Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda na krokwi - co przecieka?

Recommended Posts

Witam.

We wrześniu na suficie na poddaszu użytkowym (regips) pojawił się niewielki zaciek, który zniknął po kilku dniach.

Niedawno zauważyłem, że krokwia wystająca poza obrys domu ma wyraźny zaciek. Krokwia ta u góry graniczy z kominem, który wychodzi prawie na szczycie dachu.

No i teraz pytanie – czy możliwe jest to, że opierzenie komina zostało wykonane nieszczelnie i teraz opierzenie to przepuszcza wodę, która zalewa krokwię aż do samego końca (tak jak na zdjęciu)???

Wykonawca, który dwa lata temu wykonywał dach twierdzi, że nie ma takie opcji aby to było wadliwie wykonane opierzenie gdyż nawet jeśli tak to woda ściekała by po suficie w domu, a nie doleciałaby aż do końca krokwi. Twierdzi on, że zaciek ten pewnie ma związek z przemarzaniem albo wadliwie wykonanym ociepleniem poddasza.

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Krokwia.jpgKrokwia.jpg

Wykonawca mówi głupoty - jeśli było by to wadą ocieplenia to nie wyszło by to na zewnątrz bo drzewo nie nasiąknie tak przez wilgoć bytową wkraplającą się na elemencie drewnianym. Inne ciepło właściwe materiałów powoduje, że skropliny byłyby zupełnie gdzie indziej.

Długotrwałe opady i nieszczelność obróbki przy kominie może spowodować takie zjawisko tylko to nie tylko nieszczelność, ale i błąd konstrukcyjny - bo kto montuje krokwie w tak bliskim sąsiedztwie komina?

Można się jeszcze domyślać czy np: nieszczelna obróbka komina powoduje przeciek wody, ta po foli dachowej cieknie w dół by w dogodnym miejscu - np blisko krawędzi dachu dostać się na krokwie która zamaka- przemaka właśnie w ten sposób.Początkowo mogło kapać przez folię i na izolację termiczną która przemokła tworząc plamę na re-gipsie, jednak folia dachowa bardzo szybko "zamknęła" swoje pory"lejki"i utworzyła strużkę którą teraz spływa woda do np mechanicznego uszkodzenia foli.

To jest tylko moja interpretacja, ale bardzo prawdopodobna.

Pozdrawiam.

W takim razie, zakładając, że obróbka komina jest wykonana poprawnie, jakie podjąć dalsze kroki w tym temacie?

Witam.

Skuteczność izolacji termicznej skosów sprawdzisz pirometrem za 40 z aledrogo , mierząc temperaturę ścian odrazu widać gdzie jest dobra a gdzie kiepska izolacja , przy okazji pomierzysz cały dom wewnątrz i zewnątrz i zobaczysz co Ci zbudowano/co kupiłeś , w sensie jak skutecznie dom jest zaizolowany termicznie. Ja obstawiam obróbkę komina.

pozdrawiam Tomraider

Witam.

Skuteczność izolacji termicznej skosów sprawdzisz pirometrem za 40 z aledrogo , mierząc temperaturę ścian odrazu widać gdzie jest dobra a gdzie kiepska izolacja , przy okazji pomierzysz cały dom wewnątrz i zewnątrz i zobaczysz co Ci zbudowano/co kupiłeś , w sensie jak skutecznie dom jest zaizolowany termicznie. Ja obstawiam obróbkę komina.

pozdrawiam Tomraider

Akurat całą izolację poddasza wełną sam robiłem i myślę, że dokładniej nikt inny niż ja by nie zrobił:)

Ostatnio też własnoręcznie ocieplałem poddasze i zgadzam się w 100%. Raczej żadna ekipa nie zrobiłaby tego tak dokładnie.

A co do Twojego problemu, to być może obróbka komina przepuszcza wodę na membranę pod spodem. A później ta woda może lecieć w kierunku kontrłaty na krokwi (naprężona membrana + spadek w kierunku krokwi) i tam może przeciekać

• 3 years później...
Witam.

We wrześniu na suficie na poddaszu użytkowym (regips) pojawił się niewielki zaciek, który zniknął po kilku dniach.

Niedawno zauważyłem, że krokwia wystająca poza obrys domu ma wyraźny zaciek. Krokwia ta u góry graniczy z kominem, który wychodzi prawie na szczycie dachu.

No i teraz pytanie – czy możliwe jest to, że opierzenie komina zostało wykonane nieszczelnie i teraz opierzenie to przepuszcza wodę, która zalewa krokwię aż do samego końca (tak jak na zdjęciu)???

Wykonawca, który dwa lata temu wykonywał dach twierdzi, że nie ma takie opcji aby to było wadliwie wykonane opierzenie gdyż nawet jeśli tak to woda ściekała by po suficie w domu, a nie doleciałaby aż do końca krokwi. Twierdzi on, że zaciek ten pewnie ma związek z przemarzaniem albo wadliwie wykonanym ociepleniem poddasza.

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]401359[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]401359[/ATTACH]

Witam,

Wiem, że temat dość stary, ale daj znać proszę jak to się u Cienie skończyło. Mam podobny problem: więźba ma taki sam zaciek na końcu, poza obrysem budynku. Dach jeszcze nie jest ocieplony. W środku wszystko suche.

• 2 months później...

Na fotce widoczna jest mała rynienka stworzona z membrany paroprzepuszczalnej. Jeżeli nie ma odpowiedniego spadku woda cieknąca po membranie gromadzi się w tym miejscu oraz przecieka przez gwóźdź którym przybita jest folia i łata dachowa.

Taka ilość wody może pochodzić tylko z wadliwej obróbki komina.