wojekdobo 26.11.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) Witam, Na dniach mam otrzymać pozwolenie na budowę, a ekipa wchodzi wiosna/lato 2018. Teraz chcę zdecydować czym ogrzać dom. Na początku był tylko gaz, teraz zastanawiam się na pompą ciepła powietrze-woda. Myślałem też przez chwilę na pelletem, ekogroszek odpada. W domu ma być zainstalowana wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Dom to projekt z Archon Dom w Jabłonkach 4P (piwnica). Trochę go powiększamy więc jakieś 150m2 powierzchni użytkowej będzie. Zakładam ocieplenie go nie gorzej niż jest w projekcie. Ogrzewanie chcę zrobić wszędzie podłogówką. Dom będzie budowany około 20km na południe od Krakowa. Generalnie zależy mi na jak najtańszym ogrzewaniu i cwu. Pompa ciepła kusi mnie też ze względu na zatrudnienie jej do chłodzenia, ponieważ pierwotnie myślałem o klimatyzacji w domu. Na forum tutaj i innych stronach już tak wiele przeczytałem, że mam wrażenie że im więcej czytam to tym mniej wiem... Liczę na to, że ktoś z Was borykał się z podobnym problemem. Z góry dziękuję Wam za wszystkie sugestie, jestem otwarty również na całkiem inne rozwiązania niż te o których wspomniałem. Pozdrawiam,Wojtek Edytowane 26 Listopada 2017 przez wojekdobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2017 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Na forum tutaj i innych stronach już tak wiele przeczytałem, że To chyba wiesz, że bez OZC to wróżenie z fusów i deklaracje wiary, a nie rzetelne rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.11.2017 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 zależy mi na jak najtańszym ogrzewaniu i cwu. W kwestii rachunków, czy też instalacji? OZC + liczyć. Ja po dwóch latach bycia zdecydowanym na PC PW, skłaniam się ku gazowi. Ale to indywidualna kwestia, bo zależy m.in od kosztów instalacji/podłączenia, kosztu kWh, rocznego zapotrzebowania na CO oraz CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Do CWU II taryfa i bojler - u mnie CWU dla łazienki kosztuje 400 zł rocznie (110kWhx12x0,27).Do ogrzewania klimatyzacja zaplanowana na średnie temperatury sezonu grzewczego - u mnie 1300kWh/32-50m2.Na ekstremalne mrozy dodatkowe źródło ciepła np. grzejniki olejowe, podłogówka, piece akumulacyjne, gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.11.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 To chyba wiesz, że bez OZC to wróżenie z fusów i deklaracje wiary, a nie rzetelne rady? Pompa ciepła jest dobra na wszystko... Tylko co co nie posiadają takiego rozwiązania twierdzą inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 27.11.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Do CWU II taryfa i bojler - u mnie CWU dla łazienki kosztuje 400 zł rocznie (110kWhx12x0,27). Fikcja, nie da się grzałką napędzić ciepłej wody użytkowej na miesiąc czasu za 110 kWh. Chyba że w tej rodzinie kąpanie jest tylko w niedziele to wtedy może jest to możliwe. Sam mam boiler 2KW - 120l pojemności ale ani w lecie ani w zimie 110 kWh nie wystarczy dla 3 osobowej rodziny do CWU. Gdyby liczby kWh były 2x wyższe to byłoby to możliwe, a tak to oszukiwanie forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojekdobo 27.11.2017 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 W kwestii rachunków, czy też instalacji? OZC + liczyć. Ja po dwóch latach bycia zdecydowanym na PC PW, skłaniam się ku gazowi. Ale to indywidualna kwestia, bo zależy m.in od kosztów instalacji/podłączenia, kosztu kWh, rocznego zapotrzebowania na CO oraz CWU. W kwestii rachunków, czy też instalacji? OZC + liczyć. Ja po dwóch latach bycia zdecydowanym na PC PW, skłaniam się ku gazowi. Ale to indywidualna kwestia, bo zależy m.in od kosztów instalacji/podłączenia, kosztu kWh, rocznego zapotrzebowania na CO oraz CWU.. AGB czy można gdzieś przeczytać dlaczego zrezygnowałeś z PC PW? Będą 2 lata zdecydowanym i zmienić decyzję to chyba nie był błahy powód... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 27.11.2017 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Ja pompy nie zamieniłbym na gaz. Jedynie porotherm na silikat i dał grubszą wylewkę. Wszystko może się zmienić po wprowadzeniu niekorzystnych taryf energetycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.11.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 AGB czy można gdzieś przeczytać dlaczego zrezygnowałeś z PC PW? Będą 2 lata zdecydowanym i zmienić decyzję to chyba nie był błahy powód... Powodów było kilka, ale sprowadza się to do kosztów i czasu zwrotu. M.in zmieniłem projekt i nie muszę budować prawie 9m komina, a mogę go wystawić teraz przez ścianę, mam wprowadzoną rurę na działkę bez licznika, zrewidowałem roczne zapotrzebowanie na CO + CWU, PC PW nie jest bezgłośna jak można często tutaj przeczytać, a u mnie to ma znaczenie. Biorąc powyższe pod uwagę okazuje się, że przy PC PW na plus byłbym po ok 10 latach, a gdybym wziął pożądaną w moim przypadku wersję Quiet PC PW, byłoby to bliżej 15 lat. Ale to mój przypadek i u każdego może wyjść inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 28.11.2017 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Fikcja, nie da się grzałką napędzić ciepłej wody użytkowej na miesiąc czasu za 110 kWh. Chyba że w tej rodzinie kąpanie jest tylko w niedziele to wtedy może jest to możliwe. Sam mam boiler 2KW - 120l pojemności ale ani w lecie ani w zimie 110 kWh nie wystarczy dla 3 osobowej rodziny do CWU. Gdyby liczby kWh były 2x wyższe to byłoby to możliwe, a tak to oszukiwanie forumowiczów. My się wcale nie kąpiemy. Tylko dzieci w małej wanience. Dorośli używają prysznica. Dane z podlicznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 28.11.2017 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 (edytowane) Pompa ciepła jest dobra na wszystko... Tylko co co nie posiadają takiego rozwiązania twierdzą inaczej... Oho Jasiek się przebranżowił... Dobrze... ba najlepiej to pompa zdobi dom ps. jaka masz pompke Jasiek? My się wcale nie kąpiemy.... To by tłumaczyło te 110kWhx12x0,27 Edytowane 28 Listopada 2017 przez m&m0123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 28.11.2017 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Ja pompy nie zamieniłbym na gaz. Jedynie porotherm na silikat i dał grubszą wylewkę. Wszystko może się zmienić po wprowadzeniu niekorzystnych taryf energetycznych. otóż to - to także dosyć istotny czynnik, o którym jednak mało kto myśli. Sam na etapie instalowania PC nawet nie myślałem, że można grzać inaczej niż w G11.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 28.11.2017 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Witam, Na dniach mam otrzymać pozwolenie na budowę, a ekipa wchodzi wiosna/lato 2018. Teraz chcę zdecydować czym ogrzać dom. Na początku był tylko gaz, teraz zastanawiam się na pompą ciepła powietrze-woda. Myślałem też przez chwilę na pelletem, ekogroszek odpada. W domu ma być zainstalowana wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Dom to projekt z Archon Dom w Jabłonkach 4P (piwnica). Trochę go powiększamy więc jakieś 150m2 powierzchni użytkowej będzie. Zakładam ocieplenie go nie gorzej niż jest w projekcie. Ogrzewanie chcę zrobić wszędzie podłogówką. Dom będzie budowany około 20km na południe od Krakowa. Generalnie zależy mi na jak najtańszym ogrzewaniu i cwu. Pompa ciepła kusi mnie też ze względu na zatrudnienie jej do chłodzenia, ponieważ pierwotnie myślałem o klimatyzacji w domu. Na forum tutaj i innych stronach już tak wiele przeczytałem, że mam wrażenie że im więcej czytam to tym mniej wiem... Liczę na to, że ktoś z Was borykał się z podobnym problemem. Z góry dziękuję Wam za wszystkie sugestie, jestem otwarty również na całkiem inne rozwiązania niż te o których wspomniałem. Pozdrawiam, Wojtek Witam Ziomala z moich okolic;-) Dylematy, które przedstawiłeś to chleb powszedni każdego inwestora rozpoczynającego budowę. Generalnie z pompami jest tak że jak się na nią zdecydujesz to po drodze pojawią się kolejne wątpliwości związane z doborem mocy, z doborem marki etc. Im więcej będziesz czytał tym bardziej twoje wątpliwości będą narastać Nie mniej jednak mimo że jest to rozwiązanie droższe w inwestycji i stopa zwrotu w stosunku do gazu waha się między 5-10 lat (w zależności od zapotrzebowania domu na ciepło i CWU), to i tak myślę że warto;) Tanie taryfy kuszą, mimo że mają również swoich przeciwników ale zyski z jej stosowania są niepodważalne. Życzę owocnych decyzji i przemyśleń. