Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozważania na temat technologii budowy domu

iso2

Recommended Posts

"Nasi klienci decydują się na domy z drewna, ponieważ oddychające ściany i bliskość natury staje się luksusem cenionym bardziej niż złote klamki "

Gdy ściany nabawią się astmy, to już takie urocze nie będzie:cool:

Super . Też coś znalazłem.

"Firma nawiązuje jakością i precyzją wykonania do ręcznie produkowanych samochodów włoskich marek Lamborghini czy Bugatti. Jednak cena takiego domu jest porównywalna lub niższa od ceny za zwykły dom murowany czy konkurencyjny dom szkieletowy.

Skąd oni ich biorą ? Z tele mango ? A może , Pani Halynko , coś na stronę trzeba ...?

Następne

„Zacznijmy więc od podstaw. Od samej konstrukcji i samej budowy. W przypadku domów drewnianych jest ona nawet o 30-40% tańsza w porównaniu z technologią murowaną.”

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I taki "inwestor" jest najlepszy dla takich firm. Nie zna się , nie interesuje ...

Fuszerka goni fuszerkę , oszczędności na materiale jak największe aby firma jak najwięcej zarobiła i itd ...

Domy budowane od a do z przez jedną firmę to najgorsze co może być ...

Mam doświadczenie bo obok mnie buduje deweloper którego znam i widzę jego budowy od 5 lat ..

Klient wybiera dom z ich katalogu , wybiera działkę z ich posiadanych i za kilka (naści) miesiecy dostaje stan deweloperski a nawet pod klucz ..

Tam są takie "oszczędności" których nie robi ŻADEN prywatny inwestor a tam liczy się kasa i KB przymyka mocno "oko" ...

Widziałem jakie to oszczędności to powiem szczerze byl to dla mnie szok ...

Główny cel - jak największy zysk ..

Zgadzam się, że głównym celem firmy jest zysk. Ale jak firma w całości buduje dom, to za niego odpowiada i w przypadku jakiejś katastrofy zarządzający nawet pójdzie siedzieć. A jak coś się zrobi gospodarczym sposobem to kto odpowiada? A w takich domach widziałem już różne cuda. Instalacja elektryczna tak zrobiona, że dom nie spalił się tylko dlatego, że jest z cegły. Kable idą nie wiadomo którędy, niespodziewane puszki schowane pod tynkiem, przy montażu karnisza trafiasz na rurkę gazową, bo ktoś górą omijał okno. Jeszcze dopóki mieszka osoba, która uczestniczyła w budowie to wie o tych rozwiązaniach, ale co jak zmienił się właściciel, a nic nie trzyma standardów?

Budownictwo modułowe to przyszłość, ale musi stać się popularne, aby się rozwinęło. Pojedziesz wtedy do hipermarketu budowlanego, wskażesz które moduły cię interesują, a firma w kilka tygodni złoży z nich dom na twojej działce.