Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka pod podnośnik kolumnowy

obyvatel

Recommended Posts

Witam, mam dylemat jak zorganizować posadzkę pod podnośnik kolumnowy w budowanym garażu. Obecnie wylana jest płyta zbrojona 10 cm B25 po całości co 1m prętem 12 po długości i szerokości, dodatkowo miejsce przewidziane pod ewentualny podnośnik zazbrojone prętami 12 1,5m x 4m. Jakie jest minimum grubości posadzki (podobno 30 cm)? Jeśli mam już 10 cm to czy mogę dolać 20 cm posadzki dodatkowo + dozbrojenie (stali jeszcze trochę zostało) a resztę posadzki poza fundamentem podnośnika ocieplić i na równo dolać? Pozdr.

Witam, mam dylemat jak zorganizować posadzkę pod podnośnik kolumnowy w budowanym garażu. Obecnie wylana jest płyta zbrojona 10 cm B25 po całości co 1m prętem 12 po długości i szerokości, dodatkowo miejsce przewidziane pod ewentualny podnośnik zazbrojone prętami 12 1,5m x 4m. Jakie jest minimum grubości posadzki (podobno 30 cm)? Jeśli mam już 10 cm to czy mogę dolać 20 cm posadzki dodatkowo + dozbrojenie (stali jeszcze trochę zostało) a resztę posadzki poza fundamentem podnośnika ocieplić i na równo dolać? Pozdr.

Moim zdaniem musisz nadlać betonu, bo 10 cm to dobre na wjazd samochodem. Ja pod piec zrobiłem tak jak ty planujesz zrobić, czyli ułożyłem wszędzie styro oprócz miejsca gdzie stoi piec i na to poszła wylewka. Efekt mam taki, że pod piecem mam około 20 cm betonu, a na reszcie 10cm wylane na 10cm styro.

A ja pod kominek tez tak robiłem, tzn ze pod podnośnik ta też można ? Co to k... za porada?

Pod podnośnik robi się fundament ZGODNIE z projektem a nie 5-10 cm płyty i głupie rady z forum.

Tak Tak, jak dla mnie zrób jeszcze pod łóżko fundament..Poza tym nie poruszamy tu podstawy prawnej takiego podnośnika, boo to chyba inwestor sam powinien zadbać a raczej zasady jego wykonania. Nadmieniam, że opisana przeze mnie zasada spełnia warunki prawa budowlanego. Poniżej zamieszczam warunki do montażu podnośnika:

Warunki przygotowania podłoża pod podnośnik dwukolumnowy

Warunki dotyczące przygotowania podłoża pod podnośnik dwukolumnowy:

Płyta powinna mieć wymiary dł. 180 cm, szer. 400 cm grubość minimum 25 cm. Wykonana z betonu

minimum B25 a wskazane B30. Wypoziomowana co do milimetra.

Można zastosować zwykłe zbrojenie lub rozproszone.

Należy pamiętać o zachowaniu minimalnych odległości 60 cm. od słupa podnośnika do jakiejkolwiek

przeszkody ( ściana słup itp.)

Jeżeli w warsztacie jest już wykonana posadzka na której miał by stanąć podnośnik, posadzka musi

spełniać w/w warunki. Nie może być wielowarstwowa tylko w postaci jednorodnej płyty betonowej o

klasie minimum B25 i grubości 25 cm.

Jakość i poziom posadzki gwarantuje klient, zobowiązuje się do jej sprawdzenia.

Na dzień montażu klient powinien zapewnić auto obciążone. Gdzie łączna waga będzie równa 100%

udźwigu podnośnika najczęściej 3,5 T. W przypadku nie zapewnienia w dokumentacji będzie wpisana

rzeczywiście podniesiona i tak wyregulowane i zaplombowane ciśnienie by nic cięższego nie można

było unieść.

Nie może być wielowarstwowa tylko w postaci jednorodnej płyty betonowej o

klasie minimum B25 i grubości 25 cm.

No właśnie o to mi chodziło. Wykonawca "0" oświadczył, że płyta może być warstwowa, tzn obecne 10 cm i kolejne 18-20 cm na to... Chyba nie mam za dużego pola do popisu... Co myślicie?

W nurcie myśli jak ogarnąć temat, to poproszę Was o zdanie, czy można skuć 10 cm wylewki "0" pod wymiar płyty dla podnośnika i na nowo zalać to płytą na 30 cm? Nadmienię, że płyta na ''0" jest zbrojona, czyli musiałbym "wybrać" beton z pomiędzy zbrojenia, kwestia teraz czy muszą być jakieś dylatacje, etc...?

Chyba jednak nie wszystko stracone. Okazuje się, że są dwa typy podnośników, tj. z ramą i bez. Te pierwsze potrzebują posadzki min 15 cm porządnie zazbrojonej, te drugie zaś tak jak powyżej min. 25 cm. W poniedziałek będę dzwonił po firmach, aby zebrać i potwierdzić więcej szczegółów. :wiggle:

Ja jak kupowałem podnośnik w specyfikacji każdego jakiego oglądałem był dokładnie pokazany w karcie/ instrukcji jaki ma być pod niego wylany fundament i jak zbrojony. Zadzwoń do firmy z której chcesz kupić podnośnik a oni wyślą Ci dokumentacje techniczna i odpowiedzą na Twoje pytania.