Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli uważasz, że musisz wykończysz tylko 120 m2, a pozostałe 80 nic nie kosztują.... to tylko oznacza jak nieprzygotowany jesteś do rozpoczęcia budowy :( Szczerze współczuję. Może poświęć rok-dwa na gruntowne przygotowanie się, przynajmniej teoretyczne. Trzymam kciuki.

możesz pokazać/napisać gdzie napisałem że pozostały metraż nic nie kosztuje? napisałem, że przez skosy odchodzą metry użytkowe, a koszty wykończenia tych nie użytkowych kosztują propocjonalnie do użytkowych, dlatego zapytałem czy może postawić klocka i wówczas stosunek metrażu po podłogach do powierzchni użytkowej wychodzi bardziej korzystnie.

PS. Pozwoiłem sobie zacząć czytać Twój dziennik budowy, jak w nim sam napisałeś pół roku przed startem budowy nie miałeś pojęcia co to murłata i bednarka. Ja do początku swojej mam ponad pół roku, a może i więcej i właśnie zacząłem się przygotowywać. Sądząc po tym co napisałeś u siebie, ja pół roku przed budową wiem chyba więcej niż Ty wiedziałeś przed swoją., więc nie wiem dlaczego założyłeś, że mam się szkolić rok czy dwa., a Tobie wystarczyło pół roku. Bez urazy :)

Edytowane przez pawnook

Powierzchnia użytkowa jest bez kompletnie znaczenia IMO, liczy się powierzchnia po podłodze, tak jak Ci już Elfir napisała. Pół roku przed budową miałem już szczegółowy projekt domu, rozplanowaną działkę, umówioną ekipę. I dopiero zaczynałem się wgryzać w technologię budowy. A wolałbym mieć rok lub więcej, bo uniknąłbym niektórych (na szczęście drobnych) błędów. Dlatego radzę wszystkim aby się nie śpieszyli tak jak ja, jeśli nie muszą. Nie odbieraj moich słów jako krytyki, tylko jako dobrą radę...

Cypryski, każda Wasza rada jest dla mnie na wagę złota. Ja właśnie jeszcze nie mam projektu i wolałbym przed wybraniem określić jakie rozwiązanie będzie lepsze. Mam w planach dużo ogarniać samemu z ojcem (świeżo po budowie domu mojej siostry, do tego naprawdę złota rączka i bardzo dokładna), więc raczej prace pójdą wolno. W 2018 chciałbym SSO, nie napalam się na ekspresową budowę i myślę, że to plus żeby przemyśleć dwa razy niektóre kwestie przed podjęciem decyzji. Dlatego zadaje pytania i rozwiewam wątpliwości, aby wiedzieć na co się piszę. Będę studiować Twój dziennik budowy i napewno posiądę wiele przydatnych informacji :)

PS czy ktoś mógłby się odnieść do budowy klocka vs stodoły? Pytanie tylko czy dla kąta nachylenia dachu 25-45 st wynikającego z mpzp to nie będzie karykatura z tego klocka?

dzięki wszystkim za rady

Dla mnie podawanie powierzchni użytkowej jest kompletnie bez sensu. Ta informacja jest niewiele warta.

Buduje się powierzchnię całkowitą i od tego wychodzę w kazdej dyskusji.

Co z tego, że pow. użytkowa 120 m2, jak zapłacić trzeba za całość a to czasem może być i ponad 200 m2?

Ok, na budowę do stanu deweloperskiego (czyli minimum niezbędne do zgłoszenia domu do NB) masz te 400- 500 tyś (2,5 tyś/m2). To zmienia dyskusję.

Ale temat zacząłeś od :

aby było w miarę tanio w budowie - 350 tys do stanu deweloperskiego (odpłynąłem?)

Dla mnie te 350 tyś to oznacza środki na 120-140 m2 pow. całkowitej + garaż (jak się uda).

Ku przestrodze cytat z innego wątku:

ja sie naciałem nie znając zagadnień powierzchni typu użytkowa, netto(po podłogach), całkowita. Brałem pod uwagę tylko użytkową, która miała wynieść 140m2. Okazało się, ze netto jest 251m2, a całkowita ponad 340m2. Władowałem już prawie 400k zł i potrzebuje jeszcze ze 200k zł bez ogrodzenia od drogi, kostek itp. czyli bez zagospodarowania.

Edytowane przez Elfir

• 2 weeks później...

I na czym Twój temat stanął? Ja planuje wystartować w przyszłym roku, również moim marzeniem byłoby się zmieścić w 350 - 400 tys, ale firme planuje tylko do SSZ, reszta samemu. Przynajmniej taki mam plan na chwilę obecną, pewnie zdąży się to jeszcze zmienić :) Mój projekt to

https://projekty.muratordom.pl/projekt_niebywaly-wariant-i,2595,0%2C0.htm

co prawda trochę większy niż Twoje założenia, ale dla mnie osobiście posiada wszystko co potrzeba (oczywiście kilka małych modyfikacji będzie, ale to głownie w ścianach działowych). Mój wykonawca wyliczył mi SSO na maksymalnie 200 tys. Acha, co ważne, działkę już posiadam.

I na czym Twój temat stanął? Ja planuje wystartować w przyszłym roku, również moim marzeniem byłoby się zmieścić w 350 - 400 tys, ale firme planuje tylko do SSZ, reszta samemu. Przynajmniej taki mam plan na chwilę obecną, pewnie zdąży się to jeszcze zmienić :) Mój projekt to

https://projekty.muratordom.pl/projekt_niebywaly-wariant-i,2595,0%2C0.htm

co prawda trochę większy niż Twoje założenia, ale dla mnie osobiście posiada wszystko co potrzeba (oczywiście kilka małych modyfikacji będzie, ale to głownie w ścianach działowych). Mój wykonawca wyliczył mi SSO na maksymalnie 200 tys. Acha, co ważne, działkę już posiadam.

Cześć, generalnie tak jest właśnie z projektem. Ja zakładałem mały metraż na początku, ale jak się zacznie wszystko wyliczać co by się chciało to rośnie. Ja na dzień dzisiejszy wiem, że będzie stodoła (miałem dylemat z nowoczesnym klockiem-ale po konsulatcji z kilkoma osobami odpuściłem ze względu na koszty). Projektu jeszcze nie wybrałem, a to ze względu, że formalności z kupnem działki się przedłużają i jeśli wystartuje w 2018 to w drugiej połowie roku nie wcześniej. Wiem też, że na 99% będę robił projekt indywidualny - jest wiele gotowców, które są zbliżone założeniami, ale zawsze coś jest nie tak. Poznałem, przez przypadek osobę w pracy która może wykonać projekt architektoniczno-budowlany, dodatkowo ma doświadczenie jako KB. Wycenił wstępnie, na 5-6 tys więc, jak mam się bawić w gotowca, adaptację, zmiany to wole indywidualny - również weź to pod uwagę.

Teraz mam czas i dużo czytam na forum, dzięki forum podjąłem takie decyzje jak, na pewno rekuperacja, podłogówka po całości, kocioł gazowy - wcześniej myślałem o ekogroszku, także polecam czytać czytać i jeszcze raz czytać bo założenia mogą się zmienić :)