Jinikao 27.11.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Witam, Mam pytanie, jakie są minusy, abym 15 cm wełny dał 15 cm styro miedzy krokwie a pod krokwie wełnę. Podobno nie powinno się łączyć izolacji różnych typów, ale po 1, styro nie nasiąka tak mocno jak wełna wodą, pustki między krokwiami a styro można wypełnić pianką. Po 2, łątwiej zachować przerwe miedzy membraną a ociepleniem (mam krokwie 18 cm). po 3, styro o o podobnej lambdzie jak wełna jest dużo tańsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 27.11.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Ciekawe rozwiązanie , nawet kiedyś zanim docieplałem to chciałem zrobić podobnie ale jakoś nie wiem czemu zrobiłem to wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.11.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Jak odprowadzisz wilgoć, która przejdzie przez wełnę, a przez styro już nie będzie mogła się przebić?Pewny jesteś, że temperatura pod kryciem dachu nie osiągnie temperatur szkodzących styropianowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 27.11.2017 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Jak odprowadzisz wilgoć, która przejdzie przez wełnę, a przez styro już nie będzie mogła się przebić? Pewny jesteś, że temperatura pod kryciem dachu nie osiągnie temperatur szkodzących styropianowi? Niczego nri jestem pewny, dlatego pytam, Pod styropian można dać folię paroizolacyjną, bądź pod wełnę ją dac na całym poddaszu, a nie tylko w łazienkach i kuchniach, jak jest wymagane, albo nawet 2 warstey dać, jedną miedzy wełne a styro, a drugą pod wełne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 27.11.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Daj sam styropian w paru warstwach (np.5 cm)na przekładkę by zlikwidowac mostki cieplne szczelin.Tak sam zamierzam zrobić, wata pyli co może być rakotwórcze.Tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 27.11.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Wełna mineralna jest niepalna co uważam za niekwestionowany plus. O styropianie napisać tego nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 27.11.2017 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Wełna mineralna jest niepalna co uważam za niekwestionowany plus. O styropianie napisać tego nie można. Tego nie uważam za jakikolwiek argument, jak więźba będzie się palić, to już Ci wełna nic nie pomoże. Planuje tak 15 cm styro i pod to 20 cm wełny, pomysł z całością styro jakoś mnie nie przekonuje, chociaż 2x po 10 cm jak dam pod krokwie, to nie powinno z nimi nic sie robic, chociaż nie mam pojecia jak je łaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.11.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Tego nie uważam za jakikolwiek argument, jak więźba będzie się palić, to już Ci wełna nic nie pomoże. Planuje tak 15 cm styro i pod to 20 cm wełny, pomysł z całością styro jakoś mnie nie przekonuje, chociaż 2x po 10 cm jak dam pod krokwie, to nie powinno z nimi nic sie robic, chociaż nie mam pojecia jak je łaczyć Mam podobnie i daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.11.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Ciekawe rozwiązanie , nawet kiedyś zanim docieplałem to chciałem zrobić podobnie ale jakoś nie wiem czemu zrobiłem to wełną No właśnie, czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 27.11.2017 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Mam podobnie i daje radę. miałeś więźbe z tartaku czy jakiegoś gotowca? jak długo już tak masz? czym łączyłeś styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 27.11.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 (edytowane) Witam, Mam pytanie, jakie są minusy, abym 15 cm wełny dał 15 cm styro miedzy krokwie a pod krokwie wełnę. Podobno nie powinno się łączyć izolacji różnych typów, ale po 1, styro nie nasiąka tak mocno jak wełna wodą, pustki między krokwiami a styro można wypełnić pianką. Po 2, łątwiej zachować przerwe miedzy membraną a ociepleniem (mam krokwie 18 cm). po 3, styro o o podobnej lambdzie jak wełna jest dużo tańsze. Pozdrawiam Minusy: - Nigdy nie zrobisz idealnie paroizolacji pod wełną. Wełna z czasem może zawilgnąć i będzie miała problem z wyschnięciem. Ciężko przewidzieć też jakie będzie to miało wpływ na krokwie, ale nie oczekiwałbym nic dobrego. - Krokwie bywają krzywe. Jakbyś chciał to porządnie ocieplić styropianem, to musiałbyć sporo pianować, co już tanie nie będzie. Nie wiem po co chcesz w takiej koncepcji stosować przerwę między membraną a styropianem. Żeby wentylować styropian, który nie nasiąka? Nie widzisz tutaj sprzeczności? Edytowane 27 Listopada 2017 przez marcin_5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.11.