Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma ławy z monolityczną ścianą piwnicy

pstawik

Recommended Posts

Cześć

Zbrojone, betonowe ściany piwnicy (wody gruntowe 1m poniżej spodu ław piwnic, teren gliniasty) będą posadowione na ławach. Z ławy co 25cm będą wychodzić druty, które będą starterami do zbrojenia ściany piwnicy. Mam wątpliwości co do uszczelnienia (hydroizolacja) połączenia ława <-> ściana.

Na hydroizolację poziomą papa odpada z uwagi na mnogość drutów. Pewnie zostaje szlam uszczelniający (np. hydrostop) luba jakaś masa KMB. Co lepsze?

Myślę też nad zabezpieczeniem przenikania wody do wnętrza piwnicy na styku ława <-> ściana. Niektórzy dają sznur bentonitowy na ławę i potem jest zalewnie ściany. Słyszałem opinie, że bentonit to jest przestarzałe rozwiązanie. Coś polecacie?

Oczywiście będę konsultował te sprawy z KB, ale chcę zdobyć wiedzę/opinie w tym temacie.

Z góry dzieki

Myślę też nad zabezpieczeniem przenikania wody do wnętrza piwnicy na styku ława <-> ściana. Niektórzy dają sznur bentonitowy na ławę i potem jest zalewnie ściany. Słyszałem opinie, że bentonit to jest przestarzałe rozwiązanie. Coś polecacie?

Oczywiście będę konsultował te sprawy z KB, ale chcę zdobyć wiedzę/opinie w tym temacie.

Z góry dzieki

Faseta.

W projekcie mam ściany z pustaków betonowych; pod nimi jest papa jako hydroizolacja pozioma i na ściany czarne mazidło. Pustaków nie chcę na ściany piwnicy tylko lany beton W8, dlatego pytam Was o rady.

Faseta tak czy siak będzie.

Widziałem na internecie coś w rodzaju taśmy metalowej (wzbogaconej na krajach jakimś grubszym materiałem uszczelniającym) szerokiej na 20cm. Taśma ta jest wtapiana pionowo do połowy swojej wysokości w ławie, a połowa wystaje. Potem podczas zalewania ścian piwnicy druga połowa znajduje się w ścianie.

biala_wanna_Fot_6-730x491.jpg

Pytałem Was też o hydroizolację poziomą: masa KMB czy jakiś szlam albo masa krystalizująca w strukturze (np. hydrostop 209). Kontaktowałem się z przedstawicielem hydrostop i wygląda to dość ciekawie (po naniesieniu masa wnika z strukturę betonu i tworzy sieć krystaliczną w porach zapewniejąc szczelność; wnikanie jest wgłąb betonu na 10cm). Nie wiem jak jest w praktyce. Cenowo na moje ściany piwnicy hydrostop jest o 50% tańszy niż masa KMB. Zastanawia mnie tylko jedno; jak patrzę na budowy wielkich bloków z garażami podizemnymi, to wszędzie dają czarne mazidła, a hydrostop jest szary, więc chyba nie jest to do końca dobre/sprawdzone rozwiązanie...

Na rady handlowców bym uważał. Każdy swoje chwali.

Masz grunt gliniasty, piwnicę w projekcie i obawiasz się wody? OK, to tak jak ja. :)

Powiem Ci co ja zrobiłem. Otóż zleciłem przeprojektowanie ław na płytę fundamentową.

Od spodu będzie tak: pospółka 50cm, beton podkładowy 10cm, masa hydroizolacyjna (grunt + masa i siatka), folia (warstwa poślizgowa), beton dociskowy W8 5cm, płyta fundamentowa W8 25cm, styropian ...

Ściany piwnicy: pospółka, folia kubełkowa, XPS 300, masa hydroizolacyjna (grunt + masa), ściana żelbetowa.

Fasety:

- na styku płyty i betonu podkładowego,

- na styku płyty i ścian.

Nie wiem ile drożej wyszła (wyjdzie) płyta od ław, bo nie robiłem wyceny na ławę. Zresztą ja jeszcze budowy nie zacząłem. Mam nadzieję, że ruszę na wiosnę.

W projekcie mam grunt Kiesol, a na to Profi Baudicht.

Uznaliśmy z projektantem, że na takiej głębokości XPS pod płytę nie ma sensu (pod płytą będzie zawsze co najmniej kilka stopni powyżej zera, nawet w największy mróz). Będzie styropian na płytę.