Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mniej gniazdek i długi wąż w praktyce?

ggdh

Recommended Posts

Witam i dziękuję, że zaglądneliście :)

Przygotowuję się do wykonania podłogówki na wiosnę i zaczynam planowanie m. in. instalacji OC. Waham się czy iść w więcej gniazdek czy w dłuższe węże? Mam 2 kondygnacje po ok 115m2, a jednostka będzie umieszczona prawie centralnie.

Moje pytanie brzmi czy lepiej dać więcej gniazdek i krótsze węże czy dać na każdej kondygnacji po jednym mnie więcej na jej środku i np 12m wąż? Są duże spadki ciśnienia na takich długościach? Jakby nie patrzeć to na gładkiej rurze a na karbowanym wężu spadki byłyby dużo mniejsze.

Przygotowuję się do wykonania podłogówki na wiosnę i zaczynam planowanie m. in. instalacji OC. Waham się czy iść w więcej gniazdek czy w dłuższe węże? Mam 2 kondygnacje po ok 115m2, a jednostka będzie umieszczona prawie centralnie.

9m wężem obskoczysz całą kondygnację z jednego punktu? To IMO nie warto więcej gniazdek. Do tego w kuchni Vroom.

Z tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?154007-Dlugosc-rury-do-odkurzacza-centralnego parę komentarzy:

Witam,

Zdecydowanie 7m. Twierdzę tak na podstawie moich doświadczeń (duży dom o trzech kondygnacjach i rura dł. 9m.). Weź pod uwagę to, że trzeba mieć miejsce na przechowanie, a to jak wąż boa, rozwija albo zwija się często nie w tym momencie kiedy chcemy. Jest dosyć uciążliwym, przenoszenie tego kramu np. na piętro. Do tego jeszcze należy zabrać ze sobą resztę osprzętu. Uważam, że lepiej dodać jedno dwa gniazdka niż mocować się z "długą rurą". Koszt prawie żaden a wygoda niewspółmierna.

Powodzenia.

Ja mam wąż 9-metrowy i czasami złoszczę się, że za długi. Potrafi się niesamowicie poplątać (jak ogrodowy). Z 12-metrowym bym sobie chyba nie poradziła...

No i jeszcze, pierwszy z brzegu wąż https://www.centralneodkurzacze.eu/katalog/produkt/waz-ssacy-12m-hide-a-hose/484 12m waży 5kg.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 6 months później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...