Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozważania na temat technologii budowy domu

iso2

Recommended Posts

A teraz moi drodzy czytelnicy skupcie się i odpowiedzcie samym sobie, a chętni tutaj : Ile razy w ciągu dnia , tygodnia, miesiąca, roku zdarzało się wam gładzic ściany, sufit czy tupać w podłogę z myślą jakie trwałe te moje cegły pustaki , bloczki , monolityczny beton etc.

Co rano, kiedy ktoś tłucze się w kuchni, czyli za ścianą mojej sypialni - a ja tego nie słyszę, dopóki nie otworzę drzwi. I podczas każdej imprezy u sąsiada z góry, która u mnie przejawia się tylko zgłuszonym dudnieniem. Modlę się wtedy za projektanta, konstruktora i wykonawcę mojego mieszkania.

Moje zdanie podziela sąsiadka wychowana w USA i Australii, dla której taka izolacja akustyczna jest poważnym szokiem po doświadczeniach z budownictwem szkieletowym.

Mieszkałam w domu szkieletowym pół roku i niestety, komfort akustyczny w takim budownictwie nie istnieje. Rozumiem, że można wybrać tę technologię ze względu na szybkość czy wygodę budowy - ale trzeba pogodzić się z tym, że cała rodzina słyszy co robimy, z częstotliwością wizyt w toalecie włącznie.

Edytowane przez sandwitch

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na razie to kolego ty nie używasz żadnych argumentów tylko niegrzecznego języka wobec osób z którymi sie nie zgadzasz. Wyzywając innych albo nazywając ich wypowiedzi bredniami wcale nie przekonujesz innych do swoich tez, chociaż może ci sie tak wydaje.

Jeśli ktoś nie ma argumentów, próbuje przekonać oponentów agresją.

Jak to działa na rozumnych ludzi, widać w takich sytuacjach.

Z powyzszego linka:

Drewno działa kojąco na układ nerwowy, zwalnia rytm serca człowieka i przedłuża jego życie nawet o godzinę dziennie. Mieszkańcy domów drewnianych są spokojniejsi oraz życzliwsi dla otoczenia. Nasi klienci decydują się na domy z drewna, ponieważ oddychające ściany i bliskość natury staje się luksusem cenionym bardziej niż złote klamki

:lol:

Urocze

http://mariarauch.pl/dom-drewniany-xxi-wieku/

Taką ciekawą stronę o technologii drewnianej znalazłem dzisiaj.

z tej strony :

" Ile to kosztuje? Cena domu w technologii DOBRY SZKIELET jest porównywalna do technologii tradycyjnej – około 3,5 tysiąca za metr kwadratowy. CLT jest średnio o 30% droższa. Dom 100% WOOD będzie natomiast prawie dwa razy droższy, niż ten wykonany z dobrego szkieletu. "

... trochę mnie rozbawiło :

" Drewno pochodzi z austriackich gór i ścinane jest w okresie zimowym – jedynie w cofającej się fazie księżyca "

ja myślę, że jaszcze jakieś modły są nad tym drewnem odprawiane :)

- to jw oczywiście w żaden sposób nie neguje budownictwa drewnianego. Człowiek zawsze korzystał z "darów natury", budował z drewna jako naturalnego surowca , ... jak i z kamienia, z czasem doszedł do ceramiki, cegieł, pustaków, ... do technologii obecnych, z których każda jest dobra, pod warunkiem że umiejętnie zastosowana.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Ale się skupiliście na tych "klockach".

Prawda jest taka, że i w murowanym i szkielecie może być słaba akustyka i to zależy od wielu rzeczy: układ pomieszczeń, grubość ściany i materiał czy chociażby drzwi. Co z tego jak łazienka będzie miała super wygłuszające ściany jak wszystko przez drzwi słychać.

Co do super wyciszenia przy silikacie, to też nie przesadzajcie, bo na ogół działówki są z 12cm lub nawet 8cm, więc ich wskaźniki to 45 do 48dB.

Ścianka karton-gips 10cm z podwójnym płytowaniem ma więcej, bo 50dB izolacyjności akustycznej - jak jest dobrze zrobiona oczywiście.

Właśnie do niego się odnioslem.

Dla jednych problemem jest to że słyszą co reszta rodziny robi w domu a dla innych jest to zaleta.

Dla sandwitch problemem było nie tylko to że słyszy szum wody w łazience, ale że wogóle słyszy co robi rodzina w domu.

I to jest wlaśnie smutne.

To Ty skoncentrowałaś się na odgłosach "stawiania klocka" których to odgłosow nawet w szałasie byś nie usłyszała.

Wyobraź sobie że miałem w rodzinie sytuację że jeden z domowników poślizgnął się w łazience i jego żona będąca w pokoju obok tego nie słyszała bo dom byl murowany. Po godzinie jak weszła do łazienki na ratunek było już a późno bo jej mąż wykrwawil się na śmieć z rozcięcia na szyji.

Budujcie więc sobie te betonowe bunkry, ciche jak grób.

Czyli - kilkadziesiąt lat dyskomfortu akustycznego po to, aby nie dopuscic do sytuacjj jak powyzej, ktorej to prawdopodobienstwo powtórzenia sie jest znikome ?

akurat na konkurencyjnym forum podobna dyskusja.

https://forum.budujemydom.pl/topic/31660-wybór-technologii-budowy-domu/

"Mieszkałam w kanadyjczyku w 2007 roku, wybudowanym na początku lat 90-tych. Nie wiem czy od tego czasu znacząco zmieniła się technologia stawiania tych budynków, ale w moim akustyka była nie do wytrzymania. Wiatr i deszcz waliły po dachu i ścianach tak, że nie dało się spać. Dźwięki w domu też rozchodziły się z dużą łatwością. Nie można było oglądać TV w salonie, jeśli ktoś chciał się wcześniej położyć."

No popatrz prawie cała Kanada i USA żyją w dyskomforcie akustycznym.

Jeżeli dla Ciebie słyszenie tego co robi Twoja rodzina w domu to dyskomfort to ja nie mam nic do dodania.

Widzisz wole nie byc epatowany muzyką, ktorej slucha moj syn, a w ktorej niekoniecznie się lubuję . Kiedy z kumplami gra na konsoli, tez wole slyszec mniej, niz wiecej.

Z drugiej strony, dźwięki, ktore powstaja w mojej sypialni wolalnym, aby pozostały w mojej sypialni. Podobnie, kiedy słucham muzyki czy późnowieczorny film na KD.

Poza tym dochodzą jeszcze dźwieki pralki, kotla, hydroforu, zmywarki, TV... To też takie interesujące ?

Co do Amerykanów - kiedys mialem samochod bez wspomagania kierownicy, bylem do tego przyzwyczajony i nie sadzilem, ze to jest przydatne - do czasu, kiedy w takiego nie nabyłem.

Amerykanie są co tego poziomu akustyki przyzwyczajeni, bo nie znaja niczego innego, ale to nie oznacza, że nie doceniliby lepszej.

Udowadnianie, ze dom z kiepska akustyką jest w użytkowaniu lepszy, niz dom z lepszą akustyką jest dość dziwaczne...

@Elfir, a Ty znowu o tych domach szkieletowych z lat 90-tych..

Naucz się wreszcie, że ta technologia tak jak murowane poszła do przodu.

Dobrze - a ile kosztuje ta technologia, czyli 10cm welny z podwojnym płytowaniem, zeby uzyskać parametry zbliżone do silikatu12cm ?

Możesz porównać ceny takich dwóch ścian ?

Już nie pisze nawet, ze u mnie sypialnie oddzielone są silikatem 18cm(pełnym).