Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie samym ogrzewaniem podłogowym

Narmo

Recommended Posts

Witam, nowe mieszkanie 88 m2. Tylko ogrzewanie podłogowe, 7 stref. Przygotowane puszki pod termostaty z okablowaniem. Piec na kilka mieszkań, rozliczne przez ciepłomierze, więc jego sterowanie mnie nie interesuje. Teraz pytanie, jaki zestaw sterownik + siłowniki + termostaty wybrać? Mi się podoba Techsterowniki i w sumie ta seria 5 https://www.techsterowniki.pl/products/seria-5 mi chyba wystarczy, ale czy nie lepiej by było, żeby był jakiś moduł temperatury zewnętrznej i ogrzewanie było regulowane z wyprzedzeniem i czy są takie systemy?

Jesteś w tym przypadku tylko użytkownikiem końcowym gorącej wody na zasilaniu którą zapewnia kocioł i którą Ty poprzez załączanie lub wyłączanie elektrozaworów wykorzystujesz do utrzymania stałej temperatury w pomieszczeniach. W pierwszej możliwości ewentualny czujnik temperatury zewnętrznej do regulacji pogodowej musiał by być zainstalowany w kotle.

Druga ewentualność jest taka że czujnik jest zainstalowany u ciebie w centralnym regulatorze ale na wejściu do Twojego mieszkania przed rozdzielaczem podłogówki będzie zainstalowany mieszacz z siłownikiem służący do dostosowania temperatury zasilania do warunków pogodowych na zewnątrz.

W Twoim przypadku uzależnienie od temperatury zewnętrznej nie jest potrzebne jeżeli zastosujesz regulatory serii V3 gdyż algorytm sterowania w tym przypadku ma możliwość uczenia się kompensując wpływ charakteru ogrzewania jakim jest podłogówka na temperaturę w pomieszczeniu. Termostaty z serii V1 niestety posiadają histerezę

Ok, wielkie dzięki, rozjaśniłeś mi trochę jak to działa. Czyli rozumiem, że sugerujesz, żebym w każdym pokoju zamontował ST-292 v3 https://www.techsterowniki.pl/products/regulatory-dwustanowe-z-komunikacja-tradycyjna/st-292-v3 Co prawda trochę obsługa tego wydaje mi się zbyt skomplikowana - nikomu nie będzie się chciało ustawiać harmonogramów w każdym pokoju. Może się jednak zdecyduję na Serię 7, ale nie widzę, żeby tam była taka funkcja przewidywania kiedy zacząć podnosić temperaturę. No i prawdę mówiąc wolałbym móc ustawiać temperaturę zarówno z pokoju - informacja o temperaturze zadanej i aktualnej z pokoju idzie do listwy i listwa decyduje o otworzeniu lub zamknięciu zaworów, a nie regulator pokojowy. Dzięki temu temperaturę mógłby ustawiać zarówno lokator pokoju, jak i ja mógłbym jednym ruchem obniżyć temperaturę w całym domu z panelu głównego lub internetu, np. z powodu wyjazdu. Po prostu szkoda mi, żeby w puszce koło drzwi siedział tylko czujnik temperatury.

Jeszcze jedno pytanie, Salus oferuje regulatory sterujące sygnałem PWM, a Tech dwustanowe. Czy to oznacza, że regulator z PWM będzie w stanie częściowo otworzyć zawór i czy nie jest to lepsze rozwiązanie? Po co otwierać i zamykać co chwilę zawór, skoro można go trochę otworzyć i ewentualnie co jakiś czas trochę poprawić?

Edytowane przez Narmo

Nic nie sugeruję a tylko wskazuję który regulator spełnia Twoje wymagania

Jeśli Salus oferuje takie regulatory to także i zawory są do tego przystosowane. W sygnale PWM tak naprawdę zawarta będzie informacja o procencie otwarcia takiego zaworu, a one nie będą już tylko dwustanowe ale podobne do np. kranu w którym można będzie regulować strumień wody. Tym właśnie strumieniem a co za tym idzie prędkością przepływu można wpływać na temperaturę posadzki i pomieszczenia.

W tym przypadku dla Ciebie będzie to lepsze rozwiązanie.które spowoduje bardziej dokładną regulację temperatury pokojowej bez wachań spowodowanych histerezą termostatu.

W ogrzewaniu podłogowym przy regulacji dwustanowej załączenie przepływu nie powoduje natychmiastowego wzrostu temperatury i zanim woda płynąca w pętlach rozgrzeje wylewkę betonową na podłodze a ta zacznie oddawać ciepło do otoczenia mija zazwyczaj ponad 1 godzina natomiast gdy temperatura otoczenia osiągnie już zakładaną wartość, następuje zamknięcie zaworu. Niestety nie powoduje to że podłoga przestaje przekazywać temperaturę do otoczenia, dlatego też może ona wzrosnąć powodując przeregulowania.

Po drugie to całe otoczenie, przedmioty i mury nagrzane dość długo utrzymują zadaną temperaturę zatem temperatura posadzki zdąży spaść do pewnej temperatury początkowej od której rozpocznie się następny okres grzania.

Podczas sterowania PWM regulator spowoduje już przed po osiągnięciem temperatury zadanej płynne przymykanie zaworu do takiego konta aby spowodować utrzymanie temperatury zadanej nie powodując żadnych przeregulowań, i nawet jeśli nie będzie to w pierwszym okresie to nastąpi po kilku następnych doprowadzając do sytuacji w której zawór dla danej temperatury w pomieszczeniu przyporządkuje jeden kąt otwarcia.

Funkcję o której mówiłeś czyli czujnik zewnętrzny oraz regulator zbiorczy posiada seria 8, natomiast jeśli tak naprawdę masz na myśli nie dom jednorodzinny ale coś w rodzaju pensjonatu bądź małego hoteliku to na stronie znajduje się także i taka wersja.

U Salusa akurat tego nie dostrzegłem ale system musiał by się składać z regulatorów bądź termostatów pokojowych typu podrzędnego SLAVE, oraz jednego regulatora nadrzędnego typu MASTER który posiadał by możliwość regulacji wielotorowej na podstawie wskazań czujników temperatury z regulatorach pokojowych.

Edytowane przez Mareks77