Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd dachu i wymiana okien połaciowych

Marek_1979

Recommended Posts

Dzień dobry,

Przy ciągu kominowym oraz przy oknach połaciowych pojawiły się zacieki i odchodząca farba. W związku z tym pomyślałem o całkowitym przeglądzie dachu i ewentualnych naprawach oraz o wymianie okien połaciowych na 3-szybowe, dwukomorowe żeby poprawić trochę termikę i akustykę wewnątrz. Jednocześnie zacząłem się zastanawiać, czy w kwestii ocieplenia i sprawdzenia stanu wełny będzie wymagana ingerencja od wewnątrz pomieszczeń, czy na podstawie przesłanych zdjęć wystarczający dostęp będzie od strony dachu? Jeśli da się tylko od wewnątrz, to jest taka szansa, ponieważ góra generalnie nie była nigdy urządzona i planuję się za to zabrać w przyszłym roku, chociaż rozbieranie płyt GK istotnie zwiększy koszt.

W związku z tym poszukuję sprawdzonej ekipy, która mi to porządnie zrobi i da gwarancję na swoją pracę. Mieszkam w Warszawie, na Białołęce przy granicy z Markami. Na co zwracać uwagę?

Przy okazji pytanie - ile może kosztować sama robocizna? Jaki rząd wielkości brać pod uwagę?

Zdjęcia z budowy, które udało mi się znaleźć oraz aktualne z widokiem i szerokością dachu. Budynek był stawiany w latach 2006-2007.

Niedługo planuję również zrobić zdjęcia kamerą termowizyjną – być może będzie widać czy dach został równo ocieplony i zaizolowany.

ymkT0Lpl.jpgXrf4hLDl.jpgbJh9inTl.jpgr3sGhC1l.jpg

• 2 weeks później...
Może się okazać, że po tylu latach ta folia uległa degradacji. Jak tak jest to całe pokrycie dachu do zdjęcia. Natomiast wracając do załączonych zdjęć to wełna bardzo niestarannie ułożona. Przy oknach stelaż niepoprawnie zamontowany. To akurat można poprawić wymieniając okna. Pozdrawiam.

Wełna ułożona niechlujnie a stelaż także pozostawia wiele do życzenia.

Zdjął bym to wszystko i po ewentualnym wymianie okien przystąpił do ponownego równego ułożenia wełny.

To poprawi jakość ocieplenia. Ewentualnie jeśli planowane jest użytkowanie poddasza można pomyśleć o dodatkowej warstwie wełny 10 cm pomiedzy stelażami i koniecznie folia paroizolacyjna.

Dokładnie docieplić miejsca wokół okien.