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Witam, Mam pytanie, jakie są minusy, abym 15 cm wełny dał 15 cm styro miedzy krokwie a pod krokwie wełnę. Podobno nie powinno się łączyć izolacji różnych typów, ale po 1, styro nie nasiąka tak mocno jak wełna wodą, pustki między krokwiami a styro można wypełnić pianką. Po 2, łątwiej zachować przerwe miedzy membraną a ociepleniem (mam krokwie 18 cm). po 3, styro o o podobnej lambdzie jak wełna jest dużo tańsze. Pozdrawiam Generalnie chodzi o to., żeby w wełnie nie wytrącila Ci się woda z pary wodnej. A jak sie wytraci to zeby miala jak uciec. Nie zrobisz idealnej paroziolacji, wiec tuż pod krokwią (krokiew/drewno kiepsko izoluje) w przy solidnych mrozach bedze raczej punkt rosy. Jak pojawi się woda pomiedzy warstwa styropaniu a warstwa folii paroizolacyjnej (we wełnie) , to jest solidna szansa ze zostanie tam bardzo długo ze szkoda dla wełny/termoizolacyjnosci/samej krokwi. Mówiac w skrócie coś tam może urosnąc. Warastwa odwrotna - wełna miedzy krowkie, styropian pod krokwie jest OK. Welna bedzie mogłą przez membranę latem wyschnąć a dodatkowo styropian stanowi bariere dla pary wodnej, wiec tej pary w welne wchodzi mniej. Cały styropain też jest OK, pod wzgledem na zapanoiwaniem nad wilgocią. Mówisz A powiedz B. Połóz 2 warstwy styropaniu. Ale styropian jest palny. DOtego duzo gorzej izoluje akustycznie od wełny. Jak na dachu blacha to każdy deszcz bedziesz solidnie slyszał. Swoja drogą, parozilocję przy samej wełnmie robi się wszedzie a nie tylko w łazienkach/kuchniach. Nie wiem kto taki bzdury szerzy. Byl tu kiedyś ktoś ze żle zrobiona wentylacja, który zupelnie nie dał foli paroizolacyjnej i sie dziwił że ma karton gipsy mokre (bo skroplona para wodna ciekłą w welnie w dół az napotkała karton gips) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 28.11.2017 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Generalnie chodzi o to., żeby w wełnie nie wytrącila Ci się woda z pary wodnej. A jak sie wytraci to zeby miala jak uciec. Nie zrobisz idealnej paroziolacji, wiec tuż pod krokwią (krokiew/drewno kiepsko izoluje) w przy solidnych mrozach bedze raczej punkt rosy. Jak pojawi się woda pomiedzy warstwa styropaniu a warstwa folii paroizolacyjnej (we wełnie) , to jest solidna szansa ze zostanie tam bardzo długo ze szkoda dla wełny/termoizolacyjnosci/samej krokwi. Mówiac w skrócie coś tam może urosnąc. Warastwa odwrotna - wełna miedzy krowkie, styropian pod krokwie jest OK. Welna bedzie mogłą przez membranę latem wyschnąć a dodatkowo styropian stanowi bariere dla pary wodnej, wiec tej pary w welne wchodzi mniej. Cały styropain też jest OK, pod wzgledem na zapanoiwaniem nad wilgocią. Mówisz A powiedz B. Połóz 2 warstwy styropaniu. Ale styropian jest palny. DOtego duzo gorzej izoluje akustycznie od wełny. Jak na dachu blacha to każdy deszcz bedziesz solidnie slyszał. Swoja drogą, parozilocję przy samej wełnmie robi się wszedzie a nie tylko w łazienkach/kuchniach. Nie wiem kto taki bzdury szerzy. Byl tu kiedyś ktoś ze żle zrobiona wentylacja, który zupelnie nie dał foli paroizolacyjnej i sie dziwił że ma karton gipsy mokre (bo skroplona para wodna ciekłą w welnie w dół az napotkała karton gips) No opcja z samym styro coraz bardziej mi po glowie chodzi, palność mnie nie martwi, wtedy by płyty KG odpadły. Akustyka tez mnie nie martwi, bo jak będzie styro 35 cm to dzwięku nie przepuści, do tego mam dachówkę cementową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.11.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 miałeś więźbe z tartaku czy jakiegoś gotowca? jak długo już tak masz? czym łączyłeś styro? Więźba CNC, świerk górski, od ponad roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 28.11.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2017 Styropian ma znikomą pojemność cieplną, więc teoretycznie latem może się poddasze przegrzewać.Do tego jak chcesz pianą uszczelniać miejsca pomiędzy styropianem a krokwią, to lepiej jakąś bardzo elastyczną, bo jak krokiew będzie pracować, to sztywna pianka popęka i będzie kicha. No i jak już ktoś wspomniał, to od środka powinny być warstwy najbardziej paroizolacyjne, a więc styro pod krokwie, a wełna pomiędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.11.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Styropian ma znikomą pojemność cieplną, więc teoretycznie latem może się poddasze przegrzewać.Do tego jak chcesz pianą uszczelniać miejsca pomiędzy styropianem a krokwią, to lepiej jakąś bardzo elastyczną, bo jak krokiew będzie pracować, to sztywna pianka popęka i będzie kicha. No i jak już ktoś wspomniał, to od środka powinny być warstwy najbardziej paroizolacyjne, a więc styro pod krokwie, a wełna pomiędzy. Nigdy sie nad tym nie zastanawiałem, ale owa magiczna pojenosc cieplna to mi troche brzmi jak oddychanie ścian. Sa na to jakieś oficjalne wyliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 29.11.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Co z tego że nie ma akumulacji cieplnej skoro świeczka postawiona na strychu go ogrzeje a jak zgaśnie zrobi się zimno to zapalasz drugą , to żart ale mimo braku akumulacji to samo co wełna zresztą to bardzo łatwo i tanio utrzymać tam temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 29.11.2017 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Wełny nie chce dawac między krokwie z powodu strachu przed zawilgoceniem. Dach niby szczelny. ale kto wie co bedzie za kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.11.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Wełny nie chce dawac między krokwie z powodu strachu przed zawilgoceniem. Dach niby szczelny. ale kto wie co bedzie za kilka lat Po to masz dachówke i membrane/papę żeby od góry nie zawilgotniało. To czego się należy bać, to zawilgocenie wełny od pary wodnej włażacej do niej od strony domu. Jeden człek gotując strawę, kąpiąc się, piorąc i susząc swoje ubrania, i oddychajac, wygeneruje pewnie z 1kg wody dziennie pod postacią pary wodnej. Jesli całość by wlazła w welne i się skropliła to by Ci deszcz z karton gipsów padał. Po to się stosuje paroizolację (wszędzie) i wentylacje, żeby jak najmniej tej pary wodnej w ocieplenie wlazło. Przy dobrze zrobionej wentylacji mechanicznej i dobrej paroziloacji to będą ilości śladowe. Pamiętaj, że jak miedzy krokwią a stryopianem bedziesz miał szczelinkei wlezie tam powietrze z domu to też się wykropli, choć sam styropian wtedy nie wchłonie tej wody. Jest 1 idealne rozwiazanie teo problemu. Dach żelbetowy, czyli taki sam jak ściana zewnetrzna ze stuyropianem na zewnatrz. Wtedy się wogóle parą wodna nie przejmujesz bo przez żelbet praktycznie nic nie przelezie. jakbym wygrał w totka. to bym brał pod uwage 2 rodzaje ocieplenia dachu - żelbetowy dach lub nakrokwiowe ocieplenie., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 29.11.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Mi nie chodziło o utrzymanie temperatury zimą, żeby było ciepło, bo to zadanie styropian spełni. Chodzi mi o lato, jak słońce przygrzeje w dach, to styropian nie zatrzyma tego ciepła i się poddasze przegrzeje. Pojemność cieplna jest jak najbardziej czymś realnym. Poczytajcie sobie o przesunięciu fazowym i poróbcie eksperymenty przy pomocy u-werta. Zobaczycie tam jakie są różnice przy różnych termoizolacjach tej samej przegrody (styropian, wełna mineralna, wełna drzewna, piana, itp.). Możliwe, że przy odpowiedniej grubości styropianu i ekspozycji dachu nie będzie z tym problemu, ale warto sobie to policzyć. Można też zrobić lane, betonowe skosy i problem upałów znika Podsumowując moje rozważania: - każda termoizolacja utrzyma ciepło zimą przy odpowiedniej grubości i szczelności - latem mogą być problemy z przegrzewaniem przy niektórych materiałach i ekspozycji dachu na słońce - materiały najbardziej paroizolacyjne powinny być od środka - w przypadku, gdy się łączy różne materiały - niezależnie od powyższego punktu powinna być porządna paroizolacja od środka - warstwa zewnętrzna dachu musi umożliwić parze ucieczkę z termoizolacji - nie zamykamy szczelnie dachu od zewnątrz (na coś takiego też są sposoby, ale to osobny temat) - ważna jest dobra wentylacja poddasza, czy to mechaniczna czy grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts