Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza przed ociepleniem ścian

franek_1986

Recommended Posts

Chciałbym tuz po nastaniu wiosny rozpocząć prace wykończeniowe. Mam niby umówioną ekipę od ocieplenia ścian zewnętrznych, ale nauczony doświadczeniem, nie ufam już żadnemu fachowcowi. Nie chciałbym przez to stać z robotą i zastanawiam się nad tym by nie czekać z ociepleniem poddasza na ocieplenie ścian. Musiałbym zabezpieczyć szczelinę nad murłata przed wypchnięciem wełny na zewnątrz i ewentualnie przed ptakami. Nie bardzo uśmiecha mi się skakać po drabinie i przyklejać styropian, więc wymyśliłem sposób zabezpieczenia od środka. Szczelinę zabezpieczyłbym siatka podtynkową na równo z zewnętrzną krawędzią murłaty, na siatkę nabiłbym cieniutkie listewki, szczególnie od strony deskowania, żeby nie przysłonić szczeliny dylatacyjnej. Przy ocieplaniu ścian ociepleniowiec od zewnątrz dołoży styropian (niebieski na załączonym rysunku), a przy ocieplaniu poddasza do siatki dopchnięta zostanie wełna.

Czy takie rozwiązanie jest wg Was poprawne?

siatka na murlacie.jpg

Chciałbym tuz po nastaniu wiosny rozpocząć prace wykończeniowe.

.....................Nie bardzo uśmiecha mi się skakać po drabinie ....................................

Czy takie rozwiązanie jest wg Was poprawne?

Witam.

A nie lepiej i prościej wkleić na piankę styropian na murłatę od góry?

Pozdrawiam Tomraider

aaa.jpg

Dzięki za odpowiedź. A czy przez siatkę zbrojącą (do styropianu) mogą się dostać nieproszeni goście? Chyba wróbli dziób sobie z nią nie poradzi... Chyba, że masz na myśli gości w futerku(?)

Dzięcioł sobie poradzi bez problemu, mysz też. Jeśli da się wygryźć dziurę większą niż 2cm to kuna wlezie. Przerabiałem pobyt francy przez lata, temat znam do u^ygania. Blacha z otworami 2mm najlepsza, osa nie wejdzie. Wszystkie większe otwory to masz osy, dzikie pszczoły, szerszenie (gniazdo wielkości piłki do nogi) oraz innych niespodzianek wiele.:( Nie wiem jak tu foty wrzucać, gniazdo szerszeni mam w przekrojach dowolnych:p:p

......... Blacha z otworami 2mm najlepsza............... Wszystkie większe otwory to masz osy, dzikie pszczoły,

To może zamiast blachy jakieś wiadro na miód?

Ale fakt, ja na budowie miałem 2 nietoperze, węża, kunę, kos przez 1,5cm szparę od dołu nawnosił pod dachówkę siana jak próbował zrobić gniazdo, wytargałem taczkę siana piór i patyków.Ale jak pięknie śpiewają.Wieczorem można natknąć się na sarnę a budowe mam zaledwie 200m od starej gęstej zabudowy poniemieckiego osiedla.

Tomraider.