Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie - kotłownia.

Fleszu1

Recommended Posts

Wszystko zależy od pomysłu instalatora. W prostym rozwiązaniu do tego nadaje się drugi i jest stosowany w zasadzie tylko dla bezpieczeństwa aby temperatura zasilania nie przekroczyła 45*C , natomiast w rozwiązaniu komfortowym w którym to kocioł lub jego regulator steruje temperaturą wody w podłogówce nadaje się pierwsza propozycja doposażona w siłownik.

Regulator musi być w tym przypadku strefowy, zapewniający osobne sterowanie dla dwóch stref czyli najlepiej dwóch siłowników mieszaczy z opomiarowaniem mieszaczy i sprzęgła.

Należy dodać że w obu przypadkach należy dobrać zawór i jego współczynnik Kv do instalacji.

https://sklepenergii.pl/afriso-zestaw-regulacyjny-z-3-drogowym-zaworem-mieszajacym-arv-385-dn32-rp114-kvs-15-silownik-arm-343-1338534-p-544.html

Czy taki zestaw będzie odpowiedni? Zakładam, że ten siłownik nie robi tylko otwórz/zamknij ale też ustawia"płynnie" położenia pośrednie w zależności od sygnału z sterownika ?

Czy ja to dobrze rozumiem?. Czujnik pogodowy zadaje kotłowi do jakiej temperatury ma grzać wodę w oparciu o temp zewn, a czujniki "pokojowe" zadają mieszaczom jaką temperaturę mają puszczać na obiegi podłogówki.

I pytanie, czy jest jakiś jeden sterownik który to wszystko ogarnie? CAR V2 Immergasa chyba nie ma funkcji sterowania zaworami mieszającymi.

Skąd mieszacz wie, jaką ma temperaturę, skoro piec podaje mu raz cieplejszą raz chłodniejszą wodę. Czy to co napisałeś Mareks77 o opomiarowaniu sprzęgła właśnie do tego służy? Czy trzeba montowac czujnik temp. przed i za mieszaczem żeby sterownik wiedział jaka temperaturę zadaje mieszacz i na podstawie tego korygował ustawienie mieszacza?

Zaczyna mnie przerażać skomplikowanie tego systemu ;)

ja mam najprostszy system - 2 rozdzielacze, 22 obwody i około 240m2. Napędzane pompa z kotła bez zadnych mieszaczy sprzegieł i pomp dodatkowych. Pompa z kotła bez problemu daje radę na 2 biegu z 3.

Najważniejsze pozostaje i tak odpowiednie zrobienie podłogówki w pomieszczeniach aby przy odkrecownych wszystkich petlach w kazdym pomieszczeniu osiagnac docelowa temperature pomieszczenia. jak to bedzie zrobione dobrze to nie ma stresu. Komplikacje z doadtkowymi pompami nie sa moim zdaniem konieczne. Szkoda potem na to pradu

Jestem już po zrobieniu rurek, mam już wylewki więc już nie czas na rozważania na temat odpowiedniego ich wykonania.

Jaki masz kocioł? Ta pompa musi być konkretna skoro daje rade obsłużyć taką sporą instalację. Co do zużycia prądu przez pompy to podejrzewam, że Twoja pompa tłocząca samodzielnie wodę do takiej ilości rurek pobiera pewnie tyle prądu co pobierałyby 2 mniejsze po jednej na rozdzielacz chodzące na mniejszej mocy.

bardziej od zużycia prądu obawiam się kosztu wykonania samej instalacji. 2 pompy, 2 mieszacze z siłownikami, sprzęgło to już jest ponad 2,5k. A jeszcze jakieś sterowanie do tego. Kombinuję, jak rozwiązać to łatwiej i wymyślił mi się taki oto układ.

wersja 1 pompa.jpg

Sprzęgło, za nim jedna pompa obsługująca 2 rozdzielacze a w rozdzielaczach elektrozawory sterowane przez termostaty w pokojach. Nie stosuję wtedy mieszaczy, siłowników do nich i sterowania.

Czujka pogodowa zadaje temperaturę kotłowi, temperatura ta idzie na rozdzielacze i do poszczególnych sekcji. Gdy w pomieszczeniu termostat osiąga zadaną temperaturę, odcina obieg.

Czy takie rozwiązanie zadziała?

• 2 weeks później...