Victorious 16.11.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Dzień dobry wszystkim, Po ciężkich bojach doszliśmuy do pewnych kompromisów i nasz architekt zaproponował nam taką oto koncepcję domu. Zanim jednak zaakceptujemy ten projekt chcielibyśmy prosić szersze grono o ogólne spojrzenie „świeżym okiem” i poradę czy można by coś jeszcze poprawić aby było bardziej funkcjonalnie ? czy wymiary pomieszczeń są w miarę komfortowe ? itd.. Jesteśmy laikami w tej dziedzinie i branżowców też nie znamy dlatego Was prosimy o pomoc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Dwa okna w wiatrołapie - nie sądzisz, że to lekka rozrzutność? Samochód ma więcej miejsca w garażu niż wy w salonie. Zdecydowanie inna kolejność urządzeń w kuchni. Stosunkowo duża odległość z kanapy do telewizora, co wymusza ogromne przekątne. Nie widzę izolacji garażu od domu. Czym chcecie grzać? Poddasze dla mnie jest zbyt dziwne - poproszę o objaśnienie funkcji pomieszczeń. Na przykład do czego służy ta ciasna klitka przy sypialni? Schody zabiegowe Czy wasz architekt liczył zapotrzebowanie na ciepło tego domu? Nie Ep tylko Eu. Edytowane 16 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Victorious 16.11.2017 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Okna będziemy jeszcze zmieniać, także tymi proszę się nie sugerować. Garaż chcieliśmy na tyle duży aby pomieścił jeszcze blat roboczy ze zlewem, rowery kosiarki i jeszcze parę sprzętów. Z odległością kanapy od tv też nam się tak wydaje, ale myśleliśmy aby ją po prostu bardziej przybliżyć (odsunąć od drzwi tarasowych).Nie rozumiem o jaką izolację garażu chodzi...?Na poddaszu jest sypialnia z garderobą, pokój komputerowy, nad garażem duży pokój dzieciaka, a to małe pomieszczenie przy schodach to pralnia/kotłownia gdzie będzie kocioł gazowy -tak nam architekt zaproponował żeby pozbyć się kotłowni z parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2017 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Garaż jest dużo zimniejszy niż reszta domu (chyba, że koszty eksploatacji domu się nie liczą i zamierzacie grzać garaż?). Tym samym wychładza ściany częsci mieszkalnej. Każde otwarcie drzwi garażowych natychmiast wychładza wnętrze garażu. Sama brama garażowa, o ile nie jest to kosztowny model do domów pasywnych, też przepuszcza zimno. Dlatego prawidłowo zaprojektowany garaż w bryle powinien być odizolowany od domu, tak jakby to była ściana zewnętrzna (można dać cieniej izolację). W domach prawdziwie energooszczędnych i pasywnych garaż jest projektowany jeszcze inaczej. Ile cm styropianu przewidziano w ścianach, dachu i podłodze? Minimum ustawowe, czy energooszczędnie? Masz ogromną sypialnię, z dużą pustą przestrzenią na wprost łózka, a garderobę robicie sobie w ciasnej kanciapce pod skosem, gdzie nawet szafy nie wstawicie? Okna pokoju dziecka będą od północy i od ulicy? I w dodatku takie malutkie? Przecież pokój dziecka to bawialnia i miejsce nauki - ma mieć ponuro cały dzień? Zimą to cały dzień trzeba będzie palić światło. W tym małym pomieszczeniu pod skosem musi się zmieścić prócz pieca także zasobnik. I pralka. I chyba jakieś miejsce na rozwieszenie prania? Przecież tam jest za ciasno! Edytowane 16 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) widzę, że architekt zaprojektował ci wentylację grawitacyjną.W jaki sposób chce uzyskać Ep zgodne z przepisami, skoro ogrzewanie to gaz? Koniecznie poproś o charakterystykę energetyczną! Spójrz na spiżarkę - niby ma 3 m2 a w rzeczywistości zabudujesz jedynie dwie ścianki. Ewentualnie jakaś płytka półeczka o głębokości 20 cm. Edytowane 16 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Victorious 16.11.2017 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Na zimny garaż jeszcze nam nie zwrócił uwagi. Tak samo o żadnych obliczeniach i grubościach ocieplenia też nam nie wiadomo (raczej minimum ustawowe).Generalnie domek ma być tani w budowie, ale też nie chcemy żeby nas zżerały koszty ogrzewania. Sypialnie chcieliśmy dużą, z jętkami, na szerokość budynku (taka nam się marzyła). Z garderobą to teraz już nie wiem :/ może wywalić tą ściankę oddzielającą i zrobić zabudowę?? Pokój dziecka nad garażem jest na południe i oczywiście będą tam jeszcze okna dachowe po obu stronach. Dlatego tak jest skierowany ponieważ mamy wąską działkę i wjazd z ciasnej drogi wewnętrznej po wschodniej stronie domu. Będziemy ogrzewać piecem gazowym. Architekt zaproponował miejsce na poddaszu w pralni (obok schodów) , a rekuperator gdzieś nad nim, na strychu. Też miałem wrażenie, że to nie będzie najlepsze rozwiązanie, ale stwierdził, że aby zmieścić się w takim metrażu (ok 110m+garaż) inaczej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Victorious 16.11.2017 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Ok, teraz na pewno zapytam. Wentylację grawitacyjną zaprojektował twierdząc, że wg przepisów musi być zaprojektowana, ale oczywiście nie będziemy tego robić - Będzie rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2017 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Można wybudować albo tanio i zimno Albo trochę drożej i bardzo ciepło. Rekuperatora nie ma uwzględnionego w projekcie - są kanały wentylacji grawitacyjnej. "twierdząc, że wg przepisów musi być zaprojektowana," To zdanie dyskwalifikuje architekta. Serio. Ile on ma lat? 70? Bo wiedzą zatrzymał się na latach 80-tych. Pewnie kocioł chce zaprojektować z otwartą komora spalania.... Jeśli wasz dom stoi frontem od południa, to znaczy, ze cały salon macie od północy? I od frontu na parterze małe okienko jedynie w wiatrołapie. Przecież tam będzie ciemno i ponuro! O matko! Współczuję.... Edytowane 16 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Victorious 16.11.2017 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Tak dokładnie, architekt jest z poprzedniej epoki. Od początku mamy z nim problemy, Ciągle słyszeliśmy że czegoś się nie da Jeśli chodzi o usytuowanie salonu to tak musi być. Tylko z tego końca działki nie mamy sąsiadów. W tym momencie już zwątpiłem w ten projekt co robić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Możesz mnie nie słuchać jaką masz szerokość działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Victorious 16.11.2017 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) Od południowej (z lewej na zdjęciu) strony zaczyna się od 15m i rozchodzi się na południe do ok 18,5 (w tym najszerszym miejscu gdzieś po środku) Edytowane 16 Listopada 2017 przez Victorious Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 (edytowane) to jak on chciał zmieścić ten dom? Okna z dwóch stron to 2x4 m 15-8 m = 7 m na budynekChyba, że jakoś szybko się rozszerza do 18m? Prześlij mi mapkę na prv Edytowane 16 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.11.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Rozumiem że masz problem z tym że działka jest wąska i to faktycznie jest kłopot bo dom na wąską działkę to taki ogórek i nie bardzo da się to zmienić. Projekt trochę dziwny bo wiem że idzie się z duchem czasu ale bez kotłowni (nie na kocioł ) albo pomieszczenia technicznego to dom nie będzie domem, musisz mieć gdzieś rury, zasobnik, liczniki, odcięcia, zawory, poza tym tak nie robi się garaży (jw) po pierwsze będzie bardzo ciemny bo okno w jednym punkcie i to podłużne małe, lepiej zrobić poprzecznie, poza tym pomieszczenie nad garażem będzie hm czym ? Oddziel dom od garażu (przyklej), wypuść do przodu i przykryj dachem, zrób sobie wejście z wiatrołapu. Taki podcień który masz teraz to komplikacja, nie dość że garaż będzie zimnym pomieszczeniem to nad nim jest pomieszczenie i podcień który od spodu trzeba będzie ocieplić. Do tego dwa wyjścia na taras jedno z kuchni i drugie z salonu ehm po co ? kuchnia ma być użyteczna, wyjścia zabierają miejsce i nie da się nic ustawić, stół na 2 osoby hm jak tu jeść rodzinny obiad ? Pokój na poddaszu niecałe 7 mkw ze skosem będzie ciasno i w dodatku jedno okno dachowe nad głową ehm klaustrofobiczne, schody koniecznie ze spocznikiem będzie więcej miejsca pod nimi. W tak małym pomieszczeniu kocioł gazowy i to na poddaszu ? serio ? a nad nim rekuperator w zimnym strychu ? słabo to widzę . Z okien trzeba korzystać tych normalnych ... dachowe są be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Victorious 16.11.2017 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Eh, dwa miesiące się "boksujemy" z architektem i myślałem, że już to kończymy. Teraz jestem już przekonany, że chciał tylko szybko zamknąć temat Nie wiem co teraz robić, bo po waszych opiniach zacząłbym cały projekt od nowa W ogóle da się taką ilość pomieszczeń zamknąć w domu o powierzchni ok 110 m + garaż ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.11.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Eh, dwa miesiące się "boksujemy" z architektem i myślałem, że już to kończymy. Teraz jestem już przekonany, że chciał tylko szybko zamknąć temat Nie wiem co teraz robić, bo po waszych opiniach zacząłbym cały projekt od nowa W ogóle da się taką ilość pomieszczeń zamknąć w domu o powierzchni ok 110 m + garaż ?? A może odpuść sobie garaż w budynku? Jest Wam niezbędny? Może lepiej jego kosztem poprawić wygodę /funkcjonalność pozostałych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Victorious 16.11.2017 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 A może odpuść sobie garaż w budynku? Jest Wam niezbędny? Może lepiej jego kosztem poprawić wygodę /funkcjonalność pozostałych pomieszczeń. Teraz to już nad wszystkim się zastanawiam, ale garaż powinien zostać w budynku. Planuję małą działalność i raczej będzie mi niezbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 16.11.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Zmień projekt, jak dla Mnie parter zdecydowanie za mały. Salonik bardzo, bardzo mały...nawet nie ma miejsca na stół dla 6-8 osób, schody mało wygodne - tylko ze spocznikiem, wygony bieg ma 3,5 m ale 3,2-3,3 już będzie ok. Łazienka na parterze? Jeśli nie ma pokoju gościnnego to mija się z celem wg Mnie. U MNie rodzina 2+2 i mamy dwie łazienki na poddaszu i wc na parterze. Pokóna poddaszu 7 m2 to naprawdę klitka. Sypialnia - jeśłi chcecie już sypialnie taką duża to ja bym zrobił ściankę i za ścianką garderoba lub łazienka małżeńska - jak na rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Victorious 16.11.2017 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Dzięki Właśnie mnie zainspirowałeś tym zdjęciem i garderobą za ścianką. Z łazienką też się tak zastanawiałem. Ale próbowaliśmy wsadzić gdzieś stół jadalny i pan architekt stwierdził, że przy takiej powierzchni domu się nie da. W tym momencie rozważamy już zaczęcie projektu od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krajzega 16.11.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 A może parter przerobić mniej więcej w ten sposób, tzn. zamiast dolnej łazienki zrobić tylko wc bez okna, a w to miejsce przedłużyć kuchnię i zakończyć ją spiżarnią? Zrobiłoby się miejsce na stół. Drugą łazienkę zrobić na górze w miejscu garderoby, a garderobę w tej niewykorzystanej części sypialni? Oczywiście to co narysowałam na parterze wymagałoby dokładnego sprawdzenia odległości, tak żeby kuchnia była funkcjonalna. Chodzi mi głównie o kierunek zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 17.11.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 To dobry kierunek, WC na parterze, funkcjonalna kuchnia i stół. Na poddaszu łazienka w miejscu garderoby i garderoba w sypialni jak na rysunku.Można jeszcze ten projekt wyciągnąć, ale to powinien robić architekt a nie ludzie z forum... U góry można śmiało zmniejszyć szerokość koryatarza o 50 cm bo 1,9 m to sporo. Kotłownie przenieść na parter a na poddaszu zostawić miejsce na pralnię. Zostaje jeszcze kwestia pokoi, bo jeśli faktycznie jest tylko jedno dziecko to mozna tak zostawić, jeśli będzie dwójka dzieciaków to słabo, po jedne pokój ma 16m2 a drugi 7m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts