Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja kanalizacji - podłaczenie

Recommended Posts

Dzień dobry. Na etapie budowy zapomniałem zwrócić uwagę na wentylacje kanalizacji. Za niedługo będę to robił i zastanawiam się gdzie wyjechać rurami od wentylacji. Dach mam deskowany i teraz wycinanie otworów i montowanie kominków łatwe nie będzie. Czy można wyjechać rurą wentylacyjną do samej kalenicy i tam ją zakończyć? Kalenica jest otwarta po 5cm w każdą stronę. Powietrze które wpada przy murłacie i biegnie wzdłuż dachu do kalenicy powinno poradzić sobie z wywiewaniem smrodu przez kalenicę? Czy takie rozwiązanie ma sens? Czy może lepiej zakończyć na strychu i dać napowietrzacz?

Druga sprawa to samo podłączenie wentylacji. Jedna łazienka jest na parterze a na piętrze jest druga. Łazienki nie są w jednym pionie. W projekcie mam wentylację tylko od łazienki która jest na piętrze. Ta z parteru nie ma osobnego pionu wentylacyjnego tylko jest podłączona do głownej rury która idzie do szamba. W kuchni za to jest tylko napowietrzacz. Czy takie rozwiązanie jest poprawne. Czy nie powinno być jeszcze jednego pionu wentylacyjnego z łazienki która jest na parterze?.

Dzień dobry. Na etapie budowy zapomniałem zwrócić uwagę na wentylacje kanalizacji. Za niedługo będę to robił i zastanawiam się gdzie wyjechać rurami od wentylacji. Dach mam deskowany i teraz wycinanie otworów i montowanie kominków łatwe nie będzie. Czy można wyjechać rurą wentylacyjną do samej kalenicy i tam ją zakończyć? Kalenica jest otwarta po 5cm w każdą stronę. Powietrze które wpada przy murłacie i biegnie wzdłuż dachu do kalenicy powinno poradzić sobie z wywiewaniem smrodu przez kalenicę? Czy takie rozwiązanie ma sens? Czy może lepiej zakończyć na strychu i dać napowietrzacz?

Druga sprawa to samo podłączenie wentylacji. Jedna łazienka jest na parterze a na piętrze jest druga. Łazienki nie są w jednym pionie. W projekcie mam wentylację tylko od łazienki która jest na piętrze. Ta z parteru nie ma osobnego pionu wentylacyjnego tylko jest podłączona do głownej rury która idzie do szamba. W kuchni za to jest tylko napowietrzacz. Czy takie rozwiązanie jest poprawne. Czy nie powinno być jeszcze jednego pionu wentylacyjnego z łazienki która jest na parterze?.

To że masz deskowanie to żaden problem, wycinaj w deskach otwor fi 110 i montuj na dachu kominek-wywietrznik. 1 do wywiewu szamba jak najwyzej kalenicy, 2 do kuchni i rurami spiro połącz, najlepiej żeby były w otulinie-ocieplane. Łazienke odłącz kategorycznie od pionu szamba, bo jeszcze sie potrujecie i wywal rure przez ściane w elewacji jeśli na górę do dachy się nie da, aczkolwiek najlepiej byłoby wyjść na dach a rurę obudować kg i tyle.

Ok czyli dwie łazienki muszą mieć pion wentylacyjny - to jest jasne. Martwi mnie tylko dziurawienie dachu. Obawiam się ewentualnych przecieków. A czy jest możliwość zrobienia kratki wentylacyjnej w ścianie szczytowej powiedzmy 0,5m od szczytu dachu i tam podłączyć wentylacje z kanalizacji? Edytowane przez qwertykokos

Wyprowadź wentylację kanalizacji nad dach aby smród+wilgoć nie szwendały się po strychu. Pod kalenicą to nie jest dobry pomysł.

Ad drugie: powinien być.

A gdyby wyprowadzić kanały wentylacyjne na strych i tam zakończyć je napowietrznikiem? Strych jest nieogrzewany i powietrze będzie leciało od murłaty po kalenicę. Nawet gdyby wydostawały się z niego przykre zapachy to powinny wylecieć przez kalenicę. Mam rację?

A gdyby wyprowadzić kanały wentylacyjne na strych i tam zakończyć je napowietrznikiem? Strych jest nieogrzewany i powietrze będzie leciało od murłaty po kalenicę. Nawet gdyby wydostawały się z niego przykre zapachy to powinny wylecieć przez kalenicę. Mam rację?

Montaż kominka na dachu dla dekarza to max 1 h roboty. Kominki mają w zestawie uszczelke która zapobiega przeciekaniu. Założenie odpowietrznika do rury kanalizy na strychu to już jakaś alternatywa, ja osobiście byłbym za 1 opcją. Może poradz się jakiegoś kominiarza, to doradzi ci jakie rozwiązanie będzie najlepsze i tak zrobisz.