link2jack 02.12.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Jak masz luźne 20tysi na kominek z pw to montuj:rolleyes:Na forum nie znajdziesz ostatecznej odpowiedzi czy robić kominek czy nie, jak tak to jaki? Musisz wybrać jakiś kompromis. Zdecydowałem że głównym źródłem ciepła będzie pompa. Zatem stwierdziłem że jeśli kominek to taki który jeśli już zabraknie prądu to coś z niego będę miał. Opcje z mechanicznym DGP odpadają na starcie, kominek z PW także. Zdecydowałem że to będzie mocny wkład który rzeczywiście jeśli już to wspomoże ogrzewanie. Zeszła zima a raczej sezon to 11 rozpalenie kominka. W tym sezonie już pobiłem rekord:wiggle: bo pompę włączyłem dopiero w listopadzie, a w październiku paliłem o co trzeci lub co i drugi dzien. Jak włączyłem pompę to nie było potrzeby palenia aż do minionego piątku bo wyłączyli mi prąd.... Sądzę że następne rozpalenie hmmm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 02.12.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) PW+podłogówka+prosta koza/piecyk wolnostojący, bez PW i DGP. Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablikos 02.12.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 No właśnie, że nie mam wolnych 20k na kominek z PW Najpierw musimy ostatecznie wybrać projekt i zrobić OZC. Najchętniej grzałbym podłogówkę czystym prądem + może wspomniany kominek. Tylko nie wiem czy kocioł elektryczny i kominek, szczególnie z PW nie wyjdzie podobnie co pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 02.12.2017 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Możesz obniżyć koszty decydując się na kozę zamiast kominka. Jeżeli chcesz grzać nią wodę (PW) musisz uwzględnić rozwiązanie umożliwiające palenie w razie braku prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.12.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Popieram ideę link2jack - jeśli robić kominek do alternatywnego grzania, to taki który nie potrzebuje prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esselite 03.12.2017 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Gdyby było jak piszesz, to na poddaszu miałbym lodownię. Tymczasem temperatura na poddaszu jest 2-3 * niższa Nie pisze ze będzie lodownia, ale ze nie uniknie różnic temperatur. Co kto woli, dla mnie temp niższa o 3 st na piętrze nie jest komfortowa, bo nie są tam tylko sypialnie, tylko też pokoje dzieci w których spędzają czas w ciągu dnia i chce żeby miały komfort bez potrzeb ubierania się po wejściu na górę. Natomiast łazienka na górze ma być ciepła i już, cieplejsze niż dół w salonie, więc kominek tego nie wypromieniuje i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 14.03.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 To i ja skonsultuję, co by nowego tematu nie zakładać. Dom 80m2, tylko parter, ściany zew h+h, styropian 20cm, strop drewniany-wełna 2*20 cm. Kominek w salonie ma być, bez względu jakie będzie ogrzewanie, a skoro ma być to może by go wykorzystać jako główne żródło ciepła. Kotłownia w salonie - żaden problem. Częste palenie w kominku - ok. Chcę podłogówką na całym domu, ewentualnie jakiś grzejnik (jeśli jest taka potrzeba), ogrzanie awaryjne -prąd. Jakieś wskazówki sugestie podpowiedzi wątpliwości co do pomysłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 14.03.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 To oczywiście Twój wybór, ale jeśli chcesz zasilać kominkiem podłogówkę, to ja odradzam. Będzie drogo (wkład z płaszczem wodnym, bufor, armatura do spięcia itd) a jednocześnie będziesz miał bardzo obsługowy system - jako ogrzewanie podstawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 14.03.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Ok, wszystko jasne. Ale jak byś mógł, co oznacza bardzo drogo (nawet bardzo orientacyjnie)? Druga kwestia, pójść w sam prąd, czy paliwo stałe, a kominek dla klimatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 15.03.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Ja jeżeli miałbym kalkulować zyski/straty to na pewno bym się na kominek z PW nie zdecydował. Sama instalacja z buforem wyniesie minimum 12kPLN. Wkłady zaczynają się od 5000/6000kPLN. PW jako alternatywne źródło to chyba tylko dla tych, którzy lubią dużo palić w kominku i nie chcą DGP. Ale to tylko moja opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 15.03.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 U mnie sytuacja jest prosta, kotłownia w salonie mi nie przeszkadza. Kominek w salonie tak czy siak być musi. Więc rozchodzi się o koszty. Kominek z PW i tyle lub kocioł paliwo stałe i kominek dla nastroju. Krótki temat, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 15.03.