Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknące połączenie gwintowane w grzejniku

magisterson

Recommended Posts

Witajcie, mam problem z grzejnikiem. Na załączonej fotografii prezentuje miejsce w którym cieknie woda.

Może nie leci w strasznej ilości, ale przez cały dzień sączy się po kropelce tak, że na wieczór jest mini kałuża (około 5 ml glikolu).

Dom ogrzewany ekogroszkiem, kocioł tłokowy.

Jak to uszczelnić bez wyłączania kotłowni i odkręcania tego połączenia?

Zakładam, że powinno się to odkręcić i dołożyć lub nawet wymienić włosa lub teflon, ale póki co wolałbym tego nie ruszać aż do lata.

Jakieś pomysły? Myślałem o tym aby dać tam trochę włosa, na to taśmę teflonową + może warstwę silikonu dekarskiego lub poxilina.

grzejnik.jpg

Przecież tymi dwoma śrubkami na płaski śrubokręt możesz odciąć grzejnik(przekręć je kaloryfer powinien przestać szumieć) , wtedy popuść nakrętki obu śrubunków i spokojnie powoli zlej wodę z kaloryfera do wiadra, będzie lecieć bardzo powoli, jak przestanie zdemontuj kaloryfer i popraw uszczelnienie części śrubunku jaką w niego masz wkręconą.Potem skręć całość i odpowietrzyć kaloryfer odpowietrznikiem u góry .

Tomraider

Przecież tymi dwoma śrubkami na płaski śrubokręt możesz odciąć grzejnik(przekręć je kaloryfer powinien przestać szumieć) , wtedy popuść nakrętki obu śrubunków i spokojnie powoli zlej wodę z kaloryfera do wiadra, będzie lecieć bardzo powoli, jak przestanie zdemontuj kaloryfer i popraw uszczelnienie części śrubunku jaką w niego masz wkręconą.Potem skręć całość i odpowietrzyć kaloryfer odpowietrznikiem u góry .

Tomraider

Serio? No widzisz jak to dobrze czasami zapytać :) A ja już chciałem wzywać fachowca. Dzięki ogarnę to w weekend.

Tak jak przedmówca pisze to jest na uszczelkach/oringach, trzeba je wymienić. Śrubokrętem przekręcasz te zaworki pod grzejnikiem zeby były w poziomie czyli obracasz np. w prawo o 90 stopni, odkręć korek z boku grzejnika, trochę chlapnie wodą, jak zacznie pomału lecieć to popuść odpowietrznik, dostanie powietrza i szybciej Ci zleci.