Zwierzu1994 20.11.2017 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Masakra:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.11.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Fakt, ze ma materiałach i wykonczeniu nie oszczedzałem, ale obecnie, jeśli tu coś urwiesz, to i tak zje ci to koszt robocizny, ktory jest większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.11.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 ja sie naciałem nie znając zagadnień powierzchni typu użytkowa, netto(po podłogach), całkowita. Brałem pod uwagę tylko użytkową, która miała wynieść 140m2. Okazało się, ze netto jest 251m2, a całkowita ponad 340m2. Władowałem już prawie 400k zł i potrzebuje jeszcze ze 200k zł bez ogrodzenia od drogi, kostek itp. czyli bez zagospodarowania. Wiele rzeczy robiłem sam(koszt tylko materiał) np. kominy, ścianki działowe, częściowo elektrykę(zatrudniłem elektryka tylko do ułożenia przewodów), ocieplenie podłóg, całą hydraulikę wraz z CO, sam układam płytki, sam będę przygotowywał ściany i malował itp. Te 200k zł to tylko na ocieplenie dachu, schody, materiały do kotłowni(piec, pompki, zasobniki itp.), płytki, farby, kleje, panele itp. Plus jest taki ze hydraulika mam po znajomości no i własne drzewo na dach i koparke w domu:)zaoszczędzisz, ok 7-8k zł na drzewie i ok. 2-3k zł na koparce Jeżeli dysponujesz budżetem ok 300 tyś, powinieneś celować raczej w jakąś parterówkę ok 110 m2. dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 20.11.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Jak możliwe ?? . Nie mąć mu w glowie... Dom, ktory po podlogach ma 210m2 chcesz wybufowac pod klucz za 300tys ? Kolega buduje prosta dwuspadową stodólke z poddaszem, 135m PO PODLOGACH i wyceny ns SSZ ma 170-180tys zl z materialem. Robocizna SSZ 70tys. Ceny sa na duzej gorce aktualnie. Wszystko zależy gdzie się będzie budował, jaki standard chce osiągnąć, ile rzeczy zrobi gospodarczo, ile czasu będzie budował oraz jak będzie dobierał wykonawców. Fakt, że teraz materiały i robocizna poszły do góry. Dlatego też napisałem, że będzie ciężko ale nie możliwe. Patrzę przez pryzmat swojej budowy i budów w mojej rodzinie. Jeżeli budowałbym dom z poddaszem to celowałbym w projekt typu Z119, ważne żeby maksymalnie uprościć bryłę budynku. Wtedy koszty są znacznie mniejsze. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.11.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Ale Zwierzu1994 napisal, co bedzie mial taniej. Wlasne drewno na wieżbę, znajomego hydraulika i wlasna koparke.O poważniejszych pracavh własnych nic, wiec te 300tys pod klucz dla tego projektu, to fantasmagoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 21.11.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Jak sie przylozysz w trakcie budowi, doinwestujesz ocieplenie, to nie... Baljoniki, wykusz - tez nie poprawiaja sytuacji, jeśli chodzi o koszt budowy i utrzymania Jeśli chodzi o balkony, to czy można je usunąć już na etapie budowy bez zmiany PnB? I druga sprawa. Czy warto usuwać balkony nad wykuszem i nad wejściem skoro i tak są już tam zadaszenia, które służą za "podłogę" balkonu? No chyba że usuwa wykusz i zadaszenie nad wejściem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.11.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Chcesz mieć dom jak najbardziej energooszczędny, to z takich dodatków rezygnujesz i upraszczasz bryłę.Ja mieszkając w domu z poddaszem z balkonu nie korzystałem, wykusze mi nie odpowiadają, więc po prostu poszukałbym innego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.11.2017 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Jeśli chodzi o balkony, to czy można je usunąć już na etapie budowy bez zmiany PnB?nie, jest to zmiana istotna. Albo likwidujesz na etapie adaptacji, albo projekt zastępczy jeśli w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 22.11.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 300 tyś pod klucz to dom ok 100-120m. Drewno i hydraulik znajomy hmmm max 10 tyś oszczędności, za darmo nie będzie robił mógłby iść na robotę zarobić pieniążki, a drewno nie będziesz miał za darmo bo pasuje zapłacić za wyciągnięcie z lasu, transport do tartaku, usługę cięcia, transport na budowę, to też kosztuje, poza tym już powinno się one suszyć. Tu masz tabelkę ile płacił kumpel za taką usługę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlukasiewicz 24.11.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 300 tys to trochę mało jak na taki dom. W internecie masz pełno stron z projektami domów. Przejrzyj sobie je, tam będzie miał podane przybliżone ceny za stan surowy i deweloperski. Do stanu deweloperskiego należy doliczyć jeszcze około 1500 zł za m2. Wtedy będziesz miał przybliżone koszty postawienia domu. To co zaoszczędzisz na jednym etapie to uwierz mi, że na 100 % Ci pójdzie w coś innego. Także jeśli liczymy oszczędności rzędu 10, 20 czy 30 tys przy takiej inwestycji i patrzymy czy się zmieścimy w budżecie, to radzę w ogóle nie brać się za budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 24.11.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Chcesz mieć dom jak najbardziej energooszczędny, to z takich dodatków rezygnujesz i upraszczasz bryłę. Ja mieszkając w domu z poddaszem z balkonu nie korzystałem, wykusze mi nie odpowiadają, więc po prostu poszukałbym innego projektu. Dzisiaj gadałem z kumplem i doszliśmy do wniosku że na balkonie to można fajkę zajarać jeżeli palisz. Zrezygnowałbym z balkonu(mostek termiczny, kasa na wykończenie). 300 tyś to dom 100-120m2 małopolska lub Podkarpacie praca zlecona, bez zagospodarowania działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ignacydrzewiecki 28.11.2017 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 To drzewo, to od dwoch lat powinno byc juz drewnem, zeby sie nadawalo Hydraulik nawet po znalomosci za darmo nie zrobi, a drewno, to kilka tys oszczednosci. Zreszta i tak trzeba je zaipregnowac. Koparka kilkaset zl. No włsnie, budowa domu to drogi interes, nie ma co się oszukiwać, że może jakoś po taniości się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts