzeba rozebrać i uszczelniać całej, a jedynie odpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2018 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) Na 100% jest najlepiej ale jest tak hałas że nie jest komfortowe takie używanie. Wraz ze wzrostem przepływu sprawność powinna spadać. Masz to np. w tabeli tutaj. Co by potwierdzało to, co pisałem tutaj To by świadczyło o tym, że masz na tyle duże opory w instalacji, że przepływ na niższych biegach spada poniżej minimum. Zapomnij o tym, że uzyskujesz taki % maksymalnego przepływu jaki % mocy wentylatorów ustawiasz. A swoją drogą, chyba nigdzie tego nie pisałeś i nie wrzucałeś fotek. Jaki wygląda Twoja instalacja wentylacji? Ile anemostatów, ile i jakich rur do skrzynek rozprężnych itd.? Edytowane 23 Lutego 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.02.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 (edytowane) Wraz ze wzrostem przepływu sprawność powinna spadać. Masz to np. w tabeli tutaj. Co by potwierdzało to, co pisałem tutaj To by świadczyło o tym, że masz na tyle duże opory w instalacji, że przepływ na niższych biegach spada poniżej minimum. Zapomnij o tym, że uzyskujesz taki % maksymalnego przepływu jaki % mocy wentylatorów ustawiasz. A swoją drogą, chyba nigdzie tego nie pisałeś i nie wrzucałeś fotek. Jaki wygląda Twoja instalacja wentylacji? Ile anemostatów, ile i jakich rur do skrzynek rozprężnych itd.? Co Ty na te opory się tak uparłeś ? Dom mały , połącznenia krótkie i starałem się aby było jak najmniej ""załamań". Za ścianą kotłowni znajdują się już skrzynki rozdzielające i jeden wywiew Więc rury dość krótkie. Później też są puszczone tak aby szły najkrótszymi drogami do pomieszczeń. Rury są zasypane 40cm celuozą , a nad kotłownią jest więcej , bo tam szły grubsze rury i poprosiłem aby dać więcej ocieplenia. Problem dla mnie jak pisałem leży w nieszczelności. Jak przyłoży się rękę do obudowy to czuć powietrze , wiec zapewne są jakieś nieszczelności i powietrze "lewe" jest jakoś zasysane . Wcale bym się nie dziwił że miesza sie gdzieś powietrze z czerpni/wyrzutni bo te miejsca są mokre i zalewa się wymennik wodą. Już o tym pisałem , że wystarczy wyjąc wymiennik i można wylać z niego nawet 1l wody. Zapewne jest zalewany w takim miejscu gdzie skropliny nie spływają do wyjścia skroplin .. Jak dam 100% to ta woda spływa i wzrasta wydajność wymiennika. Ale jak nie działa system antyzamrtożeniowy to ta woda w wymienniku zapewne zamarza i stąd ta fatalna wydajność. Jak były tempertury na plusie to po prostu miałem ustawiony przedmuch co 8 godzin i pomagało i miałem nawiew nawet 16-17 stopni i po wyliczeniu nawet odzysk okolo 80%. Wybrałem już nowy rekueprator. Wybór padł na Alnora 450. Patrząc na konstrukcję nie ma porównania z Kinetickiem. Wygląda na dużo bardziej przemyślanąa konstrukcję i dodatkowo są badania wykonane szczelności w TUV SUD i olbrzymi raport , więc widać firmie zależy na jakości i ... szczelności ... Piękny nie jest , jakiś super bajerów nie ale wygląda porządnie. Mozna do niego dokupić i zamontować nagrzewanicę którą może sterować rekueprator i całkowicie zdemontować bypassa. Jakby się okazalo że z nowym też będą problemy to przyjrzę się instalacji Edytowane 24 Lutego 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts