fotohobby 03.12.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 https://www.budujemydom.pl/domy-pod-klucz/9006-dom-szkieletowy-nietrafiony-wybor Może to stereotypy, ale "taki mamy klimat".Może za xx lat się to zmieni, a może nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 03.12.2017 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Prześledź wątek "ile kosztował Was stan deweloperski" tam znajdziesz mnóstwo danych Ja za 290tyś zł wprowadzałem się urządzonego do domu 106m2. Póżżniej zrobiłem jeszcze elewację tynkiem silikonowym, ale w 3tyś/m2 się utrzymałam. Zdjęcia w dzienniku. Takie pierdoły to możesz wciskać ciemnemu ludowi smoleńskiemu. Chyba niewolnicy z Korei Płn budowali ci ten dom za wodę i chleb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 03.12.2017 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Wasza dyskusja to dalej nic nie wnosząca pyskówka więc znowu wtrącę ! przedstawię plusy i minusy obu technologi oczami Norwegów , jest to tłumaczenie jakiegoś artykułu - niestety opublikowanego 10lat temu ( nic świeżego nie znalazłem) dodam że skandynawskie firmy budują dużo solidniej niż w USA bo domy też muszą być wielopokoleniowe i są ! Plusy drewnianych - dobrze rozwinięta technologia i regulacje prawne - dostępność materiałów - dobrze wykształceni i dostępni fachowcy - niedrogi i wydajny sposób budowania - łatwość przebudowy , przesunięcia ścian , modernizacji - dobry mikroklimat w środku - badania wykazują lepsze zdrowie psychiczne w domach drewnianych - dobra akustyka HI-FI (słuchanie muzyki) -lekkie konstrukcje łatwiej transportować - szczególnie w trudnym terenie - łatwo budować samemu plusy murowanych -dobra izolacyjność akustyczna szczególnie ważna w domach wielorodzinnych -niepalny -nie zgnije -lepsze wykorzystanie energii ( chodzi o dużą bezwładność ciepła ) -można kształtować budynki z większą swobodą - niższe koszty utrzymania - chodzi tu o pielęgnację drewnianych - elewacja może wytrzymać 25-30 lat -mniej wrażliwe na wilgoć wady drewnianych - palą się bardziej ale się nie zawalają - trzeba dbać o drewno czyścić i malować co 2 - 5 lat - dosyć tradycyjne w kształcie i mało innowacyjne w wyglądzie wady murowanych - jest 10-20 procent droższy ale w dłuższym czasie się wyrównuje - trudniej się przebudowuje i zmienia kształt czy rozstaw pokoi - koszty przeróbek są o wiele większe - mało fachowców na rynku w Norwegii Tak przedstawiają się plusy i minusy w Skandynawii nie ze wszystkim się zgadzam ! ale to są przynajmniej jakieś rzeczowe argumenty . Dodam na końcu że jestem przed rozpoczęciem budowy własnego domu energooszczędnego i zrobiłem kosztorys stan SSZ 1500 zł m2 (tylko koszt materiałów) Wielkie dzięki ! To jest właśnie konkret ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 03.12.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 @fotohobbyMyślę, że nawet jak technologia nie była określona, to łatwiej jest przyjąć pewne założenia dla murowanego niż dla szkieletowca.U nas na ogół się buduje z bloczków 24-29cm (w zależności czy BK, silikat czy ceramika) i wiadomo, że to wytrzyma większość projektów jakie są w domach jednorodzinnych i pod coś takiego wykonawca robi wycenę. W przypadku domu szkieletowego, to mozna dać różne grubości i szerokości belek, inny materiał na te belki (KVH, BSH, dwuteowe, LVL), a tu wytrzymałości są różne, więc w wycenie ląduje np. LVL, gdy tak naprawdę wystarczy belka dwuteowa. Poza tym nie oczekiwałbym rzetelnej wyceny na dom murowany bez projektu konstrukcyjnego. Bez konkretów, to się później kończy na tym forum tematami typu: wykonawca chce dopłaty czy po wybudowaniu wyszło drożej jak miało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.12.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Takie pierdoły to możesz wciskać ciemnemu ludowi smoleńskiemu. Chyba niewolnicy z Korei Płn budowali ci ten dom za wodę i chleb To prześledź inne dzienniki, może Ci się główka otworzy Coś kiepsko jesteś związany z branżą, skoro takie ceny Cię dziwią, a podsuwasz te stalowe do oceny i dziwisz się, jak są oceniane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.12.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 @fotohobby Myślę, że nawet jak technologia nie była określona, to łatwiej jest przyjąć pewne założenia dla murowanego niż dla szkieletowca. U nas na ogół się buduje z bloczków 24-29cm (w zależności czy BK, silikat czy ceramika) i wiadomo, że to wytrzyma większość projektów jakie są w domach jednorodzinnych i pod coś takiego wykonawca robi wycenę. W przypadku domu szkieletowego, to mozna dać różne grubości i szerokości belek, inny materiał na te belki (KVH, BSH, dwuteowe, LVL), a tu wytrzymałości są różne, więc w wycenie ląduje np. LVL, gdy tak naprawdę wystarczy belka dwuteowa. . Wiesz, doświadczenie konstruktorskie to jest coś, co pozwala inżynierowi spojrzeć na projekt (szczególnie, jeśli jest to zwykła, prosta, parterowa stodółka jakich robi się wiele) i ocenić jakich obciążeń może się spodziewać i jaką technologię spośród dostępnych drewnianych wybrać do WSTĘPNEJ wyceny Chyba że to robi sekretarka w biurze, wówczas owszem, bierze cennik firmowy, patrzy ile za m2 i odpisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 03.12.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 No niestety możesz mieć rację z tym drugim :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 03.12.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Widzę, że wątek został totalnie zaśmiecony dywagacjami na temat wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami bożego narodzenia... Proponuję zatem zakończyć tą dyskusję i skupić się sad takim rozwiązaniem, które ostatnio znalazłem: http://stalowedomy.pl/sd2/ Stan deweloperski wraz z instalacjami (z 8% VAT): 192 240 zł Czy ktoś może coś na ten temat napisać konkretnego poza biciem piany ? Będę wdzięczny Za darmo bym tego nie wzial- najgorszy z mozliwych uklad warstw w scianie z oklejeniem wszystkiego styropianem. Proszenie sie o klopoty a te przy tym ukladzie pojawia sie na pewno, pytanie tylko kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 03.12.2017 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 To prześledź inne dzienniki, może Ci się główka otworzy Coś kiepsko jesteś związany z branżą, skoro takie ceny Cię dziwią, a podsuwasz te stalowe do oceny i dziwisz się, jak są oceniane.. Bredzisz gościu. G.wno mnie interesuje budowanie systemem gospodarczym. Ale widać masz problem ze zrozumieniem słowa pisanego. Podaj nazwę firmy która zbudowała ci dom za podane przez ciebie pieniądze. Nazwa i adres poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 03.12.2017 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Za darmo bym tego nie wzial- najgorszy z mozliwych uklad warstw w scianie z oklejeniem wszystkiego styropianem. Proszenie sie o klopoty a te przy tym ukladzie pojawia sie na pewno, pytanie tylko kiedy. ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.12.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Bredzisz gościu. G.wno mnie interesuje budowanie systemem gospodarczym. Ale widać masz problem ze zrozumieniem słowa pisanego. Podaj nazwę firmy która zbudowała ci dom za podane przez ciebie pieniądze. Nazwa i adres poproszę Do stanu SSO budowała firma Żakbud z Gliwic A potem wiesz co ? Brałem ludzi z polecenia, lub robiłem casting na Oferii, wybierałem wykonawców. Czyli - laptop na kolanach, telefon przy uchu. Może masz do tego dwie lewe ręce, dlatego za 300tyś zamieszkasz w szkieletowcu o beznadziejnym układzie warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 03.12.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 ok dzięki Poczytaj o scianie otwarto- i zamknietodyfuzyjnej i sam ocen. Od pierwszej od dawna sie odchodzi tam gdzie w Europie budownictwo drewniane jest bardziej rozpowszechnione i jest uwazana za bledna. Poza tym styropian na elewacji- od tego powinna zapalic sie w glowie czerwona lampka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.12.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 ... wybierałem wykonawców. zapytam z czystej ciekawości : dla SSO jaka była największa różnica w przedstawionych ofertach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Dla SSO oferty zbierałrm tylko w technologii murowanej. Najtańsza od najrdożeszej różniły się o ok 12 tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ala1719499794 04.12.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 No i trochę zgłupiałam. Mam wycene domku oban 70m2 na 170 tys stan deweloperski z fundamentem z vatem ,lokalna firma budująca domki szkieletowe. Ile w przybliżeniu może kosztowac tradycyjna budowa firmami tego stanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Nikt tu raczej nie jest wrózem i nie wie, jaki standard masz wyceniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 04.12.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 No i trochę zgłupiałam. Mam wycene domku oban 70m2 na 170 tys stan deweloperski z fundamentem z vatem ,lokalna firma budująca domki szkieletowe. Ile w przybliżeniu może kosztowac tradycyjna budowa firmami tego stanu? Podaj proszę jaki standard domu, ile poziomów, itp. Wiesz w jakiej dokładnie technologii został wyceniony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ala1719499794 04.12.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 firma MUSTER zakres prac widoczny na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 04.12.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Dają styropian na zewnątrz ścian.Podaruj sobie taki szkielet.Wcześniej w tym wątku to było poruszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 04.12.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Bredzisz gościu. G.wno mnie interesuje budowanie systemem gospodarczym. Na razie to kolego ty nie używasz żadnych argumentów tylko niegrzecznego języka wobec osób z którymi sie nie zgadzasz. Wyzywając innych albo nazywając ich wypowiedzi bredniami wcale nie przekonujesz innych do swoich tez, chociaż może ci sie tak wydaje. A co do tematu to osobiście w szkieletowcach mieszkałem w sumie może miesiąc (jakies wynajmowane pokoje kilka razy na wakacjach) i przez kilka nocy u znajomych na wyjeździe i pomijając czas budowy, który wydaje mi się jedynym plusem ja nie widze żadnych zalet, za to odczuwaliśmy z rodziną całą mase wad, a najgorsze z tego co pamiętam było właśnie odczucie, że mieszkajac na poddaszu miało się wrażenie jakby się chodziło po "pływającym" stropie. No i te skrzypienie podłogi przy chodzeniu nawet dzieci. Uznałbym to po prostu za błędy wykonawcze danego domu, ale powtarzały sie w każdym budynku w jakim miałem okazje mieszkać. Druga sprawa (może to tez był słaby wykonawca) to pekające tynki (łączenia płyt GK) w domach które stały już ponad 5 lat i to prawie w każdym pomieszczeniu. To takie rzeczy przez które prawie nigdy nie zastanawiałem sie poważnie nad budowa w tej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts