wally666 29.11.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2017 Drodzy, jak fachowo nazywa sie wysuniecie obrysu rachu i scian budynku poza sciane szczytowa? Chcialbym w swoim nowo projektowanym domu zrobic nawis ok 60-100cm poza warstwe ocieplenia sciany szczytowej ale nie bardzo wiem w jakiej technologii to sie robi? Czy ktos z Was ma takie cos u siebie? Dodam ze dom bedzie wykonany w technologii murowanej, sciany Sila 24cm + 20cm grafitu, na dachu wiazary. Jakies ciekawe pomysly? do glowy przychodz mi: 1. kilka skreconych na miejscu dwuteownikow postawionych na fundamencie (bedzie drogo...) 2. lekka konstrukcja drewniano-OSB i polaczenie tego z polaciami dachowymi przez pelne deskowanie i przedluzone murlaty? 3. wydluzenie scianek z silki tylko co z dachem? Chodzi mi o takie rozwiazania jak na zdjeciach ponizej. Ktos cos? http://nasze4katy.net/wp-content/uploads/2016/02/nowoczesna-stodola.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.11.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Jeśli ściany boczne murowane będą wydłużone to wydłużeniu automatycznie ulegną wieńce i murłaty, płatwie pośrednie i płatew kalenicowa.To w zasadzie wystarcza do posadowienia krokwi i reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 30.11.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Jak to nowo projektowany dom to może poproś żeby to w projekcie ujęto i przeliczono. 60 - 80 CM to normalne wystawione murlat z szczytu, resztę na lekkim stelazu i styro albo deski na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 30.11.2017 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Jeśli ściany boczne murowane będą wydłużone to wydłużeniu automatycznie ulegną wieńce i murłaty, płatwie pośrednie i płatew kalenicowa. To w zasadzie wystarcza do posadowienia krokwi i reszty. Przedluzenie scian niesie za sobia pewne komplikacje - bloczki 24cm musialbym ocieplac z obu stron I powstal by gargamelowaty nawis (szczegoly ponizej). Poza tym, tak jak pisalem, bede mial wiazary a tam nie ma platwi... Myslalem, ze wystarczy wydluzenie murlaty o 120cm, oparcie jej na osobnym drewnianym slupie na odrebnym fundamencie I oparcie wiatrownicy na wspomnianych slupach a nastepnie obicie deskami/osb/styropianem tak aby grubosc nawisu miala jakies 30cm. Zostaje mi wowczas wolne miejsce na wpuszczenie rynien bez mostkow. Tylko czy to sie nie przewroci ? Jak to nowo projektowany dom to może poproś żeby to w projekcie ujęto i przeliczono. 60 - 80 CM to normalne wystawione murlat z szczytu, resztę na lekkim stelazu i styro albo deski na to. oczywiscie, to bedzie uwzglednione ale pierwsze przemyslenia konstruktora to wlasnie wysuniecie scian ktore srednio mi pasuje. Po pierwsze, to sciany domu ociepla sie z jednej strony a jak wysune bloczek 24cm to wowczas musialbym dac po te 20cm styropianu po obu stronach - wowczas sciana robi sie monstrualna bo bedzie miala ok 65cm grubosci. To juz przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.11.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Rozwiązań jest kilka. Po pierwsze ściany można wysunąć nie ocieplając bo staną poza izolacją cieplną ścian zewnętrznych. Po drugie można uciec się do konstrukcji stalowej niezależnej od budynku. Po trzecie w kwestiach estetycznych nie będzie żadnego problemu jeżeli grubość szczytu będzie odpowiednio szeroka (ukryje murłaty i płatwie). Po czwarte w przypadku gdy szerokość szczytów ma być mała pozostaje wyłącznie stal. W załączeniu kilka zdjęć z jednej z moich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.12.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Wspominałeś o wydłużeniu ścian z Silikatu.Jeśli nawet masz wiązary to takie rozwiązanie wiąże się z tak jak wspomniałeś słupem i przedłużeniem murłaty.Można także przedłużyć wieniec i oprzeć go na betonowym słupie w szalunku tekturowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 01.12.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 jak chcesz wysunąć to musisz zlicować z warstwą izolacji aby miało wygląd jak chcesz, więc musisz także mieć coś pod wiązary/murłatę. Więc masz 20 cm styropianu i konstrukcja pod to nawet jeżeli zrobisz na słupach i zabudujesz płyta osb czy tam czyms to masz 20+18+5=43 cm a ile kombinowania. Jak ma to coś wytrzymać to będzie grube. Zrób imitację ściany z profili i wtedy będziesz mógł zrobić cienko jak chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 02.12.2017 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Andrzej733, jakie profile masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 02.12.2017 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 normalne do gk, tylko te masywniejsze do scianek 11 cm chyba czy coś koło tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 04.12.2017 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 dostalem od konstruktowa bardziej szczegolowu opis rozwiazania i jestem troche sceptyczny - czy to nie jest jakis mega mostek termiczny? Trzpien 24x24cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.12.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Z jakiego materiału ten trzpień? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 04.12.2017 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 niestety jeszcze nie wiem ale zakladam, ze to slup zelbetowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.12.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 No to się konstruktor nie popisał. Na ścianach zewnętrznych grubość warstwy izolacji cieplnej 20 cm a na wysuniętej części ściany z jednej strony tylko 5 cm i do tego na jej czołowym fragmencie nic. Do tego lokowanie rury spustowej systemowej (brak szczelności) w warstwie izolacji cieplnej świadczy o braku doświadczenia w realizacji takich rozwiązań. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 05.12.2017 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Andrzeju, niestety nie sposób się z Tobą nie zgodzić... Dlatego też szukam inspiracji i rozwiązania na forum, niestety nie jestem konstruktorem ale tak na zdrowy rozum widziałbym to raczej tak: słup żelbetowy ok 60cm od elewacji na oddzielnym fundamencie z jednej strony, z drugiej strony słup żelbetowy i dostawiona ścianka z bloczków fundamentowych, wypuszczone kotwy do złapania krokwi, krokwie spięte na zacios i skręcone 2 śrubami, od góry na połaci dachowej przedłużenie zrealizowane deskowaniem do dostawionych krokwii, dookoła OSB i na to tani styropian aby zachować odpowiednią grubość nawisu, w środek w pustkę puszczam rynnę, na zewnątrz klej na siatkę i tynk, dach zgodnie ze sztuką. Koniec. Tylko czy samo deskowanie i podparcie krokwii na słupach/ściance wystarczy żeby konstrukcja się nie rozjechała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.12.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Profesjonalny wykonawca sobie z tym bez problemu poradzi. Natomiast z pewnością powinien być to jeden ciągły fundament! Ścianka może być zdylatowana. należy również zachować ciągłość murłat i płatwi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 21.03.2018 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Panowie, odkopute temat - odebralem juz pozwolenie na budowe, niedlugo wchodzi ekipa od stanu SSO I musze pilnie podjac decyzje jak zrobic to moje nieszczesne wysuniecie. W zalaczeniu wycinek rzutu fundamentow oraz wienca. Z tego co rozumiem, zachowam ciaglosc fundamentu wraz ze zbrojeniem + zachowam ciaglosc wienca + "wysuniecie" bedzie zakonczone pionowym slupem zelbetonowym 24x24cm. Konstrukcja dachu ma sie opierac na wiazarach prefabrykowanych az do lica sciany a na koniec dojdzie wysuwnica drewniana ktora oprze sie na owym wysunieciu - prawdopodobnie oprze sie ma murlacie. Tak ja to widze. Czy ma to sens? Myslalem, zeby przestrzen miedzy naroznikiem domu a trzpieniami zelbetonowymi wymurowac z silki albo nawet zrobic konstrukcje lekka drewniana lub na profilach aluminiowych. Jesli ktos moze zaoferowac dobre rozwiazanie, prosze o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikesz69 29.03.2018 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Przedłużenie krokwi do ocieplenia domu, jak to zrobić? Dach obecnie koperta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.03.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Trzeba rozebrać trochę dachu przy okapie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 29.03.2018 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Panie Andrzeju, mam pytanie - jesli wieniec calego domu bedzie mial 24cm, a ja bym samo wysuniecie (dlugosc ok 1,2m) oparl na zelbetonowym trzpieniu ale pomniejszonym do 18cm i zlicowal go z zewnetrzna strona wienca na domu - czy to wystaczy aby podeprzec wspomniany nawis wykonany z prefabrykowanych wysuwnic? Konstruktor mi kreci nosem ze wience powinny zachowac wspolosiowosc. Nie znam rozkladu sil ale nie wydaje mi sie, zeby to byl problem, zreszta ten sam konstruktor w parterowym domu z wiazarami, budowanym z silki 24 powkladal mi w sciany lacznie 7 trzpieni/slupow zelbetowe 24x24.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.03.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nie wiem czy dobrze rozumiem? Czy chodzi o słup podpierający wysunięty fragment wieńca? Współosiowość nie ma tu nic do rzeczy, wystarczy odpowiednio zazbroić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts