pstawik 24.11.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 CześćZbrojone, betonowe ściany piwnicy (wody gruntowe 1m poniżej spodu ław piwnic, teren gliniasty) będą posadowione na ławach. Z ławy co 25cm będą wychodzić druty, które będą starterami do zbrojenia ściany piwnicy. Mam wątpliwości co do uszczelnienia (hydroizolacja) połączenia ława <-> ściana. Na hydroizolację poziomą papa odpada z uwagi na mnogość drutów. Pewnie zostaje szlam uszczelniający (np. hydrostop) luba jakaś masa KMB. Co lepsze? Myślę też nad zabezpieczeniem przenikania wody do wnętrza piwnicy na styku ława <-> ściana. Niektórzy dają sznur bentonitowy na ławę i potem jest zalewnie ściany. Słyszałem opinie, że bentonit to jest przestarzałe rozwiązanie. Coś polecacie? Oczywiście będę konsultował te sprawy z KB, ale chcę zdobyć wiedzę/opinie w tym temacie.Z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.11.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 A co tutaj konsultować z KB ... jak masz w projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.11.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Chcesz izolować przed poziomym napływem wody / wilgoci przez ścianę czy przed podciąganiem wilgoci w górę - przez ławę i styk ze ścianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.11.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Myślę też nad zabezpieczeniem przenikania wody do wnętrza piwnicy na styku ława <-> ściana. Niektórzy dają sznur bentonitowy na ławę i potem jest zalewnie ściany. Słyszałem opinie, że bentonit to jest przestarzałe rozwiązanie. Coś polecacie? Oczywiście będę konsultował te sprawy z KB, ale chcę zdobyć wiedzę/opinie w tym temacie. Z góry dzieki Faseta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 27.11.2017 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 W projekcie mam ściany z pustaków betonowych; pod nimi jest papa jako hydroizolacja pozioma i na ściany czarne mazidło. Pustaków nie chcę na ściany piwnicy tylko lany beton W8, dlatego pytam Was o rady. Faseta tak czy siak będzie. Widziałem na internecie coś w rodzaju taśmy metalowej (wzbogaconej na krajach jakimś grubszym materiałem uszczelniającym) szerokiej na 20cm. Taśma ta jest wtapiana pionowo do połowy swojej wysokości w ławie, a połowa wystaje. Potem podczas zalewania ścian piwnicy druga połowa znajduje się w ścianie. Pytałem Was też o hydroizolację poziomą: masa KMB czy jakiś szlam albo masa krystalizująca w strukturze (np. hydrostop 209). Kontaktowałem się z przedstawicielem hydrostop i wygląda to dość ciekawie (po naniesieniu masa wnika z strukturę betonu i tworzy sieć krystaliczną w porach zapewniejąc szczelność; wnikanie jest wgłąb betonu na 10cm). Nie wiem jak jest w praktyce. Cenowo na moje ściany piwnicy hydrostop jest o 50% tańszy niż masa KMB. Zastanawia mnie tylko jedno; jak patrzę na budowy wielkich bloków z garażami podizemnymi, to wszędzie dają czarne mazidła, a hydrostop jest szary, więc chyba nie jest to do końca dobre/sprawdzone rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.11.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Na rady handlowców bym uważał. Każdy swoje chwali. Masz grunt gliniasty, piwnicę w projekcie i obawiasz się wody? OK, to tak jak ja. Powiem Ci co ja zrobiłem. Otóż zleciłem przeprojektowanie ław na płytę fundamentową. Od spodu będzie tak: pospółka 50cm, beton podkładowy 10cm, masa hydroizolacyjna (grunt + masa i siatka), folia (warstwa poślizgowa), beton dociskowy W8 5cm, płyta fundamentowa W8 25cm, styropian ... Ściany piwnicy: pospółka, folia kubełkowa, XPS 300, masa hydroizolacyjna (grunt + masa), ściana żelbetowa. Fasety: - na styku płyty i betonu podkładowego, - na styku płyty i ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 28.11.2017 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) Robinson dzięki za odpowiedź. Napisz jaka masę będziesz stosować. Jakaś KMB?PS. Ile Cię drożej wyszła płyta od ław? Czy pod płytę dawałeś XPS czy potem tylko styropian na płytę, tak jak ocieplenie podłogi na gruncie? Edytowane 28 Listopada 2017 przez pstawik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.11.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Nie wiem ile drożej wyszła (wyjdzie) płyta od ław, bo nie robiłem wyceny na ławę. Zresztą ja jeszcze budowy nie zacząłem. Mam nadzieję, że ruszę na wiosnę.W projekcie mam grunt Kiesol, a na to Profi Baudicht. Uznaliśmy z projektantem, że na takiej głębokości XPS pod płytę nie ma sensu (pod płytą będzie zawsze co najmniej kilka stopni powyżej zera, nawet w największy mróz). Będzie styropian na płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts