Wlade 13.12.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Jako użytkownik domu szkieletowego, akurat akustyce ścian działowych nie mogę nic zarzucić. ( karton gips/osb/10 cm wełny/). Jest cicho - tak jak być powinno. Jak już ktoś pisał zależy ona nie tylko od ścian, ale i od wielkości pomieszczeń ich usytuowania, czy od drzwi. Co do relacji cenowych nie wypowiem się, bo trzeba by brać pod uwagę całosć budowy domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 13.12.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 U Ciebie są, ale Elfir ma 12 i 8 działówki, a pisze o akustyce w szkielecie jakby sama miała jakąś rewelacje. Co do cen, proszę bardzo:Grupa Silikaty podaje dla Silikat N12 = 12cm: - 33,23 netto/m2 - RA1: 45dB - RW: 48dBRigips dla ściany (płyta Rigips Pro typu A, Isover Aku 75mm, płyta Rigips Pro typu A) = 10cm - 44,23 netto/m2 - RA1: 43dB - RW: 48dB Grupa Silikaty podaje dla Silikat N18 = 18cm: - 48,55 netto/m2 - RA1: 49dB - RW: 52dBRigips dla ściany (2x płyta Rigips Pro typu A, Isover Aku 50mm, 2x płyta Rigips Pro typu A) = 10cm - 61,03 netto/m2 - RA1: 50dB - RW: 55dB Grupa Silikaty podaje dla Silikat A (pełna) = 18cm: - 74,30 netto/m2 - RA1: 54dB - RW: 57dBRigips dla ściany (2x płyta Rigips Pro typu A, 2x Isover Aku 50mm, 2x płyta Rigips Pro typu A) = 15cm - 65,94 netto/m2 - RA1: 55dB - RW: 57dB Dane i ceny wziąłem z oficjalnych cenników producentów.Nie mam pojęcia czy cena silikatów zawiera też koszty zaprawy, zapewne bardzo niskie, ale Rigips podaje cenę m2 ze wszystkim co potrzebne.Jedna i druga ściana wymaga dokładności od wykonawcy, bo będą mostki akustyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.12.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 - ciekawe zestawienie, ale nie podejrzewam, aby ktoś np. 5, 10 lat temu używał płyty " Isover Aku " ( ? ) - obecnie jak najbardziej, fajna izolacja - dla równowagi dane ze strony Rockwool z zastosowaniem płyty ROCKSONIC SUPER z klasami izolacyjności akustycznej dla lekkich ścian z g.k. o różnej grubości ściany i izolacji wewnętrznej : https://static.rockwool.com/globalassets/rockwool-pl/produkty/pw/wytyczne-projektowe-i-wskazowki-wykonawcze/3.1.1.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.12.2017 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 U Ciebie są, ale Elfir ma 12 i 8 działówki, a pisze o akustyce w szkielecie jakby sama miała jakąś rewelacje. Co do cen, proszę bardzo: Grupa Silikaty podaje dla Silikat N12 = 12cm: - 33,23 netto/m2 - RA1: 45dB - RW: 48dB Rigips dla ściany (płyta Rigips Pro typu A, Isover Aku 75mm, płyta Rigips Pro typu A) = 10cm - 44,23 netto/m2 - RA1: 43dB - RW: 48dB Grupa Silikaty podaje dla Silikat N18 = 18cm: - 48,55 netto/m2 - RA1: 49dB - RW: 52dB Rigips dla ściany (2x płyta Rigips Pro typu A, Isover Aku 50mm, 2x płyta Rigips Pro typu A) = 10cm - 61,03 netto/m2 - RA1: 50dB - RW: 55dB Grupa Silikaty podaje dla Silikat A (pełna) = 18cm: - 74,30 netto/m2 - RA1: 54dB - RW: 57dB Rigips dla ściany (2x płyta Rigips Pro typu A, 2x Isover Aku 50mm, 2x płyta Rigips Pro typu A) = 15cm - 65,94 netto/m2 - RA1: 55dB - RW: 57dB Dane i ceny wziąłem z oficjalnych cenników producentów. Nie mam pojęcia czy cena silikatów zawiera też koszty zaprawy, zapewne bardzo niskie, ale Rigips podaje cenę m2 ze wszystkim co potrzebne. Jedna i druga ściana wymaga dokładności od wykonawcy, bo będą mostki akustyczne. Czyli, jak widze, mozna zblizyc sie parametrami do sciany murowwnej, ale kosztuje to znacznie wiecej ? To juz wiadomo, dlaczego domy w tej technologii sa drozsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.12.2017 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Ja nie mam dzieci - izolacja akustyczna między sypialniami nie była moim priorytetem.Za to mogę wieszać ciężkie szafki i półki w dowolnym miejscu. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 14.12.2017 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Czyli, jak widze, mozna zblizyc sie parametrami do sciany murowwnej, ale kosztuje to znacznie wiecej ? To juz wiadomo, dlaczego domy w tej technologii sa drozsze... Hmm żeby to tak troszkę było porównywalne, wziąłbym jeszcze przynajmniej cenę tynku (materiału)......może gładzi......a wtedy....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 14.12.2017 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 A wtedy co? Byłem w kilku szkieleciakach, żaden nie był wykończony płytą osb, tylko miał jeszcze na sobie płyty KG, najczęściej podwójne, na zakładkę jak to jest zalecane przez producentów takich domów. A z tego co mi życie podpowiada, dom murowany również można wykończyć nie tynkiem tylko płytą KG, ale tu akurat wystarczy pojedyncza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.12.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 ... dom murowany również można wykończyć nie tynkiem tylko płytą KG - tylko po co ? - jak jest stary dom, krzywe ściany, to miałoby to uzasadnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 14.12.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Czyli, jak widze, mozna zblizyc sie parametrami do sciany murowwnej, ale kosztuje to znacznie wiecej ? To juz wiadomo, dlaczego domy w tej technologii sa drozsze... Jak widzisz można się zbliżyć, ale można też przegonić ścianę murowaną. Z tym, że kosztują znacznie więcej to już pojechałeś po bandzie. Przeczytaj dokładnie co tam jest. Jak ktoś zauważył, nie podałem cen z tynkiem dla murowanych, a więc różnica cenowa znika. Przy założeniu, że za tynk zapłacimy 10zł/m2, to do podanych cen dodaj jeszcze 20zł (obie strony ściany) i każda podana przeze mnie pozycja jest na korzyść KG. W przypadku tych Twoich pełnych silikatów 18, to i bez tynku są droższe, a RA1 maja lekko gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 14.12.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 - ciekawe zestawienie, ale nie podejrzewam, aby ktoś np. 5, 10 lat temu używał płyty " Isover Aku " ( ? ) - obecnie jak najbardziej, fajna izolacja - dla równowagi dane ze strony Rockwool z zastosowaniem płyty ROCKSONIC SUPER z klasami izolacyjności akustycznej dla lekkich ścian z g.k. o różnej grubości ściany i izolacji wewnętrznej : https://static.rockwool.com/globalassets/rockwool-pl/produkty/pw/wytyczne-projektowe-i-wskazowki-wykonawcze/3.1.1.pdf Dlatego cały czas tu piszę, że technologie poszły do przodu i ocenianie domów szkieletowych przez pryzmat tych zbudowanych X lat temu albo jeszcze dalej, to kompletny bezsens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.12.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 ... fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 14.12.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 - tylko po co ? - jak jest stary dom, krzywe ściany, to miałoby to uzasadnienie A no bo taniej, bo szybciej, bo robiąc samemu mniej się narobimy a i zrobić krzywo dużo trudniej niż przy tynkach. Co się tyczy izolacji akustycznej mam dwa porównania: dom od mamy kolegi, jak sam twierdzi słychać każdy krok który się robi u góry więc można stwierdzić że wytłumienie praktyczne żadne. Drugie to szkieleciak mojej siostry: kiedy siedzimy na dole 4 chłopaków w wieku 4-8 lat bawią się bezpośrednio nad naszymi głowami i tego absolutnie nie słychać, więc wyciszenie na poziomie stropu lanego. Wiec w tej kwestii akurat uważam, że jest to tylko kwestia nakładów finansowych ( choć z tego co kojarze, ale pewien nie jestem to szwagier na podłogę [strop] użył pianki wygłuszającej, folii aku i 2X OSB choć na 100% ręki obciąć nie dam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Jak widzisz można się zbliżyć, ale można też przegonić ścianę murowaną. Z tym, że kosztują znacznie więcej to już pojechałeś po bandzie. Przeczytaj dokładnie co tam jest. Jak ktoś zauważył, nie podałem cen z tynkiem dla murowanych, a więc różnica cenowa znika. Przy założeniu, że za tynk zapłacimy 10zł/m2, to do podanych cen dodaj jeszcze 20zł (obie strony ściany) i każda podana przeze mnie pozycja jest na korzyść KG. W przypadku tych Twoich pełnych silikatów 18, to i bez tynku są droższe, a RA1 maja lekko gorsze. Ja mam NP18, nie silikat A. Oferte na n18 mialem zaś na poziomie 2.80brutto, czyli 50zl BRUTTO Warto przeliczac dla realnych c3n, bo różne produkty i producenci maja rozne rabaty. Poza tym, deweloperzy budujacy takie domy najczesxiej w podwojne plytowanje, czy lepsza welne sie nie bawia. Zamawiajacy sie na tym nie zna i efekt jest, jaki jest. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 14.12.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Podałem ceny oficjalne, bo nie będę teraz dla Ciebie latał po składach i pytał za ile mają to czy tamto.Rigips i inne też można kupić taniej, BRUTTO. Ceny realne mogą być różne w zależności od regionu, pory roku czy jeszcze innych warunków. Poza tym kiedy Ty budowałeś? 3? 4 lata temu? Nie porównuj tamtych cen z obecnymi. Możemy się tu przerzucać postami, ale przyjmij wreszcie do wiadomości, że silikaty wcale nie muszą być lepsze akustycznie i tańsze niż ściana z KG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Nie musisz latac, wystarczy pppatrzec na alle.Patrzac na alle widze, ze cena N18 sie nie zmieniła. Dziwna rzecz - niby sie da, a sporo osob zauwaza, ze jest gorzej. Czyzby szkieletowi deweloperzy łoili taka kase za jednoplytowe sciany na gorszej wełnie ? Czy w gre wchodzą błędy wykonawcze ?Na wiosne bede u kuzyna w szkieleciaku - zaplacil niemalo, jestem ciekaw, czy na podwojne plytowanie i welnę aku Edytowane 14 Grudnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 14.12.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Zapytaj, też jestem ciekaw.Możliwe, że wykonawcy golą inwestorów, kiedy Ci nie mają pojęcia o temacie lub nie mają czasu pilnować co i jak. Ale tak jest ze wszystkim i w każdej branży niestety. Inna sprawa, że ciągle tu czytam, że sporo osób zauważa, że gorzej i tak dalej, ale jak popytać o szczegóły, to na ogół mowa o starszych domach. Zauważ też, że są różne technologie wykonania domu szkieletowego, lepsze i gorsze i u nas niestety może być tak, że te gorsze królują, bo tańsze, bo inwestor nie zna się, itd. Jak już się będziesz pytał kuzyna, to zapytaj jaką dokładnie ma technologię tego szkieleciaka, czy interesował się tym podczas wyboru wykonawcy, czy zgłębiał wiedzę na ten temat, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.12.2017 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Ja jestem ciekawy po co ten temat ??? Większość inwestorów buduje domy w technologii tradycyjnej , bo większość wykonawców robi w tej technologii i ją zna ...Inwestor ma więc spory wybór ekip i cen i sam może wybierać i decydować , tym bardziej że większość buduje systemem gospodarczym czyli sama zleca poszczególne prace i szuka wykonawców ,a nawet część robót robi sama .. To jest najtańsza metoda budowy i cena za dom murowany wychodzi najtaniej ... A inwestor patrzy na cenę i jeśli murowany wyjdzie mu taniej to inne technologie go nie interesują .... Domy drewniane , szkieletowe i inne "technologie" dla zapaleńców i wąskiej grupy ludzi ...Gdyby takie domy były dużo tańsze od murowanych to sądzę że zainteresowanie było by większe , ale są droższe a wybór firm i wykonawców którzy by się podjęli takie zadania i maja w tym temacie pojecie jest bardzo wąski co też winduje wysokie ceny robocizny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Dom murowany, budowany systemem gospodarczym w pewien sposob ulatwia zbieranie opinii, dyskusje o doborze materialow porownywanie różnuch opcjiJest szersze pole do zbierania doswiadczeń.A szkielet przyjezdza robic firma od a do zet, najczesciej inwestor srednio interesuje sie budową i tym, czy płytowanie jest podwójne, czy na ścianach nie na ryflowanego styropianu itp, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.12.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Dom murowany, budowany systemem gospodarczym w pewien sposob ulatwia zbieranie opinii, dyskusje o doborze materialow porownywanie różnuch opcji Jest szersze pole do zbierania doswiadczeń. A szkielet przyjezdza robic firma od a do zet, najczesciej inwestor srednio interesuje sie budową i tym, czy płytowanie jest podwójne, czy na ścianach nie na ryflowanego styropianu itp, itd... I taki "inwestor" jest najlepszy dla takich firm. Nie zna się , nie interesuje ... Fuszerka goni fuszerkę , oszczędności na materiale jak największe aby firma jak najwięcej zarobiła i itd ... Domy budowane od a do z przez jedną firmę to najgorsze co może być ... Mam doświadczenie bo obok mnie buduje deweloper którego znam i widzę jego budowy od 5 lat .. Klient wybiera dom z ich katalogu , wybiera działkę z ich posiadanych i za kilka (naści) miesiecy dostaje stan deweloperski a nawet pod klucz .. Tam są takie "oszczędności" których nie robi ŻADEN prywatny inwestor a tam liczy się kasa i KB przymyka mocno "oko" ... Widziałem jakie to oszczędności to powiem szczerze byl to dla mnie szok ... Główny cel - jak największy zysk .. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 17.12.2017 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Ostatnio znalazłem coś takiego:http://www.domiporta.pl/poradnik/7,157734,22684644,dom-rozkladany-budowany-w-szesc-godzin-i-kosztujacy-okolo-120.html#PrzeWysłałem maila z prośbą o parametry tych domów.Jak dostanę to się podzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts