Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna a gwaritacyjna (w domu z uzytkowym poddaszem)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie pisze bzdur, koza na czas budowy tyle kosztuje, a póxniej można kupić pieco-kominek zwany kozą za 400zł wzwyż Moze być koza, może byc kominek, moze być piec kaflowy.

Mam komin przez dach, bo i tak robiłem go do kozy (jeszcze nie mam podłączonej) i kotła gazowego.
i wcale sie nie dziwie, ze przy piecu gazowym ktos montuje drugie źródło ciepła na paliwo stałe/biomase. A wbrew pozorom, komin nie jest taki drogi, ja za dwa kominy systemowe, w tym jeden z kanałem wentylacyjnym o wysokości 9m płaciłem 7800

Ha, ha, u kolegow. Powiedz im, zeby sprawdzili, czy nie zaczynają rosnąć im rogi.

A ja mam komin 45x45 cm, i nie zajmuje mi miejsca na podlodze, gdyz jest nalozony na wklad kominkowy.

Komin zajmuje 1,5m2 ? A dwa piętra to 9m2 ??

Edytowane przez fotohobby

Przetrawiłem wszystko, i jedna zdecyduję się na WM. Projekt będę miał, ale wykonanie postaram się zrobić sam lub, z przysłowiowym szwagrem. Wersja budżetowa, bez żadnych bajerów, na chwilę obecną obawiam się jedynie zbytniego hałasu.

Za to "oszczędzę" na kominku, będzie koza (musi być). Teraz stoję przed dylematem, czy dachówka czy blachodachówka, ale to już na inny temat

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?8233-Dach%C3%B3wka-czy-blachodach%C3%B3wka-dyskusja-i-opinie&p=7562808#post7562808

Edytowane przez cardano8

Szum deszczu mi nie przeszkadza, ale szum wentylacji już tak. Interesują mnie przede wszystkim koszty całościowe (zalety/wady obu rozwiązań sądzę że znam)

Przy ulewie może być naprawdę głośno.

Na początku wentylację minimalnie słyszałem (mam dobry słuch), po pewnym czasie kompletnie przestałem na to zwracać uwagę. Reszta domowników nigdy słowem nic nie powiedziała w tym temacie.

Ha, ha, u kolegow. Powiedz im, zeby sprawdzili, czy nie zaczynają rosnąć im rogi.

A ja mam komin 45x45 cm, i nie zajmuje mi miejsca na podlodze, gdyz jest nalozony na wklad kominkowy.

Komin zajmuje 1,5m2 ? A dwa piętra to 9m2 ??

Tyle zajmuje u mnie. Pogrubiona ściana działowa. 5 kanałów 14x14 i jeden większy. Idzie przez trzy kondygnacje.