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Kocioł z PW na pewno będzie kosztował. Licząc wkład za 5-6k + obudowa wkładu + kotłownia wyniesie Cie 20-25k. Zwykły kominek dla klimatu, który nie będzie się nadawał do ciągłego grzania a jedynie zapalenia od czasu do czasu to koszt co najmniej 8-10k. Piecokominek nadający się jako podstawowe ogrzewanie (tutaj ważne jest jego usytuowanie w domu) ale bez konieczności komplikowania kotłowni to koszt pewnie minimum 15-20k. Ale jeśli dom ma 80 m2 to myślę, że może spokojnie to być główne źródło grzania + prąd wspomagająco. Gorzej jak nie wiesz co to znaczy mieć takie źródło ciepła (w kominku trzeba lubić palić) i po jednym sezonie odechce Ci się palić w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 16.03.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Z ochotą na palenie w kominku nie powinno być u mnie problemu. Interesuje mnie jednak czy jest możliwość użytkując kominek z PW jako główne ogrzewanie, przygotować instalację rozprowadzoną po domu tak, aby kiedyś można było odłączyć od kominka i podpiąć pod kocioł paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 16.03.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Zgodnie z prawem kominek nie może być podstawowym źródłem ogrzewania w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 16.03.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 arturo13 a jakie zapotrzebowanie energetyczne ma Twój dom? I jak wygląda jego rzut poziomy - chodzi o rozkład pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.03.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Zgodnie z prawem kominek nie może być podstawowym źródłem ogrzewania w domu. Masz na myśli § 132? To już dołożenie do kominka instalacji ogrzewania podłogowego pozwala na zrobienie z kominka nie tylko podstawowego (bo zawsze może być podstawowym - ten przepis mówi tylko, że musi być również inne urządzenie do ogrzewania), ale nawet jedynego źródła ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 16.03.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Nie wiem czym kieruje się kolega kombinacjac z kominkiem pw + inne źródło co. Ja z doświadczenia wiem ze kominek winno traktować się jako bajer dający przyjemność i dodatkowe ciepło - redukujac jednoczesnie i tak niskie rachunki za CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 16.03.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Zapotrzebowanie energetyczne, powinienem mieć to w projekcie? Ściany zew h+h, ocieplenie styropian 15cm, podłoga to samo, strop drewniany i wełna 30cm. 3 pokoje salon kuchnia pokój kotłownia łazienka (80m2). Czym się kieruję kombinując, a no tym że kominek na pewno ma być. A skoro będzie to czemu by nie pochylić się nad tematem głównego ogrzewania nim (skoro tylko 80m2). Całe życie mieszkam na wsi, palenie w kominku problemem by nie było. Wydać grubą kasę na niego też się nie zawaham jeżeli mam nadzieję z waszą pomocą dojdę do wniosku że warto. Tak to z grubsza wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 16.03.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Zapotrzebowanie energetyczne, powinienem mieć to w projekcie? Ściany zew h+h, ocieplenie styropian 15cm, podłoga to samo, strop drewniany i wełna 30cm. 3 pokoje salon kuchnia pokój kotłownia łazienka (80m2). Czym się kieruję kombinując, a no tym że kominek na pewno ma być. A skoro będzie to czemu by nie pochylić się nad tematem głównego ogrzewania nim (skoro tylko 80m2). Całe życie mieszkam na wsi, palenie w kominku problemem by nie było. Wydać grubą kasę na niego też się nie zawaham jeżeli mam nadzieję z waszą pomocą dojdę do wniosku że warto. Tak to z grubsza wygląda Masz nieduży i dobrze ocieplony domek. Istnieje ryzyko, że punktowo przegrzejesz salon. Podłogówka ma duży bezwład, nawet jeżeli jakiś czujnik pokojowy po napaleniu w kominku (i wzroście temperatury) wyłączy ci sekcję w salonie, to zanim ona wystygnie będziesz miał salon grzany podłogówką i kominkiem na raz. No chyba, że grzałbyś kapilarnie - bez akumulacji w wylewce. Albo nie montował podłogówki w salonie. Tak czy inaczej musisz uwzględnić źródło ciepła w salonie, bo nie ma "zimnych" kominków grzejących tylko wodę w płaszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 17.03.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Ja z doświadczenia wiem, ze palenie w kominku non-stop to raczej slaby pomysł. Wieczorem czy tez na weekendzie to ok, bo klimat i te sprawy. Osobiście skupił bym się na doborze bezobsługowego systemu CO (gaz,prąd) tak aby współpracowal z okazjonalnym paleniem w kominku... i tu proponuje zwykły kominek + dgp (wymuszonym?). U mnie taka kombinacja działa idealnie Z tym, że u mnie jest poddasze i dgp grawitacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts