Lysek 25.11.2017 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Panowie a czy znacie jakiś sterownik żeby sterował tym ogrzewaniem podłogowym w całym domu?Bo narazie w każdym pomieszczeniu mam sterownik powietrzny umieszczony na wysokości około 1 metra, temperature ustawia tam się za pomocą pokrętła i nie wydaje mi się do zbyt dokładne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 25.11.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Wymień te termostaty (prawdopodobnie mechaniczne), na jakieś elektroniczne z możliwością ustawienia przedziałów czasowych. O konkretnych modelach poczytaj na forum, lub pytaj użytkowników takiego ogrzewania. Np aktywnego w tym temacie Jaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 25.11.2017 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Witajcie, Popieram tezy i tok myślenia, formułowane przez forumowicza jasiek71. === Najpierw ocieplenie (pianka strop). Pozdrawiam Bogusław Czyli sugerujesz żeby zamaiat 15 cm wełny w stropie i nieocieplonego dachu, wywalić wełnę i wstrzyknąć w strop 15 cm piany a dach sobie darować? Chciałbym się jeszcze raz upewnić czy w pokojach gdzie mam panele to podłogowka elektryczna ich nie uszkodzi ( nie porobia się szpary itp?) I czy przez że są tam panele nie kafle nie traci się bardzo dużo energii bo panel jednak przewodzi ciepło gorzej tam na chłopski rozum a pod panelami są jeszcze podkłady i dopiero beton.. Czy opłaca się inwestycja około 15 tys. zł ( w sprzyjających warunkach taka instalacja wytwarza 3 kw prądu)w fotowoltaike przy ogrzewaniu elektrycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozmo 18.12.2017 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Czyli sugerujesz żeby zamaiat 15 cm wełny w stropie i nieocieplonego dachu, wywalić wełnę i wstrzyknąć w strop 15 cm piany a dach sobie darować? Czy opłaca się inwestycja około 15 tys. zł ( w sprzyjających warunkach taka instalacja wytwarza 3 kw prądu)w fotowoltaike przy ogrzewaniu elektrycznym? Fotowoltaika w polskich warunkach do ogrzewania domu to conajmniej słaby pomysł. wełny nie wywalaj ,jedynie zwiększ jej ilość . gdybyś decydował się na pianę to wybierz taką co chociaż trochę oddycha ,inaczej wełna którą masz , jak złapie wilgoci nie będzie miała jak się jej pozbyć i tym samym straci na izolacyjności . Do samej modernizacji energetycznej domu ustal co jest Twoim priotytetem : jak najmniej wydać, wygoda,długo terminowa inwestycja-na starość , inne .... Ile teraz płacisz rocznie za co i cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.09.2020 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Trochę odkopuje, ale nie chce żeby tematy się dublowały. Budynek wolnostojący, wszędzie grzejniki. Prawdopodobnie do wymiany ale raczej na następne grzejniki bo robić demolkę całkowita to aż strach pomyśleć..Ogrzewanie, aktualnie gaz ale jest myśl nad buforem ciepła szczególnie ze na dachu instalacja fotowoltaiczna 8kW z możliwością powiększenia. Jakieś propozycje, może ktoś ma to już rozpracowane w chałupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 08.09.2020 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2020 Trochę odkopuje, ale nie chce żeby tematy się dublowały. ... raczej na następne grzejniki bo robić demolkę całkowita to aż strach pomyśleć.. Jakaś tam ropierducha będzie, ale do ogarnięcia Przejrzyj zdjęcia na pierwszej i drugiej stronie tego tematu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365860-Gruntowa-PC-w-starym-domu-budżetowo-lt-10tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.09.2020 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Przyjrzyj się autorus - grzejniki Regulus - typoszereg E-VENT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 13.09.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 Ja tak mam:grzejniki i bufor temperatura zasilania ok 45st - po prostu mała część energii z bufora musi zostać. Ale i tak musiałaby zostać, bo mam wężownicę CWU w buforze i nie schodzę poniżej 45st u góry bufora, by była ciepła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts