Ivonex 19.11.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ku naszemu zdumieniu stolarz położył schody dębowe na betonowych schodach bez wykończenia tynkarska-malarskiego i chce kasę. W umowie było wykonanie schodów, czyli wg nas komplet, a on sądzi, że to nie jego zakres. Jak to jest, mam teraz sam się tym bawić ew. płacić kolejnemu fachowcowi? Przecież wykończenie jest czasochłonne i dopiero wtedy jest efekt... -foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 19.11.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Nie wiem jak się umówiłaś, ale ojciec wykonując schody również wykonuje obróbkę, ale z listew,listewek drewnianych. Zawsze wcześniej są konkretne ustalenia co ma robić, a jeśli nie ma być listew to nie robi obróbek gładziami i nie maluje. To nie jest jego działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 19.11.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 A co niby stolarz ma do obróbki tynkarsko malarskiej itp?? Jesli sie dogadaliscie wczesniej to za dodatkowa opłatą moze zrobic ale bez dogadania takie wykończenia nie leza po stronie stolarza i nigdy nie leżały .W twoim przypadku stolarz ma 100% racji a ty nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 19.11.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 to nie należy do pracy stolarza ( chyba że wcześniej było ustalone inaczej) ale jest możliwe obrobienie tego drewnem co na pewno będzie lepiej wyglądać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 19.11.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 W umowie było wykonanie schodów więc zrobił swoją robotę i należy mu się wynagrodzenie.Jak nie chcesz komuś płacić to możesz sobie sam wykończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.11.2017 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Przecież wykończenie jest czasochłonne i dopiero wtedy jest efekt... -foto. To stolarz powinien zasłonić listwami, dziwne że tego nie zaproponował w ofercie ? Przecież te szpary potrafią być całkiem sporej szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 20.11.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Takie rzeczy wedle obecnej mody obrabia sie tynkiem, listewkami to robili moi rodzice 20 lat temu. Co do pytania autora wątku - to oczywiście nie jest działka stolarza. Sam musisz to wykończyć. Czy jak wstawiali ci okna to kazałeś im tez obrobić tynkiem szpalety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 20.11.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Ku naszemu zdumieniu stolarz położył schody dębowe na betonowych schodach bez wykończenia tynkarska-malarskiego i chce kasę. W umowie było wykonanie schodów, czyli wg nas komplet, a on sądzi, że to nie jego zakres. Jak to jest, mam teraz sam się tym bawić ew. płacić kolejnemu fachowcowi? Przecież wykończenie jest czasochłonne i dopiero wtedy jest efekt... -foto. O dziwo u mnie wszystko zrobił stolarz, chociaż nawet o tym nie wspominałem. Powiedział, że jak skończy to nie będę miał nic więcej do roboty. I tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 20.11.2017 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Takie rzeczy wedle obecnej mody obrabia sie tynkiem, listewkami to robili moi rodzice 20 lat temu. Dokładnie Dziękuję Bogu,że moi klienci (ani jeden) nie czepiali się o to, a nawet chyba nie przychodziło im to do głowy,bo są ludźmi rozumnymi i wiedzą że takie roboty nie należą do stolarza, chociaż jak chce i umie,to niech to obrabia Swoją drogą,to ja zawsze informuję inwestora przed podpisaniem umowy, że taka obróbka jest w jego zakresie i każdy z nich akceptuje to bez wahania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.11.2017 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Popatrzcie popatrzcie - listwy policzkowe już wyszły z mody... jakiegoś starego stolarza widać miałem, nie wiedział modach i jeszcze wykonał mi te listwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 21.11.2017 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Dzięki za wypowiedzi! Myślałam, że stolarz wszystko zrobi na połysk i cacy i dopiero wtedy zażąda zapłaty. Chodzi o to, że wygląda to niechlujnie i tynk poobijany, ale OK, zrobimy to we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 21.11.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Popatrzcie popatrzcie - listwy policzkowe już wyszły z mody... jakiegoś starego stolarza widać miałem, nie wiedział modach i jeszcze wykonał mi te listwy... No to poprosimy o foto tej obróbki u Ciebie Zobaczymy jak to się ma do dzisiejszych trendów Ja jestem za tym,aby schody miały jak najmniej wszelkiego rodzaju listew,listeweczek Wygląda to schludniej i estetyczniej Z pewnością inwestor ma z tym więcej kłopotu,bo jeśli nie umie tego zrobić sam,to musi ściągać fachowca aby mu to obrobił,ale coś za coś Albo ładny wygląd,albo tandetne listewki Edytowane 21 Listopada 2017 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.11.2017 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Ot takie sobie schody. Listewka po stronie ściany spełnia istotną rolę zabezpieczającą ścienę przed zamoczeniem podczas przecierania schodów wilgotną szmatką. Natomiast listewka od strony policzkowej dopełnia wizualnie konstrukcje. Faktycznie jakby nie było listewki przy ścianie, to i ta policzkowa nie pasuje. Nie wiedziałem, że teraz nie daje się listewek. No cóż, mam schody nie będące ostatnim trendem mody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 22.11.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Najważniejsze że tobie się podobają. Dziś takie listewki to mały procent wykonań, po prostu wyszły z mody. Te boczne najczęsciej ludzie robią,własnie ze względów praktycznych - mycie itp, choć jak podstopnice sa białe to nie wygląda to też super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 29.11.2017 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Panowie, pomóżcie. Okazuje się, że spocznik schodów wyszedł stolarzowi ok. pół cm wyżej niż parkiet w pokoju nad garażem (półpiętro) i szczelina ok. 1.5cm. Stąd pytańka: 1. jak proponujecie optymalnie podrównać poziomy? 2. czy danie korka ok. 1.5cm będzie OK? Bo słyszeliśmy, że tylko do 8mm... Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.11.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Stolarz robiąc pomiary powinien był zapytać się o docelową grubość okładziny podłogowej.Powodem takiej sytuacji może także być złe wylanie samych stopni schodów.Na tym etapie powinna już być uwzględniona poprawka dotycząca grubości trepów i okładziny podłogowejMoim zdaniem jeśli była taka możliwość stolarz powinien podkuć te 1,5 cm i zrównać powierzchnię stopnia spoczynkowego z parkietem. 1,5 cm twarda okładzina zawsze będzie powodowała wystąpienie uskoku. Może zamiast korka mały dywanik który skompensuje 1 cm a pozostałe 0,5 nie będzie aż tak drażniło oka. Poza tym czy na każdym z trepów nie będzie typowych chodniczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonex 29.11.2017 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) Dzięki, ale parkiet już był! Spocznik dębowy est 0.5 cm wyżej i 1.5 cm dylatacja do parkietu Edytowane 29 Listopada 2017 przez Ivonex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.11.2017 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 0,5 cm to nie problem a tą dylatację załatwić silikonem i metalową listwą progową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts