MiruK 22.11.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 (edytowane) Montuję w kotłowni piec kondensacyjny. Spaliny wyprowadzane będą przez ścianę na bok rurą 80/125. Rura ta będzie szła przez kotłownię na długości 4 metrów i tak sobie myślę czy nie trzeba jej zaizolować ? Czy podczas mrozów zaciągane przez nią powietrze nie będzie wychładzało mi kotłowni? Czy mogę owinąć ją wełna mineralną ? Edytowane 22 Listopada 2017 przez MiruK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.11.2017 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Powietrze będzie zaciągane do kotła, a nie do kotłowni.Zimą na zewnętrznej ściance komina może Ci się pojawiać rosa, jeśli więc chcesz opatulić komin zrób to szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiruK 23.11.2017 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Będzie zaciągane do kotła, ale będzie szło metalową rurą która pewnie będzie zimna, a ze uwagi na to że jest dość długa będzie mi wychładzała kotłownie, może nawet będzie się rosiła i może z niej kapać ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.11.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Wychłodzenie kotłowni raczej bez znaczenia.Na przełomie pór roku i dużej wilgotności powietrza w kotłowni może wykraplać się rosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 23.11.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Ja czerpię powietrze spod podbitki, rura PCV wentylacyjna 100mm - nic się nie wykrapala i kotłownia też jakoś specjalnie się nie wychładza. Na samym kotle mam zamontowany trójnik koncentryczny z nierdzewki, z jednej strony jest pobór powietrza, z drugiej wylot spalin do komina ponad dach. U mnie jest niepotrzebna kombinacja, mogłem całość przez ścianę ale nie o to tutaj chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 mam długość komina ok. 3 m wewnątrz domu. Nic się nie skrapla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts