galileo87 26.11.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Witam, Liczę sobie ile potrzebować będę w domu obwodów elektrycznych. Dom taki jak w stopce.Ogólnie wyszło mi łącznie 24 obwody na dom 138m2, chyba trochę dużo.Czy mógłby ktoś spojrzeć doświadczonym okien i podpowiedzieć, co można połączyć lub potwierdzić, że jest dobrze.Skrzynka planowana jest na 72 pola. Siła 1 Kotłownia - pompa ciepła2 Kuchnia - indukcja3 Na zewnątrz domu 230V Gniazdka: 1 Kuchnia - piec2 Kuchnia - Mikrofala3 Kuchnia - Lodówka + zmywarka4 Kuchnia - Reszta gniazdek5 Kotłownia - WM, odkurzacz, zamrażarka, inne6 Garaż - garaż + mała łazienka na parterze7 Salon_1 - TV, amplituner, dekoder, konsola, itp.8 Salon_2 - reszta salon, jadalnia, korytarz, wiatrołap, garderoba9 Łazienka główna - Pralka10 Łazienka główna - Suszarka11 Łazienka główna - Reszta gniazdek, w tym grzejnik drabinka12 Gniazdka piętro_1 - 1 pokój, garderoba, schody13 Gniazdka piętro_2 - 2 pokoje, korytarz14 Zewnątrz - Wyjście do garażu15 Zewnątrz - Reszta gniazdek (ok 4), brama, itp.16 Rolety - parter+piętro - 12szt Światła 1 Parter_1 - Kotłownia, garaż, gabinet, łazienka2 Parter_2 - Salon, kuchnia, wiatrołap, korytarz3 Łazienka główna - 4 Piętro - 3 pokoje, garderoba, korytarz, schody5 Zewnątrz - Światła zewnątrz PozdrawiamDamian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.11.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 To wcale nie jest dużo obwodów.Ja bym się jeszcze zastanowił nad podziałem p. 8 oraz wydzieleniem bramy z gniazd zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galileo87 26.11.2017 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 dzięki za odpowiedź elpapiotr jeżeli chodzi o pkt8 to też mi to po głowie chodziło więc go jeszcze podzielę, co do bramy to skoro polecasz, też wydzielę, w końcu to nie jest majątek. Czy mógłbyś z grubsza podpowiedzieć, jakie dodatkowe elementy powinien elektryk zaproponować do skrzynki? chciałbym by nie było to wykonane najtańszym kosztem, ale też nie chcę wydać majątku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.11.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Czy mógłbyś z grubsza podpowiedzieć, jakie dodatkowe elementy powinien elektryk zaproponować do skrzynki? Nie bardzo rozumiem, o jakie dodatkowe elementy chodzi i o jaką skrzynkę (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.11.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Wydziel sobie osobny obwód na oświetlenie łazienek bo powinien być na RCD. Poza tym polecam jednak projekt instalacji zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.11.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Wydziel sobie osobny obwód na oświetlenie łazienek bo powinien być na RCD. Fakt, przegapiłem. PN-HD 60364-7-701 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.11.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Ale nie jest zabronione posiadanie zabezpieczenia RCD w pomieszczeniach innych niż łazienka. Garaż, kotłownia i gabinet mogą być w jednym obwodzie RCD z łazienką. Można ale ja bym tak nie robił jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.11.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Pewnie. Przecież można wszystko dać na jednej RCD. Na ubogo, ale zgodnie z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.11.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Garaż, kotłownia i gabinet mogą być w jednym obwodzie RCD z łazienką. Na jednej różnicówce mogą być jednak nie na jednym obwodzie (§ 188. 2. Rozporządzenie - w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.11.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Na jednej różnicówce mogą być jednak nie na jednym obwodzie (§ 188. 2. Rozporządzenie - w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie.) Przeczytaj ten punkt jeszcze kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.11.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Ja się odniosłem do wpisu autora który pisał: Światła 1 Parter_1 - Kotłownia, garaż, gabinet, Łazienka Oraz do wpisu marcina225 który pisał: Wydziel sobie osobny obwód na oświetlenie łazienek bo powinien być na RCD. Paragraf WT który cytujesz dotyczy gniazdek a nie oświetlenia. § 188. Obwody odbiorcze 2. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych w łazience, gniazd wtyczkowych do urządzeń odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników wymagających indywidualnego zabezpieczenia. Ok może nie powinienem pisać to z cytatem Twojego postu, bardziej dotyczy to pkt 6. postu autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galileo87 27.11.2017 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 łazienka na dole które nie została wydzielona w obwodach znajduje się pod schodami i ma ok 1,5m2, tylko umywalka i kibelek.Będzie tam zapewne 1 główne światło i kinkiet nad lustrem + 1 gniazdko. Czy można łączyć gniazdko i światło na 1 obwodzie? Nie chciałbym robić dodatkowo 2 obwodów. Nie wpisałem w pierwszym poście, będzie jeszcze obwód 17 dla podłączenia małego agregatu prądotwórczego (myślę 4-5KW wystarczą, jednofazowy). Wszystko będzie w domu na prąd, budowa jest na wsi więc muszę się zabezpieczyć. @elpapiotrpoprzez dodatkowe elementy miałem na myśli, co w takiej skrzynce powinno się znaleźć, rozumiem jakieś RCD (jak inni napisali u góry), ale co jeszcze? co na dzisiejsze standardy w takiej skrzynce powinno się znaleźć by odpowiednio zabezpieczyć instalację elektryczną lecz nie wydać przy tym fortuny. Podczas rozmowy z elektrykiem chciałbym mieć jakieś podstawy wiedzy, jakie zabezpieczenia powinien zaproponować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.11.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Chcesz sprawdzić elektryka wiedzą z forum? Powinieneś mieć projekt instalacji i na nim bazować. W tej konkretnej skrzynce nie koniecznie musi wszysyko się znaleźć np. przepięciówka. I nie radził bym jakiejś róznicówki;-) A do agregu co chcesz z tego podłączyć? Całości raczej nie pociągnie. Edytowane 27 Listopada 2017 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.11.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) łazienka na dole które nie została wydzielona w obwodach znajduje się pod schodami i ma ok 1,5m2, tylko umywalka i kibelek. Będzie tam zapewne 1 główne światło i kinkiet nad lustrem + 1 gniazdko. Czy można łączyć gniazdko i światło na 1 obwodzie? Nie chciałbym robić dodatkowo 2 obwodów. .............. @elpapiotr poprzez dodatkowe elementy miałem na myśli, co w takiej skrzynce powinno się znaleźć, rozumiem jakieś RCD (jak inni napisali u góry), ale co jeszcze? co na dzisiejsze standardy w takiej skrzynce powinno się znaleźć by odpowiednio zabezpieczyć instalację elektryczną lecz nie wydać przy tym fortuny. Podczas rozmowy z elektrykiem chciałbym mieć jakieś podstawy wiedzy, jakie zabezpieczenia powinien zaproponować. Pozdrawiam Nie można łączyć obwodów gniazdowych i oświetleniowych. Tak było dawniej, teraz, zgodnie z Rozporządzeniem, mają być podzielone. W skrzynce powinno się znaleźć : - 30 % wolnego miejsca - wyłącznik główny - blok/i rozdzielcze - ochronniki przeciwprzepięciowe - sygnalizacja obecności napięcia (nie wymagane) - RCD w ilości rozsądnej - wyłącznik samoczynne - i wiele innych elementów, zgodnie z założeniami. Edytowane 27 Listopada 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.11.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Na odległość czuć, że inwestor chce samemu to robić Teraz sonduje co i jak. Podczas rozmowy z elektrykiem chciałbym mieć jakieś podstawy wiedzy, jakie zabezpieczenia powinien zaproponować. Niech elektryk rozrysuje Ci schemat jak to ma wyglądać , wrzuć go tutaj i wtedy doradzimy co powinno być zmienione Jeśli nie potrafi tego zrobić to szukaj innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galileo87 28.11.2017 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Tutaj Cie marcin225 zaskoczę ale nie robię instalacji samemu, jest to zbyt poważna sprawa w mojej opinii. Jedynie zastanawiam się, by trochę przyoszczędzić i podać elektrykowi mniej gniazdek elektrycznych i potem samemu już sobie pociągnąć kabel, ale tutaj muszę policzyć czy jest sens kombinować. Wstępnie elektryk za punkt zabierze 20zł+materiał. Pytam się o wymagane elementy w skrzynce ponieważ technika idzie do przodu więc na rynku mogą być stosowane takie rzeczy, których jeszcze 10 lat temu nie było lub elementy, które warto zastosować biorąc pod uwagę ilość elektroniki w domu, natomiast większość osób tego nie montuje. Idealny przykład tego, że większość ludzi nie podążą i nie interesuje ich to, co nowego pojawia się na rynku to pompa ciepła PW, gdy mówię, że tak chcę ogrzewać dom to zdecydowana większość ludzi zdziwiona takim pomysłem. Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 28.11.2017 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Rozpiska wygląda OK. Ja jeszcze zainwestowałem w ochronnik przepięciowy i dodatkowe bezpieczniki do jego zabezpieczenia ale troche nie wierze że to zadziała, mam też kontrolki faz bo z 2-3 razy w roku się zdarza że nie ma jednej więc odrazu wiadomo co nie gra. Różnicowkę mam jedną na każde ~8 obwodów, dobrze sie to układa w rozdzielni, jest różnicówka 3 fazowa(4 moduły) i 8 obwodów z niej zasilonych. W jednym rzędzie mieszcza sie 2 takie zestawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galileo87 30.11.2017 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 kontrolki faz też będę miał, mały koszt, a szybko może pokazać przyczynę problemu. jakie masz różnicówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 02.12.2017 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Schneider iid 25A takie: a tak wygląda jeden rząd w rozdzielni: Edytowane 2 Grudnia 2017 przez zibizz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.12.2017 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 a tak wygląda jeden rząd w rozdzielni: To w takim razie gdzie są żyły N i PE przewodów podłączonych do tych obwodów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts