Krajcok 19.11.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Dzień dobry Szanownemu Gronu! Zapewne znajdą się tu doświadczeni użytkownicy, którzy będą mi w stanie doradzić. Problem jest następujący: projektuję parterowy budynek 130m kw, który będzie wyposażony w wentylację nawiewno wywiewną z reku. Problem w tym, że chciałbym sobie zostawić furtkę w postaci możliwości adaptacji poddasza w przyszłości, stąd skłaniam się raczej ku stropowi żelbetowemu. Jednocześnie nie chciałbym robić sufitu podwieszanego na dole (koszta). Czy jest jakiś rozsądny sposób poprowadzenia przewodów wentylacyjnych godzących strop żelbetowy, brak sufitu podwieszanego i możliwość adaptacji poddasza?Jeśli warto rozważyć inny, cichy strop nad parterem, to proponujcie, proszę. Ściany zewnętrzne rozważam 24 ytong + 16 styro lub 18 silka + 20 styro.Wewnętrzne 12 i 18 silka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 19.11.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Do wentylacji mechanicznej znane mi są 2 rozwiązania: sufity podwieszane pod stropem prowadzenie instalacji w styropianie nad stropem. U mnie projektant zaprojektował 2 dm sufitów podwieszanych na kanały wentylacyjne, ale wykonawca kazał zmienić na prowadzenie w styropianie grubości 1 dm. W załączniku rozkład warstw w stropie przygotowanym pod instalacje w styropianie. Oczywiście grubość stropu żelbetowego zależy od konstrukcji. U mnie jest 14, 16 lub miejscami 18. Tutaj są przewody do zatapiania w styropianie: https://poradnikprojektanta.pl/wentylacja-mechanicza-kanaly-wentylacyjne-pehd/ http://www.vascoart.pl/cicha-praca-wentylacji-mechanicznej-w-domu-jednorodzinnym/ http://www.cichawentylacja.pl/images/realizacje/zdjecie002.jpg Edytowane 19 Listopada 2017 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.11.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Kanaly prosztokątne na stropie zelbetowym.Projektujac instalację, uwzglednij dodatkowe kanaly dla potencjalnych pomieszczeń na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krajcok 19.11.2017 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedzi. Kanaly prosztokątne na stropie zelbetowym. Czy masz na myśli to samo, co kolega Lew2? Widzę, że te kanały są całkiem drobne i mieszczą się nawet w warstwie 10 cm styro. Sądziłem, że będę musiał dać minimum 30 cm, żeby to ukryć w styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 19.11.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Te 30cm kanały to chyba tylko w budynkach użyteczności publicznej - czytaj, dużo większych, niż dom jednorodzinny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts