Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu na piętrze

TheArt

Recommended Posts

Witajcie,

zdjąłem właśnie stare płyty kg i pod nimi były płaty wełny mineralnej. Co niektóre kawałki są w dobrym stanie ale pewnie nie polecacie ich użyć ponownie? Zresztą to i tak jakaś prowizorka była bo może z 10cm to ma grubości.

Dom jest dwukondygnacyjny bez strychu, sufit jest więc od razu dachem. Jest to pełne deskowanie i krokwie 20cm.

Pomieszczenie ma być salonem, żona chce aby sufit był położony w taki sposób że około 2cm krokwii będzie wystawać poza płyty kg. Może być coś takiego czy wybijać jej to z głowy? Obawiam się czy to nie obniży izolacji termicznej i jak wykańczać wtedy łączenia.

Coś w tym stylu

http://muratordom.pl/budowa/poddasze/poddasze-uzytkowe-z-widocznymi-krokwiami,230_10606.html

Czym i jak to ocieplić. Myślałem że dam wełnę 15cm i na to od razu płyty KG ale teraz czytam że to za mało może być. Więc jak polecacie to zrobic.

PS. Wgłębiając się w temat chyba porzuce myśl o tych wystających krokwiach bo będzie za mało ocieplenia. Teraz pytanie więc jest inne czy dawać wełnę pomiędzy krowkie (którą polecacie) i na to w poprzek też wełnę czy może drugą wartstwę jakąs inną typu maty foliowe z aluminium albo folia termo, jak myślicie. I czy pod materiałem izolacyjnym musi być jakaś przerwa przed płytami KG? Jak to wykonać? Dzieki za wszelkie rady, chetnie też zobacze jakiś rys techniczny.

Edytowane przez TheArt

• 3 months później...
DAj wełne miedzy krokwie i w poprzek pod krokwie. wykończ płytami i daj deski do płyt jako imitacje krokwi.

Dzisiaj tj. 5 marca dostałem email że do mojego wątku dodano odpowiedź. XD. Co za żenada, kiedyś murator to było coś, teraz to korzystniej będzie skasować niż marnować serwer.

Dzisiaj tj. 5 marca dostałem email że do mojego wątku dodano odpowiedź. XD. Co za żenada, kiedyś murator to było coś, teraz to korzystniej będzie skasować niż marnować serwer.

Masz zastrzeżenia, że ktoś usunął spam, czy że automat nie przewidział, że post może wylecieć?

Świetnie więc, że jednak ktoś Ci odpowiedział :D. Rozwiązałeś już problem, czy jeszcze nie jest za późno? Ja bym polecał pianę pur, dużo lepiej niż 15 cm wełny, będzie jak dasz 18 cm piany pur, krokwie będziesz mógł zadeskować bezpośrednio, a na to wrzucić imitacje krokwii. 18 cm piany, to może niezbyt dużo, ale lepiej niż 25cm wełny mimo podobnej przenikalności. Nie wierzyłem, dopóki u mnie nie ocieplili pianą - przez strop w którym jest 15 cm wełny przechodzi 15 stopni na strych nad którym jest 15 cm piany, po czym oszroniony dach świadczy o tym, że przez pianę i blachę nie wydostaje mi się ciepło.

Mam zastrzeżenia, że notyfikacja o odpowiedzi w wątku przyszła z blisko półrocznym opóźnieniem ;). I nie nie była w spamie ;). Zresztą widać też niesamowity ruch na forum.

Spamem był post, o którym dostałeś powiadomienie i zanim wszedłeś na forum, to został wykasowany.