maceka 26.11.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Witam, mam pewien problem z doborem projektu na działkę czy też wymyśleniem indywidualnego projektu, Działka jest spora (7tyś m) lecz część przeznaczona do budowy to 800m, reszta to teren zielony ZN, trawa, krzaki łąki mała architektura , niefortunnie część przeznaczona do zabudowy znajduje się po południowej stronie działki, dojazd również jest z tejże strony , jak i sąsiad http://imageshack.com/a/img922/5528/516Z4s.jpg pytanie brzmi czy lepiej zrobić projekt indywidualny, jak tak to jaki? byłem już u architekta o poradę ale wycenił się na 14 tyś zł za indywidualny projekt ok 190m (wliczając garaż), cena wydaję mi się przesadzona oraz porada nie była jakoś zadowalająca, skończyło się na szkicu ogólnych części budynku, ale żeby zobaczyć dokładnie o co mu chodzi to koszt około 2500zł za wyszkicowanie tylko projektu na kompie, odpuściłem ...A może jednak jakiś gotowy projekt, przeglądałem mnóstwo, może ma ktoś jakiś pomysł ? moje prowizoryczne ułożenie domu w ismenach ( utrudniony wjazd do garażu, około 8 m przestrzeni do granicy działki ) : http://imageshack.com/a/img924/9577/N5AH44.jpg Projekt naniesiony na działkę z zachowaniem granic i odległości : http://imagizer.imageshack.us/a/img922/870/rG7U7X.jpg słońce, w całym zakresie na działce: http://imageshack.com/a/img922/9167/KEX5hZ.jpg Chciałbym dom z nienagannym oświetleniem naturalnym oraz chociaż trochę energooszczędny, działka duża a możliwości małe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.11.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jak tak dasz dom to brama zamiast na ścianie po lewej zrób "od dołu" - łatwy wjazd do garażu, łatwa adaptacja garażu. Ewentualna korekta długości szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.11.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) pytanie brzmi czy lepiej zrobić projekt indywidualny, jak tak to jaki? byłem już u architekta o poradę ale wycenił się na 14 tyś zł za indywidualny projekt ok 190m (wliczając garaż), cena wydaję mi się przesadzona nie moja wycena, ale 14 tyś zł za indywidualny projekt w podanym metrażu i "fikuśną" działką moim zdaniem nie jest ceną przesadzoną wliczając w tą kwotę : PROJEKT KONCEPCYJNY wariantowy poprzedzony analizami przedprojektowymi : działki / Warunków Zabudowy / nasłonecznienia / dostępu do sieci / sąsiedztwa / analizy obszaru oddziaływania / ... oraz wielobranżowy PROJEKT BUDOWLANY do PnB. Edytowane 27 Listopada 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maceka 27.11.2017 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Jak tak dasz dom to brama zamiast na ścianie po lewej zrób "od dołu" - łatwy wjazd do garażu, łatwa adaptacja garażu. Ewentualna korekta długości szerokości. Myślałem o tym wcześniej, ale problem będzie ze zmianą szerokości i przesunięciem ścian nośnych nie wiem czy archon w ogóle pozwoli na takie coś, w praktyce zwiększone niebezpieczeństwo potrącenia kogoś wychodzącego z budynku, ale jest to jakaś opcja do rozważenia. nie moja wycena, ale 14 tyś zł za indywidualny projekt w podanym metrażu i "fikuśną" działką moim zdaniem nie jest ceną przesadzoną wliczając w tą kwotę : PROJEKT KONCEPCYJNY wariantowy poprzedzony analizami przedprojektowymi : działki / Warunków Zabudowy / nasłonecznienia / dostępu do sieci / sąsiedztwa / analizy obszaru oddziaływania / ... oraz wielobranżowy PROJEKT BUDOWLANY do PnB. Koszt adaptacji to około 2300zł domu w ismenach na tej działce , trzeba dołożyć 9tyś do indywidualnego projektu w którym i tak nie wykombinuje się cudów, nie chce salonu od ulicy, jedynie co to słońca więcej, myślę nad otwartym salonem z świetlikami na dachu, szkoda części hotelowej nieoświetlonej, ale trzeba pójść na kompromis jeżeli działka nie pozwala na idealne rozstawienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.11.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 kompromis o którym piszesz moim zdaniem wynika tylko i wyłącznie z braku wyobraźni i próby oszczędności na Projekcie.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.11.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Ile razy już słyszałam na tym forum zdanie typu "muszę iść na kompromis, bo nic lepszego się nie da wymyślić" a potem okazywało się, że jest mnóstwo ciekawych alternatyw, jeśli podejdzie się do tego niestandardowo. W Polsce pracuje tylko jeden architekt? Nie da się zapytać innych o cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maceka 27.11.2017 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 braku wyobraźni i próby oszczędności na Projekcie. powodzenia Co do mojej wyobraźni, nie narzekam ale będę budował pierwszy raz, artykuły i poradniki aż wypływają mi z mózgu, od nadmiaru informacji nie mogę się zdecydować, nie natknąłem się na przykład takiej działki do budowy, chyba nie dziwie Was że napisałem ten post. Btw. Architekt z Gdańska za projekt indywidualny chciał 40 tyś zł, jeżeli miałbym 2 mln na budowę to na pewno bym się skusił, za spotkanie i poradę architekci w mojej okolicy chcą 200 zł, zanim zacznę wydawać pieniądze na prawo i lewo chyba lepiej zapytać na forum o pomysły i rady, może jakiś rozkład blokowy, chyba po to jest forum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.11.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) każdy swoją pracę wycenia na tyle, na ile uważa, a rynek i tak to weryfikuje.- napisałeś o wycenie za projekt indywidualny ( tj. jak sama nazwa mówi, stanowi rozwiązanie jednostkowe, niepowtarzalne, dedykowanym dla konkretnej działki i Twoich potrzeb ) w kwocie 14 tys.zł. Zakładając, że 4000,-zł zostanie przeznaczone na Analizy + Koncepcję ( powiedzmy +/- miesiac - półtorej pracy architekta ), to pozostała kwota rozbija się na zatrudnionego przez Ciebie projektanta architektury, ale również projektanta konstrukcji, instalacji sanitarnych, elektrycznych, może projektanta drogowego ( ? ) - tak więc szaleństw cenowych w moim przekonaniu tutaj nie ma. Byłyby, gdybyś porównywał tą ofertę z cenami "gotowców", które Projektami Budowlanymi nie są, a bliżej im do nieuzgodnionego Projektu Koncepcyjnego, stąd ich cena. Edytowane 27 Listopada 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 27.11.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Ten projekt pod tą działkę się nie nadaje , Ja też miałem podobny dylemat , podobały mi się projekty homeconcept ale nie pasowało do mojej działki. Zdecydowałem się na indywidualny projekt i nie żałuje , do tego miałem masę swoich udziwnień typu płyta fundamentowa , otwarte naroża budynku z dużymi przeszkleniami , rekuperacja , dach na wiązarach ze stropem, ściany jednowarstwowe, izolacja na krokwiowa dachu. A tak mam projekt i dom jaki sobie wymarzyłem . W twoim przypadku jak policzysz koszt wykostkowania podjazdów przy twoim ułożeniu to już ci się zwróci koszt projektu bo nikt takich kosztów na etapie projektu nie liczy . Twój projekt jest nawet trochę podobny do mojego. Edytowane 27 Listopada 2017 przez Jaro0106 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.11.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Wyobraź sobie ten dom, jako trzy skrzydła stykające się w jednym punkcie - strefie wejściowej. Każde ze skrzydeł pełni inną funkcję (strefa sypialni, strefa dzienna, garaż) i jest obrócone pod innym kątem, dającym najlepsze doświetlenie. Skrzydła można nakryć dachem dwuspadowym: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.11.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 wjazd na działkę jest raczej z lewego dolnego narożnika ( wg zdjęć ). Nie wiem kto tą drogę wrysowywał, skoro 1/2 - 2/3 granicy PD stanowi zabudowaną budynkiem działkę sąsiada raczej nie przewidywaną na drogę dojazdową. Te " materiały do projektowania " ( poza założeniami co do budynku ) to " wróżenie z fusów ". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maceka 27.11.2017 23:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) wjazd na działkę jest raczej z lewego dolnego narożnika . Niestety kolega architekt ma rację, a prowizoryczne ułożenie zostało użyte przez aplikację ze strony archon, tu podaje bardziej realne : http://imageshack.com/a/img922/8717/dmO4AE.jpg mieszanie w kubku to u wróżbity Macieja, chyba że lubisz mieszać łokciem w bigosie, na razie nic nie wymieszałeś panie profesjonalisto, sama krytyka płynie spod pana klawiatury może jakaś inwencja ? mój pomysł jest taki: http://imageshack.com/a/img924/5784/5eErmK.jpg Edytowane 28 Listopada 2017 przez maceka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.11.2017 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Ktoś kto chce budować hotel szuka typówki za 2 tys zł .... powodzenie przy odbiorach. Poczytaj kto odbiera ile instytucji. 14 tys bierz w ciemno za darmo projekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ignacydrzewiecki 28.11.2017 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Ktoś kto chce budować hotel szuka typówki za 2 tys zł .... powodzenie przy odbiorach. Poczytaj kto odbiera ile instytucji. 14 tys bierz w ciemno za darmo projekt . Lepiej więcej wydać i mieć pewnośc, że projekt dobry, popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maceka 28.11.2017 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) Ktoś kto chce budować hotel szuka typówki za 2 tys zł .... powodzenie przy odbiorach. Poczytaj kto odbiera ile instytucji. 14 tys bierz w ciemno za darmo projekt . Jaki hotel , już poprawiłem, chodziło mi o resztę sypialni itd. Już doszliśmy do tego że indywidualny byłby lepszym rozwiązaniem ( z resztą w większości przypadków indywidualny wygrywa ) czy macie jakieś pomysły na to by : 0. Dom parterowy 1. Wykorzystaniem dużej działki do celów rekreacyjnych ( wyjście/widok na pólnocny wschód ) salon z możliwie dużą ilością światła 2. garażem 2 stanowiskowym 3. Wykorzystaniem części zachodniej na pokoje, 4. Oddzielenie jednej sypialni od reszty ( dla rodziców ) Edytowane 28 Listopada 2017 przez maceka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.11.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 maceka- założenia funkcjonalne można mieć różne, w zasadzie są stałe dla rodziny 2-u, 3, 4, 5-o osobowej. Z rysunków wynika ze "celujesz" w rozłożysty, drogi budynek Parterowy, tylko nie rozumiem do końca zamysłu samokreacji tego obiektu, gdzie okno pokoju dziennego otwiera się na dom sąsiada, a kubatura garażu przesłania / cieniuje w zasadzie na całą elewację PD budynku.- zaoszczędzisz na projekcie ( w tym Projekcie Koncepcyjnym budynku i zagospodarowania ), pozostanie Ci ten ( przysłowiowy ) widok domu sąsiada przez lata i zacieniony pokój dzienny w godzinach popołudniowych.- powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maceka 28.11.2017 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 maceka nie rozumiem do końca zamysłu samokreacji tego obiektu, gdzie okno pokoju dziennego otwiera się na dom sąsiada, a kubatura garażu przesłania / cieniuje w zasadzie na całą elewację PD budynku. - powodzenia Chyba muszę sam mieć jakiś zamysł jak by to rozplanować? "architekci" niestety nie kwapią się do pomocy, do sąsiada będzie ok 25m, a nie 5, wiec jakieś tuje i spokój, zresztą on ma tam tylko drzwi boczne i okno z garażu, garaż przysłoni słońce ok godziny 15-16 ( w czerwcu) uwzględniając wysokość słońca oraz budynku, w 2 porach roku praktycznie przysłoni tylko zachód słońca a w zimę wcale nie przysłoni, jeżeli była by to działka w Buenos Aires raczej nie robiłbym żadnego okna od południa, Wschód, zachód, godzina 15, 21 czerwiec (przesilenie ) chciałbym zauważyć że od pólnocnej części też zaznaczyłem wyjście i duże okna na las i ogród Piszecie że nie można iść na kompromis Ale nie da się, zjeść ciastko i mieć ciastko zapraszam do pomocy w paincie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.11.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 ale co ci ta praca da?Mniej więcej wiesz, gdzie chcesz salon a gdzie sypialnie. To wystarczy.Nie ma sensu podkładać dokładnie rozrysowanego planu architektowi na pierwszym spotkaniu.To on ma przedstawić pomysły tobie. Takie coś można robić, jak wybiera się architekta po kosztach, by nie musiał robić etapu kilku koncepcji.Ale raczej nie na tak skomplikowanej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maceka 28.11.2017 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 ale co ci ta praca da? Mniej więcej wiesz, gdzie chcesz salon a gdzie sypialnie. Aha czyli nic nie pisać iść do projektanta i nie zawracać **** na forum Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 28.11.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Ja sobie nie potrafię nawet wyobrazić sytuacji że idę do projektanta i on od a do z daje mi wszystko na talerzu, to nie dla mnie.u mnie to wyglądało tak że miałem ogólny zarys budynku , wiedziałem jak mniej więcej chce żeby wyglądał . Oczywiście było wiele wersji i propozycji architekta , niektóre moje fanaberie ciężko było przelać na papier , czasami trzeba było kompromisu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts