Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć Wam.

W obecnych oknach Salamander (5 komorowych) montowanych 2.5 lata temu chcę wymienić wkłady szybowe na akustyczne. Gdyż mieszkam przy drodze szybkiego ruchu.

Obecnie mam w nich zwykłe szyby 4/16/4

Producent zaoferował że może dać mi maksymalnie takie wkłady szybowe nowe:

Szyba 44.2/16/8 - waga 41,5 kg/ metr kw.

Parametry dźwiękowe Rw(C;Ctr): 40(-2;-6)db

Nie wiem ile mają parametry moje obecne wkłady, ale wyczytałem że średnio zwykłe wkłady 4/16/4 mają takie parametry:

- 4/16/4 - 30 db (-1;-3) tj. odpowiednio C: 29db i Ctr: 27db

- 44.2/16/8 - 40 db (-2;-6) tj. odpowiednio C: 38 db i Ctr; 34db

Więc bym przeskoczył z 29 i 27 db na 38 i 34 db.

-------------

Odczuję różnicę? a jak tak to jaką? minimalna? średnia różnica? duża różnica? bardzo duża?

https://forum.murator.pl/topic/234063-parametry-akustyczne-nowego-wk%C5%82adu-odczuj%C4%99-r%C3%B3%C5%BCnic%C4%99/

Całkowicie szczelne - zero nawietrzników.

Skoro masz szczelne okna (bez wyciętych kawałków uszczelek czy nawiewników), to trochę dziwne, że hałas Ci dokucza. Mam badziewne, stare okna no name od Marszałkowskiej, i jak zamknę szczelnie, to hałas jest ledwo słyszalny. Tyle, że przy wentylacji grawitacyjnej nie da się tak żyć.

Ale skoro masz tak wrażliwy słuch, to wymiana pakietów z taką różnicą dB powinna być wyraźnie słyszalna.

BTW. Jak masz zrobioną wentylację mechaniczną, że na nią się nie skarżysz?

Nic nie jest powycinane, wszystkie uszczelki oryginalne.

U mnie też hałas z drogi szybkiego ruchu jest słabo słyszalny (szumy, szmery), ale jednak. A nie mówię już jak stary autobus rusza, to silnik z 120 db chyba - to potrafi to człowieka w nocy obudzić - mnie budzi.

Jak otworzę okno to mam głośno, a w godz. 7-10 i 15-19 bardzo głośno jak wszyscy wracają z roboty autami i pędzą.

Denerwuje mnie też że te wkłady tak dziwnie zniekształcają odgłosy. Jak otworzę okno to słyszę "naturalny" hałas pędzących aut, a jak zamknę to przez szybę słyszę to dużo ciszej, ale tak dziwnie ten dźwięk zniekształca że mnie to denerwuje.

Właśnie budzą mnie takie elementy, dlatego chcę wymienić wkłady szybowe na akustyczne.

Chciałem coś w granicach 43-45db ale niestety nie ma w ofercie do moich okien takich pakietów, gdyż byłby by one już za ciężkie na skrzydło.

Co do wentylacji w pokoju to tylko jak okno otworzę / uchylę na przewietrzenie. Tak mam tylko grawitacyjną w kuchni, WC i łazience (blok mieszkalny 11 piętrowy - ja na 3 piętrze jestem).

1.5 roku już tak mieszkam, żyję, ale nie pasuje mi to i chcę jeszcze mocniej ograniczyć dopływ dźwięków do pokoju. No cóż, lubię całkowitą ciszę i nic na to nie poradzę.

Edytowane przez muniek0122
Nic nie jest powycinane, wszystkie uszczelki oryginalne.

[...]

Tak mam tylko grawitacyjną w kuchni, WC i łazience (blok mieszkalny 11 piętrowy - ja na 3 piętrze jestem).

To musisz mieć jakieś nieszczelności wpuszczające powietrze (obstawiam powycinane kawałki uszczelek - fabrycznie też były stosowane takie rozwiązania).

Inaczej nie przeszedłbyś corocznego przeglądu wentylacji. A sam budynek nie powinien przejść odbioru bo:

§ 155

[...]

3.W przypadku zastosowania w pomieszczeniach innego rodzaju wentylacji niż wentylacja mechaniczna nawiewna lub nawiewno-wywiewna, dopływ powietrza zewnętrznego, w ilości niezbędnej dla potrzeb wentylacyjnych, należy zapewnić przez urządzenia nawiewne umieszczane w oknach, drzwiach balkonowych lub w innych częściach przegród zewnętrznych.

A wtedy pakiety niewiele pomogą, bo hałas "wejdzie" wentylacją.

Myślisz że "coroczny przegląd wentylacji" to twór realny? ;)