morelowy 07.12.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 To fakt teraz boom budowlany i wszystko drożeje. Najważniejsze że działa. Ktoś może dokładał do instalacji nagrzewnice elektryczną, cały czas się zastanawiam czy to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 07.12.2017 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Diagnotyka 00 to wentylator z drworu - obroty Diagnostyka 01 wentylator z domu - obroty U mnie diagnostyka pokazuje 8 stopni, gdzie na dworze jest 4. Tak sie zastanawiam co jest przyczyną zawyżenia, ponieważ kanał z dworu idzie przez nieocieplony strych a sam kanł jest ocieplony15 cm wełny więc wątpie, żeby mogło się nagrzać nie jest to złe, jeżeli pokazuje czujnik prawidłową temperaturę. To chyba wina czujnika, u mnie też zawyża, czujnik zamontowany na króćcu pokazuje 1C a diagnostyka 5C. Jakie macie u siebie obroty wentylatorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 08.12.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 To fakt teraz boom budowlany i wszystko drożeje. Najważniejsze że działa. Ktoś może dokładał do instalacji nagrzewnice elektryczną, cały czas się zastanawiam czy to ma sens. Również o tym myślę. Napisałem do producenta czy możliwe jest sterowanie nagrzewnicą w tym modelu (w instrukcji jest taka opcja). Wydaje mi się że samodzielna nagrzewnica będzie działała mało inteligentnie. Mówią że Airpacki bardzo oszczędnie i efektywnie sterują nagrzewnicą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 08.12.2017 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 To chyba wina czujnika, u mnie też zawyża, czujnik pzamontowany na króćcu pokazuje 1C a diagnostyka 5C. Jakie macie u siebie obroty wentylatorów? jeśli czujnik zawyża to może być problem z zamarzaniem reku. Zobaczymy zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morelowy 08.12.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Tak jest opcja w trybie ustawień ale do tego potrzebny jest chyba jeszcze dodatkowy moduł o którym już ktoś kiedyś pisał: Pre-heater Controller 407198http://www.aeroventil.hu/pages/aeroventil/contents/static/20/doc/kinetic-elofuto-katalogus-lap-angol.pdfJak napisałem do centrumklima/Lindab odnośnie tego modułu to wymijająco zaproponowali mi jakąś nagrzewnice za kosmiczne pieniądze. Więc pewnie tego nie mają. Przypuszczam że lepsze było by sterowanie tą nagrzewnicą z poziomu rekuperatora ponieważ nagrzewnica załączała by się tylko w trybie przeciwzamrożeniowym. Ale niewiadomo czy ten algorytm jest dobrze dopracowany. W instrukcji tego modułu są to wyboru 4 opcje przeciwzamrożeniowe i opcja 3 byłą by najlepsza czyli zmniejszenie nawiewu + nagrzewnica.Pytanie tylko ile kosztuje ten moduł. Bo może się okazać ze taniej wyjdzie zrobić samemu jakąś automatykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 08.12.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Tak jest opcja w trybie ustawień ale do tego potrzebny jest chyba jeszcze dodatkowy moduł o którym już ktoś kiedyś pisał: Pre-heater Controller 407198 http://www.aeroventil.hu/pages/aeroventil/contents/static/20/doc/kinetic-elofuto-katalogus-lap-angol.pdf Jak napisałem do centrumklima/Lindab odnośnie tego modułu to wymijająco zaproponowali mi jakąś nagrzewnice za kosmiczne pieniądze. Więc pewnie tego nie mają. Przypuszczam że lepsze było by sterowanie tą nagrzewnicą z poziomu rekuperatora ponieważ nagrzewnica załączała by się tylko w trybie przeciwzamrożeniowym. Ale niewiadomo czy ten algorytm jest dobrze dopracowany. W instrukcji tego modułu są to wyboru 4 opcje przeciwzamrożeniowe i opcja 3 byłą by najlepsza czyli zmniejszenie nawiewu + nagrzewnica. Pytanie tylko ile kosztuje ten moduł. Bo może się okazać ze taniej wyjdzie zrobić samemu jakąś automatykę. Mam odpowiedź producenta. Niestety do naszego Kinetica nie da się podłączyć nagrzewnicy. Opcja w menu jest zaszłością która nie została rozwinięta... Thank you for your email. We do not have an option to offer for a pre heater unfortunately. It may be something you can source from a third party and mount inline within the duct work but this is not something we have available. kolejna odpowiedz na pytanie odnośnie opcji w menu.. This was something our Technical Design department was looking into releasing a number of years ago which never progressed into actually releasing the product and the idea was terminated. zatem zostaje tylko opcja zakupu osobnego urządzenia. Cytat kolegi _John z innego wątku: Za niecały 1000 PLN w Termex kupić można nagrzewnice kanałową z gotowym wbudowanym sterowaniem. Z płynną regulacją, tak samo jak ma to rozwiązane Airpack. Edytowane 8 Grudnia 2017 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 13.12.