Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

S|orki żle ci odpowiedziałem w e-mailu , żle zajarzyłem słowa

Dachówki wentylacyjnej nie mam żadnej połać 14x 6,3m. Ja stwierdziłem po kiego ciula. Tak jak kolega pisał wcześniej dachówka nie jest szczelna a na górze ma gąsior , który też nie jest jakiś super szczelny ja mam tylko szczotki założone. Przy twoim dachu jakoś nie widze sensu bo masz krótkie połacie no chyba że coś to po dwa na strone -:)

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nadrobiłem braki w dzienniku. Gratuluję, robota idzie jak burze :) Tylko jak to jest u Ciebie z ta izolacja pozioma na ławach i ścianach fundamentowych? Czy dobrze zrozumiałem, że jest tylko w garażu?

Ja mam trochę bzika na punkcie fundamentu i izolacji i od dawna rozkminiam jak to najlepiej zrobić, nie chce Cię denerwować, ale się trochę przeraziłem.

S|orki żle ci odpowiedziałem w e-mailu , żle zajarzyłem słowa

Dachówki wentylacyjnej nie mam żadnej połać 14x 6,3m. Ja stwierdziłem po kiego ciula. Tak jak kolega pisał wcześniej dachówka nie jest szczelna a na górze ma gąsior , który też nie jest jakiś super szczelny ja mam tylko szczotki założone. Przy twoim dachu jakoś nie widze sensu bo masz krótkie połacie no chyba że coś to po dwa na strone -:)

Skonsultowałem z kier bud i ma podobne zdanie, że można dac ale nie jest to konieczne. Uczulił mnie tylko żeby te dachówki miały kratkę żęby ptaki gniazdek nie uwiły.

Tymczasem u mnie robota idzie pełną parą. Ekipa dzisiaj pracowała do 17:30, jutro sobota i też działają od samego rana na poczet wolnego czwartku i piątku przed świetami. Na zdjęciach widać już konstrukcje dachu. Kier bud nie miał zastrzeżeń do konstrukcji.

Całość dachówki przyjechała już dzisiaj. Jutro okna na jedną połać. Brakło trochę membrany, trzeba będzie domówić. Jutro dowiozę na budowe kominki wentylacyjne. Rura spalinowa jest, blacha też. Rynny

Kominy i ściany nośne na poddaszu również w trakcie. Jutro pierwszy dzień od stycznia będę cały dzień na budowie. Bardzo się cieszę że będę miał okazje przypilnować montaż okien dachowych, dachówki i obróbki. No i przy okazji coś posprzątać na działce bo bałagan ja w cygańskim obozie :)

Pfv95lV.jpg

LKvInO7.jpg

VoMwFaU.jpg

ojjrhDU.jpg

Dg7v0cB.jpg

Hej Kaizen, to wieniec, jak można by to oizolować, bo ja nie mam pojęcia, wykonawca chyba też nie :)

Na ten sposób pewnie masz za bardzo obniżone krokwie.

Dobre pytanie, czy ocieplenie tego dookoła wchodzi w grę. Może jakiś XPS albo piana?

Jakby nie było wieńca to niejeden ciął mur - zwłaszcza przy BK to najłatwiejsze rozwiązanie.

Niestety, mało kto z budowlańców ma świadomość, że kiedyś to nie robiło właściwie różnicy, bo domy były dziurawe jak sito. A teraz, gdy domy są dobrze izolowane i szczelne robi to zauważalną różnicę.

@Kazien: rura sputowa jest na środku, tuż obok daszku nad wjeście.

@Robaczywy: W przypadku mojego dachu cena tegalitu i orea była dokładnie taka sama. Sąsiad ma Orea i słabo to wygląda, więc u mnie wybór był prosty. Tegality ma droższe dodatki więc sporo zależy od tego jak skomplikowany jest dach.

@Robaczywy: ile taniej wyjdzie blacha zamiast dachówki? Ja myślałem o blasze na rąbek stojący ale dużo taniej to nie wychodziło.

Edytowane przez janosik86

• 4 weeks później...

Kurcze przegapiłem Twoje pytanie, sorry :)

Tysenia z Blachotrapezu wyjedzie około 6-7 tys taniej niż Tegalit. To jest blacha płaska:

https://www.blachotrapez.eu/files/modules_picture/foto393.jpg

Przy okazji zapytam, gdzie i jakie nadproża kupowałeś? L19/12 nie idzie dostać w Małopolsce. Są L19/9 w Tazbudzie, ale to mniej chętnie.

edit: uuups wrzuciłem dwa razy posta, i chyba nie mogę usunąć :/, link działa tylko w tym.