dominik12171 15.11.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Witajcie kochani, Jestem nowy na forum i mam nadzieję, że mój temat napisałem w dobrym dziale. Otóż razem z żoną zakupiliśmy domek w stanie surowym otwartym. Z dnia na dzień coraz więcej nowych pomysłów w głowie, ale myśląc o budżecie te nasze pomysły tak samo szybko odchodzą, co się pojawiają. Ustaliliśmy, że na początku wykończymy jedynie tylko parter, górę będziemy starali się powoli wykończyć jak już się wprowadzimy. Obecnie nie mamy dzieci, ale mamy plany za kilka lat Moje pytanie brzmi czy aby przenieść kuchnię do salonu muszę nanosić jakieś zmiany w projekcie?? Projekt naszego domku to ATOS z dobredomy. Nasza alternatywa powstała sama Żona przez chwilę bawiła się w architekta i wspólnie udało się stworzyć coś takiego. Czy zmiany, które sobie zrobiliśmy wymagają zmian w projekcie i konsultacji z architektem?? Za wszystkie podpowiedzi bardzo dziękuję. Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego wieczorku, Dominik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2017 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) 1. jak chcesz wentylować kuchnię? 2. Jak chcesz wejść do łazienki? Nie kombinuj, zostaw jak jest. Sypialnię zrób w jadalni i odgrodź od kuchni i salonu lekką ścianką z k-g. Masz szafę na ubrania przy kuchni oraz sporo miejsca na szafę pod schodami. Zrób suwane drzwi do sypialni. Powiększ tylko łazienkę kosztem kuchni. Najlepiej stelaż sedesu podwieszanego wkuć w ścianę, by zajmował mniej miejsca. Kiedy już zaadoptujecie poddasze, rozbierzecie ścianki z k-g. Dacie docelową podłogę (prowizorycznie może być np. wykładzina winylowa lub niedrogie panele) w salonie i jadalni. A drzwi suwane można wówczas wykorzystać do zamykania kuchni od strony jadalni. Więcej szczegółów jak oszczędzić przy budowie tego parteru mogłabym podać znając dokładniejszy stan aktualny budynku. Gdybyście zdecydowali się na rekuperację, niektóre okna parteru można zrobić jako FIXY (tanie!). Można byłoby wyburzyć komin wentylacyjny (więcej miejsca w łazience) Edytowane 16 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Jeśli jednak chcecie mieć dodatkowy pokój na dole na stałe, to lepiej zrobić tak: Z tym, że kuchnia będzie wymagała zrobienia jej wentylacji (np. wyciągowej, mechanicznej, podpiętej pod komin - rury można schować pod podwieszanym sufitem w łazience) . Najłatwiej byłoby zrobić po prostu w całym domu wentylację mechaniczną. Zmiany może klepnąć kierbud. To tylko przesunięcia ścianek działowych i przyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominik12171 16.11.2017 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Dziękuję za odpowiedź. W naszym przypadku sypialnia nie jest raczej na stałe, ale jeśli jest możliwość zrobienia dodatkowego pomieszczenia na dole to w przyszłości pokój ten mógłby posłużyć nam jako gabinet. Co do łazienki to problemu nie widzę, bo drzwi będą otwierać się na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 z tym, że jak zrobicie dodatkowy pokój, to salon będzie naprawdę niewielki. Na poddaszu przecież też masz pokoje. Celujesz od razu w bliźniaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominik12171 16.11.2017 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Kuchnia w oryginalnym projekcie jest długa i wąska, co nam się nie podoba (mieliśmy okazję miekszac w domu z taką kuchnią i jest mało praktyczna). Dodatkowo chcielibyśmy mieć kuchnię połączoną z salonem, bo według nas takie rozwiązanie ma dużo więcej plusów. Salon może i będzie maly, ale dla nas to też nie problem. Tak jak wspomniałem na początku nie chodzi mi o usytuwanie kuchni, a o to czy zaproponowane przez nas zmiany musimy konsultować z architektem i nanosic zmiany w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 17.11.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Zastanawia mnie gdzie będziecie się myć,nie ma wanny czy prysznica? Układ domu jest dobry,maksymalnie wykorzystana niewieka przestrzeń ok 55m2. Zawsze na planie wydaje się,że wszystko się mieści i ładnie wygląda a w rzeczywistości te 20 m salonu to bardzo mało,w bloku to olbrzymi pokój. Czy wydzielicie pokój czy nie,to kombinowałabym ze zrobieniem podciągu zamiast ściany nośnej,aby otworzyć przestrzeń na dole (wymaga to konsultacji architekta).Reszta zmian tego nie wymaga,zmiana okien czy przeniesienie kuchni,przestawianie ścian możecie sami zrobić. Moje propozycje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominik12171 17.11.2017 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Dziękuję za odpowiedź, muszę poczekać co żona na to, ale do mnie przemawia opcja numer 3. W tym projekcie, który sami zrobiliśmy udało się zmieścić prysznic do tej małej łazienki na dole. To jest rozwiązanie tylko na okres, aż góra będzie skończona. Jednak chcielibyśmy mieć kuchnię otwartą na salon, a Twoja propozycja na 3 zdjęciu właśnie tak wygląda Przede wszystkim bardzo Ci dziękuję za odpowiedź na moje pytanie Czy wydzielicie pokój czy nie,to kombinowałabym ze zrobieniem podciągu zamiast ściany nośnej,aby otworzyć przestrzeń na dole (wymaga to konsultacji architekta).Reszta zmian tego nie wymaga,zmiana okien czy przeniesienie kuchni,przestawianie ścian możecie sami zrobić. Czekam na żonę i może wspólnie coś zdecydujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sczepan 18.11.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 osobiście wybrałbym opcję 2 bo tutaj jest większa łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominik12171 19.11.2017 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Kochani dziękujemy za wszystkie rady i wskazówki jakie nam daliście. Dziś jesteśmy bogatsi o wiedzę, która na początku wydawała się być mało ważna i zdecydowaliśmy, że zmian nie będzie. Jednak miejsce w salonie jest ważne, a my przez chwilę o tym zapomnieliśmy. Z garażu chcemy zrobić pokój, a za jakiś czas dostawić sobie garaż do domu. Powinno to wyglądać tak jak na poniższym obrazku. Pozdrawiamy i życzymy miłej niedzieli Edytowane 19 Listopada 2017 przez dominik12171 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 19.11.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Pod schodami nie zmieszczą się drzwi.http://www.wybieramydom.pl/images/media3i/projekt_atos_rzut_2_991946.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominik12171 19.11.2017 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Przeanalizowaliśmy wszystko i jeśli wstawimy schody spoczynkowe takie jak na poniższym zdjęciu to nie będzie żadnego problemu. Oczywiście będziemy musieli wstawić troszkę niższe drzwi ok 180cm/190cm które będą się otwierały na zewnątrz nie do wewnątrz. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts