Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzać? Gaz, Pompa Ciepła PW? Dom ok. 145m2

wojekdobo

Recommended Posts

Witam,

Na dniach mam otrzymać pozwolenie na budowę, a ekipa wchodzi wiosna/lato 2018. Teraz chcę zdecydować czym ogrzać dom. Na początku był tylko gaz, teraz zastanawiam się na pompą ciepła powietrze-woda. Myślałem też przez chwilę na pelletem, ekogroszek odpada.

W domu ma być zainstalowana wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Dom to projekt z Archon Dom w Jabłonkach 4P (piwnica). Trochę go powiększamy więc jakieś 150m2 powierzchni użytkowej będzie. Zakładam ocieplenie go nie gorzej niż jest w projekcie. Ogrzewanie chcę zrobić wszędzie podłogówką. Dom będzie budowany około 20km na południe od Krakowa.

Generalnie zależy mi na jak najtańszym ogrzewaniu i cwu. Pompa ciepła kusi mnie też ze względu na zatrudnienie jej do chłodzenia, ponieważ pierwotnie myślałem o klimatyzacji w domu.

Na forum tutaj i innych stronach już tak wiele przeczytałem, że mam wrażenie że im więcej czytam to tym mniej wiem... Liczę na to, że ktoś z Was borykał się z podobnym problemem.

Z góry dziękuję Wam za wszystkie sugestie, jestem otwarty również na całkiem inne rozwiązania niż te o których wspomniałem.

Pozdrawiam,

Wojtek

Edytowane przez wojekdobo

zależy mi na jak najtańszym ogrzewaniu i cwu.

W kwestii rachunków, czy też instalacji? OZC + liczyć. Ja po dwóch latach bycia zdecydowanym na PC PW, skłaniam się ku gazowi. Ale to indywidualna kwestia, bo zależy m.in od kosztów instalacji/podłączenia, kosztu kWh, rocznego zapotrzebowania na CO oraz CWU.

Do CWU II taryfa i bojler - u mnie CWU dla łazienki kosztuje 400 zł rocznie (110kWhx12x0,27).

Do ogrzewania klimatyzacja zaplanowana na średnie temperatury sezonu grzewczego - u mnie 1300kWh/32-50m2.

Na ekstremalne mrozy dodatkowe źródło ciepła np. grzejniki olejowe, podłogówka, piece akumulacyjne, gaz.

Do CWU II taryfa i bojler - u mnie CWU dla łazienki kosztuje 400 zł rocznie (110kWhx12x0,27).

Fikcja, nie da się grzałką napędzić ciepłej wody użytkowej na miesiąc czasu za 110 kWh.

Chyba że w tej rodzinie kąpanie jest tylko w niedziele to wtedy może jest to możliwe.

Sam mam boiler 2KW - 120l pojemności ale ani w lecie ani w zimie 110 kWh nie wystarczy dla 3 osobowej rodziny do CWU.

Gdyby liczby kWh były 2x wyższe to byłoby to możliwe, a tak to oszukiwanie forumowiczów.

W kwestii rachunków, czy też instalacji? OZC + liczyć. Ja po dwóch latach bycia zdecydowanym na PC PW, skłaniam się ku gazowi. Ale to indywidualna kwestia, bo zależy m.in od kosztów instalacji/podłączenia, kosztu kWh, rocznego zapotrzebowania na CO oraz CWU.

W kwestii rachunków, czy też instalacji? OZC + liczyć. Ja po dwóch latach bycia zdecydowanym na PC PW, skłaniam się ku gazowi. Ale to indywidualna kwestia, bo zależy m.in od kosztów instalacji/podłączenia, kosztu kWh, rocznego zapotrzebowania na CO oraz CWU..

AGB czy można gdzieś przeczytać dlaczego zrezygnowałeś z PC PW? Będą 2 lata zdecydowanym i zmienić decyzję to chyba nie był błahy powód...

AGB czy można gdzieś przeczytać dlaczego zrezygnowałeś z PC PW? Będą 2 lata zdecydowanym i zmienić decyzję to chyba nie był błahy powód...

Powodów było kilka, ale sprowadza się to do kosztów i czasu zwrotu. M.in zmieniłem projekt i nie muszę budować prawie 9m komina, a mogę go wystawić teraz przez ścianę, mam wprowadzoną rurę na działkę bez licznika, zrewidowałem roczne zapotrzebowanie na CO + CWU, PC PW nie jest bezgłośna jak można często tutaj przeczytać, a u mnie to ma znaczenie.

Biorąc powyższe pod uwagę okazuje się, że przy PC PW na plus byłbym po ok 10 latach, a gdybym wziął pożądaną w moim przypadku wersję Quiet PC PW, byłoby to bliżej 15 lat. Ale to mój przypadek i u każdego może wyjść inaczej.

Fikcja, nie da się grzałką napędzić ciepłej wody użytkowej na miesiąc czasu za 110 kWh.

Chyba że w tej rodzinie kąpanie jest tylko w niedziele to wtedy może jest to możliwe.

Sam mam boiler 2KW - 120l pojemności ale ani w lecie ani w zimie 110 kWh nie wystarczy dla 3 osobowej rodziny do CWU.

Gdyby liczby kWh były 2x wyższe to byłoby to możliwe, a tak to oszukiwanie forumowiczów.

My się wcale nie kąpiemy. Tylko dzieci w małej wanience. Dorośli używają prysznica. Dane z podlicznika.

Pompa ciepła jest dobra na wszystko...

Tylko co co nie posiadają takiego rozwiązania twierdzą inaczej...

Oho Jasiek się przebranżowił... :D Dobrze... ba najlepiej to pompa zdobi dom :no:

ps. jaka masz pompke Jasiek?

My się wcale nie kąpiemy....

To by tłumaczyło te 110kWhx12x0,27 :p

Edytowane przez m&m0123

Ja pompy nie zamieniłbym na gaz. Jedynie porotherm na silikat i dał grubszą wylewkę.

Wszystko może się zmienić po wprowadzeniu niekorzystnych taryf energetycznych.

otóż to - to także dosyć istotny czynnik, o którym jednak mało kto myśli.

Sam na etapie instalowania PC nawet nie myślałem, że można grzać inaczej niż w G11....

Witam,

Na dniach mam otrzymać pozwolenie na budowę, a ekipa wchodzi wiosna/lato 2018. Teraz chcę zdecydować czym ogrzać dom. Na początku był tylko gaz, teraz zastanawiam się na pompą ciepła powietrze-woda. Myślałem też przez chwilę na pelletem, ekogroszek odpada.

W domu ma być zainstalowana wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Dom to projekt z Archon Dom w Jabłonkach 4P (piwnica). Trochę go powiększamy więc jakieś 150m2 powierzchni użytkowej będzie. Zakładam ocieplenie go nie gorzej niż jest w projekcie. Ogrzewanie chcę zrobić wszędzie podłogówką. Dom będzie budowany około 20km na południe od Krakowa.

Generalnie zależy mi na jak najtańszym ogrzewaniu i cwu. Pompa ciepła kusi mnie też ze względu na zatrudnienie jej do chłodzenia, ponieważ pierwotnie myślałem o klimatyzacji w domu.

Na forum tutaj i innych stronach już tak wiele przeczytałem, że mam wrażenie że im więcej czytam to tym mniej wiem... Liczę na to, że ktoś z Was borykał się z podobnym problemem.

Z góry dziękuję Wam za wszystkie sugestie, jestem otwarty również na całkiem inne rozwiązania niż te o których wspomniałem.

Pozdrawiam,

Wojtek

Witam Ziomala z moich okolic;-) Dylematy, które przedstawiłeś to chleb powszedni każdego inwestora rozpoczynającego budowę. Generalnie z pompami jest tak że jak się na nią zdecydujesz to po drodze pojawią się kolejne wątpliwości związane z doborem mocy, z doborem marki etc. Im więcej będziesz czytał tym bardziej twoje wątpliwości będą narastać;-) Nie mniej jednak mimo że jest to rozwiązanie droższe w inwestycji i stopa zwrotu w stosunku do gazu waha się między 5-10 lat (w zależności od zapotrzebowania domu na ciepło i CWU), to i tak myślę że warto;) Tanie taryfy kuszą, mimo że mają również swoich przeciwników ale zyski z jej stosowania są niepodważalne. Życzę owocnych decyzji i przemyśleń.

Pozdrawiam

Artur

Właśnie z tą pompą to nie bardzo rozumiem te taryfy. Jeśli w drugiej to pompa musi tak nagrzać dom aby w godzinach "drogich" nie pracowała, czyli to chyba mało komfortowe warunki, zdecydowania wolałbym stałą temperaturę.

Muszę właśnie wszystko policzyć, bo jeśli pompa ma się odrabiać do 10 lat - ok, ale jeśli np 15 to wolę już ten gaz...

Jeszcze teraz patrzę na grzanie matami elektrycznymi i do tego fotowoltaika, wydaje mi się to bardzo bezproblemowe i wg niektórych tanie w użytkowaniu.

Artur - Tulisko - czym zdecydowałeś się grzać?

Witam!

W temacie propozycji na system grzewczy polecam naszych specjalistów, którzy bezpłatnie, bez zobowiązań przyjadą i doradzą. Warto rozważyć ten problem własnie na etapie projektu! Im szybciej tym lepiej!

Bazę firm partnerskich firmy Viessmann znajdziesz TUTAJ.

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu. Pozostaje do dyspozycji!

Annatulipanna ma maty grzejne i piec elektryczny, więc możesz podpytać.

Myśmy zdecydowali się na gaz, celujemy maksymalnie w 3000zł/rok z ogrzewaniem i wodą użytkową.

BTW, pytając na forum nie uzyskasz konkretnego wyboru, każdy mniej lub bardziej ciągnie na swoją stronę. :p

Z doświadczenia wiem i trochę podpowiem, że są decyzje które należy podjąć raz i o nich zapomnieć, inaczej oszalejesz, bo takich wyborów będzie więcej. :)

Annatulipanna ma maty grzejne i piec elektryczny, więc możesz podpytać.

Myśmy zdecydowali się na gaz, celujemy maksymalnie w 3000zł/rok z ogrzewaniem i wodą użytkową.

BTW, pytając na forum nie uzyskasz konkretnego wyboru, każdy mniej lub bardziej ciągnie na swoją stronę. :p

Z doświadczenia wiem i trochę podpowiem, że są decyzje które należy podjąć raz i o nich zapomnieć, inaczej oszalejesz, bo takich wyborów będzie więcej. :)

To chyba nic złego jeśli poleca się co to uważa się za godne polecenia. Naturalnie że trzeba umieć podejść do sprawy uczciwie a nie mydlić sobie oczu.

Uczciwie przyznam że gdyby w drodze był gaz to grzalbym gazem. Na pompę dostałem dotacje więc gaz z butli wychodził sporo drożej. Jeśli chodzi o rachunki to jest lepiej niż myslalem.

Niestety nie ustrzegłem się błędów i mogłoby być lepiej... Noc cóż na forum trafiłem dopiero w stanie surowym otwartym.

Z gazem w sumie sytuacja mi się wyjaśni w ciągu najbliższych miesięcy, bo mam go jakieś 70m od działki i nie jestem pewien czy gazownia sama sfinansuje czy ja. Jeśli ja to pewnie z niego zrezygnuje. I wtedy pompa albo maty:)

Gdyby udało mi się zamknąć w gazie w 3k za rok za cwu i co to bym już niczego nie szukał :)

Właśnie z tą pompą to nie bardzo rozumiem te taryfy. Jeśli w drugiej to pompa musi tak nagrzać dom aby w godzinach "drogich" nie pracowała, czyli to chyba mało komfortowe warunki, zdecydowania wolałbym stałą temperaturę.

Muszę właśnie wszystko policzyć, bo jeśli pompa ma się odrabiać do 10 lat - ok, ale jeśli np 15 to wolę już ten gaz...

Jeszcze teraz patrzę na grzanie matami elektrycznymi i do tego fotowoltaika, wydaje mi się to bardzo bezproblemowe i wg niektórych tanie w użytkowaniu.

Artur - Tulisko - czym zdecydowałeś się grzać?

Cześć:-) Jak poczytasz wątki ludzi grzejących w 2 taryfie to zrozumiesz że wcale nie musi to być nie komfortowe. Najlepiej wylać odpowiedniej grubości wylewkę żeby dobrze akumulowała ciepło. Jest jeszcze jedna rzecz, trzeba trochę przewymiarować pompę żeby potrafiła w krótszym czasie naładować ten akumulator. Grzejąc w nocy ( w taryfie G12, G12w) prąd jest dużo tańszy, ot i cała tajemnica taniego grzania. Jeśli chodzi o mnie to celowo zrezygnowałem z komina gazowego żeby nie mieć alternatywy;-) Koszt instalacji pompy powietrznej zamyka się w okolicach 20-25 tys. Gaz z przyłączem u mnie to coś koło 15 tys. Różnica niewielka dlatego zaryzykuję i zostanę pompiarzem:-)

Pozdrawiam

Artur (vel.Tulisko)