ggdh 24.11.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Witam i dziękuję, że zaglądneliście Przygotowuję się do wykonania podłogówki na wiosnę i zaczynam planowanie m. in. instalacji OC. Waham się czy iść w więcej gniazdek czy w dłuższe węże? Mam 2 kondygnacje po ok 115m2, a jednostka będzie umieszczona prawie centralnie. Moje pytanie brzmi czy lepiej dać więcej gniazdek i krótsze węże czy dać na każdej kondygnacji po jednym mnie więcej na jej środku i np 12m wąż? Są duże spadki ciśnienia na takich długościach? Jakby nie patrzeć to na gładkiej rurze a na karbowanym wężu spadki byłyby dużo mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiterBo 29.11.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 MOim zdaniem wygodniej będzie zrobić więcej gniazdek, z prostego powodu ten wąż też gdzieś musisz przechowywać. Łatwiej wygospodarować miejsce na mniejszy kłąb węża. Co do spadku ciśnienia. Przecież zawsze będziesz używał tylko jednego gniazdka a nie kilku jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 30.11.2017 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Chyba faktycznie zrobię po 2 na kondygnację i szufelkę w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.11.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Długim wężem trudniej się operuje, jest cięższy, będzie się zawijał o różne rzeczy, zwłaszcza o kanty ścian i je rysował i obijał. Trudniej go schować, zwinąć. Ja bym zrobił więcej gniazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.11.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Przygotowuję się do wykonania podłogówki na wiosnę i zaczynam planowanie m. in. instalacji OC. Waham się czy iść w więcej gniazdek czy w dłuższe węże? Mam 2 kondygnacje po ok 115m2, a jednostka będzie umieszczona prawie centralnie. 9m wężem obskoczysz całą kondygnację z jednego punktu? To IMO nie warto więcej gniazdek. Do tego w kuchni Vroom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.11.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Krótszy wąż daje większą wygodę. Na pewno łatwiej będzie odkurzać np. dzieciom, kiedy odkurzanie dojdzie do ich obowiązków domowych. Warto myśleć taktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 30.11.2017 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 9m wężem obskoczysz całą kondygnację z jednego punktu? To IMO nie warto więcej gniazdek. Do tego w kuchni Vroom. No właśnie nie za bardzo - nastawiałem się na 12m, ale skoro piszecie, że to jest problematyczne to dam więcej gniazdek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.11.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Z tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?154007-Dlugosc-rury-do-odkurzacza-centralnego parę komentarzy: Witam, Zdecydowanie 7m. Twierdzę tak na podstawie moich doświadczeń (duży dom o trzech kondygnacjach i rura dł. 9m.). Weź pod uwagę to, że trzeba mieć miejsce na przechowanie, a to jak wąż boa, rozwija albo zwija się często nie w tym momencie kiedy chcemy. Jest dosyć uciążliwym, przenoszenie tego kramu np. na piętro. Do tego jeszcze należy zabrać ze sobą resztę osprzętu. Uważam, że lepiej dodać jedno dwa gniazdka niż mocować się z "długą rurą". Koszt prawie żaden a wygoda niewspółmierna. Powodzenia. Ja mam wąż 9-metrowy i czasami złoszczę się, że za długi. Potrafi się niesamowicie poplątać (jak ogrodowy). Z 12-metrowym bym sobie chyba nie poradziła... No i jeszcze, pierwszy z brzegu wąż https://www.centralneodkurzacze.eu/katalog/produkt/waz-ssacy-12m-hide-a-hose/484 12m waży 5kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 30.11.2017 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Dobra, ustalone, że idę w gniazdka, a nie w węże Kolejna kwestia: jak ważna jest wyrzutnia? Tzn. nie ma absolutnie sensu wyrzucać do pomieszczenia gospodarczego, w którym wisi OC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro.s 04.12.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Na to pytanie już musisz sam sobie odpowiedzieć. Gdzie chcesz mieć zapach oraz roztocza z odkurzania, czyli wszystko to czego nie wyłapią filtry, w pomieszczeniu gospodarczym czy poza budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kusykzy 06.12.2017 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Najlepiej dac wiecej gniazdek i kupic dluzszy waz. W ten sposob wyprobujesz obie opcje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 06.12.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 A może wąż chowany w rurach nie będziesz targał go po całym mieszkaniu, tylko gniazda są nieco droższe . Poszukaj w wątkach o odkurzaczach któryś z forumowiczów ma wyrzut do garażu i sobie chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeo210570 02.01.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Chyba idea centralnego odkurzacza jest taka by ta rura była jak najmniej wymagająca ja mam tak by w każdym większym pomieszeniu używać 2 gniazd i 1 w mniejszych. Nie wiem jak się sprawdzi bo jeszcze nie używałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 02.01.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 A z innej beczki, jaką jednostkę centralną wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 03.01.2018 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Chopie, ja nawet jeszcze nie kupiłem zestawu rur/kolanek/podejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 17.01.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Też właśnie się zastanawiam jak to ugryźć. Mi się wydaje, że najwygodniej byłoby mieć po 1 gnieździe na kondygnację ale z opcją chowania w ścianie + Vrom do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 17.01.2018 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Ano właśnie. Zależy jaki masz/będziesz miał dom. U mnie rura 12m by nie starczyła na całą kondygnację. Ostatecznie kupiłem zestaw 6+2, z czego 4 gniazdka na dole i 2 na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 20.07.2018 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Ja mam domek 9x13m i zrobiłem tylko 4 gniazdka w miejscach skąd obskocze prawie wszystko rurką 7m.A jaką centralke z wężem wybrać do 3tyś/zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 05.08.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Beam / Cyclovac / Duovac / Husky. Przede wszystkim sprawdzony producent i długa gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczecina 20.08.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Odkurzacz centralny super sprawa, ja na metraż 170m na parterze posiadam 3 gniazdka i rure 9m o ile dobrze pamiętam. Z 2 gniazdkami też dałbym rade, wiec 2-3 na pietro to tak optymalnie bo przy 1 byłboy męczenie się z rurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts