Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór projektu na nietypową działkę, Dom w Ismenach

maceka

Recommended Posts

Aha czyli nic nie pisać iść do projektanta i nie zawracać **** na forum

Ok

Udzielający się na forum architekci ci nie dadzą żadnych propozycji.

Możesz dostać propozycje ludzi spoza branży. Którzy na oczy działki i jej okolicy nie widzieli. Nie znają ograniczeń WZ lub MPZP. Budżetu.

Takie rysowanie propozycji rzutu skomplikowanego domu to wiele godzin. Na dodatek nie wiadomo czy konstrukcyjnie układ będzie możliwy do realizacji.

Ktoś się napracuje, nawet hobbystycznie, a architekt i tak to oleje (chyba, że chcesz mu narzucić gotowy plan?). A w najgorszym wypadku opisze cię na czymś w stylu https://pl-pl.facebook.com/NaChjMiArchitekt/

Edytowane przez Elfir

To ja poradzę inaczej.

Nie rysuj.

Wypunktuj wytyczne.

Co być MUSI, co jest MILE WIDZIANE, a czego NIE CHCESZ.

Podaj, jakie chcesz pomieszczenia i jaki orientacyjny metraż przewidujesz (albo: jakie sprzęty mają się zmieścić).

Podaj, jak wyobrażasz sobie strony świata w pomieszczeniach - np. że koniecznie chcesz mieć okno od wschodu w kuchni, ale sypialnia może być usytuowana dowolnie. Czy coś.

Jeśli masz jakieś przemyślenia dotyczące konstrukcji, instalacji czy wyglądu budynku - też podaj. Np. wiązary, dom energooszczędny, ogrzewanie gazowe, a na dach to chcesz czarną płaską dachówkę. Ale miej otwarty umysł i jeśli architekt zaproponuje Ci inne rozwiązania - przemyśl je, nie odrzucaj z marszu, bo "nie Twoje".

I pamiętaj, że tworzenie projektu domu, to po pierwsze WSPÓŁPRACA obu stron :)

Chyba muszę sam mieć jakiś zamysł jak by to rozplanować?

"architekci" niestety nie kwapią się do pomocy, ...

- no pewnie, że nikt ( architekt + zespół branżowy ) nie będzie pracował za FREE, a PK_Projekt Koncepcyjny w Projekcie indywidualnym jest kluczowy.

powodzenia

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

To ja poradzę inaczej.

Wypunktuj wytyczne.

Właśnie rozsyłam moje zapytanie do architektów o stworzenie zarysu projektu i pomysłów, później podzielę się wynikiem .

Okolica : Wieś, 7 min od miasta, od północy i wschodu lasy państwowe, tereny dużych działek z mzpz jako budowlane/ usługi turystyczne,

działka narożna z niewielkim ( jak na powierzchnię) spadkiem na północ

No dobrze, uwzględniając MPZP (media są na działce już):

1. Dom (w miarę) energooszczędny, parterowy ok. 150m² + 35m² garaż w bryle, bez piwnic, poddasze nieużytkowe magazynowe (najlepiej czterospadowy blacha nowoczesna płaska kolor antracyt/pochodne )

2. Salon ma być duży, jasny z kuchnią otwartą (małą spiżarką) , oraz widokiem/wyjściem na północny las oraz na patio z południa, do tego bez stropu, (przewiduje ok 50m² na to)

3. Pokoje- jedna sypialnia oddzielona od innych z własną łazienką i garderobą (ok 22m²) , 3 pozostałe sypialnie dowolnie ( w miarę słonecznie po 12m² )

4. Dom miałby ponadto zawierać jedną większą łazienkę, wc, pralnię, wiatrołap,

5. Ogrzewanie wodne podłogowe, pompą ciepła gruntową, ( nie ma tam przyłącza gazowego i się nie zapowiada )

6. Patio dzienne, przed domem z jak największą ilością światła ( na północnej stronie będzie kiedyś altana/ grill)

7. Bryła budynku ma być nowoczesna, lecz nie futurystyczna

8. Dojazd w kostce, niska roślinność przed,

9. Reszta działki (6 tyś m²) będzie najprawdopodobniej trawą z boiskiem/plac zabaw i nie wiem jeszcze co ,

Nie objąłem całej ale tak to wygląda mniej więcej :

http://imageshack.com/a/img924/5340/iKy8HY.jpg

Edytowane przez maceka

Masz bardzo zbliżone założenia do moich, jeśli chodzi o wielkość budynku i rodzaje pomieszczeń sypialnych.

Nasza architekt właśnie rozpoczęła prace nad koncepcją, za jakiś czas będę zakładać na forum dziennik budowy. Będziesz mógł się zainspirować.

Super, czekam wtedy na dziennik :)