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojekdobo 28.11.2017 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Właśnie z tą pompą to nie bardzo rozumiem te taryfy. Jeśli w drugiej to pompa musi tak nagrzać dom aby w godzinach "drogich" nie pracowała, czyli to chyba mało komfortowe warunki, zdecydowania wolałbym stałą temperaturę.Muszę właśnie wszystko policzyć, bo jeśli pompa ma się odrabiać do 10 lat - ok, ale jeśli np 15 to wolę już ten gaz...Jeszcze teraz patrzę na grzanie matami elektrycznymi i do tego fotowoltaika, wydaje mi się to bardzo bezproblemowe i wg niektórych tanie w użytkowaniu. Artur - Tulisko - czym zdecydowałeś się grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.11.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Witam! W temacie propozycji na system grzewczy polecam naszych specjalistów, którzy bezpłatnie, bez zobowiązań przyjadą i doradzą. Warto rozważyć ten problem własnie na etapie projektu! Im szybciej tym lepiej! Bazę firm partnerskich firmy Viessmann znajdziesz TUTAJ. Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu. Pozostaje do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 28.11.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Annatulipanna ma maty grzejne i piec elektryczny, więc możesz podpytać. Myśmy zdecydowali się na gaz, celujemy maksymalnie w 3000zł/rok z ogrzewaniem i wodą użytkową. BTW, pytając na forum nie uzyskasz konkretnego wyboru, każdy mniej lub bardziej ciągnie na swoją stronę. Z doświadczenia wiem i trochę podpowiem, że są decyzje które należy podjąć raz i o nich zapomnieć, inaczej oszalejesz, bo takich wyborów będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 28.11.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Annatulipanna ma maty grzejne i piec elektryczny, więc możesz podpytać. Myśmy zdecydowali się na gaz, celujemy maksymalnie w 3000zł/rok z ogrzewaniem i wodą użytkową. BTW, pytając na forum nie uzyskasz konkretnego wyboru, każdy mniej lub bardziej ciągnie na swoją stronę. Z doświadczenia wiem i trochę podpowiem, że są decyzje które należy podjąć raz i o nich zapomnieć, inaczej oszalejesz, bo takich wyborów będzie więcej. To chyba nic złego jeśli poleca się co to uważa się za godne polecenia. Naturalnie że trzeba umieć podejść do sprawy uczciwie a nie mydlić sobie oczu. Uczciwie przyznam że gdyby w drodze był gaz to grzalbym gazem. Na pompę dostałem dotacje więc gaz z butli wychodził sporo drożej. Jeśli chodzi o rachunki to jest lepiej niż myslalem. Niestety nie ustrzegłem się błędów i mogłoby być lepiej... Noc cóż na forum trafiłem dopiero w stanie surowym otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojekdobo 28.11.2017 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Z gazem w sumie sytuacja mi się wyjaśni w ciągu najbliższych miesięcy, bo mam go jakieś 70m od działki i nie jestem pewien czy gazownia sama sfinansuje czy ja. Jeśli ja to pewnie z niego zrezygnuje. I wtedy pompa albo maty:) Gdyby udało mi się zamknąć w gazie w 3k za rok za cwu i co to bym już niczego nie szukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 28.11.2017 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Właśnie z tą pompą to nie bardzo rozumiem te taryfy. Jeśli w drugiej to pompa musi tak nagrzać dom aby w godzinach "drogich" nie pracowała, czyli to chyba mało komfortowe warunki, zdecydowania wolałbym stałą temperaturę. Muszę właśnie wszystko policzyć, bo jeśli pompa ma się odrabiać do 10 lat - ok, ale jeśli np 15 to wolę już ten gaz... Jeszcze teraz patrzę na grzanie matami elektrycznymi i do tego fotowoltaika, wydaje mi się to bardzo bezproblemowe i wg niektórych tanie w użytkowaniu. Artur - Tulisko - czym zdecydowałeś się grzać? Cześć Jak poczytasz wątki ludzi grzejących w 2 taryfie to zrozumiesz że wcale nie musi to być nie komfortowe. Najlepiej wylać odpowiedniej grubości wylewkę żeby dobrze akumulowała ciepło. Jest jeszcze jedna rzecz, trzeba trochę przewymiarować pompę żeby potrafiła w krótszym czasie naładować ten akumulator. Grzejąc w nocy ( w taryfie G12, G12w) prąd jest dużo tańszy, ot i cała tajemnica taniego grzania. Jeśli chodzi o mnie to celowo zrezygnowałem z komina gazowego żeby nie mieć alternatywy;-) Koszt instalacji pompy powietrznej zamyka się w okolicach 20-25 tys. Gaz z przyłączem u mnie to coś koło 15 tys. Różnica niewielka dlatego zaryzykuję i zostanę pompiarzem:-) Pozdrawiam Artur (vel.Tulisko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojekdobo 29.11.2017 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Czekam na OZC i będę musiał raz a konkretnie zdecydować, właśnie żeby już więcej o tym nie myśleć i nie zadreczac się Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts