franek_1986 21.11.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Chciałbym tuz po nastaniu wiosny rozpocząć prace wykończeniowe. Mam niby umówioną ekipę od ocieplenia ścian zewnętrznych, ale nauczony doświadczeniem, nie ufam już żadnemu fachowcowi. Nie chciałbym przez to stać z robotą i zastanawiam się nad tym by nie czekać z ociepleniem poddasza na ocieplenie ścian. Musiałbym zabezpieczyć szczelinę nad murłata przed wypchnięciem wełny na zewnątrz i ewentualnie przed ptakami. Nie bardzo uśmiecha mi się skakać po drabinie i przyklejać styropian, więc wymyśliłem sposób zabezpieczenia od środka. Szczelinę zabezpieczyłbym siatka podtynkową na równo z zewnętrzną krawędzią murłaty, na siatkę nabiłbym cieniutkie listewki, szczególnie od strony deskowania, żeby nie przysłonić szczeliny dylatacyjnej. Przy ocieplaniu ścian ociepleniowiec od zewnątrz dołoży styropian (niebieski na załączonym rysunku), a przy ocieplaniu poddasza do siatki dopchnięta zostanie wełna. Czy takie rozwiązanie jest wg Was poprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 21.11.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Rozwiązanie jest ok, może warto zastosować metalową siatkę z oczkiem sześciokątnym np. taką jak siatka na woliery hodowlane 13x13 mm. Dzięki temu nieproszeni "goście" nie dostaną się do dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek_1986 21.11.2017 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedź. A czy przez siatkę zbrojącą (do styropianu) mogą się dostać nieproszeni goście? Chyba wróbli dziób sobie z nią nie poradzi... Chyba, że masz na myśli gości w futerku(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.11.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Metalowa siatka jest dobrym pomysłem, ale jeśli uważasz inaczej, lepiej zastosować materiał membrany dachowej zamiast siatki z włókna szklanego. PozdrawiamCezary PS Membranę łatwo przybijesz takerem do listewek. Edytowane 21 Listopada 2017 przez cezary.pl ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 21.11.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 membrana to fajny pomysł,ale przy deskowaniu lepsza będzie siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 21.11.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Chciałbym tuz po nastaniu wiosny rozpocząć prace wykończeniowe. .....................Nie bardzo uśmiecha mi się skakać po drabinie .................................... Czy takie rozwiązanie jest wg Was poprawne? Witam. A nie lepiej i prościej wkleić na piankę styropian na murłatę od góry? Pozdrawiam Tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 21.11.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Witam. A nie lepiej i prościej wkleić na piankę styropian na murłatę od góry? Pozdrawiam Tomraider Zdecydowanie lepsze. A przez zimę przemyśleć i na wiosnę zdecydować się na piankę OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 21.11.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Po co Frankowi piana OK? Przecież nie prowadzi renowacji zabytku, tylko buduje nowy dom. Jak by chciał poliuretan na dachu, pewnie zastosowałby płyty PIR nakrokwiowo. Wklejony styropian, lub przymocowana membrana zapobiegnie hulaniu wiatru na poddaszu. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.11.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Dzięki za odpowiedź. A czy przez siatkę zbrojącą (do styropianu) mogą się dostać nieproszeni goście? Chyba wróbli dziób sobie z nią nie poradzi... Chyba, że masz na myśli gości w futerku(?) Dzięcioł sobie poradzi bez problemu, mysz też. Jeśli da się wygryźć dziurę większą niż 2cm to kuna wlezie. Przerabiałem pobyt francy przez lata, temat znam do u^ygania. Blacha z otworami 2mm najlepsza, osa nie wejdzie. Wszystkie większe otwory to masz osy, dzikie pszczoły, szerszenie (gniazdo wielkości piłki do nogi) oraz innych niespodzianek wiele. Nie wiem jak tu foty wrzucać, gniazdo szerszeni mam w przekrojach dowolnych:p:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 21.11.2017 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 ......... Blacha z otworami 2mm najlepsza............... Wszystkie większe otwory to masz osy, dzikie pszczoły, To może zamiast blachy jakieś wiadro na miód? Ale fakt, ja na budowie miałem 2 nietoperze, węża, kunę, kos przez 1,5cm szparę od dołu nawnosił pod dachówkę siana jak próbował zrobić gniazdo, wytargałem taczkę siana piór i patyków.Ale jak pięknie śpiewają.Wieczorem można natknąć się na sarnę a budowe mam zaledwie 200m od starej gęstej zabudowy poniemieckiego osiedla. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts