fotohobby 28.11.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) Piana miała być zastosowana przy budowie domu w technologi murowanej. Obecnie skłaniam się do technologi szkieletowej, ekologicznej gdzie o pianie to nawet nie chcę myśleć A co tam będzie ekologicznego ? Impregnat ? OSB ? Wełna mineralna ? Ekologicznie to by było, jakbyś z bala wybudował, ogniem opalił, pokostem lnianym opędzlował, mchem poutykał. Edytowane 28 Listopada 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 28.11.2017 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Ale może porównujmy porównywalne - czyli domy w tej samej lokalizacji, o tym samym zapotrzebowaniu, różniące się technologią budowy. I obstawiasz ze jaka bedzie to róznica. Jeden pójdzie od reki a na drugiego nawet nie spojrzą? Choc gdyby byl to welniany oryflowany kanadyjczyk to tez bym nie spojrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.11.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Każdy pójdzie, tylko za różną cenę - i o to chodzi.Jaka - nie wiem, nie mając informacji o budynkach i lokalizacji, ale wydaje mi się, że pracownicy biur nieruchomości mogliby dysponować takimi danymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 29.11.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Każdy pójdzie, tylko za różną cenę - i o to chodzi. Jaka - nie wiem, nie mając informacji o budynkach i lokalizacji, ale wydaje mi się, że pracownicy biur nieruchomości mogliby dysponować takimi danymi. I to jest to co krytykuję w tym wątku: nie mam danych, ale szkielety tracą od razu na wartości... Przydały by się jakieś twarde dane o sprzedaży z podziałem na coś więcej niż tylko technologia murowana czy szkieletowa. Co do ekologiczności, to nie trzeba impregnatu jak się używa dobrej jakości materiałów. Płytę OSB można zastąpić MFP, trochę zdrowsza, a wełnę mineralną wełną drzewną albo poszatkowaną makulaturą Nie twierdzę, że to zdrowsze niż silikaty czy beton komórkowy, bo te też są spoko, ale czasy, gdzie każdy kawałek drewna w domu musiał być zatopiony w całej tablicy Mendelejewa, żeby przetrwać choć kilka lat już minęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) temat o cenach szkieletowca na rynku wtórym gdzieś był, bo ktoś sprzedawał swojego i się żalił.Przy okazji ludzie pisali, że gdyby mieli dwa identyczne domy w tej samej cenie i lokalizacji, wybiorą przede wszytskim murowanego. Zawsze możesz założyć wątek z sondą/ankietą. Edytowane 29 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) I to jest to co krytykuję w tym wątku: nie mam danych, ale szkielety tracą od razu na wartości... Przydały by się jakieś twarde dane o sprzedaży z podziałem na coś więcej niż tylko technologia murowana czy szkieletowa. Co do ekologiczności, to nie trzeba impregnatu jak się używa dobrej jakości materiałów. Płytę OSB można zastąpić MFP, trochę zdrowsza, a wełnę mineralną wełną drzewną albo poszatkowaną makulaturą . Drewno jest surowe ? Niczym nie przejechane ? Na szkodniki, grzyby ? Celuloza w scianach osiada, poza tym tez jest impregnowwna solami boru, moze tez zawierac kadm z farby drukarskiej. Welna drzewna też jest czyms zabezpieczona. MFP jest "troche" zdrowsza..... Dalekie to od ekologii Edytowane 29 Listopada 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 29.11.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Są też domy murowane z osiadającą wylewką , nafaszerowane mostkami , ściany działowe na piętrze przecinające izolacje poddasza , z 7 cm warstwą styro pod podłogą bo budowlańcom się omskło, z wełną na poddaszu położoną przez firmy z "20 letnim doświadczeniem " i styropianem na placki, z paroizolacją położoną na zasadzie" bo się daje" etc etc I takich domów jest większość .To są realia a nie forumowe DIY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 29.11.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Drewno jest surowe ? Niczym nie przejechane ? Na szkodniki, grzyby ? Celuloza w scianach osiada, poza tym tez jest impregnowwna solami boru, moze tez zawierac kadm z farby drukarskiej. Welna drzewna też jest czyms zabezpieczona. MFP jest "troche" zdrowsza..... Dalekie to od ekologii Czy Ty czasem nie masz celulozy na poddaszu ? Z kadmem czy bez ? Celuloza osiada - jedni potrafią drugim się tylko wydaje . Murowańca tak jak szkieletowca idzie zrobić dobrze i żle . Jak ktoś kupuje oczami i opinią na temat technologii to jest mi tylko go żal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 29.11.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Wełna drzewna jest zabezpieczona siarczanem amonu, tym samym co jesz w pieczywie.Drewno jest strugane czterostronnie i suszone do pewnej wilgotności (C24) lub w ogóle "wygotowane" jak w LVL, więc ryzyko szkodników i grzybów maleje.Ważne, aby nie dopuścić wilgoci, ale to samo dotyczy murowanych. Zgodzę się, że najbardziej ekologiczne to słoma z gliną i tym podobne, ale wśród materiałów bardziej popularnych, to jednak te na bazie drewna są bardziej ekologiczne od pian itp. Jeszcze co do impregnacji drewna, to jak się ogląda większość więźb, to jest to maźnięte chemią po wierzchu i tyle, a jak przetniesz belkę, to nic w środku nie ma, więc często ta impregnacja, to tylko po to żeby klient myślał, że ma zabezpieczone... Z celulozą po makulaturze, to faktycznie nie trafiłem, bo tam może być syf i jedyna ekologia to recykling starych gazet. @Elfir jak możesz to podrzuć proszę link do tego tematu i żalów, bo chciałbym zobaczyć jaki to był szkieletowiec Żeby było jasne, to nie twierdzę, że domy szkieletowe są lepsze. Sam rozważałem silikaty i sądzę, że to fajny materiał na dom. Uważam, że zarówno w szkieletowych jak i murowanych można pójść w technologie, które są złe/słabe i mieć potem żale, że dom jest do kitu. Po prostu byłoby miło gdyby forumowicze, którzy się tu udzielają potrafili bardziej pokazać, że są różne kategorie i podkategorie domów, a nie wrzucali wszystko do jednego worka.Np. zamiast pisać: "domy szkieletowe są słabe, co pokazuje nam ostatnie 20 lat w Polsce i rynek"to mogliby wspomnieć: "ale przyczyną tego było budowanie domów marnej jakości, bez wiedzy i z kiepskich materiałów, a teraz są nowsze technologie i materiały, więc to może być już inna bajka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) Kazdy dom da sie zepsuc, tylle, ze mostek w murowanym, czyli kondensacja, wilgoć nie naruszaja jego konstrukcji. W drewniamym pojawia sie korozja biologiczna, grzyb rozrastaja sie szybciej. Ceny na rynku wtórnym regulują, klienci ich potrzeby, przyzwyczajenia i opinie.Sadze, że to się w PL długo nie zmieni. Edytowane 29 Listopada 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2017 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) @Elfir jak możesz to podrzuć proszę link do tego tematu i żalów, bo chciałbym zobaczyć jaki to był szkieletowiec Musiałabym przeryć forum wyszukiwarką, bo to dawno było. Pierwszy z brzegu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126834-Kanadyjczyk-nie-do-sprzedaży-dlaczego-domy-sprzedaż i kolejny - z wypowiedzią o jakości domów w USA: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3243-szkielet-drewniany-ZA-I-PRZECIW I ogólny wątek o domach szkieletowych: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205818-Dom-kanadyjski-czyli-szkieletowy-dlaczego-z-takimi-oporami-staje-się-quot-polski-quot Edytowane 29 Listopada 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 29.11.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) A co tam będzie ekologicznego ? Impregnat ? OSB ? Wełna mineralna ? Materiały izolacyjne z włókna drzewnego w postaci wdmuchiwanej lub płyt Również dostępne bez soli borowej. Technika wytwarzania, produkcji poszła znacząco do przodu i uważam, że nie powinno się wkładać wszystkiego do jednego worka. Ekologicznie to by było, jakbyś z bala wybudował, ogniem opalił, pokostem lnianym opędzlował, mchem poutykał. Też można Ja osobiście, obecnie jestem na etapie właśnie takiego wyboru. Murowany czy szkieletowy, wiadomo każdy ma swoje WADY i ZALETY Nie jest łatwo. A może lepiej jakbym dopisał NOWOCZESNY szkieletowy Edytowane 29 Listopada 2017 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Mam nadzieję, ze już posiadasz juz dokładny kosztorys z ta welną drzewną Poza tym jeszcze super ekologiczne OSB, MFP.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 29.11.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) Mam nadzieję, ze już posiadasz juz dokładny kosztorys z ta welną drzewną Oczywiście, baa Posiadam prawie cały kosztorys wybudowania domu w tym systemie Poza tym jeszcze super ekologiczne OSB, MFP.... Jeśli to sarkazm, to nie odpowiadam P.S. Chciałbym tylko dodać, że nie zamierzam wybudować domu w "mega" ekologi, itp. itd. Nie jestem aż takim zapaleńcem Szukam po prostu czegoś dobrego, w miarę przystępnego i uniwersalnego. A miłym zaskoczeniem będzie, jak te produkty będą delikatnie pisząc ekologiczne. Edytowane 29 Listopada 2017 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2017 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Welna drzewna jest stosunkowo droga, wiec lepiej sobie to przeliczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 29.11.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 broniłem domów szkieletowych w wielu tematach i nie będę wypisywał po raz kolejny swoich racji - wiem jedno że nie należy mówić o tym że są gorsze lub lepsze jak się nie ma pojęcia ! ilu z was miało okazję mieszkać w takim domu ? ( nie mówię o domku letniskowym np na Mazurach) nie należy bać się tej technologii tylko niedoświadczonych wykonawców. Podam przykład - w ostatnich 3 latach siedmiu moich znajomych budowało lub zaczyna budować domy , pięciu wybrało technologię szkieletu drewnianego a dwóch murowaną - łączy ich wszystkich to że kilka lat mieszkali w Skandynawii w domach drewnianych ( tylko jeden jest zawodowym cieślą ) Zrobiła się znowu pyskówka lobby budownictwa tradycyjnego , którzy mają kilka wyświechtanych stereotypowych opinii ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cudak 29.11.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 (edytowane) Welna drzewna jest stosunkowo droga, wiec lepiej sobie to przeliczyc Tak, jak pisałem powyżej. Orientowałem się już mocno w cenach i wydaje mi się, że nie jest to taką tragedią Ponadto dla jednego będzie drogo, a dla innego nie. Więc to czy drogo czy nie, to pozostawiam do indywidualnej oceny każdego z nas. Oczywiście zgodzę się, że ocieplając poddasze wełną drzewną będziemy musieli zapłacić więcej niż gdybyśmy ociepli wełną mineralną Ale dzięki za wskazówkę. P.S. Mam podobne podejście jak kolega mariober, nie należy się tego bać. A piszę o tym tutaj, bo być może mój domek będzie szkieletowy wykonany w "technologi" jak ja to nazwałem nowoczesnej Edytowane 29 Listopada 2017 przez cudak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 29.11.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Musiałabym przeryć forum wyszukiwarką, bo to dawno było. Pierwszy z brzegu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126834-Kanadyjczyk-nie-do-sprzedaży-dlaczego-domy-sprzedaż i kolejny - z wypowiedzią o jakości domów w USA: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3243-szkielet-drewniany-ZA-I-PRZECIW I ogólny wątek o domach szkieletowych: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205818-Dom-kanadyjski-czyli-szkieletowy-dlaczego-z-takimi-oporami-staje-się-quot-polski-quot Przeczytałem ten pierwszy wątek i wynika z niego to co mówiłem wcześniej, że domy te "tracą" na wartości przez stereotypy. Poza w tym temacie jest trochę pozytywnych opinii o szkieleciakach. Ba, nawet ktoś próbował wytłumaczyć tę różnicę w starych, byle jakich szkieletach, a tych lepszych. To sam co ja próbuję zrobić teraz. Zauważyłem też, że się tam udzielałaś, a mimo to dalej szerzysz stereotypy... No, ale to może wynika z Twojej nienawiści do kartongipsów. Co do domów w USA, mam kolegę co tam stawiał domy i najlepszej opinii o ich budownictwie nie miał. Nasze domy (obojętnie czy murowane czy szkieletowe), to przy wielu z nich majstersztyki. Ale co się dziwić, tam okno dwuszybowe to luksus/nowość dla wielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 29.11.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Co do ekologii, to ja bym z przyjemnością postawił dom z Massive Holz Mauer, czyli czyste drewno i gwoździe, żadnych klejów, itp.Ale tutaj cena przebija absolutnie wszystko inne :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 29.11.2017 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 broniłem domów szkieletowych w wielu tematach i nie będę wypisywał po raz kolejny swoich racji - wiem jedno że nie należy mówić o tym że są gorsze lub lepsze jak się nie ma pojęcia ! ilu z was miało okazję mieszkać w takim domu ? ( nie mówię o domku letniskowym np na Mazurach) nie należy bać się tej technologii tylko niedoświadczonych wykonawców. Podam przykład - w ostatnich 3 latach siedmiu moich znajomych budowało lub zaczyna budować domy , pięciu wybrało technologię szkieletu drewnianego a dwóch murowaną - łączy ich wszystkich to że kilka lat mieszkali w Skandynawii w domach drewnianych ( tylko jeden jest zawodowym cieślą ) Zrobiła się znowu pyskówka lobby budownictwa tradycyjnego , którzy mają kilka wyświechtanych stereotypowych opinii ! Dzięki za konkretną opinię. Niestety zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem w 100% W Polsce chyba nie ma zbyt dużej ilości doświadczonych wykonawców domów szkieletowych i tu jest chyba największy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts