Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybija bezpiecznik FAEL B16

Recommended Posts

Witam,

Od jakiegoś czasu w mieszkaniu wybija mi bezpiecznik po kilku minutach od włączenia piekarnika. Podnoszę i tak co chwila, im dłużej dam mu odpocząć tym dłużej trzyma po podniesieniu. Aby coś zjeść muszę wyłączyć podgrzewacz wodu, który mam w kuchni. Jak myślicie czy wina jest gdzieś w kuchence czy po prostu bezpiecznik trzeba wymienić?

Pozdrawiam

Niestety ale nie posiadam tak pod ręką żądnych narzędzi. Powiem tylko tyle, że wzmożyło się to od momentu zalania kuchni od wybicie wody w zlewie. Zalany był podgrzewacz wody i trochę kuchenka gazowa. Wcześniej takie wybicie zdarzało się raz na rok. Podgrzewacz jest marki Ariston pojemnościowy.

Niestety ale nie posiadam tak pod ręką żądnych narzędzi. Powiem tylko tyle, że wzmożyło się to od momentu zalania kuchni od wybicie wody w zlewie. Zalany był podgrzewacz wody i trochę kuchenka gazowa. Wcześniej takie wybicie zdarzało się raz na rok. Podgrzewacz jest marki Ariston pojemnościowy.

Wygląda na to że zabezpieczenie pracowało na swojej granicy zadziałania jak pisał elpapiotr. Podgrzewacz do sprawdzenie to on może byc winowajcą.

Bezpiecznik pracował na swojej granicy czyt. ze zbyt dużym prądzie przepływającym przez niego.

Dobrze że era topikowych już minęła bezpowrotnie, ostatnio miałem znajomego wywalało mu najpierw 16A, potem założył 20A i na jakiś czas? miał spokój, następnie "zawatował go" no i upaliło instalację. Trzeba było kabel wymienić skasowałem go na 50zł po znajomości za fatygę.

Okazało się że żona podłączyła na tym dodatkowo piekarnik taki przenośny żeby piec placki, widziałem jeszcze 2 zamrażarki podgrzewacz wody i parę spzętów, nic dziwnego że upaliło. Dom z 97r.dół na 1 obwodzie:/

Niestety, ta instalacja nie spełnia współczesnych wymogów, gdzie urządzenia odbiorcze o mocy powyżej 2 kW powinny być na osobnym zabezpieczeniu i przewodzie zasilającym.

To kuchnia jest największym "pożeraczem" prądu i włączanie kilku urządzeń na jednej linii skutkuje takimi sytuacjami.