marius09 26.11.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Witajcie Nie znalazłem podobnego zagadnienia więc albo jest to oczywiste albo strasznie głupie. Szykuję się do budowy domu na wiosnę. Jestem na etapie rozeznania jakie materiały kupić itd. Patrzę właśnie na plan fundamentów i tutaj w projekcie mam ocieplenie ściany od zewnątrz 17 cm oraz od wewnątrz 15 cm. Przejrzałem wszystkie filmy z zakresu ocieplania fundamentów na youtube trochę poczytałem..............i nic nie wiem bo nie znalazłem takiej kombinacji. W zasadzie wszędzie jest to ocieplane od zewnątrz tylko i masa wpisów, że ścian fundamentów w domach niepodpiwniczonych nie należy ocieplać bo to przerost formy nad treścią. Niewiele daje ale.........taka praktyka i wiara. Jak jest poradzicie ? Rzeczywiście przesadzone to ocieplenie u mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.11.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 U mnie jest podobna kombinacja (patrz stopka)Fundamenty ociepla się wew/zew, aby opóźnić przechodzenie ciepła ze ścian do gruntu. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) IMO ocieplanie ścian fundamentowych od wewnątrz w niektórych przypadkach ma mały sens, a w innych żaden. Chudziak trzeba zrobić na równo z górą ścian fundamentowych. Jak na chudziak położysz 15-20cm styropianu a ścianę nadziemia masz z BK to ściana fundamentowa będzie dosyć dobrze odizolowana od wylewki grzewczej i nie ma sensu ocieplania ściany od wewnątrz. Tym bardziej, że jak odizolujesz od zewnątrz, to grunt pod domem będzie miał sporo powyżej zera. Jakiegoś sensu to nabiera, jak masz ścianę z materiału dobrze przewodzącego ciepło a jeszcze większego, jak zrobisz chudziak w obniżeniu i jastrych grzewczy zetknie się (albo prawie się zetknie) ze ścianą fundamentową. Tylko robienie chudziaka w zagłębieniu jest IMO błędem z punktu widzenia energooszczędności i hydroizolacji, ale mimo tego część projektantów lubi takie rozwiązanie. Edytowane 26 Listopada 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius09 27.11.2017 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Dzięki za podpowiedzi. W zasadzie decyzja już jest, że od wewnątrz to nie ma sensu. Teraz powstają kolejne pomysły optymalizacyjne. To znaczy pytanie jest czy jest sens inwestować w XPS-a czy nie lepiej Styropianem jakimś z podwyższoną ochroną przed wodą ? Z badań geotechnicznych wyszło, że działka sucha. W najgorszym okresie jesiennych deszczów woda 1,7 i poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.11.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Witajcie Nie znalazłem podobnego zagadnienia więc albo jest to oczywiste albo strasznie głupie. Szykuję się do budowy domu na wiosnę. Jestem na etapie rozeznania jakie materiały kupić itd. Patrzę właśnie na plan fundamentów i tutaj w projekcie mam ocieplenie ściany od zewnątrz 17 cm oraz od wewnątrz 15 cm. - 15cm od wewnątrz moim zdaniem to przesada. Jeśli masz dobrze zaizolowaną ścianę fundamentową od zewnątrz na głębokość przemarzania, to w zasadzie od wewnątrz nie musisz jej ocieplać, chyba, że miałby powstać tam jakiś dramatyczny " mostek termiczny " ( ale nie sądzę ). W takim przypadku masz dwie możliwości : 1.) ocieplić dodatkowo od wewnątrz XPS 5cm ( to powinno wystarczyć ) lub 2.) wprowadzić ciepły bloczek / pustak cokołowy, który mógłby łączyć poziomą izolację termiczną podłogi na gruncie z pionową izolacją termiczną, zewnętrzną ściany fundamentowej ... ale tak jak napisałem powyżej ( 1. / 2. ) w szczególnych przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 27.11.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 A najlepiej ciepły boczek z pustaka zasypanego perlitem i wtedy tylko od zewnątrz ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts