piotrek_d 11.06.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Witam. Mam pytanie odnośnie filtrów. Mianowicie standardowo centrala posiada filtry G3. Czy ktoś ma złożoną matę filteracyjną G4? Jak się ona sprawdza? Planuję zakupić matę na mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.06.2018 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Mam akurat f5 i jest OK. Dopiero przy F7 trzeba mocno zwiekszać obroty, aby zrownowazyc opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_d 11.06.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Mam akurat f5 i jest OK. Dopiero przy F7 trzeba mocno zwiekszać obroty, aby zrownowazyc opory. Dzięki. Jak zawsze można liczyć na Twoją odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 14.06.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Jesli podczas wyswietlania komunikatu o otwartym bypassie, widziales, ze lamelki byly zamkniete, to zgloś usterkę do serwisu. U siebie sprawdzałem lamelki już prędzej, i po włączeniu bypassu otwierają się po kilku minutach, więc trzeba chwilę odczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 15.06.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 U mnie dzisiaj rano termometr przed wejściem do reku pokazywał 15 stopni, nawiew do domu 19 przy otwartym bypassie, czyli z tego wynika, że tak czy siak cześć powietrza przechodzi przez wymiennik. U was też tak jest? W domu 23,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.06.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 U mnie dzisiaj rano termometr przed wejściem do reku pokazywał 15 stopni, nawiew do domu 19 przy otwartym bypassie, czyli z tego wynika, że tak czy siak cześć powietrza przechodzi przez wymiennik. Nie musi przechodzić przez wymiennik w reku. Ale przecież przewody masz poprowadzone w ciepłej przestrzeni - i same przewody odbierają ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 15.06.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Nie musi przechodzić przez wymiennik w reku. Ale przecież przewody masz poprowadzone w ciepłej przestrzeni - i same przewody odbierają ciepło. Tak, tylko, że ja czujniki mam zainstalowane na króćcach, więc temperatura wzrosłaby o 3-4 stopnie tylko w rekuperatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 15.06.2018 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Tak, tylko, że ja czujniki mam zainstalowane na króćcach, więc temperatura wzrosłaby o 3-4 stopnie tylko w rekuperatorze? Aby podgrzać 200m3/h powietrza o 3 *C potrzeba 200W mocy. Wentylator trochę daje, reszta przenika przez obudowę z otoczenia i sąsiadujących komór wywiewnych. Bajpas jest 100% czy tylko równoległy do do wymiennika? Jak równoległy to część powietrza przechodzi przez wymiennik i też się ogrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 28.07.2018 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Czy w cenie do 5k to nadal najlepsza opcja? Czy może pojawiło się coś na rynku lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.07.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Czy w cenie do 5k to nadal najlepsza opcja? Czy może pojawiło się coś na rynku lepszego. Ja bym brał Lossnay. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fihalhohi 28.07.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Ja tez zakupiłem Mitsubishi i w najbliższych dniach będę instalował, nie przekonały mnie argumenty przeciwników. Jak trochę protestuje to zdam relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 29.07.2018 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 A oprócz tego Mitsubishi? (nie jestem przekonany do papierowego wymiennika.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 29.07.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Czy w cenie do 5k to nadal najlepsza opcja? Czy może pojawiło się coś na rynku lepszego. Zapytaj w Lindab, Mają nowy model tej centrali w niezłej cenie http://ventaxia.lindab.com.pl/pl,produkty,5,1550,kinetic-advance-s.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba89 03.08.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Zapytaj w Lindab, Mają nowy model tej centrali w niezłej cenie http://ventaxia.lindab.com.pl/pl,produkty,5,1550,kinetic-advance-s.html Korzysta ktoś z tej centrali ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.08.