Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody dębowe - czy stolarz powinien zrobić wszystko?

Ivonex

Recommended Posts

Ku naszemu zdumieniu stolarz położył schody dębowe na betonowych schodach bez wykończenia tynkarska-malarskiego i chce kasę. W umowie było wykonanie schodów, czyli wg nas komplet, a on sądzi, że to nie jego zakres. Jak to jest, mam teraz sam się tym bawić ew. płacić kolejnemu fachowcowi?

Przecież wykończenie jest czasochłonne i dopiero wtedy jest efekt... -foto.

SchodyWykonczenie2.jpg

Ku naszemu zdumieniu stolarz położył schody dębowe na betonowych schodach bez wykończenia tynkarska-malarskiego i chce kasę. W umowie było wykonanie schodów, czyli wg nas komplet, a on sądzi, że to nie jego zakres. Jak to jest, mam teraz sam się tym bawić ew. płacić kolejnemu fachowcowi?

Przecież wykończenie jest czasochłonne i dopiero wtedy jest efekt... -foto.

O dziwo u mnie wszystko zrobił stolarz, chociaż nawet o tym nie wspominałem. Powiedział, że jak skończy to nie będę miał nic więcej do roboty. I tak było.

Takie rzeczy wedle obecnej mody obrabia sie tynkiem, listewkami to robili moi rodzice 20 lat temu.

Dokładnie

Dziękuję Bogu,że moi klienci (ani jeden) nie czepiali się o to,

a nawet chyba nie przychodziło im to do głowy,bo są ludźmi rozumnymi

i wiedzą że takie roboty nie należą do stolarza,

chociaż jak chce i umie,to niech to obrabia

Swoją drogą,to ja zawsze informuję inwestora przed podpisaniem umowy,

że taka obróbka jest w jego zakresie

i każdy z nich akceptuje to bez wahania

Popatrzcie popatrzcie - listwy policzkowe już wyszły z mody... jakiegoś starego stolarza widać miałem, nie wiedział modach i jeszcze wykonał mi te listwy...

No to poprosimy o foto tej obróbki u Ciebie

Zobaczymy jak to się ma do dzisiejszych trendów :)

Ja jestem za tym,aby schody miały jak najmniej wszelkiego rodzaju listew,listeweczek

Wygląda to schludniej i estetyczniej

Z pewnością inwestor ma z tym więcej kłopotu,bo jeśli nie umie tego zrobić sam,to musi ściągać fachowca aby mu to obrobił,ale coś za coś

Albo ładny wygląd,albo tandetne listewki ;)

Edytowane przez LasekD

WP_20170106_17_35_05_Pro.jpg

Ot takie sobie schody.

Listewka po stronie ściany spełnia istotną rolę zabezpieczającą ścienę przed zamoczeniem podczas przecierania schodów wilgotną szmatką. Natomiast listewka od strony policzkowej dopełnia wizualnie konstrukcje. Faktycznie jakby nie było listewki przy ścianie, to i ta policzkowa nie pasuje. Nie wiedziałem, że teraz nie daje się listewek. No cóż, mam schody nie będące ostatnim trendem mody...

Panowie, pomóżcie. Okazuje się, że spocznik schodów wyszedł stolarzowi ok. pół cm wyżej niż parkiet w pokoju nad garażem (półpiętro) i szczelina ok. 1.5cm. Stąd pytańka:

1. jak proponujecie optymalnie podrównać poziomy?

2. czy danie korka ok. 1.5cm będzie OK? Bo słyszeliśmy, że tylko do 8mm...

Z góry dzięki za pomoc :)

Stolarz robiąc pomiary powinien był zapytać się o docelową grubość okładziny podłogowej.

Powodem takiej sytuacji może także być złe wylanie samych stopni schodów.

Na tym etapie powinna już być uwzględniona poprawka dotycząca grubości trepów i okładziny podłogowej

Moim zdaniem jeśli była taka możliwość stolarz powinien podkuć te 1,5 cm i zrównać powierzchnię stopnia spoczynkowego z parkietem.

1,5 cm twarda okładzina zawsze będzie powodowała wystąpienie uskoku. Może zamiast korka mały dywanik który skompensuje 1 cm a pozostałe 0,5 nie będzie aż tak drażniło oka. Poza tym czy na każdym z trepów nie będzie typowych chodniczków.