Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płatew pośrednia oparta na ścianach

qwertykokos

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie do znawców tematu dachów. Czy jest prawidłowo gdy płatew pośrednia oprócz słupów oparta jest także na pustakach ścian szczytowych? W projekcie słupy są cztery i znajdują się mniej więcej w połowie odległości między ścianami szczytowymi a środkiem dachu. Zastanawia mnie jednak to dlaczego nie ma dodatkowych słupów przy samych ścianach szczytowych? Czy takie rozwiązanie nie wpływa negatywnie na ściany tzn czy nie ma tam za dużych obciążeń które przenosi płatew na ścianę? Wiem że projekt jest przeliczony itp ale pytam z czystej ciekawości.

W załączniku przedstawiam rzut dachu. To jest jeszcze projekt bez zmian. W zmienionym projekcie projektant zlikwidował płatew kalenicową i dołożył jętki. Te elementy nie są jeszcze uwzględnione w tym rzucie. czerwonym kolorem zaznaczyłem słupy podtrzymujące płatew a niebieskim połączenia płatwi.[ATTACH=CONFIG]401808[/ATTACH]

dach.jpg

Edytowane przez qwertykokos

To jest normalne. Obciążenie w tym przypadku jest równomiernie przenoszone na całą ścianę natomiast w przypadku słupów obciążenie jest punktowo przenoszone na strop. W tym przypadku płatwie wystają poza ścianę i na nich są posadowione ostatnie zewnętrzne krokwie.

Pod płatew na ścianie tak samo jak w przypadku murłaty należy dać izolację np. z papy itp.

Dzięki za odpowiedź. Gdzie nie czytam jest napisane że płatwie opierają się na słupach dlatego myślałem że przy ścianach też powinny być. Mam jeszcze pytanie co do samego osadzenia w ścianie. Czy płatwie obmurowujemy bloczkami na sztywno czy należy zostawić tam luz? Płatwie także "ruszają" się na boki czy tylko naciskają na bloczki z góry?

Tylko naciskają na bloczki. Jeśli na ścianach masz suporeks to w tym miejscu powinna być wykonana poduszka z betonu lub wmurowana cegła albo nawet bloczek betonowy fundamentowy.

Niektórzy na skośnych ścianach szczytowych zalewając powstałe trójkątne luki wykonują swoisty wieniec.

Płatwie owiń papą dookoła tak aby powstała dylatacja i obmuruj. Doszczelnisz to potem dokładnie ociepleniem.

Płatwie w miejscu szczytów można dodatkowo podeprzeć kleszczami spinającymi krokwie które są zaraz przed ścianą szczytową, natomiast na krokwiach które są już poza szczytem nie dawał bym jętek.

W tym miejscu są tylko dogodnym miejscem dla gołębii.

Edytowane przez Mareks77

Jeśli nie ma tam słupów a jej długość wynikająca z załączonego rzutu więźby wynosi ok 12mb to za duże obciążenie dla betonu komórkowego który może pęknąć.

Każ wstrzymać się do czasu konsultacji tego miejsca ze swoim kierownikiem budowy ale według mnie bloczek należało by ściąć ok 10 cm na grubości i wmurować tam pełną cegłę

To mnie teraz zmartwiłeś. Płatew ma tak jak na rzucie ok 12m i wsparta jest w zaznaczonych przeze mnie miejscach. Szczerze to wcześniej nie zwróciłem na to uwagi może dlatego że w okolicy chyba nie widziałem domu w którym płatwie nie były by bezpośrednio na bloczkach czy to