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Zamontowałem dzisiaj 4 czujniki temperatury w kanałach przy samym rekuperatorze i wyniki są następujące Temperaura na dworze 2,6 (diagnostyka pokazuje 5 a temperatura realna to 2) czyli już wiadomo, że czujnik w rekuperatorze zawyża temperaturę o kilka stopni. Temperatura powietrza z domu 21,2 (diagnostyka pokazuje 20 stopni) a realna w domu jest ponad 22 sopnie Temperatura do domu 20,9 Temperatura na wyrzutni 12,4 Jak wrzuciłem powyższe dane do kalulatora to wyszła mi sprawność 98,4% a przecież ten wymiennik takiej sprawności nawet nie ma. Czujniki pokazywały różnicę między sobą 0,1 stopnia i pokazywały taką samą temperaturę jak czujnik od sterownika pieca więc są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 14.12.2017 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Panowie,ile macie ocieplenia na kanale do wyrzutni? U mnie z obudowy leje się woda i podejrzewam, że na wyrzutni skrapla się woda i grawitacyjnie wraca do reku. Obecnie kanał ocieplony 5cm wełny, tej z folią aluminiową, kanał prowadzony przez nieużytkowe, nieogrzewane poddasze podpięty do takiego kominka https://folnet.pl/towar/kominek-aluminiowy-do-dachowki-wienerberger-alegra-9?gclid=CjwKCAiAvMPRBRBIEiwABuO6qeC444vUOVoob-vWKqKQuvpIXqjdYJ2l4qVidKdBcpCEhbLJn3ZBdBoClgoQAvD_BwE#1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 14.12.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Panowie, ile macie ocieplenia na kanale do wyrzutni? U mnie z obudowy leje się woda i podejrzewam, że na wyrzutni skrapla się woda i grawitacyjnie wraca do reku. Obecnie kanał ocieplony 5cm wełny, tej z folią aluminiową, kanał prowadzony przez nieużytkowe, nieogrzewane poddasze podpięty do takiego kominka https://folnet.pl/towar/kominek-aluminiowy-do-dachowki-wienerberger-alegra-9?gclid=CjwKCAiAvMPRBRBIEiwABuO6qeC444vUOVoob-vWKqKQuvpIXqjdYJ2l4qVidKdBcpCEhbLJn3ZBdBoClgoQAvD_BwE#1 hmm, u mnie reku jest na nieocieplonym poddaszu, wyrzut na razie jest na strych i nie nie zauważyłem żeby się lało. standardowo 2.5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 14.12.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 hmm, u mnie reku jest na nieocieplonym poddaszu, wyrzut na razie jest na strych i nie nie zauważyłem żeby się lało. standardowo 2.5cm no to muszę tam zajrzeć i zbadać gdzie się przelewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 14.12.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Temperaura na dworze 2,6 (diagnostyka pokazuje 5 a temperatura realna to 2) czyli już wiadomo, że czujnik w rekuperatorze zawyża temperaturę o kilka stopni. Temperatura powietrza z domu 21,2 (diagnostyka pokazuje 20 stopni) a realna w domu jest ponad 22 sopnie Temperatura do domu 20,9 Temperatura na wyrzutni 12,4 To by oznaczało, że powietrze wywiewane ochładzając się o 10 stopni ogrzewa nawiewane o 19 stopni. Realne? Jakiś wpływ ma wilgotność, ale na pewno nie aż taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 14.12.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 To by oznaczało, że powietrze wywiewane ochładzając się o 10 stopni ogrzewa nawiewane o 19 stopni. Realne? Jakiś wpływ ma wilgotność, ale na pewno nie aż taki. Chyba do tego służy rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro_dr 14.12.2017 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 spróbuj tu http://instalszop.pl/do/item/KineticB/Centrala-rekuperacyjna-Vent-Axia-Kinetic-B, tylko nie patrz na cenę i zadzwoń, spytaj o rabat, promocję, specjalną ofertę dla Ciebie;) Zresztą z takim pytaniem warto zadzwonić do kilku sklepów - często cena na stronie nie jest ceną transakcyjną Ja pół roku temu kupiłem za 3500zł Gdzie kupiłeś za 3500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro_dr 15.12.2017 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Panowie, proszę Was o podpowiedz, wczoraj pisałem z kolegą fotohobby i rozmawiałem z jednym ze sklepów. Byłem przekonany do Kinetic'a 250 ale po rozmowie ze sklepem proponują mi min. reku 350 = czyli Kinetic PLUS. 4 -ro osobowa rodzina, mam dom 140 mkw, ale wyłączam z tego kotłownię i garaż (nie będzie reku), robi się 117mkw, dodatkowo skosy na poddaszu użytkowym i netto wychodzi mi ok 105mkw. Widzę w Waszych opisach, że macie domy ponad 100 a mimo to stosujecie Kinetic 250. Jak podeszliście do sprawy wydajności? Proszę doradźcie coś.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 15.12.2017 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Panowie, proszę Was o podpowiedz, wczoraj pisałem z kolegą fotohobby i rozmawiałem z jednym ze sklepów. Byłem przekonany do Kinetic'a 250 ale po rozmowie ze sklepem proponują mi min. reku 350 = czyli Kinetic PLUS. 4 -ro osobowa rodzina, mam dom 140 mkw, ale wyłączam z tego kotłownię i garaż (nie będzie reku), robi się 117mkw, dodatkowo skosy na poddaszu użytkowym i netto wychodzi mi ok 105mkw. Widzę w Waszych opisach, że macie domy ponad 100 a mimo to stosujecie Kinetic 250. Jak podeszliście do sprawy wydajności? Proszę doradźcie coś. Pozdrawiam Przyjmuje się 20-30m3/osobę. Centrala większość czasu będzie u ciebie pracowała z wydajnością 100-120m3. Jak będziesz wentylował mocniej to będzie zbyt sucho. Ważniejszy jest dobry spręż jak górny zakres wydajności centrali. Górne biegi przydają się do przewietrzania ale przy tym Kineticu i tak masz zapas. Pozdr. Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 15.12.2017 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Gdzie kupiłeś za 3500? no tu gdzie pisałem http://instalszop.pl/do/item/KineticB/Centrala-rekuperacyjna-Vent-Axia-Kinetic-B Tylko zadzwoń, warto rozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro_dr 15.12.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Przyjmuje się 20-30m3/osobę. Centrala większość czasu będzie u ciebie pracowała z wydajnością 100-120m3. Jak będziesz wentylował mocniej to będzie zbyt sucho. Ważniejszy jest dobry spręż jak górny zakres wydajności centrali. Górne biegi przydają się do przewietrzania ale przy tym Kineticu i tak masz zapas. Pozdr. Tulisko No takiej informacji mi brakowało, większość bazuje na kubaturze (oczywiście nie jest Ona bez znaczenia) i budynku a nie na ilości osób przebywających. Dzięki za informację Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro_dr 15.12.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 no tu gdzie pisałem http://instalszop.pl/do/item/KineticB/Centrala-rekuperacyjna-Vent-Axia-Kinetic-B Tylko zadzwoń, warto rozmawiać Już im dzisiaj tak łatwo nie odpuszczę Dziękuję za informację Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xbinek 16.12.2017 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Już im dzisiaj tak łatwo nie odpuszczę Dziękuję za informację Pozdr Daj znac jaka cene udalo Ci sie ugrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morelowy 18.12.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Panowie, ile macie ocieplenia na kanale do wyrzutni? U mnie z obudowy leje się woda i podejrzewam, że na wyrzutni skrapla się woda i grawitacyjnie wraca do reku. Obecnie kanał ocieplony 5cm wełny, tej z folią aluminiową, U mnie też trochę leciało po obudowie bo na wyrzutni mam założony kanał went. elastyczny ocieplony wełną. I pomimo że dałem dwie opaski zaciskowe to jednak gdzieś tam się wkropliło i leciało po obudowie. Muszę to jakoś poprawić. A jeśli ta para wodna się skrapla i spływa tym kanałem wyrzutnią to powinna wylecieć do odpływu, co? A teraz wracając jeszcze do tematu nagrzewnicy. Nagrzewnica za prawie 1000zł to dla mnie jakoś przesadnie drogo. Zastanawiałem się nad prostszym rozwiązaniem. Trochę szukałem i chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie tu regulatora mocy grzałki starowanego grupwo, czyli taki rodzaj PWM ale działającego tak że załącza grzałkę na 1sek. a wyłącza na 9 sek. Oczywiście czas wyłączenia i załączenia dopierany jest w zależności od temp. zadanej. Taki rodzaj sterowania jest najbardziej ekonomiczny i nie wprowadza zakłóceń do sieci. Najtaniej pewnie było by to zrobić na jakimś mikrokontrolerze czy arduino + przekaźnik SSR, ale nie mam teraz na to czasu. Poszukałem gotowca i znalazłem taki sterownik REGULATOR MOCY I TEMPERATURY PRD2U+. Można pod niego podłączyć 2 sondy. "Można płynnie regulować moc dostarczaną do grzałek, przez co można regulować również temperaturę. Posiada bardzo dużą rozdzielczość regulacji mocy wynoszącą 0,25%" Koszt to 194zł brutto z jedna sondą. Nagrzewnica kanałowa na znanym portalu aukcyjnym 2,0kW fi 160 to koszt 269 zł wiec całość zamknęła by się w kwocie mniejszej niż 500zł. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts