Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kinetic 250

Recommended Posts

• Odpowiedzi 633
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie dzisiaj rano termometr przed wejściem do reku pokazywał 15 stopni, nawiew do domu 19 przy otwartym bypassie, czyli z tego wynika, że tak czy siak cześć powietrza przechodzi przez wymiennik.

Nie musi przechodzić przez wymiennik w reku. Ale przecież przewody masz poprowadzone w ciepłej przestrzeni - i same przewody odbierają ciepło.

Tak, tylko, że ja czujniki mam zainstalowane na króćcach, więc temperatura wzrosłaby o 3-4 stopnie tylko w rekuperatorze?

Aby podgrzać 200m3/h powietrza o 3 *C potrzeba 200W mocy. Wentylator trochę daje, reszta przenika przez obudowę z otoczenia i sąsiadujących komór wywiewnych. Bajpas jest 100% czy tylko równoległy do do wymiennika? Jak równoległy to część powietrza przechodzi przez wymiennik i też się ogrzewa.

• 1 month później...

Taki sam plastikowo / styropianowy model jak 250.

W porównaniu do produktów premium jest ona znacznie głośniejsza.

Trzeba ją zatem umiejętnie zamontować z dużą ilością elastycznych kanałów tłumiących.

Ma wbudowaną grzałkę i wentylatory EC.

Filtry są niestety trochę kiepskie - niewielkie i płaskie - czyli wymieniać je będzie trzeba często.

Taki sam plastikowo / styropianowy model jak 250.

W porównaniu do produktów premium jest ona znacznie głośniejsza.

Trzeba ją zatem umiejętnie zamontować z dużą ilością elastycznych kanałów tłumiących.

Ma wbudowaną grzałkę i wentylatory EC.

Filtry są niestety trochę kiepskie - niewielkie i płaskie - czyli wymieniać je będzie trzeba często.

To jaki rekuperator proponujesz w podobnym budżecie ?

Nie zaproponuję NIC bo każda konstrukcja ma swoje wady i to Ty musisz wiedzieć czego od centrali oczekujesz.

Jeśli masz problem z wyborem, pojeździj po hurtowniach wentylacyjnych i pooglądaj (posłuchaj) tych central na własne ucho.

W tym przedziale cenowym Kinetic wyróżnia się dopracowanym sterownikiem, prawidłową pracą w niskich temperaturach, niewielką kompaktową obudową i czujnikiem wilgotności w standardzie.

Reszta:

- spręż

- serwis

- dostęp do części zamiennych

- koszt serwisu i napraw

- jakość filtrów

- hałas

Na minus.

Nie zaproponuję NIC bo każda konstrukcja ma swoje wady i to Ty musisz wiedzieć czego od centrali oczekujesz.

Jeśli masz problem z wyborem, pojeździj po hurtowniach wentylacyjnych i pooglądaj (posłuchaj) tych central na własne ucho.

W tym przedziale cenowym Kinetic wyróżnia się dopracowanym sterownikiem, prawidłową pracą w niskich temperaturach, niewielką kompaktową obudową i czujnikiem wilgotności w standardzie.

Reszta:

- spręż

- serwis

- dostęp do części zamiennych

- koszt serwisu i napraw

- jakość filtrów

- hałas

Na minus.

Zdecydowanie niski spręż jest jego największym minusem

• 2 months później...
Witam. Mam pytanie odnośnie filtrów. Mianowicie standardowo centrala posiada filtry G3. Czy ktoś ma złożoną matę filteracyjną G4? Jak się ona sprawdza? Planuję zakupić matę na mb.

U siebie zastosowałem G3 na wywiewie i F5 na nawiew - absolutnie żadnych negatywnych skutków.

Fakt, mam większą wersję - Kinetic B Plus.

Mam za to inną zagwozdkę - jaką sprawność temperaturową uzyskujecie przy temperaturach na zewnątrz rzędu 5-10 stopni?

Rekuperatora używam od wiosny, także test z niskimi temperaturami dopiero przede mną ;)

Na pewno muszę doszczelnić klapki, bo świszczą, pytanie gdzie jeszcze warto poprawić fabrykę?

W weekend powalczyłem.

1.Dociepliłem kanały na poddaszu bo nie mam ich w celulozie, ani w ociepleniu na stropie tylko na poddaszu leżały luźno w wełnie ze sreberkiem 5cm, teraz łącznie każdy ma po 10cm ocieplenia wełną :D

2. Rozp... rekuperator na części ( praktycznie rozebrałem wszystko oprócz styro i wentylatorów bo nie chciały siłowo wyjść

3. Wszystkie łączenia styro przejechałem klejem MAMUT by zapchać kanały i doszczelnić

4. Wyj.... uszczelki ze styro i zamieniłem je na uszczelki piankowe do okien. (są wyższe i powodują to że wkładając wymiennik wchodzi on bardzo ciężko)

5. Wytrzepałem wymiennik z wody po stronie wywiewu ( trochę dużo z niego wyleciało ale pewnie to standard biorąc pod uwagę różnice w temperaturach)

6. Dokleiłem trochę gąbki na obudowie ( miałem taką cieńką jak tamta sam nie wiem skąd)

7. Wymieniłem filtry ( zamówiłem z allegro włókninę do reku EU4 i wydaję mi się że jest z dobre 5 razy grubsza niż to co było w standardzie, gdzie zamawiacie filtr do owijania??? )

8.Złożyłem wszystko do kupy.

Masz może jakieś zdjęcia z tej operacji?