Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kinetic 250

Recommended Posts

• Odpowiedzi 633
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Diagnotyka 00 to wentylator z drworu - obroty

Diagnostyka 01 wentylator z domu - obroty

U mnie diagnostyka pokazuje 8 stopni, gdzie na dworze jest 4. Tak sie zastanawiam co jest przyczyną zawyżenia, ponieważ kanał z dworu idzie przez nieocieplony strych a sam kanł jest ocieplony15 cm wełny więc wątpie, żeby mogło się nagrzać nie jest to złe, jeżeli pokazuje czujnik prawidłową temperaturę.

To chyba wina czujnika, u mnie też zawyża, czujnik zamontowany na króćcu pokazuje 1C a diagnostyka 5C.

Jakie macie u siebie obroty wentylatorów?

To fakt teraz boom budowlany i wszystko drożeje. Najważniejsze że działa.

Ktoś może dokładał do instalacji nagrzewnice elektryczną, cały czas się zastanawiam czy to ma sens.

Również o tym myślę. Napisałem do producenta czy możliwe jest sterowanie nagrzewnicą w tym modelu (w instrukcji jest taka opcja). Wydaje mi się że samodzielna nagrzewnica będzie działała mało inteligentnie. Mówią że Airpacki bardzo oszczędnie i efektywnie sterują nagrzewnicą....

Tak jest opcja w trybie ustawień ale do tego potrzebny jest chyba jeszcze dodatkowy moduł o którym już ktoś kiedyś pisał: Pre-heater Controller 407198

http://www.aeroventil.hu/pages/aeroventil/contents/static/20/doc/kinetic-elofuto-katalogus-lap-angol.pdf

Jak napisałem do centrumklima/Lindab odnośnie tego modułu to wymijająco zaproponowali mi jakąś nagrzewnice za kosmiczne pieniądze. Więc pewnie tego nie mają. Przypuszczam że lepsze było by sterowanie tą nagrzewnicą z poziomu rekuperatora ponieważ nagrzewnica załączała by się tylko w trybie przeciwzamrożeniowym. Ale niewiadomo czy ten algorytm jest dobrze dopracowany. W instrukcji tego modułu są to wyboru 4 opcje przeciwzamrożeniowe i opcja 3 byłą by najlepsza czyli zmniejszenie nawiewu + nagrzewnica.

Pytanie tylko ile kosztuje ten moduł. Bo może się okazać ze taniej wyjdzie zrobić samemu jakąś automatykę.

Tak jest opcja w trybie ustawień ale do tego potrzebny jest chyba jeszcze dodatkowy moduł o którym już ktoś kiedyś pisał: Pre-heater Controller 407198

http://www.aeroventil.hu/pages/aeroventil/contents/static/20/doc/kinetic-elofuto-katalogus-lap-angol.pdf

Jak napisałem do centrumklima/Lindab odnośnie tego modułu to wymijająco zaproponowali mi jakąś nagrzewnice za kosmiczne pieniądze. Więc pewnie tego nie mają. Przypuszczam że lepsze było by sterowanie tą nagrzewnicą z poziomu rekuperatora ponieważ nagrzewnica załączała by się tylko w trybie przeciwzamrożeniowym. Ale niewiadomo czy ten algorytm jest dobrze dopracowany. W instrukcji tego modułu są to wyboru 4 opcje przeciwzamrożeniowe i opcja 3 byłą by najlepsza czyli zmniejszenie nawiewu + nagrzewnica.

Pytanie tylko ile kosztuje ten moduł. Bo może się okazać ze taniej wyjdzie zrobić samemu jakąś automatykę.

Mam odpowiedź producenta. Niestety do naszego Kinetica nie da się podłączyć nagrzewnicy. Opcja w menu jest zaszłością która nie została rozwinięta...

Thank you for your email. We do not have an option to offer for a pre heater unfortunately. It may be something you can source from a third party and mount inline within the duct work but this is not something we have available.

kolejna odpowiedz na pytanie odnośnie opcji w menu..

This was something our Technical Design department was looking into releasing a number of years ago which never progressed into actually releasing the product and the idea was terminated.

zatem zostaje tylko opcja zakupu osobnego urządzenia. Cytat kolegi _John z innego wątku:

Za niecały 1000 PLN w Termex kupić można nagrzewnice kanałową z gotowym wbudowanym sterowaniem.

Z płynną regulacją, tak samo jak ma to rozwiązane Airpack.

Edytowane przez hektor80

Zamontowałem dzisiaj 4 czujniki temperatury w kanałach przy samym rekuperatorze i wyniki są następujące

Temperaura na dworze 2,6 (diagnostyka pokazuje 5 a temperatura realna to 2) czyli już wiadomo, że czujnik w rekuperatorze zawyża temperaturę o kilka stopni.

Temperatura powietrza z domu 21,2 (diagnostyka pokazuje 20 stopni) a realna w domu jest ponad 22 sopnie

Temperatura do domu 20,9

Temperatura na wyrzutni 12,4

Jak wrzuciłem powyższe dane do kalulatora to wyszła mi sprawność 98,4%:cool: a przecież ten wymiennik takiej sprawności nawet nie ma.

Czujniki pokazywały różnicę między sobą 0,1 stopnia i pokazywały taką samą temperaturę jak czujnik od sterownika pieca więc są dobre.

Panowie,

ile macie ocieplenia na kanale do wyrzutni?

U mnie z obudowy leje się woda i podejrzewam, że na wyrzutni skrapla się woda i grawitacyjnie wraca do reku. Obecnie kanał ocieplony 5cm wełny, tej z folią aluminiową, kanał prowadzony przez nieużytkowe, nieogrzewane poddasze podpięty do takiego kominka https://folnet.pl/towar/kominek-aluminiowy-do-dachowki-wienerberger-alegra-9?gclid=CjwKCAiAvMPRBRBIEiwABuO6qeC444vUOVoob-vWKqKQuvpIXqjdYJ2l4qVidKdBcpCEhbLJn3ZBdBoClgoQAvD_BwE#1

Panowie,

U mnie z obudowy leje się woda i podejrzewam, że na wyrzutni skrapla się woda i grawitacyjnie wraca do reku. Obecnie kanał ocieplony 5cm wełny, tej z folią aluminiową, kanał prowadzony przez nieużytkowe, nieogrzewane poddasze podpięty do takiego kominka https://folnet.pl/towar/kominek-aluminiowy-do-dachowki-wienerberger-alegra-9?gclid=CjwKCAiAvMPRBRBIEiwABuO6qeC444vUOVoob-vWKqKQuvpIXqjdYJ2l4qVidKdBcpCEhbLJn3ZBdBoClgoQAvD_BwE#1

hmm, u mnie reku jest na nieocieplonym poddaszu, wyrzut na razie jest na strych i nie nie zauważyłem żeby się lało. standardowo 2.5cm

Temperaura na dworze 2,6 (diagnostyka pokazuje 5 a temperatura realna to 2) czyli już wiadomo, że czujnik w rekuperatorze zawyża temperaturę o kilka stopni.

Temperatura powietrza z domu 21,2 (diagnostyka pokazuje 20 stopni) a realna w domu jest ponad 22 sopnie

Temperatura do domu 20,9

Temperatura na wyrzutni 12,4

To by oznaczało, że powietrze wywiewane ochładzając się o 10 stopni ogrzewa nawiewane o 19 stopni. Realne?

Jakiś wpływ ma wilgotność, ale na pewno nie aż taki.

spróbuj tu http://instalszop.pl/do/item/KineticB/Centrala-rekuperacyjna-Vent-Axia-Kinetic-B, tylko nie patrz na cenę i zadzwoń, spytaj o rabat, promocję, specjalną ofertę dla Ciebie;) Zresztą z takim pytaniem warto zadzwonić do kilku sklepów - często cena na stronie nie jest ceną transakcyjną

Ja pół roku temu kupiłem za 3500zł:)

Gdzie kupiłeś za 3500? :)

Panowie, proszę Was o podpowiedz, wczoraj pisałem z kolegą fotohobby i rozmawiałem z jednym ze sklepów. Byłem przekonany do Kinetic'a 250 ale po rozmowie ze sklepem proponują mi min. reku 350 = czyli Kinetic PLUS. 4 -ro osobowa rodzina, mam dom 140 mkw, ale wyłączam z tego kotłownię i garaż (nie będzie reku), robi się 117mkw, dodatkowo skosy na poddaszu użytkowym i netto wychodzi mi ok 105mkw. Widzę w Waszych opisach, że macie domy ponad 100 a mimo to stosujecie Kinetic 250. Jak podeszliście do sprawy wydajności? Proszę doradźcie coś.

Pozdrawiam

Panowie, proszę Was o podpowiedz, wczoraj pisałem z kolegą fotohobby i rozmawiałem z jednym ze sklepów. Byłem przekonany do Kinetic'a 250 ale po rozmowie ze sklepem proponują mi min. reku 350 = czyli Kinetic PLUS. 4 -ro osobowa rodzina, mam dom 140 mkw, ale wyłączam z tego kotłownię i garaż (nie będzie reku), robi się 117mkw, dodatkowo skosy na poddaszu użytkowym i netto wychodzi mi ok 105mkw. Widzę w Waszych opisach, że macie domy ponad 100 a mimo to stosujecie Kinetic 250. Jak podeszliście do sprawy wydajności? Proszę doradźcie coś.

Pozdrawiam

Przyjmuje się 20-30m3/osobę. Centrala większość czasu będzie u ciebie pracowała z wydajnością 100-120m3. Jak będziesz wentylował mocniej to będzie zbyt sucho. Ważniejszy jest dobry spręż jak górny zakres wydajności centrali. Górne biegi przydają się do przewietrzania ale przy tym Kineticu i tak masz zapas.

Pozdr.

Tulisko

Przyjmuje się 20-30m3/osobę. Centrala większość czasu będzie u ciebie pracowała z wydajnością 100-120m3. Jak będziesz wentylował mocniej to będzie zbyt sucho. Ważniejszy jest dobry spręż jak górny zakres wydajności centrali. Górne biegi przydają się do przewietrzania ale przy tym Kineticu i tak masz zapas.

Pozdr.

Tulisko

No takiej informacji mi brakowało, większość bazuje na kubaturze (oczywiście nie jest Ona bez znaczenia) i budynku a nie na ilości osób przebywających.

Dzięki za informację

Pozdr

Panowie,

U mnie z obudowy leje się woda i podejrzewam, że na wyrzutni skrapla się woda i grawitacyjnie wraca do reku. Obecnie kanał ocieplony 5cm wełny, tej z folią aluminiową,

U mnie też trochę leciało po obudowie bo na wyrzutni mam założony kanał went. elastyczny ocieplony wełną. I pomimo że dałem dwie opaski zaciskowe to jednak gdzieś tam się wkropliło i leciało po obudowie. Muszę to jakoś poprawić. A jeśli ta para wodna się skrapla i spływa tym kanałem wyrzutnią to powinna wylecieć do odpływu, co?

A teraz wracając jeszcze do tematu nagrzewnicy. Nagrzewnica za prawie 1000zł to dla mnie jakoś przesadnie drogo. Zastanawiałem się nad prostszym rozwiązaniem. Trochę szukałem i chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie tu regulatora mocy grzałki starowanego grupwo, czyli taki rodzaj PWM ale działającego tak że załącza grzałkę na 1sek. a wyłącza na 9 sek. Oczywiście czas wyłączenia i załączenia dopierany jest w zależności od temp. zadanej. Taki rodzaj sterowania jest najbardziej ekonomiczny i nie wprowadza zakłóceń do sieci.

Najtaniej pewnie było by to zrobić na jakimś mikrokontrolerze czy arduino + przekaźnik SSR, ale nie mam teraz na to czasu. Poszukałem gotowca i znalazłem taki sterownik REGULATOR MOCY I TEMPERATURY PRD2U+. Można pod niego podłączyć 2 sondy. "Można płynnie regulować moc dostarczaną do grzałek, przez co można regulować również temperaturę. Posiada bardzo dużą rozdzielczość regulacji mocy wynoszącą 0,25%" Koszt to 194zł brutto z jedna sondą.

Nagrzewnica kanałowa na znanym portalu aukcyjnym 2,0kW fi 160 to koszt 269 zł wiec całość zamknęła by się w kwocie mniejszej niż 500zł. Co wy na to?