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Taki sam plastikowo / styropianowy model jak 250.W porównaniu do produktów premium jest ona znacznie głośniejsza.Trzeba ją zatem umiejętnie zamontować z dużą ilością elastycznych kanałów tłumiących.Ma wbudowaną grzałkę i wentylatory EC.Filtry są niestety trochę kiepskie - niewielkie i płaskie - czyli wymieniać je będzie trzeba często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba89 06.08.2018 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Taki sam plastikowo / styropianowy model jak 250. W porównaniu do produktów premium jest ona znacznie głośniejsza. Trzeba ją zatem umiejętnie zamontować z dużą ilością elastycznych kanałów tłumiących. Ma wbudowaną grzałkę i wentylatory EC. Filtry są niestety trochę kiepskie - niewielkie i płaskie - czyli wymieniać je będzie trzeba często. To jaki rekuperator proponujesz w podobnym budżecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.08.2018 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Nie zaproponuję NIC bo każda konstrukcja ma swoje wady i to Ty musisz wiedzieć czego od centrali oczekujesz. Jeśli masz problem z wyborem, pojeździj po hurtowniach wentylacyjnych i pooglądaj (posłuchaj) tych central na własne ucho.W tym przedziale cenowym Kinetic wyróżnia się dopracowanym sterownikiem, prawidłową pracą w niskich temperaturach, niewielką kompaktową obudową i czujnikiem wilgotności w standardzie.Reszta:- spręż- serwis- dostęp do części zamiennych- koszt serwisu i napraw- jakość filtrów- hałasNa minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 07.08.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Nie zaproponuję NIC bo każda konstrukcja ma swoje wady i to Ty musisz wiedzieć czego od centrali oczekujesz. Jeśli masz problem z wyborem, pojeździj po hurtowniach wentylacyjnych i pooglądaj (posłuchaj) tych central na własne ucho. W tym przedziale cenowym Kinetic wyróżnia się dopracowanym sterownikiem, prawidłową pracą w niskich temperaturach, niewielką kompaktową obudową i czujnikiem wilgotności w standardzie. Reszta: - spręż - serwis - dostęp do części zamiennych - koszt serwisu i napraw - jakość filtrów - hałas Na minus. Zdecydowanie niski spręż jest jego największym minusem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
80x86 16.10.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Witam. Mam pytanie odnośnie filtrów. Mianowicie standardowo centrala posiada filtry G3. Czy ktoś ma złożoną matę filteracyjną G4? Jak się ona sprawdza? Planuję zakupić matę na mb. U siebie zastosowałem G3 na wywiewie i F5 na nawiew - absolutnie żadnych negatywnych skutków. Fakt, mam większą wersję - Kinetic B Plus. Mam za to inną zagwozdkę - jaką sprawność temperaturową uzyskujecie przy temperaturach na zewnątrz rzędu 5-10 stopni? Rekuperatora używam od wiosny, także test z niskimi temperaturami dopiero przede mną Na pewno muszę doszczelnić klapki, bo świszczą, pytanie gdzie jeszcze warto poprawić fabrykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
80x86 17.10.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 W weekend powalczyłem. 1.Dociepliłem kanały na poddaszu bo nie mam ich w celulozie, ani w ociepleniu na stropie tylko na poddaszu leżały luźno w wełnie ze sreberkiem 5cm, teraz łącznie każdy ma po 10cm ocieplenia wełną 2. Rozp... rekuperator na części ( praktycznie rozebrałem wszystko oprócz styro i wentylatorów bo nie chciały siłowo wyjść 3. Wszystkie łączenia styro przejechałem klejem MAMUT by zapchać kanały i doszczelnić 4. Wyj.... uszczelki ze styro i zamieniłem je na uszczelki piankowe do okien. (są wyższe i powodują to że wkładając wymiennik wchodzi on bardzo ciężko) 5. Wytrzepałem wymiennik z wody po stronie wywiewu ( trochę dużo z niego wyleciało ale pewnie to standard biorąc pod uwagę różnice w temperaturach) 6. Dokleiłem trochę gąbki na obudowie ( miałem taką cieńką jak tamta sam nie wiem skąd) 7. Wymieniłem filtry ( zamówiłem z allegro włókninę do reku EU4 i wydaję mi się że jest z dobre 5 razy grubsza niż to co było w standardzie, gdzie zamawiacie filtr do owijania??? ) 8.Złożyłem wszystko do kupy. Masz może jakieś zdjęcia z tej operacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts