Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozważania na temat technologii budowy domu

iso2

Recommended Posts

Jako użytkownik domu szkieletowego, akurat akustyce ścian działowych nie mogę nic zarzucić. ( karton gips/osb/10 cm wełny/). Jest cicho - tak jak być powinno. Jak już ktoś pisał zależy ona nie tylko od ścian, ale i od wielkości pomieszczeń ich usytuowania, czy od drzwi. Co do relacji cenowych nie wypowiem się, bo trzeba by brać pod uwagę całosć budowy domu

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U Ciebie są, ale Elfir ma 12 i 8 działówki, a pisze o akustyce w szkielecie jakby sama miała jakąś rewelacje.

Co do cen, proszę bardzo:

Grupa Silikaty podaje dla Silikat N12 = 12cm:

- 33,23 netto/m2

- RA1: 45dB

- RW: 48dB

Rigips dla ściany (płyta Rigips Pro typu A, Isover Aku 75mm, płyta Rigips Pro typu A) = 10cm

- 44,23 netto/m2

- RA1: 43dB

Grupa Silikaty podaje dla Silikat N18 = 18cm:

- 48,55 netto/m2

- RA1: 49dB

- RW: 52dB

Rigips dla ściany (2x płyta Rigips Pro typu A, Isover Aku 50mm, 2x płyta Rigips Pro typu A) = 10cm

- 61,03 netto/m2

- RA1: 50dB

- RW: 55dB

Grupa Silikaty podaje dla Silikat A (pełna) = 18cm:

- 74,30 netto/m2

- RA1: 54dB

- RW: 57dB

Rigips dla ściany (2x płyta Rigips Pro typu A, 2x Isover Aku 50mm, 2x płyta Rigips Pro typu A) = 15cm

- 65,94 netto/m2

- RA1: 55dB

Dane i ceny wziąłem z oficjalnych cenników producentów.

Nie mam pojęcia czy cena silikatów zawiera też koszty zaprawy, zapewne bardzo niskie, ale Rigips podaje cenę m2 ze wszystkim co potrzebne.

Jedna i druga ściana wymaga dokładności od wykonawcy, bo będą mostki akustyczne.

- ciekawe zestawienie, ale nie podejrzewam, aby ktoś np. 5, 10 lat temu używał płyty " Isover Aku " ( ? ) - obecnie jak najbardziej, fajna izolacja :yes:

- dla równowagi dane ze strony Rockwool z zastosowaniem płyty ROCKSONIC SUPER z klasami izolacyjności akustycznej dla lekkich ścian z g.k. o różnej grubości ściany i izolacji wewnętrznej :

https://static.rockwool.com/globalassets/rockwool-pl/produkty/pw/wytyczne-projektowe-i-wskazowki-wykonawcze/3.1.1.pdf

U Ciebie są, ale Elfir ma 12 i 8 działówki, a pisze o akustyce w szkielecie jakby sama miała jakąś rewelacje.

Co do cen, proszę bardzo:

Grupa Silikaty podaje dla Silikat N12 = 12cm:

- 33,23 netto/m2

- RA1: 45dB

Rigips dla ściany (płyta Rigips Pro typu A, Isover Aku 75mm, płyta Rigips Pro typu A) = 10cm

- 44,23 netto/m2

- RA1: 43dB

Grupa Silikaty podaje dla Silikat N18 = 18cm:

- 48,55 netto/m2

- RA1: 49dB

- RW: 52dB

Rigips dla ściany (2x płyta Rigips Pro typu A, Isover Aku 50mm, 2x płyta Rigips Pro typu A) = 10cm

- 61,03 netto/m2

- RA1: 50dB

- RW: 55dB

Grupa Silikaty podaje dla Silikat A (pełna) = 18cm:

- 74,30 netto/m2

- RA1: 54dB

Rigips dla ściany (2x płyta Rigips Pro typu A, 2x Isover Aku 50mm, 2x płyta Rigips Pro typu A) = 15cm

- 65,94 netto/m2

- RA1: 55dB

Dane i ceny wziąłem z oficjalnych cenników producentów.

Nie mam pojęcia czy cena silikatów zawiera też koszty zaprawy, zapewne bardzo niskie, ale Rigips podaje cenę m2 ze wszystkim co potrzebne.

Jedna i druga ściana wymaga dokładności od wykonawcy, bo będą mostki akustyczne.

Czyli, jak widze, mozna zblizyc sie parametrami do sciany murowwnej, ale kosztuje to znacznie wiecej ?

To juz wiadomo, dlaczego domy w tej technologii sa drozsze...

Czyli, jak widze, mozna zblizyc sie parametrami do sciany murowwnej, ale kosztuje to znacznie wiecej ?

Hmm żeby to tak troszkę było porównywalne, wziąłbym jeszcze przynajmniej cenę tynku (materiału)......może gładzi......a wtedy.......

A wtedy co? Byłem w kilku szkieleciakach, żaden nie był wykończony płytą osb, tylko miał jeszcze na sobie płyty KG, najczęściej podwójne, na zakładkę jak to jest zalecane przez producentów takich domów. A z tego co mi życie podpowiada, dom murowany również można wykończyć nie tynkiem tylko płytą KG, ale tu akurat wystarczy pojedyncza :)

Jak widzisz można się zbliżyć, ale można też przegonić ścianę murowaną.

Z tym, że kosztują znacznie więcej to już pojechałeś po bandzie.

Przeczytaj dokładnie co tam jest.

Jak ktoś zauważył, nie podałem cen z tynkiem dla murowanych, a więc różnica cenowa znika.

Przy założeniu, że za tynk zapłacimy 10zł/m2, to do podanych cen dodaj jeszcze 20zł (obie strony ściany) i każda podana przeze mnie pozycja jest na korzyść KG.

W przypadku tych Twoich pełnych silikatów 18, to i bez tynku są droższe, a RA1 maja lekko gorsze.

- ciekawe zestawienie, ale nie podejrzewam, aby ktoś np. 5, 10 lat temu używał płyty " Isover Aku " ( ? ) - obecnie jak najbardziej, fajna izolacja :yes:

- dla równowagi dane ze strony Rockwool z zastosowaniem płyty ROCKSONIC SUPER z klasami izolacyjności akustycznej dla lekkich ścian z g.k. o różnej grubości ściany i izolacji wewnętrznej :

https://static.rockwool.com/globalassets/rockwool-pl/produkty/pw/wytyczne-projektowe-i-wskazowki-wykonawcze/3.1.1.pdf

Dlatego cały czas tu piszę, że technologie poszły do przodu i ocenianie domów szkieletowych przez pryzmat tych zbudowanych X lat temu albo jeszcze dalej, to kompletny bezsens.

- tylko po co ?

- jak jest stary dom, krzywe ściany, to miałoby to uzasadnienie

A no bo taniej, bo szybciej, bo robiąc samemu mniej się narobimy a i zrobić krzywo dużo trudniej niż przy tynkach.

Co się tyczy izolacji akustycznej mam dwa porównania: dom od mamy kolegi, jak sam twierdzi słychać każdy krok który się robi u góry więc można stwierdzić że wytłumienie praktyczne żadne. Drugie to szkieleciak mojej siostry: kiedy siedzimy na dole 4 chłopaków w wieku 4-8 lat bawią się bezpośrednio nad naszymi głowami i tego absolutnie nie słychać, więc wyciszenie na poziomie stropu lanego. Wiec w tej kwestii akurat uważam, że jest to tylko kwestia nakładów finansowych ( choć z tego co kojarze, ale pewien nie jestem to szwagier na podłogę [strop] użył pianki wygłuszającej, folii aku i 2X OSB choć na 100% ręki obciąć nie dam)

Jak widzisz można się zbliżyć, ale można też przegonić ścianę murowaną.

Z tym, że kosztują znacznie więcej to już pojechałeś po bandzie.

Przeczytaj dokładnie co tam jest.

Jak ktoś zauważył, nie podałem cen z tynkiem dla murowanych, a więc różnica cenowa znika.

Przy założeniu, że za tynk zapłacimy 10zł/m2, to do podanych cen dodaj jeszcze 20zł (obie strony ściany) i każda podana przeze mnie pozycja jest na korzyść KG.

W przypadku tych Twoich pełnych silikatów 18, to i bez tynku są droższe, a RA1 maja lekko gorsze.

Ja mam NP18, nie silikat A. Oferte na n18 mialem zaś na poziomie 2.80brutto, czyli 50zl BRUTTO

Warto przeliczac dla realnych c3n, bo różne produkty i producenci maja rozne rabaty.

Poza tym, deweloperzy budujacy takie domy najczesxiej w podwojne plytowanje, czy lepsza welne sie nie bawia.

Zamawiajacy sie na tym nie zna i efekt jest, jaki jest.

Edytowane przez fotohobby

Podałem ceny oficjalne, bo nie będę teraz dla Ciebie latał po składach i pytał za ile mają to czy tamto.

Rigips i inne też można kupić taniej, BRUTTO.

Ceny realne mogą być różne w zależności od regionu, pory roku czy jeszcze innych warunków.

Poza tym kiedy Ty budowałeś? 3? 4 lata temu?

Nie porównuj tamtych cen z obecnymi.

Możemy się tu przerzucać postami, ale przyjmij wreszcie do wiadomości, że silikaty wcale nie muszą być lepsze akustycznie i tańsze niż ściana z KG.

Nie musisz latac, wystarczy pppatrzec na alle.

Patrzac na alle widze, ze cena N18 sie nie zmieniła.

Dziwna rzecz - niby sie da, a sporo osob zauwaza, ze jest gorzej.

Czyzby szkieletowi deweloperzy łoili taka kase za jednoplytowe sciany na gorszej wełnie ? Czy w gre wchodzą błędy wykonawcze ?

Na wiosne bede u kuzyna w szkieleciaku - zaplacil niemalo, jestem ciekaw, czy na podwojne plytowanie i welnę aku

Edytowane przez fotohobby

Zapytaj, też jestem ciekaw.

Możliwe, że wykonawcy golą inwestorów, kiedy Ci nie mają pojęcia o temacie lub nie mają czasu pilnować co i jak. Ale tak jest ze wszystkim i w każdej branży niestety.

Inna sprawa, że ciągle tu czytam, że sporo osób zauważa, że gorzej i tak dalej, ale jak popytać o szczegóły, to na ogół mowa o starszych domach.

Zauważ też, że są różne technologie wykonania domu szkieletowego, lepsze i gorsze i u nas niestety może być tak, że te gorsze królują, bo tańsze, bo inwestor nie zna się, itd.

Jak już się będziesz pytał kuzyna, to zapytaj jaką dokładnie ma technologię tego szkieleciaka, czy interesował się tym podczas wyboru wykonawcy, czy zgłębiał wiedzę na ten temat, itd.

Ja jestem ciekawy po co ten temat ???

Większość inwestorów buduje domy w technologii tradycyjnej , bo większość wykonawców robi w tej technologii i ją zna ...

Inwestor ma więc spory wybór ekip i cen i sam może wybierać i decydować , tym bardziej że większość buduje systemem gospodarczym czyli sama zleca poszczególne prace i szuka wykonawców ,a nawet część robót robi sama ..

To jest najtańsza metoda budowy i cena za dom murowany wychodzi najtaniej ...

A inwestor patrzy na cenę i jeśli murowany wyjdzie mu taniej to inne technologie go nie interesują ....

Domy drewniane , szkieletowe i inne "technologie" dla zapaleńców i wąskiej grupy ludzi ...

Gdyby takie domy były dużo tańsze od murowanych to sądzę że zainteresowanie było by większe , ale są droższe a wybór firm i wykonawców którzy by się podjęli takie zadania i maja w tym temacie pojecie jest bardzo wąski co też winduje wysokie ceny robocizny ...

Dom murowany, budowany systemem gospodarczym w pewien sposob ulatwia zbieranie opinii, dyskusje o doborze materialow porownywanie różnuch opcji

Jest szersze pole do zbierania doswiadczeń.

A szkielet przyjezdza robic firma od a do zet, najczesciej inwestor srednio interesuje sie budową i tym, czy płytowanie jest podwójne, czy na ścianach nie na ryflowanego styropianu itp, itd...

Dom murowany, budowany systemem gospodarczym w pewien sposob ulatwia zbieranie opinii, dyskusje o doborze materialow porownywanie różnuch opcji

Jest szersze pole do zbierania doswiadczeń.

A szkielet przyjezdza robic firma od a do zet, najczesciej inwestor srednio interesuje sie budową i tym, czy płytowanie jest podwójne, czy na ścianach nie na ryflowanego styropianu itp, itd...

I taki "inwestor" jest najlepszy dla takich firm. Nie zna się , nie interesuje ...

Fuszerka goni fuszerkę , oszczędności na materiale jak największe aby firma jak najwięcej zarobiła i itd ...

Domy budowane od a do z przez jedną firmę to najgorsze co może być ...

Mam doświadczenie bo obok mnie buduje deweloper którego znam i widzę jego budowy od 5 lat ..

Klient wybiera dom z ich katalogu , wybiera działkę z ich posiadanych i za kilka (naści) miesiecy dostaje stan deweloperski a nawet pod klucz ..

Tam są takie "oszczędności" których nie robi ŻADEN prywatny inwestor a tam liczy się kasa i KB przymyka mocno "oko" ...

Widziałem jakie to oszczędności to powiem szczerze byl to dla mnie szok ...

Główny cel - jak największy zysk ..

Edytowane przez kaszpir007